UAB’Samsonas”analize

TURINYS

Įvadas ……………………………………………………………………………………………………………………..31. Bendrovės veikla……………………………………………………………………………………………41.1. UAB “Samsonas” veiklos istorija………………………………………………………………..41.2. UAB „Samsonas“ prekių asortimento analizė……………………………………………….51.3. UAB „Samsonas“ prekybos analizė rinkoje………………………………………………….6 –71.4. UAB “Samsonas” mėsos gaminių kainų analizė……………………………………………81.5. UAB “Samsonas” kontrolės sistema……………………………………………………………9 – 101.6. Bendrovės aplinka ir konkurentai…………………………………………………………….11 – 122. Informacinis aprūpinimas bendrovėje…………………………………………………………..132.1. UAB “Samsonas” tikslų ir planų analizė……………………………………………………….13 – 152.2. Bendrovės valdymo organizavimas…………………………………………….162.2.1. Bendrovės valdymo sistema…………………………………………………..172.2.2. Darbuotojų funkcijų analizė ir organizacinė struktūra…………………………………182.3. Diferencijuoto vadovų aprūpinimo analizė ir modeliavimas………………………….192.3.1. Darbo principai…………………………………………………………………202.3.2. Bendrovės darbuotojų darbo apmokėjimas……………………………………..212.3.3. UAB “Samsonas” kompiuterizuota finansinės apskaitos sistema……………..22Rubrikynas…………………………………………………………………………………..23Išvados……………………………………………………………………………………….24Naudota literatūra……………………………………………………………………………………………………25Priedai……………………………………………………………………………………………………………………..26ĮVADASKiekvienos naujos bendrovės veikla apima materialinių vertybių, būtinų visuomenei, gamybą, paskirstymą ir vartojimą, sujungdama gamybos techninius bei technologinius elementus, žmonių gamybinius ir kitus santykius į sistemą. Šios sistemos esmę nusako tikslai, dėl kurių šis verslas buvo sukurtas. Bendrovės valdymas – tai tikslingos veiklos procesas, kuris remiasi sprendimais, priimtais išnagrinėjus gaunamą informaciją. Geram verslui svarbūs organizaciniai valdymo veiksniai. Pakanka paprastai valdyti: nekurti sudėtingų planavimo, kontrolės ir darbų koordinavimo sistemų.Tyrimo objektas – mėsos perdirbimo bendrovė UAB “Samsonas”Tyrimo tikslas – išanalizuoti įmonę, aprašyti informacijos padėtį ir sukurti informacinio aprūpinimo modelį.Darbo uždaviniai:ü Aprašyti bendrovės istoriją ir veiklą;ü Išanalizuoti bendrovės valdymo struktūrą;ü Išanalizuoti bendrovės konkurencinę aplinką;ü Išanalizuoti darbo principus;ü Aprašyti bendrovės artimiausius planus ir perspektyvas;ü Išanalizuoti diferencijuotą vadovų aprūpinimą įmonėje ir sukurti nauja modelį;

Rašant darbą buvo panaudota įvairi mokslinė literatūra, interneto medžiaga taip pat vadybininko suteikta informacija apie įmonę ir veiklą. Tikslams pasiekti panaudoti analizės, sintezės, apibendrinimo metodai.Darbą sudaro įvadas, 2 dalys, išvados ir priedai. Pagrindinė darbo medžiaga aprašyta 26 puslapiuose įskaitant 5 paveikslėlius, 2 leteles. Taip pat pateikiami du priedai.1. Bendrovės veiklaŠiame skyriuje pateikta informacija apie bendrovės veiklą, istoriją, jos vystymąsi ir įmonės valdymą. Išaiškinta įmonės organizacinė struktūra ir darbuotojų funkcijos.1.1. UAB “Samsonas” veiklos istorija.UAB „Samsonas“ – stabiliai auganti maisto produktų gamybos, prekybos, paskirstymo ir logistikos kompanija. Savo veiklą UAB „Samsonas“ pradėjo nuo didmeninės prekybos vaisiais, daržovėmis, maisto produktais. 1992 m. bendrovė atidarė muitinės sandėlius ir importo-eksporto terminalą. Nuo 1993 UAB „Samsonas“ teikia tarptautinių ir vietinių pervežimų paslaugas, plėtoja mažmeninės prekybos tinklą. Šiandien bendrovė turi penkiolika prekybos centrų visoje Lietuvoje. 1994 m. investavęs 1,5 mln. Lt į mėsos perdirbimo įmonę, „Samsonas“ ėmėsi naujos veiklos – mėsos perdirbimo verslo. Dėl nuoseklių investicijų, gamybos apimčių didėjimo ir asortimento plėtojimo, jau 1998 m. „Samsono“ mėsos perdirbimo įmonė tapo ketvirta geriausių mėsos perdirbimo įmonių dešimtuke. Po 2004 m. atliktos rekonstrukcijos ir modernizavimo bendrovė tapo itin modernia ir konkurencinga įmone, per mėnesį perdirbančia iki 700 t mėsos. Šiandien įmonė yra viena didžiausių mėsos perdirbėjų Lietuvoje, turinti nuolat plečiamą „Samsono“ mažmeninės prekybos tinklą, specializuotą maisto produktų importo-eksporto terminalą bei logistikos centrą. Bendrovė teikia tarptautinių pervežimų paslaugas, užsiima didmenine prekyba vaisiais, daržovėmis ir kitais maisto produktais. Lankstumu pagrįsta „Samsono“ darbo kultūra bei investicijos į įmonės modernizavimą užtikrina konkurencinį atsparumą, stabilumą ir patikimumą. Šiuolaikinių technologijų taikymas, efektyvus santykių su klientais valdymas, nuolatinė vartotojų poreikių analizė sudaro prielaidas naujų produktų ir paslaugų kūrimui bei stabiliam įmonės augimui. Aukščiausia kokybė, palankiausios sąlygos, platus produktų asortimentas ir paslaugų kompleksiškumas – tai esminiai argumentai, kodėl „Samsonas“ – tinkamiausias partneris.

„Samsono“ siekį gaminti sveikus, saugius ir kokybiškus produktus padeda realizuoti daugiau kaip 750 kryptingai dirbančių ir motyvuotų darbuotojų komanda. Dėl nuolatinių investicijų į kvalifikaciją ir efektyvios vidinės komunikacijos priemonių UAB „Samsono“ darbuotojai pasiekė itin aukštą profesinį brandumą ir profesionalumą.1.2. UAB „Samsonas“ prekių asortimento analizėŠiandien „Samsono“ mėsos produktų asortimentą sudaro daugiau kaip 100 pavadinimų gaminiai, atspindintys unikalių skonio tradicijų bei modernių gamybos technologijų dvasią.UAB „Samsono“ tikslas, mano manymu, pateikti išsamų prekių asortimentą. Bendrovę mažiau jaudina, jeigu kuri nors asortimento prekė ir neduoda pelno, kadangi jos asortimentas yra labai platus, be to ši bendrovė nuolat stengiasi sukurti naują produktą, kuris pritrauktų dar daugiau vartotojų. Ši bendrovė yra gerai žinoma tarp tų žmonių, kurie propaguoja sveiką gyvenimo būdą bei nemėgsta sintetinių maisto produktų, nes visi „Samsono“ mėsos gaminiai – tai aukščiausios kokybės, unikaliai prieskonių mišiniais praturtinti gaminiai, kuriuose nėra mėsos pakaitalų. Šios bendrovės populiariausi gaminiai – „Tarybiniai“, nes šie mėsos gaminiai pasižymi: išskirtiniu skoniu nepriekaištinga kokybe, kuri yra pasiekiama praturtinant senas klasikines receptūras geriausiais Europos prieskonių mišiniais bei naudojant šiuolaikinės mėsos pramonės gamybos technologijas ir įrengimus. Laiko išbandytų ir naujų gamybos būdų sąjunga „Tarybinių“ mėsos produktų išskirtinumas.

UAB „Samsonas“, kurdamas naujus gaminius siekia tokių tikslų:· Pastangos gauti papildomą pelną (turbūt neatsirastų nei vienos įmonės, kuri to nesistengtų padaryti, kuriant naujus gaminius tai puikus būdas tai pasiekti, tik žinoma iš pradžių reikėtų atlikti vartotojų apklausą, kurios metu būtų išsiaiškinta ar tas produktas turės paklausą, nes kitaip tai gali būti labai rizikingas ėjimas);· Noras panaudoti nepanaudotus pajėgumus (visada sukūrus, kokį nors naują gaminį yra manoma, kad jį buvo galima sukurti dar geriau, taigi tai skatina nuolat ieškoti tobulėjimo ir plėtros perspektyvų);· Mėginimas tapti pagrindine firma, turinčia platų prekių asortimentą (UAB „Samsonas“ gali didžiuotis, kad iš tikrųjų yra viena iš populiariausių firmų Lietuvoje, kuri gamina mėsos gaminius. Dėl to nuolat gamindama naujus gaminius, stengiasi neprarasti šios vietos rinkoje);· Noras neįsileisti konkurentų.

UAB „Samsonas“, kuria tik aukštos kokybės gaminius (ir tai nuolat akcentuoja, kad visi produktai yra natūralūs ir sveiki), kurių kaina, priklausomai nuo skerdienos, svyruoja, tačiau ši bendrovė visuomet stengiasi sukurti kažką naujo, kas patenkintų vartotojų poreikius bei nustebintų juos (asortimento plėtimas tik aukštyn).

1.3. UAB „Samsonas“ prekybos analizė rinkoje

Iš šios bendrovės logotipo galime suprasti, kad tai bendrovė gaminanti mėsos gaminius, nes logotipe pavaizduotas, maloniai besišypsantis senukas su balta prijuoste, primenantis mažos mėsos parduotuvėlės pardavėją – gyvulių skerdėją, na, o pavadinimas „Samsono“ – tai to senuko pavardė, o užrašas viršuje „Mano pasirinkimas numeris 1“ parodo, kad įmonė gamina aukščiausios kokybės produktus, nes vartotojai renkasi tik tokią prekę, kuri yra aukštos kokybės.UAB „Samsono“ mėsos asortimentas yra platus jį sudaro apie 100 įvairių pavadinimų gaminių, taip pat šiame asortimente galima aptikti tokių gaminių, kurių nei viena įmonė dar nekuria kaip, pavyzdžiui, „Elnienos“ dešrelės, kurias bendrovė sukūrė puoselėdama nacionalines vertybes ir norėdama propaguoti lietuvišką kulinarinį paveldą. Taip pat ši bendrovė be mėsos produktų gamybos dar užsiima prekybos, paskirstymo ir logistikos paslaugomis. Taigi ši įmonė ne tik gamina produkciją, bet ir suteikia paslaugas.

Pagrindinis vartotojas į kurį UAB „Samsonas“ sutelkia visą dėmesį – tai žmogus, kuris pirmenybę teikia sveikiems gaminiams bei yra priešiškai nusiteikęs prieš gaminius, kuriuose yra naudojami sintetiniai priedai. Pajamos šios bendrovės tipiškų pirkėjų turėtų būti vidutinės ir aukštos, nes kadangi šie gaminiai yra gaminami tik iš aukšto kokybės skerdienos bei prieskonių, naujausių technologijų, tai kainos nėra žemos. Na, o šiaip šie mėsos gaminiai gali būti perkami ir kasdieniam vartojimui ir taip pat gali būti patiekiami ant šventinio stalo.Mano nuomone, UAB „Samsono“ gaminius perka didelė auditorija… pirkėjų, tai vidurinioji ir darbininkų klasė (šeimos), kurių amžius apytiksliai 24 – 45 metai. Tai šeimos, kurias sudaro 2 – 4 žmonės, kurie žino, kas jiems yra geriausia ir sveikiausia t.y. kokius produktus jiems yra vertingiausia vartoti. Mano manymu, pirkėjų šiai bendrovei netrūksta, kadangi ji yra laikoma viena iš stipriausiai rinkoje besilaikančių įmonių. Vartotojų išsilavinimas tiek aukštasis tiek profesinis, darbai labai įvairūs, nuo įstaigų, įmonių darbuotojų iki darbininkų, bet savo srities specialistų.UAB „Samsonas“ pirkėjai – žmonės mėgstantys aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą, jiems rūpi jų sveikata. Tai žmonės, kurie mėgsta skaniai, gerai ir sočiai pavalgyti, mėgsta įvairias iškylas į gamtą ar ekstremalias keliones. Kadangi didžiausią dalį pirkėjų sudaro šeimos tai, mano manymu, šeimos vertybės – vienos iš svarbiausių vertybių jų gyvenime. Religiją būtų galima sugrupuoti į dvi dalis, jaunesnė karta religijai neskiria per daug dėmesio vis daugiau atsiranda ateistų, na, o vyresnioji karta, didelį dėmesį skiria jai. Politika – šiais laika turbūt labai mažai žmonių atrasime, kurie vis dar domėtųsi bei tikėtų šia sfera. Savo pajamas pirkėjai leidžia pramogoms, kelionėms, būtiniausiems poreikiams patenkinti.

Vartotojai atsisakytų šios bendrovės produkcijos, jos nebepirktų dėl šių priežasčių:· Jei labai stipriai pakiltų kainos;· Jei pradėtų gaminti, tik žemos kokybės mėsos gaminius;· Jei būtų išsiaiškinta, kad įmonė meluoja, kad gamina produkciją iš aukščiausios kokybės skerdienos bei prieskonių mišinių;· Jei įsivyrautų Lietuvoje autokratinis rėžimas ir būtų uždrausta šios bendrovės produkcija;· Jei sužinotų, kad yra alergiški kuriam nors gaminamos produkcijos priedui;· Gautų mažesnes pajamas, taptų jautrūs kainoms vartotojai;· Išvyktų gyventi į užsienį.

UAB „Samsono“ gaminius neperka, kainai jautrūs vartotojai – žemiausioji socialinė klasė, nes kaip buvo minėta anksčiau, šios bendrovės produkcija nėra itin pigi.1.4. UAB “Samsonas” mėsos gaminių kainų analizėSvarbiausias kriterijus, pagal kurį UAB “Samsonas” nustato savo gaminių pardavimo kainas – rinkos kainų lygis. T.y. įmonė lygiuojasi į konkurentų nustatomas kainas. Pagrindinės kainos sudedamosios dalys yra žaliavos ir perdirbimo išlaidos (jos sudaro gaminio savikainą) bei antkainis ( 2 lentelė).1 lentelė2004 m. UAB “Samsonas” kainos ir jos struktūra [6]. Gaminių grupės Savikaina,Lt/kg Pardavimo kaina,Lt/kg Antkainis,Lt/kg Antkainis,proc.Kiauliena 5,49 6,85 1,36 24,8%Jautiena 6,78 8,90 2,12 31,3%Paukštiena 3,82 5,16 1,34 35,1%Subproduktai 1,91 2,75 0,84 44,0%Kiti žalios mėsos produktai 1,45 1,82 0,38 25,9%Virtos dešros ir dešrelės 3,84 6,00 2,16 56,3%Parūkytos dešros ir dešrelės 4,69 6,91 2,22 47,2%Rūkyti gaminiai 6,59 9,18 2,59 39,3%Šalto rūkymo gaminiai 5,67 8,47 2,79 49,2%Kulinariniai gaminiai 2,94 4,53 1,59 54,3%Vištienos gaminiai 4,05 5,77 1,71 42,2%Kepeninės dešros, kiti gaminiai 5,72 9,11 3,39 59,4%

Pelningiausi yra virtos dešros ir dešrelės bei kulinariniai gaminiai, nors visų gaminių grupių pelningumas yra pakankamai vienodas (išskyrus kiaulieną ir kitus žalios mėsos produktai).

Prieiname išvados, kad UAB Samsonas pelningumas pasiekiamas prekiaujant populiariais “Tarybinį” prekės ženklą turinčiais mėsos gaminiais.

1.5. UAB “Samsonas” kontrolės sistema

Įdiegtos maisto saugos ir kokybės vadybos bei rizikos veiksnių analizės ir svarbiausių valdymo taškų (RVASVT) sistemos garantuoja efektyvią kokybės kontrolę, gamybos procesų valdymą. Modernizavus įmonę, atsivėrė galimybės mažinti gamybos sąnaudas bei produkcijos savikainą, rinkai pasiūlyti naujų gaminių.Atkaklios naujų receptūrų paieškos, ilgametės patirties bei technologinių galimybių sintezės rezultatas.Į mėsos perdirbimo įmonę priimama tik sertifikuota, veterinarinės tarnybos patikrinta skerdiena, kurią tiekia atnaujinta UAB „Samsonas“ gyvulių skerdykla. Gyvuliai perkami tik iš modernių Lietuvos ūkių ir kompleksų, todėl aukščiausios kokybės gaminiams naudojama lietuviška skerdiena. Ilgalaikės gyvulių tiekimo sutartys leidžia efektyviau kontroliuoti skerdienos kokybę. Visi importuojami prieskoniai ir jų mišiniai turi kokybės sertifikatus, o gaminių apvalkalai atitinka keliamus saugumo reikalavimus.Viena stambiausių ir moderniausių mėsos perdirbimo įmonių UAB „Samsonas“ siūlo plačiausią šviežių mėsos gaminių asortimentą palankiomis kainomis. Galimybė neribotais kiekiais užtikrinti stabilų tiekimą visoje Lietuvoje, operatyvumas ir lankstumas išskiria „Samsoną“ iš kitų tiekėjų. Konceptualus produktų rėmimas bei prekės ženklo stiprinimas pasitelkiant žiniasklaidą bei kitas priemones, vartotojų informuotumo didinimas (degustacijos, pristatymai, dalyvavimas parodose ir pan.), produktų pridėtinės vertės kūrimas (moderni pakuotė, specialūs vakuuminio fasavimo metodai, egzotiški prieskonių mišiniai) bei nuolatinis išpardavimo akcijų organizavimas ir kitoks pardavimų skatinimas – tai patikimo, ilgalaikiais tikslais besiremiančio tiekėjo bruožai. Nepriekaištingas užsakymų vykdymas, atsakingas požiūris ir daugiau kaip 10 metų darbo patirtis garantuoja sklandų tiekimą, konstruktyvų darbą.„Samsonas“ siekia ilgalaikio ir nuolatinio bendradarbiavimo su prekybos partneriais, todėl plečiamas asortimentas, investuojama į modernią šaldymo įrangą, atnaujinamas autošaldytuvų parkas, diegiama kokybės vadybos sistema. UAB „Samsonas“ dirba su įvairaus dydžio prekybos tinklais ir parduotuvėmis, užsakymus priima bet kuriuo užsakovui patogiu būdu (telefonu, faksu, el. paštu), mėsos gaminius bei kitus maisto produktus pristato per 24 val. į bet kurią Lietuvos vietovę. Šiuo metu UAB „Samsonas“ mėsos gaminius tiekia daugiau kaip 1900 prekybos taškų.3000 kv. m. ploto sandėlių bei šaldytuvų kompleksas, logistikos centras, visos muitinės paslaugos bei veterinarinė kontrolė užtikrina sklandų transporto srautų aptarnavimą, operatyvų muitinės procedūrų vykdymą, kokybišką maisto produktų sandėliavimą ir paskirstymą.

Išanalizavus… kontrolės sistemą įmonėje prieiname išvados, kad įdiegtos maisto saugos ir kokybės vadybos bei rizikos veiksnių analizės ir svarbiausių valdymo taškų (RVASVT) sistemos garantuoja efektyvią kokybės kontrolę, gamybos procesų valdymą.

1.6. Bendrovės aplinka ir konkurentaiBendrovės aplinka siaurąja prasme reikėtų laikyti tą vietovę, kur yra pati bendrovė. Bendrovės ryšius su aplinka vaizduoja 1 pav. Bendrovė palaiko ryšius su keletu, keliolika, keliasdešimt ar net keliais šimtais asmenų, įmonių bei organizacijų. Tų grupių interesai yra skirtingi, kartais sutampantys, kartais prieštaringi. Bendrovė gali veikti sėkmingai tik tada, kai pasiekiama tarp įmonės ir jos partnerių interesų pusiausvyra.

Skolintojai Akcininkai

1 pav. Bendrovės ryšiai su aplinka

Plačiąja prasme įmonės aplinka yra visas šalies ūkis. Ir nenuostabu, nes, pavyzdžiui, valstybė nustato įvairiausių mokesčių dydžius, minimalius atlyginimų dydžius darbuotojams, atostogų trukmę, saugaus darbo taisykles, higienos reikalavimus, išduoda licencijas naudoti gamtos išteklius.

Visi ekonomikos dalyviai tarpusavyje glaudžiai susiję ir veikia iš esmės pagal tuos pačius principus, siekia tų pačių tikslų.

Lietuvoje iš šiuo metu veikiančių daugiau kaip pusketvirto šimto mėsos perdirbimo įmonių ir skerdyklų tik septynios atitinka Europos Sąjungos nustatytus standartus. Šios septynios mėsos perdirbimo įmonės turi ES veterinarijos patvirtinimo numerius ir gali eksportuoti savo produkciją į ES šalių rinkas. Šalyje net 196 mėsos perdirbimo įmonės yra labai smulkios, perdirbančios 11 proc. žaliavos, ir dėl finansinės būklės bei ribotos rinkos neturės galimybių dalyvauti maisto gamyboje Lietuvai įstojus į ES. Kaip teigia VMVT direktorius, kad pagrindinės įmonių neatitikimo priežastys – netinkamos patalpos bei jų išdėstymas, modernios įrangos trūkumas. Visos mėsos perdirbimo įmonės bei skerdyklos gali naudotis ES specialiosios paramos Lietuvos žemės ūkiui programos (SAPARD) lėšomis. Įmonėms, gavusioms paramą iš SAPARD ar kitų fondų, galutinė reikalavimų įgyvendinimo data bus 2007 metų pradžia, nes teikiama parama gali užtrukti. Beje, valstybės pagalba bus teikiama toms įmonėms, kurios realiai gali persitvarkyti, o tokių galimybių neturinčias pamažu teks uždaryti.

Sąrašas projektų, kuriems skiriama parama pagal Lietuvos 2004-2006 metų bendrojo programavimo dokumento (BPD) Kaimo plėtros ir žuvininkystės prioriteto priemonę ,,Žemės ūkio produktų perdirbimo ir rinkodaros gerinimas” 2 lenteleEil. Nr. Pareiškėjo pavadinimas Projekto pavadinimas Maksimali skirta paramos suma, Lt

1 2 3 41. UAB ,,Daivida“ Mėsos perdirbimo cecho projektas iki 3 449 3602. UAB ,,Geras skonis“ Mėsos perdirbimo įmonės modernizavimas ir plėtra iki 429 8093. UAB ,,Stragutės mėsa“ UAB „Spragutės mėsa“ mėsos perdirbimo įmonės modernizavimas-rekonstrukcija iki 2 303 811

Remiantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija, Lietuva per šių metų pirmuosius keturis mėnesius į užsienio rinkas išvežė mėsos, jos produktų bei subproduktų beveik 4 tūkst.t, t.y. 29% daugiau negu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu (3,096 tūkst.t). Per pirmus keturis šių metų mėnesius Lietuva eksportavo 56% daugiau jautienos (2003 m. – 1,199 tūkst.t, 2004 – 1,871 tūkst.t) nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Pavyzdžiui, paukštienos eksportuota 26,6% (2003 m. – 851 t, 2004 m. – 1,077 tūkst.t), maistinių subproduktų – 86% (2003 m. – 22 t, 2004 m. – 41 t) daugiau. Mėsos gaminių 2004 m. minėtu laikotarpiu eksportuota 393 t (praėjusiais metais – 268 t). Tris kartus daugiau eksportuota dešrų – 186 t (praėjusiais metais – 62 t). Mėsos ir jos produktų daugiau…siai eksportuota į Latviją ir ES. Žymiai padidėjo eksportas į ES šalis. Pavyzdžiui, šiais metais eksportuota 947 t mėsos ir jos produktų. Iš to skaičiaus jautienos eksportas sudarė 837 t, mėsos gaminiai – 83 t. 2003 m. tuo pačiu laikotarpiu į ES buvo eksportuota 173 t mėsos ir jos gaminių. Iš jų – 90 t jautienos, mėsos gaminių – 28 t.Apibendrinant konkurencinę mėsos perdirbimo įmonių aplinką prieiname išvados, kad konkurencingumas Lietuvos bei užsienio rinkose gali būti užtikrintas tik toms įmonėms kurių produkcija atitiks aukštus kokybės reikalavimus bei standartus.

2. INFORMACINIS APRŪPINIMAS BENDROVĖJE

2.1. Bendrovės tikslų ir planų analizė.

Trumpalaikiai tikslai ir planai atspindi tuos būtinus veiksmus ir pokyčius, kurie ilgalaikėje perspektyvoje lemia bendrovės funkcinių strategijų ir ilgalaikių tikslų įgyvendinimą.Jie būtų sekantys:Ø Per pusmetį įvesti gamybinių procesų išteklių (žaliavų, energijos, atsarginių dalių, darbo ir kt.) sisteminę apskaitą kompiuterinėje informacinių sistemų bazėje. Gamybos vadovybė/buhalterija.

Ø Atlikti bendrovės visų veiklos šakų ekonominę analizę finansų ir rinkodaros pjūviais pagal pagrindinius svertus. Komercijos/ekonomikos direktorius, pirminės informacijos padaliniai.

Ø Per ketvirtį atlikti personalo kvalifikacijos studiją, teisingai perskirstyti žmogiškuosius išteklius. Išorinė įmonė, generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Ø Per ketvirtį surasti pigių apyvartinių lėšų šaltinių kaip alternatyvą kreditinėms linijoms. Generalinis direktorius/ekonomikos direktorius.

Ø Pastoviai daryti spaudimą konkurentams, siūlant konsoliduoti pastangas. Generalinis/komercijos/ekonomikos direktoriai.

Ateities veiklos planais įmonėje rūpinasi ekonomistas. Jo pareigybines funkcijos apima esamos situacijos analizė, alternatyvių variantų ruošimą bei strateginių planų ruošimą. Prieš patvirtindamas planus vadovybės lygmenyje ekonomistas juos derina su kitais padaliniais. Patvirtinti strateginės veiklos planai pateikiami padaliniams vykdymui. Pradžioje naujų kalendorinių metų apsvarstomi veiklos rezultatai, bei išsiaiškinamos veiklos neatitikimo planams priežastys.Siekdamas kuo geriau suprasti ir patenkinti vartotojų poreikius, „Sveikata Laimė“ remiasi vertės vartotojui kūrimo strategija. Glaudūs ir diskretiški ryšiai su partneriais užtikrina ilgalaikį bei konstruktyvų bendradarbiavimą, o inovatyvus požiūris į neišvengiamai besikeičiantį gyvenimo būdą leidžia keistis, augti ir visuomet jausti palankų vartotojų žvilgsnį.Pagal „Verslo žinių“ pateiktą statistiką, UAB „Samsonas“ yra tarp didžiausių Lietuvos bei Baltijos valstybių bendrovės. Įvairiose parodose ir konkursuose apdovanoti gaminiai stebina nepriekaištinga kokybe, subtiliu skonio pajautimu, unikalių lietuviškų kulinarijos tradicijų bei modernių gamybos technologijų sanderme.

2 pav. UAB ‘Samsonas’ pardavimų dinamika

Nuo pat prekybos tinklo įkūrimo 1993 m. „Samsono“ prekybos centrai pirkėją pasitinka patraukliais pasiūlymais, plačiu prekių asortimentu, išskirtiniu dėmesiu, nepriekaištingu aptarnavimu.UAB „Samsonas“ prekybos tinklą sudaro trijų tipų parduotuvės: § Prekybos centrai, skirti įvairias pajamas gaunantiems ir kompleksiškai apsipirkti siekiantiems pirkėjams; § Parduotuvės, skirtos vidutines pajamas gaunantiems pirkėjams; § Parduotuvės, kuriose prekiaujama tik pirmojo būtinumo prekėmis.Turėdamas 15 parduotuvių tinklą ir siekdamas kuo geriau patenkinti vartotojų poreikius, UAB „Samsonas“ bendradarbiauja su įvairiais tiekėjais – tiek stambiais produkcijos gamintojais, tiek smulkesniais importuotojais. Svarbiausias tikslas – patenkintas ir turintis iš ko rinktis pirkėjas, todėl prekių kokybei ir asortimentui skiriamas ypatingas dėmesys. Pagrindiniai „Samsono“ partneriai: BĮ „Sanitex“, IĮ „Gelsva“, UAB „Osama“, UAB „Daisena“, Lietuvos ir JAV UAB „Bennet Distributors“, UAB „Švyturys-Utenos alus“, AB „Ragutis“, AB „…Kalnapilis“, UAB „Vičiūnai“, UAB „Nowaco“, UAB „Kraitenė“, UAB „Rivona“, UAB „Merijanta“, UAB „Vis vera“, UAB „Aventa“ ir kt. Pagrindiniai reikalavimai tiekiamoms prekėms – aukšta kokybė, konkurencinga kaina, stabilus tiekimas, operatyvus reagavimas ir pristatymas. Papildomi privalumai – produktų pridėtinės vertės kūrimas, įvaizdžio formavimas ir populiarinimas .

Apibendrinant galime teigti, kad UAB Samsonas yra stabiliai auganti maisto produktų gamybos, prekybos, paskirstymo ir logistikos, viena didžiausių mėsos perdirbimo kompanija, turinti muitinės sandėlius ir importo-eksporto terminalą. Pagrindiniai reikalavimai tiekiamoms prekėms – aukšta kokybė, konkurencinga kaina, stabilus tiekimas, operatyvus reagavimas ir pristatymas. 2.2. Bendrovės valdymo organizavimasOrganizavimas yra dinamiškas procesas, nes negalima visko sutvarkyti visiems laikams. Organizuoti – tai sustatyti mašinas ir žmones į savo vietas, duoti jiems reikalingus įrankius, medžiagas ir teises veikti, tai yra užtikrinti ilgai ir stabiliai egzistuojančią vidinę tvarką.Bene svarbiausias darbas – tai bendrovės personalo suskaidymas į tam tikras grupes ir tų grupių hierarchiškas išdėstymas. Jis dar vadinamas valdymo organizavimu. Pirmoji ir pagrindinė tokio skaidymo priežastis – darbo pasidalijimas. Jis sąlygoja didesnį darbo našumą, nes darbai supaprastėja, lengviau ir greičiau atliekami, galima pritaikyti našias mašinas. Tačiau nevalia pamiršti, kad darbo pasidalijimas reikalauja deramo darbų koordinavimo. Darbo pasidalijimą rodo hierarchinė bendrovės struktūra.

3 pav. Hierarchinė bendrovės struktūra

Pagal padalinių indėlį į galutinį (pagrindinį) organizacijos tikslo pasiekimą skiriami linijiniai ir funkciniai padaliniai; pagal darbo pobūdį (kas svarbiau: ar informacijos apdorojimas, ar darbas su vykdytojais, atliekančiais gamybos ir paslaugų veiksmus) – valdymo ir gamybos (paslaugų) padaliniai; pagal veiklos sričių (vertikalų ar horizontalų) padalijimą – technikos, finansų, komercijos, personalo padaliniai. Bet kurio padalinio darbuotojas turi savo tiesioginį vadovą, kitaip tariant, tarp vadovo ir pavaldinio yra tiesioginis (linijinis) ryšys.Struktūrai, kurios pagrindą sudaro linijiniai padaliniai ir pavaldumas, būdinga: aukštas darbo pasidalijimo laipsnis, stipri valdžia, ilga komandų grandinė, daugybė konkrečiai apibrėžtų personalo elgesio taisyklių ir normų, personalo parinkimas pagal jų profesines savybes. Ši struktūra, tinkamiausia nuolatinei pasikartojančiai veiklai, būdinga daugumai organizacijų, pvz.: pramonės įmonėms, paslaugų įmonėms, valstybinės valdžios institucijoms.Funkcinio pavaldumo struktūra – tai personalo grupavimas į padalinius pagal užduotis, kurias jis atlieka. Pagrindinė šios struktūros idėja – maksimaliai panaudoti specializacijos privalumus ir sumažinti vadovų apkrovimą.Anot E.Bagdono ir E. Bagdonienės visą organizacijos veiklą galima vertikaliai suskirstyti į sritis (funkcijas). Schematiškai vertikalusis skirstymas parodytas 3 pav. Čia trikampis vaizduoja visą hierarchinę bendrovės struktūrą, horizontaliosios linijos – valdymo lygius, o vertikaliosios — dažnas valdymo funkcijas. 2.2.1. Bendrovės valdymo sistemaValdžia – tai teisė priimti sprendimus, tvarkyti kitų žmonių darbą ir duoti nurodymus.Vadovu tinka vadinti kiekvieną, kuris turi bent vieną pavaldinį. Asmuo, neturintis nė vieno pavaldinio, yra vykdytojas. Įdomu žinoti, kodėl vieni asmenys klauso kitų. Toks reiškinys vadinamas valdžia. Valdžia – tai tam tikras mainų santykis tarp dviejų asmenų — vadovo ir pavaldinio, arba tarp dviejų grupių (žr. 2 pav.).

4 pav. Vadovo ir pavaldinio mainų santykis

Kaip teigia Z.Gineitienė ir kt. bendrovės valdymas – tai sugebėjimas priimti sprendimus, kontroliuoti ir valdyti bendrovės ūkinę ir komercinę veiklą [7, p. 105].Kiekviena bendrovė yra organizacija. O tai reiškia, kad ji yra:• socialinė grupė, nes suburia žmones ir organizuoja jų darbą;• gaminanti ar teikianti paslaugas ir paskirstanti uždirbtas pajamas;• atvira aplinkai, tai yra bendraujanti su kitomis įmonėmis, savivaldybe, bankais ir pan.;• turi tikslus veikti, išgyventi, didinti pelnus ir t.t.

Apibendrinant bendrovės valdymo sampratą galime teigti, kad bendrovė tai materialinius, socialinius ir informacinius resursus valdanti organizacija turinti tikslą savo veiklos rezultate gauti pelną.2.2.2. Darbuotojų funkcijų analizė ir organizacinė struktūraOrganizacinė struktūra pavaizduota schemoje (1PRIEDAS). Bendrovei vadovauja direktorius. Direktoriui yra pavaldus mažmeninis prekybos tinklas, importo eksporto terminalas, transpotrto skyrius, ekonomistas. Direktorius taip pat valdo Vilniaus filialą, Klaipėdos filialą ir kt. Administratoriaus funkcijos :2.2. Rinkotyra;2.3. Kainų analizė;2.4. Veiklos koordinavimas;2.5. Žaliavų paieška;2.6. Užsakovų paieška;Finansų skyrius. Jam vadovauja vyriausioji buhalterė. Jos funkcijos:1) Buhalterinės apskaitos tvarkymas;2) Darbuotojų darbo užmokesčio apskaičiavimas;3) Su darbuotojui išmokamu darbo užmokesčiu susijusių mokėjimų i biudžetą, socialinio draudimo bei kitus fondus apskaičiavimas;4) Buhalterių ir apskaitininkių veiklos koordinavimas; Prekių paskirstymo tarnyba, kuriai priklauso vienintelis darbuotojas – vadybininkas. Jo pagrindinė funkcija – atvežtų prekių priėmimas.

2.3. Diferencijuoto vadovų aprupinimo analizė ir modeliavimas

Bendrovės informacijos neužsakinėja, bet renka ją pati. Už informacinį darbuotojų aprūpinimą atsakinga padalinių vadonai. Jie renka, sistemina ir kaupia informaciją. Informacija kaupiama specialiai archyvavimui skirtoje vietoje. Paprastai aprūpinimas informacija vyksta sušaukiant darbuotojų susirinkimą ar surengiant pasitarimą su tuo darbuotoju, kuriam informacija pateikiama. Kadangi įmonė yra didelė ir joje aprūpinti informaciją yra tikrai sudėtinga. Gaunamos informacijos kiekis yra didelis, uz jos susintetinimą ir perdavimą pavaldiniams atsakingi asmenys sugebantys tai įvykdyti. Kai informacijos yra daugiau arba kai darbuotojas galėtų efektyviau ją panaudoti gavęs rašytine forma, padalinių vadovai pateikia informaciją DVA dokumento pavidalu.2.3.1. Darbo principai

Vertindamas pastovumą, stabilumą ir norą dirbti, UAB „Samsonas“ visuomet laukia įvairių pasiūlymų, kurie greitai ir konstruktyviai apsvarstomi. Naujas prekes į tinklo parduotuves stengiamasi įvesti itin lanksčiai: yra galimybė rengti pristatymus, akcijas, pateikti reklaminę-informacinę medžiagą. Galimybė prekių tiekimą organizuoti per centrinius „Samsono“ sandėlius bus patogi tiems tiekėjams, kurie negalėtų aprūpinti nuo didžiųjų Lietuvos miestų labiau nutolusias parduotuves [3]. Po 2004 m. atliktos rekonstrukcijos ir modernizavimo bendrovė tapo modernia, atitinkančia Europos Sąjungos keliamus sanitarinius bei higieninius reikalavimus mėsos perdirbimo įmone. Įmonės rekonstrukcija ir modernizavimas leido 30 proc. padidinti gamybos pajėgumus, diegti naujas technologijas, naudoti naujus gamybos ir fasavimo metodus. Į įmonės rekonstrukciją ir modernizavimą investuota daugiau kaip 11 mln. litų.Šiandien „Samsono“ mėsos produktų asortimentą sudaro daugiau kaip 100 pavadinimų gaminiai, atspindintys unikalių skonio tradicijų bei modernių gamybos technologijų dvasią. Virtos dešros ir dešrelės, karštai rūkytos dešros ir dešrelės, virti vyniotiniai, šaltai rūkytos dešros ir kiti gaminiai papuoš stalą ir suteiks džiaugsmo ne vienai šeimai. Kūrybiškai suderinęs vakarietiškų technologijų brandumą ir lietuviškąją mėsos produktų gamybos patirtį, UAB „Samsonas“ siūlo tik natūralius, nepriekaištingos kokybės, savito skonio mėsos gaminius. Šios savybės buvo pastebėtos ir įvertintos ne viename konkurse ar parodoje. 1998 m. pradėta gaminti „Tarybinių“ mėsos gaminių serija pelnė išskirtinio vartotojų dėmesio – tapo pripažintu ir populiariu mėsos produktu. Tai aukščiausios kokybės, unikaliais prieskonių mišiniais praturtinti gaminiai, kuriuose nėra mėsos pakaitalų. „Tarybiniai“ mėsos gaminiai – ne banali sovietmečio nostalgija, o ryžtingas kokybės siekis ir grįžimas prie natūralumo.Subūrusi kvalifikuotų specialistų komandą bei nuolat ieškodama tobulėjimo ir plėtros perspektyvų „Samsono“ mėsos perdirbimo įmonė yra naujoms idėjoms atvira erdvė, jautriai reaguojanti į vartotojų poreikius bei kintantį gyvenimo būdą.

Galime teigti, kad įmonės kvalifikuota specialistų komanda bei nuolatinė tobulėjimo ir plėtros perspektyvų paieška užtikrina efektyvią įmonės veiklą.2.3.2.Bendrovės darbuotojų darbo apmokėjimasAtlyginimą už darbą, reikia traktuoti ne tik kaip kaštus – turi būti atsižvelgiama ir į tai, kad atlyginimas už darbą atitiktų kiekvieno darbuotojo indėlį, siekiant įmonės tikslų, ir motyvuotų ir toliau kuo visapusiškiau panaudoti žmogiškąjį potencialą.Todėl įmonei labai svarbu suformuoti teisingą apmokėjimo už darbą sistemą, kuri remtųsi tokiais principais:

1. Atlyginimo sistema privalo būti aiški ir suprantama, t.y. kiekvienam darbuotojui turi būti aiškus darbo rezultato ir apmokėjimo už darbą ryšys.2. Atlyginimas turi skatinti kiekvieną darbą atlikti gerai iš pirmo karto. 3. Skatinti darbuotoją didinti darbo našumą.4. Turi apmokėti už realiai atliktą darbą, o ne už numatytąjį.5. Turi būti žinomi ir pripažinti darbo rezultatai.Kitas labai svarbus punktas – išsiaiškinti atlyginimo už darbą sudedamąsias dalis ir pagrįsti jų formavimo teisingumą.Atlyginimo už darbą sudedamosios dalys pateiktos 4 paveiksle.

5 pav. Atlyginimo už darbą sudedamosios dalys

UAB “Samsonas” darbo organizavimo ir apmokėjimo principai:1. Visi darbuotojai dirba 1 pamaina.2. Su visais darbuotojais pasirašytos ilgalaikės darbo sutartys.3. Visiems darbuotojoms mokamos pastovios algos bei premijos nemokamos.

Prieiname išvados, kad formuojant atlyginimą svarbu, kad darbuotojas suprastų kaip jis yra sudarytas, kad atlyginimas atitiktų atliktą darbą ir būtų savalaikis.2.3.3. UAB “Samsonas” kompiuterizuota finansinės apskaitos sistema

UAB “Samsonas” naudoja “PRESTA” sandėlio apskaitai. ‘PRESTA’ leidžia pasiekti:

ü Ženkliai didesnį klientų aptarnavimo greitį ir aukštą kokybę; ü Maksimalų užsakymo įvykdymo tikslumą visuose įmonės padaliniuose; racionalų virtuvės darbo planavimą, tiksliai perduodant užsakymų laiką bei eiliškumą; ü Mažmeninės prekybos grynųjų pinigų kontrolę, parduodant nestandartines porcijas bei prekybos darbo vietoje dirbant daugiau nei vienam darbuotojui; ü Didesnį klientų lojalumą naudojant nuolaidų korteles, lanksčią nuolaidų sistemą (nuolaidos pagal savaitės dieną, paros laiką, kliento išleistą pinigų sumą, lankymosi dažnumą ir t.t.); ü Aukštesnį personalo kontrolės laipsnį; ü Detalų prekybos monitoringą (galima matyti atskiro darbuotojo apyvartą ir pelną, pinigų srautus pagal atskiras veiklos sritis, patiekalus, darbo valandas ir t.t.); ü Informaciją įvairiais pjūviais, naudojant filtrus pagal norimus pirkimų, pardavimų, inventorizacijos ir vidinių perdavimų kriterijus; ü Meniu monitoringą (kuri prekė pelningiausia, kuri geriausiai parduodama, koks prekės pelningumas per dieną, palyginimas kaip viena ar kita prekė yra parduodama (pinigine, kiekine, procentine išraiška));Maisto ir gėrimų žaliavų monitoringą (kiek vienokios ar kitokios žaliavos buvo nupirkta, parduota, sunaudota ir kiek liko sandėliuose); Išspręsti savininkų ir darbuotojų maitinimo apskaitos problemą

Tai priemonė valdyti verslą, priemonė pagreitinti klientų aptarnavimą bei išvengti darbuotojų klaidų, priemonė užkirsti kelią vagystėms.

UAB “Samsonas” taip pat įdiegta ir elektroninių prekių ir paslaugų tiekimo ir pardavimo per kompiuterinius kasos aparatus sistema. . Pirmiausiai ši sistema panaudota mobilaus telefono sąskaitai papildyti elektroniniu būdu. Vartotojų nuomone tai labai sutaupo prekių-paslaugų savikainą, daug paprastesnis tiekimas, daug patikimesnė prekių kontrolė ir labai patogu pirkėjui.RubrikynasŠiame rubrikyne abonentai pažymėti numeriais, kurie reiškia:

1 –direktorius;2 – personalo vadybininkė;3 – buhalterė;4 – administratorius. 2 lentelėRubrikos kodas Tema Abonentai657658.6658.8658.15658.32351.72374.7374.9336.4339.1 Buhalterija. SąskaitybaPrekybos organizavimas ir technikaPrekių realizavimas. PardavimasĮmonių finansinis vadovavimasDarbo apmokėjimas įmonėjeFinansų įstatymaiPrekybos teisėCivilinio proceso kodeksaiMuitų tarifaiRinka 2, 31, 442, 32, 31, 2, 32, 4244

Šaltinis : sudaryta autoriausIšvados1. Apžvelgę įmonės valdymo struktūra galime teigti, kad įmonė tai materialinius, socialinius ir informacinius resursus valdanti organizacija, turinti tikslą savo veiklos rezultate gauti pelną.

2. Apibendrinant įmonės aplinkos sąvoką prieiname išvados, poveikį organizacijai darantys tiesioginiai ir netiesioginiai veiksniai vienaip ar kitaip įtakoja įmonės efektyvią ar nuostolingą veiklą.

3. Veiklos pelningumas yra vienas iš pagrindinių įmonės tikslų. Pelningumo rodiklių apskaičiavimas ir analizė padeda atskleisti ne tik veiksniu, nulėmusius tam tikrą pelno dydį, bet ir pelno kitimo tendencijas bei galimybes jam didinti.

4. Valdymo veiksnius sudaro gamybos veiksniai ir materialūs veiksniai. Gamybos veiksniai lemia, kaip bus pasiektas vienas pagrindinių įmonės veiklos tikslų – pelnas. Tuo tarpu materialūs veiksniai – tai darbo priemonės, darbo objektai, darbo jėgat todėl jų bendra sąveika nulemia bendrovės rezultatus.

5. Apibendrinant planavimo funkciją galime teigti, kad juo įmonėje gali užsiimti įmones savininkas, marketingo tarnyba arba planuotojas. Šios funkcijos paskiriamos tam ar kitam padaliniui ar specialistui priklausomai nuo įmonės dydžio.

6. Valdymo organizavimas yra dinamiškas procesas, nes negalima visko numatyti dėl kintančios aplinkos. Organizuoti – tai reiškia sustatyti mašinas ir žmones į savo vietas, duoti jiems reikalingus įrankius, medžiagas ir teises veikti, tai yra užtikrinti ilgai ir stabiliai egzistuojančią vidinę tvarką. Todėl ir UAB “Samsonas” organizacijos veikla paprastai skirstoma pagal funkcijas kurių pagrindu sudaromos organizacinės struktūros.

LITERATŪROS SĄRAŠAS

1. Apie įmonę. [žiūrėta 2008 01 02] Prieiga per internetą: http://www.samsonas.lt/?page;31;group;1>

2. Bagdonas E., Bagdonienė E. Verslo pradmenys. – Kaunas: Technologija, 2002. – 342 p.3. Darbo principai ir reikalavimai. [žiūrėta 2008 01 03] Prieiga per internetą:http://www.samsonas.lt/?page;39;group;3]. 4. Dessler G. Personalo valdymo pagrindai. – Kaunas: Poligrafija ir informatika, 2001. – 344 p.5. Didmeninė prekyba. [žiūrėta 2008 01 03] Prieiga per internetą:http://www.samsonas.lt/?page;30;group;66. Gineitienė Z., Korsakaitė D., Kučinskienė M., Tamulevičius J. Verslas. – Vilnius: Rosma, 2003. – 269 p.7. Jucevičius R. Strateginis organizacijų vystymas. Monografija. Atr.patais.leid. – Kaunas: Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centras, 1998 m. – 456 p.: iliustr.8. Kontaktai. [žiūrėta 2008 01 03] Prieiga per internetą: http://www.samsonas.lt/?page;33;group;139. Sakalas A., Šilingienė V. Personalo valdymas. – Kaunas: Technologija, 2000. – 205 p.10. Sakalas A. Personalo vadyba. – Kaunas: Technologija, 2001. – 80 p.PRIEDAI1. UAB ‘Samsonas’ organizacinė valdymo struktūra

2. Prekybos patalpų įrengimo tikslai

UAB ‘Samsonas’ organizacinė valdymo struktūra1 priedas

Prekybos patalpų įrengimo tikslai2 priedas