JAV PRAMONĖS SRITYS ir LOTYNŲ AMERIKA PASAULIO ŪKYJE

1. Kiek pasaulio gyventojų gyvena JAV?
a) 5%;
b) 11%;
c) 24%.

2. Kiek kviečių išaugina JAV?
a) apie 20%;
b) 15%;
c) iki 30%.

3. Kiek JAV tenka pasaulio grūdų eksporto?
a) iki 20%;
b) apie 50%;
c) 44%.

4. Kelintais metais JAV davė 61% nacionalinio produkto?
a) 1989 metais;
b) 1998 metais;
c) 1996 metais.

5. Kokios JAV ūkio suklestėjimo prielaidos?
a) gamtos ir darbo jėgos ištekliai, geografinė padėtis;
b) išvengtas feodalizmas, transporto tinklas, maži II pasaulinio karo nuostoliai;
c) visos išvardintos prielaidos.

6. Kaip dar vadinama JAV pramonės juosta?
a) “pramonės širdimi”;
b) JAV ekonomikos juosta;
c) JAV ekonomikos “širdimi”.

7. Kiek JAV pramonės juostai tenka šalies pramonės produkcijos?
a) 45%;
b) 15%;
c) 31%.

8. Kur pradėjo kurtis JAV pramonės juosta?
a) Vakarinėje šalies dalyje, prie Ramiojo vandenyno;
b) rytinėje šalies dalyje, prie Atlanto vandenyno;
c) pietinėje šalies dalyje.

9. Kas yra JAAV metalurgijos centras?
a) Minesota;
b) Kalifornija;
c) Pitsburgas.

10. Kur ir kada buvo pagamintas pirmasis automobilis?
a) 1869m. Vermonte;
b) 1904m. Klivlande;
c) 1896m. Detroite.

11. Kieno gamykloje buvo pagamintas pirmasis automobilis?
a) Floridos;
b) Henrio Fordo;
c) General Motors.

12. Kiek dabar JAV miestų gamina automobilius?
a) 125 miestai;
b) 25 miestai;
c) 52 miestai.

13. Pasaulio automobilių sostinė?
a) Detroitas;
b) Nevada;
c) Arizona.

14. Kelintame amžiuje Pitsburgas pradėtas vadinti didžiausia pasaulio “kalve”?
a) XX a.;
b) XIX a.;
c) XVIII a.

15. Kelintais metais Fordo gamykloje pradėjo veikti pirmoji pasaulyje konvejerių linija?
a) 1932 metais;
b) 1913 metais;
c) 1898 metais.

16. Kaip vadinama sritis, kuri tęsiasi nuo Kalifornijos per Teksasą bei Luizianą iki Floridos?
a) “žydrasis bananas”;
b) “bumerangas”;
c) “saulės juosta”.

17. Kelintais metais JAV pramonės srityje dirbo mažiausiai žmonių?
a) 1970 metais;
b) 1990 metais;
c) 1998 metais.

18. Kas vyravo Meksikos įlankos pakrantėje iki XXX a. pradžios?
a) žemdirbystė;
b) plantacijos;
c) gyvulininkystė.

19. Kas buvo rasta XX a. pradžioje netoli Boumanto (Teksaso valstija)?
a) gausūs naftos telkiniai;
b) nedidelės sidabro kasyklos;
c) kelių tūkstančių metų senumo vyro palaikai.

20. Kelintais metais Baton Ruže, prie Misisipės žemupio, buvo pastatyta pirmoji naftos perdirbimo įmonė?
a) 1909 metais;
b) 1896 metais;
c) 1913 metais.

21. Kokios JAV valstijos pirmauja pagal na

aftos ir dujų gamybą?
a) Mičigano ir Virdžinijos;
b) Teksaso ir Luizianos;
c) Kanzaso ir Vašingtono.

22. Kuris miestas vadinamas JAV naftos sostine, svarbiausiu pramonės miestu Meksikos įlankos pakrantėje?
a) Galvestonas;
b) Dalasas;
c) Hiustonas.

23. Chemijos gamyklų, juodosios ir spalvotosios metalurgijos įmonių miestas?
a) Naujasis Orleanas;
b) Birmingamas;
c) Denveris.

24. Kokia JAV valstija garsėja masiniu turizmu ir pažangiausių technologijų kūrimo pramone?
a) Kalifornija;
b) Teksasas;
c) Florida.

25. Kur yra Kenedžio kosminis centras?
a) Filadelfijoje;
b) Misuryje;
c) Kanaveralo kyšulyje.

26. Vėliausiai susiformavusi ir sparčiausiai ekonomiškai kylanti JAV pramonės sritis?
a) Kentukis;
b) Kalifornija;
c) Pensilvanija.

27. Kalifornijos pasididžiavimas?
a) Silicio slėnis;
b) San Franciskas;
c) Los Andželas.

28. Kada prasidėjo Lotynų Amerikos kolonizavimas?
a) 1329 metais;
b) 1492 metais;
c) 1586 metais,

29. Kam priklausė beveik visa Lotynų Amerika XVI-XVII a.?
a) amerikiečiams;
b) anglams;
c) ispanams ir portugalams.

30. Kiek indėnų gyveno Lotynų Amerikoje 1519 metais?
a) 25 mln.;
b) 1 mln.;
c) 850 tūkst.

31. Kas Lotynų Amerikoje įkūrė Mechiką, Bogotą, Kitą?
a) ispanai;
b) amerikiečiai;
c) portugalai.

32. Kiek į Lotynų Ameriką per kelis šimtmečius buvo atvežta juodaodžių?
a) 2 mln.;
b) 1.5 mln.;
c) 3.5 mln.

33. Kelintame amžiuje į Lotynų Ameriką atvyko daug europiečių?
a) XV-XVI a.;
b) XIX a.;
c) XVIII-XIX a.

34. Kas nutraukė Ispanijos ryšį su kolonijomis už Atlanto?
a) Napoleono karai;
b) Prancūzijos didžioji revoliucija;
c) I pasaulinis karas.

35. Kada beveik visos koolonijos Lotynų Amerikoje išsikovojo nepriklausomybę?
a) 1825 metais;
b) 1810-1825 metais;
c) 1802-1812 metais.

36. Kokia eksporto šaka XIX a. pabaigoje tapo svarbia Lotynų Amerikoje?
a) augalininkystė;
b) naftos produktai;
c) gyvulininkystė.

37. Kurioje Lotynų Amerikos valstijoje gyvulininkystė yra svarbi ūkio specializacijos šaka?
a) Brazilijoje;
b) Peru;
c) Argentinoje.

38. Koks ūkis ypač gerai išplėtotas Lotynų Amerikoje?
a) plantacijų;
b) gyvulininkystės;
c) žemdirbystės.

39. Kas stabdo Lotynų Amerikos ūkio plėtrą?
a) kvalifikuotos darbo jėgos ir lėšų stygius;
b) priklausomybė nuo ekonomiškai stiprių valstybių;
c) prastas politinis valdymas.

40. Kokių veiksmų imasi Lotynų Amerikos Valstybės, siekdamos mažinti ekonomikos atsilikimą?
a) kuria ekonominius susivienijimus;
b) didina eksportą;
c) plečia turizmą.

41. Vienitelė Lotynų Amerikos regiono šalis, prilygstanti ekonomiškai silpniausioms pasaulio valstybėms?
a) Bolivija;
b) Haitis;
c) Gajana.

42. Kurioje Lotynų Amerikos valstybėje ilgiausia vidutinė gyvenimo trukmė?
a) Panamoje;
b) Ekvadore;
c) Kosta Rikoje.

43. Kiek Meksikoje ne

eraštingų žmonių?
a) 17%;
b) 10%;
c) 4%.

44. Kiek pasaulio rinkoje parduodamų bananų išaugina Ekvadoras, Kolumbija ir penkios Vidurio Amerikos valstybės?
a) apie 60%;
b) iki 40%;
c) per 20%.

45. Kokių valstybių svarbiausia eksporto prekė yra bananai?
a) Nikaragvos, Kolumbijos ir Čilės;
b) Paragvajaus ir Peru;
c) Panamos ir Kosta Rikos.

46. Kiek regiono gyventojų dirba bananų ūkyje?
a) 1 mln.;
b) 750 tūkst.;
c) 2.5 mln.

47. Kelintais metais Lotynų Amerikoje vieną sunkvežimį galima buvo nusipirkti už 58 tonas bananų?
a) 1985 metais;
b) 1993 metais;
c) 1966 metais.

48. Kiek bananų eksporto pelno lieka Kosta Rikoje?
a) 11%;
b) 50%;
c) 39%.

49. Kelintais metais Kosta Rikoje plantacijų plotai padidėjo iki 55 tūkst. ha?
a) 1985 metais;
b) 1993 metais;
c) 1999 metais.

50. Kiek Meksikoje yra dirbančių paslaugų sferoje?
a) 73%;
b) 42%;
c) 64%.

ATSAKYMAI:

1. a)
2. a)
3. b)
4. b)
5. c)
6. c)
7. a)
8. b)
9. c)
10. c)
11. b)
12. a)
13. a)
14. b)
15. b)
16. c)
17. c)
18. b)
19. a)
20. a)
21. b)
22. c)
23. a)
24. c)
25. c)
26. b)
27. a)
28. b)
29. c)
30. a)
31. a)
32. b)
33. c)
34. a)
35. b)
36. c)
37. c)
38. a)
39. a)
40. a)
41. b)
42. c)
43. b)
44. a)
45. c)
46. c)
47. b)
48. a)
49. b)
50. c)

Leave a Comment