Kaip rašyti pirmąjį laišką?

Mūsų svetainėje radote anketą, kuri Jus labai sudomino? Galbūt aptikote žmogų, su kuriuo jau seniai norėjote susipažinti? Juk dažnai tokiais atvejais klausiate savęs, nuo ko gi pradėti susirašinėjimą. Ką sakyti ir ko vengti pirmame laiške? Kaip sukurti žinutę, kuriai nebūtų įmanoma atsispirti, ir būtumėte tikri, jog sulauksite atsakymo? Pateikiame svarbiausius patarimus, kurie, tikimės, padės Jums įvaldyti virtualaus bendravimo meną.

Pirmo laiško struktūra

Kaip turi atrodyti pirmoji žinutė? Visų pirma, ji neturi būti nei per trumpa (pabrėžtų tingumą), nei per ilga (atskleistų per dideles pastangas ir atrodytų nuobodi).

Niekada neapsiriksite, jei pirmasis laiškas bus tokios struktūros kaip paprasčiausios mokykloje rašytos esė. Trys pastraipos: pirmoji apie tai, kuo Jus sužavėjo jo(jos) anketą, antroji – apie save, trečioji – „atsakyk man“.

Jokių „copy – paste“ triukų! Žmonės juos iškart pajunta. Tikrai maža tikimybė sulaukti atsakymo, jei išsiuntėte vienodus laiškus dešimčiai „Darnios poros“ narių. Laiškai „Labas. Kaip sekasi?“ rodo, jog neįdėjote jokių pastangų ir jokio asmeniškumo. Parodykite dėmesį konkrečiam asmeniui. Rašykite lengvu ir draugišku tonu.

Nepersistenkite svarstydami, ką parašyti, ir šlifuodami sakinius. Pasikliaukite pirmuoju įspūdžiu apie Jus sudominusią anketą ir aprašykite jį laiške.

Žinutės pavadinime geriau nevartoti tokių nuvalkiotų formuluočių kaip tiesiog „labas“. Be to, jei rašysite laišką be pavadinimo, tai pabrėš tik Jūsų nerūpestingumą. Tikrai galite sugalvoti ką nors protingesnio. Jeigu antraštė parodys Jūsų atsaką į konkretaus žmogaus anketą ir joje paminėtus dalykus, tiesiog puiku!

Tikrinkite savo gramatiką! Daug klaidų potencialiems partneriams signalizuoja, kad Jūs nelabai kreipiate dėmesį į tai, ką darote. Jei neskiriate pakankamai dėmesio laiško rašymui, ar skirsite jo santykiams?

Neperkraukite laiško emocijas reiškiančiais simboliais. Juk nenorite parodyti, jog nesugebate savo jausmų reikšti žodžiais. Be to, kai kuriuos žmones tai erzina. Parašę sakinį apie tai, kaip jaučiatės, užmegsite tikrai gilesnį kontaktą nei parašę daugybę šypsenėlių.

Laiško turinys

Nerašykite laiškų, kurie nieko nepasako: „Labas, pamačiau tavo anketą ir man atrodo, jog esi šaunus. Man taip pat patinka keliauti. Jei tau patinka mano anketa, parašyk!“ Ši žinutė nepasako nieko, ko nėra anketoje – tiek rašančiojo, tiek skaitančiojo. O laiško tikslas juk yra išsiskirti iš kitų ir atkreipti dėmesį!

Reaguokite į tai, ką žmogus parašė savo anketoje. Parodykite, kad turėtumėte apie ką kalbėtis per pirmąjį pasimatymą. Išreikškite susidomėjimą jo(jos) hobiais ir talentais, paminėtais anketoje. Labai svarbu, kad jums patiktų panašūs dalykai.

Atidžiai peržvelkite nuotraukas. Gal jose yra kažkas, kas gali Jums pasufleruoti, kas jam(jai) patinka? Jei žmogus fotografijoje žvejoja arba laiko glėbyje katę, tai puiki užuomina Jums, apie ką galite bandyti užmegzti pokalbį.

Parodykite savo humoro jausmą! Sunku atsispirti žmogui, kuris mus priverčia nusijuokti, jau skaitant pirmąjį laišką…

Juokaudami būkite atsargūs ir neįžeiskite kito žmogaus! Susirašinėdami dažnai pamirštame, kad jis(ji) nemato mūsų šypsenos, kūno kalbos, negirdi balso, todėl ypač sarkastiški juokeliai gali atnešti daugiau bėdos, nei naudos. Jei abejojate, ar žmogus supras Jūsų pokštą, geriau jo nerašykite visai arba pabrėžkite, jog tai Jūsų humoro jausmas.

Nevenkite pasakyti poros komplimentų. Pagirkite gražią šypseną. Bet nepersistenkite. Jei skirsite per daug dėmesio išvaizdai, jis(ji) gali pamanyti, kad esate paviršutiniška(-as).

Apie save

Pirmame laiške būtinai papasakokite apie save. Tačiau neišsiplėskite – užteks keleto sakinių. Pasistenkite išskirti savo unikalias savybes ir pomėgius.

Nepersistenkite atviraudami. Šiek tiek paslaptingumo ir sveiko pasitikėjimo savimi daro Jus patrauklesnį(-ę). Žmonės, apnuoginantys sielą pirmuose laiškuose, stengiasi sukurti dirbtiną intymumą su beveik nepažįstamais, o kartais net pasirodo ganėtinai keisti. Taigi pernelyg atvirus pokalbius palikite ateičiai, kai bendrausite ne tik susirašinėdami.

Būkite sąžiningi ir neapsimetinėkite tuo, kuo nesate. Taip padidėja Jūsų šansai susipažinti su žmogumi, kuriam patiksite toks(tokia), kokie esate.

Vėliau…

Būtinai atsakykite į visus klausimus, kurių sulaukiate. Žmonės dažniausiai klausia ne tam, kad užpildytų laiško erdvę – jiems iš tiesų svarbu sužinoti Jūsų nuomonę, poziciją.

Neatsakinėkite į laiškus pernelyg greitai. Taip atrodys, kad tik sėdite ir laukiate jo(jos) žinučių. Be to, jei atsakote labai staigiai, susidaro įspūdis, kad nesivarginote ilgiau pagalvoti, ką rašyti. Taigi geriausia į laišką atsakyti po dienos ar dviejų.

Neskubėkite. Vyrai, moterims reikia laiko, kad pradėtų pasitikėti Jumis, taigi neskubėkite prašyti telefono numerio.

Mokėkite priimti atstūmimą. Jei nesulaukėte norimo atsakymo, nepykite, nemaldaukite ir nesistenkite priversti apsigalvoti.

Agnė Karvelytė