Pažintinė verslo praktika įmonėje

TURINYS

ĮVADAS………………………………………………………………………………………………………3ĮMONĖS ISTORIJA……………………………………………………………………………………..4ĮMONĖS GEOGRAFINĖ PADĖTIS…………………….………………………………………….4ĮMONĖS VEIKLOS KRYPTIS, ASORTIMENTAS…………………………………………….5ĮMONĖS TIPAI IR JŲ PRIVALUMAI…………………………………………………………….6ĮMONĖS RINKOS STRUKTŪRA……………………………………………………………………7STAMBIAUSIOS MĖSOS PERDIRBIMO ĮMONĖS LIETUVOJE………………………7TIKSLAI……………………………………………………………………………………………………..8ĮMONĖS PRISTATYMAI………………………………………………………………………..…….8ĮMONĖS ISTORIJA……………………………………………………………………………..………8ĮMONĖS GEOGRAFINĖ PADĖTIS…………………………………………………………….….9ĮMONĖS VEIKLOS KRYPTIS, ASORTIMENTAS…………………………………………….9ĮMONĖS TIPAI IR JŲ PRIVALUMAI………………………………………………………..…10ĮMONĖS RINKOS STRUKTŪRA……………………………………………………………….…11STAMBIAUSIOS MĖSOS PERDIRBIMO ĮMONĖS LIETUVOJE…………………..…11TIKSLAI…………………………………………………………………………………………………….12ĮMONĖS PRISTATYMAI………………………………………………………………………..……13IŠVADOS……………………………………………………………………………………………………13LITERATŪROS SĄRAŠAS……………………………………………………….……15ĮVADASDarbo tikslas – įvertinti įmonės marketingą, atliekant praktinę verslo analizę, aprašyti įmonės gaminamos produkcijos asortimentą, susipažinti su marketingo naudojamą strategiją, marketingo padalinį įmonėje, atlikti rinkos tyrimą ir įvertinimą, konkurentų pozicijas, kainų nustatymo metodus, prekės pateikimo strategija, naudojamą reklamą, įmonės marketingo planą, ištirti įmonės rinką Lietuvoje, taip pat aprašyti šios įmonės sėkminga darbo organizavimą. Darbo uždaviniai – pagrindinis darbo uždavinys UAB “Biovelos” ir UAB “Nemateko” pažintinė verslo praktika įmonėje.ĮMONĖS ISTORIJAUAB „BIOVELA“ – moderni mėsos perdirbimo įmonė, turinti savitą darbo, vadovavimo ir produkcijos gamybos stilių. Pradėjusi savo veiklą 1995-aisias metais, įmonė sėkmingai ir užtikrintai integruojasi Lietuvos bei užsienio šalių rinkose.Įmonėje įdiegta moderniausia įranga, maisto saugos ir kokybės vadybos sistema. Gamybos procesas bei kokybės kontrolė atitinka Europos Sąjungos reikalavimus.ES suteiktas sertifikatas suteikė teisę eksportuoti UAB „BIOVELA“ pagamintus mėsos produktus į ES šalis.Pasiekti tokių puikių rezultatų padėjo:– šiuolaikinės technologijos ir griežta kokybės kontrolės sistema;– UAB „Biovela“ gamybos tradicijos ir perimta senoji Lietuvos mėsininkų patirtis;– ilgalaikė strategija ir kryptingumas;– kvalifikuoti ir kūrybingi darbuotojai.Už nepriekaištingą gaminių kokybę įmonė ne kartą buvo įvertinta ir apdovanota parodose „AgroBalt“, konkurse „Lietuvos metų gaminys“.Pranokusi savo srities įmones išaugusia gamyba, produktų pristatymo kultūra ir realizacijos kiekiu, UAB „BIOVELA“ Paryžiuje pelnė tarptautinį prizą „Maistas ir gėrimai 2002“.ĮMONĖS GEOGRAFINĖ PADĖTIS

Įmonė – yra savo firmos vardą turintis ūkinis vienetas, įsteigtas įstatymų numatyta tvarka, tam tikrai ūkinei komercinei veiklai. Įmonę sudaro medžiagų daiktinių, finansinių ir materialinių aktyvų jos teisių ir pareigų kompleksas.UAB ”Biovela” įsikūrusi Vilniaus rajone, Dūkštų seniūnijoje, sėkmingai veikianti jau 8 – tus metus. Tai moderni, šiuolaikinė mėsos perdirbimo įmonė.ĮMONĖS VEIKLOS KRYPTIS, ASORTIMENTASUAB Biovela mūsų šalies rinkai tiekia šviežią mėsą, gaunamą iš Lietuvoje užaugintų gyvulių. Įmonėje veikia įdiegta RVASVT sistema, skirta valdyti bet kuriuos rizikos veiksnius, galinčius padaryti maistą nesaugų vartotojui. Ši sistema analizuoja kiekvieną produkto gamybos etapą ir įvertina, kokia yra rizika užteršti mėsą ir kaip jos išvengti. Siekdami vartotojui pateikti tik aukštos kokybės šviežios mėsos gaminius, mes skiriame ypatingą dėmesį pasirinkdami gyvulių augintojus. Atidžiai tikriname, kur gyvuliai buvo auginami, kuo šeriami, ar nebuvo gydyti.Priimant kiekvieną siuntą, vykdoma griežta kontrolė. Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje tikrinamas mikrobiologinis užterštumas, užterštumas pesticidais ir radioaktyviomis medžiagomis. Įmonės laboratorijoje maisto produktų analizatoriumi FoodScan nustatoma mėsos riebalų, baltymų ir drėgmės koncentracija ir pagal tai mėsa yra rūšiuojama. Mes savo klientui pateikiame tik aukščiausios rūšies šviežią mėsą. Aukštas įmonės higienos lygis, kurį įvertino Europos Sąjungos ekspertai, išduodami leidimą eksportuoti mėsos produktus į Europos Sąjungos šalis, leidžia užtikrinti, kad šviežios mėsos produktai išlaikys savo kokybę ir maistinę vertę per visą realizacijos laikotarpį.UAB „Biovela“, atsižvelgdama į ypatingus užsakovų pageidavimus, gali pateikti aukštos kokybės, įvairaus dydžio, išpjaustymo bei įvairiai supakuotų (indeliuose, vakuuminiame įpakavime, apsauginių dujų atmosferoje) atšaldytų ar sušaldytų šviežios mėsos gaminių. Įmonės “Biovela” gaminamos produkcijos asortimentas pritaikytas įvairias pajamas turintiems vartotojams, jos pasiūla būtų tokia:
Karšto rūkymo kumpiai, skilandžiai, dešros ir dešrelės.Šalto rūkymo kumpiai, skilandžiai, dešros ir dešrelės.Virti – rūkyti kumpiai, dešros, dešrelės ir vyniotiniai.Virtos dešrelės ir dešros.Virti įvairūs šventiniai vyniotiniai.Virti – rūkyti paršeliai.Šviežios kiaulienos ir jautienos pusfabrikačiai (dešrelės, kepsneliai).Šviežios kiaulienos ir jautienos kumpiai, nugarinės, sprandinės.Šaldyti pusgaminiai.ĮMONĖS TIPAI IR JŲ PRIVALUMAIĮmonės tipas- uždaroji akcinė bendrovė. Jų įstatinis kapitalas negali būti mažesnis kaip 10000 litų. Joje negali būti daugiau kaip 100 akcininkų. UAB akcijos negali būti platinamos bei jomis prekiaujama viešai.

Privalumai:Ribota atsakomybė. Bendrovės akcininkai atsako už joss kolas tik ta suma kurią jie įdėjo steigdami bendrovę arba įsigydami akcijas vertybinių popierių biržoje.Lengvai perleidžiamos nuosavybės teisės. Visai paprasta tapti akcinės bendrovės bendrasavininku arba nustoti juo būti- perkant arba parduodant akcijas vertybinių popierių biržoje.Neribota gyvavimo trukmė. Jei kuris nors akcininkas miršta, bendrovė nenustoja gyvavusi. Bendrovės, kaip įprasta sakyti, gyvena nuosavą gyvenimą.Trūkumai:Registravimo išlaidos. Įsteigti bendrovę sudėtingiau ir brangiau negu kitų formų verslą; čia sunku išsiversti be teisininkų paslaugų.Mokesčiai. Bendrovių pajamos apmokestinamos dukart. (predžioje įmonių pajamų mokesti, po to fizinių asmenų pajamų mokestį).ĮMONĖS RINKOS STRUKTŪRAUAB “Biovela” priskiriama prie monopolinės konkurencijos. Monopolinė konkurencija- tai rinka kurioje daugelis gamintojų siūlo panašius, tačiau nevienodus, o kuo nors besiskiriančius tos pačios paskirties produktus.STAMBIAUSIOS MĖSOS PERDIRBIMO ĮMONĖS LIETUVOJELietuvos rinkoje veikia nemažai mėsos perdirbimo įmonių. Stambiausios ir tarpusavyje konkuruojančios – “lenktyniaujančios” įmonės yra: UAB “Nematekas” – Dovainonių km., Rumšiškės, Kaišiadorių rajonas. Tel. 8-346 46723, faks. 8-346 69377, el.paštas nematekas@nematekas.balt.net; tinklapis internete www.nematekas.lt.

UAB “Utenos Mėsa” – Pramonės g. 4, Utena, tel. 8-389 51877, faks. 8-389 69060, el.paštas sekret@mesa.lt ; UAB “Samsonas” – Kęstučio g.74b, Kaunas, tel. 8-37 390490, faks. 8-37 390495, el.paštas ofisas@samsonas.omnitel.net ; tinklapis internete www.samsonas.lt UAB “Natanga” – Mažrimai, Šilalės rajonas, tel.8-449 45969, faks. 8-449 45969, el.paštas info@natanga.lt , tinklapis internete www.natanga.lt .AB “Krekenavos agrofirma” – Sporto g. 8, Krekenava, Panevėžio rajonas, tel. 8-45 505301, faks. 8-45 505331, el.paštas sekret.krek@takas.lt ; tinklapis internete www.krekenavosagr.lt .AB “Vilniaus mėsos kombinatas” – Savanorių pr. 219, Vilnius. Tel. 8-5 2653031, faks. 8-5 2653317, el.paštas vmkdir@takas.lt ; Konkurentų gaminama produkcija viena nuo kitos visu pirma skiriasi prekiniu ženklu bei pavadinimais. Gaminamos produkcijos kainos skiriasi nežymiai, kai kurie produktai brangiau nei konkurentų, kai kurie pigiau, tam yra ruošiami komerciniai pasiūlymai, kurie platinami tarpininkams, vadybininkų pagalbą. Kiekviena mėsos perdirbimo įmonė, norėdama padidinti pardavimo reitingus – nuolat skelbia įvairias akcijas tam tikriems produktams, žemesnėmis kainomis, taip plėsdami vartotojų rinką. Kaip ir kiekviena mėsos perdirbimo įmonė daug dėmesio skiria kokybiškai ir moderniai prekinei išvaizdai, taip daugiau pritraukdama įvairaus amžiaus žmonių. Visos mėsos perdirbimo įmonės savo produkcijos pateikimo strategijos yra panašios. Atsiradus naujam gaminiui, vykdo degustacijas jų supažindinimui, pardavimai su specialiomis žymomis “Eksperimentinis gaminys”, reklaminiai bukletai.TIKSLAIĮmonė siekia išlaikyti gerą vardą, todėl rūpinamės produktų kokybe, šviežumu ir prekių išvaizda.Įmonės pristatymai

Įmonė save pristato ir reklamuoja taip pat kaip ir nematekas lietuvių kalba. Įmonės reklamas galima rasti laikraščiuose, žurnaluose, taip pat pamatyti per televiziją ir išgirsti jų reklamas radio stotyse.ĮMONĖS ISTORIJAUAB „BIOVELA“ – moderni mėsos perdirbimo įmonė, turinti savitą darbo, vadovavimo ir produkcijos gamybos stilių. Pradėjusi savo veiklą 1995-aisias metais, įmonė sėkmingai ir užtikrintai integruojasi Lietuvos bei užsienio šalių rinkose.

Įmonėje įdiegta moderniausia įranga, maisto saugos ir kokybės vadybos sistema. Gamybos procesas bei kokybės kontrolė atitinka Europos Sąjungos reikalavimus.ES suteiktas sertifikatas suteikė teisę eksportuoti UAB „BIOVELA“ pagamintus mėsos produktus į ES šalis.Pasiekti tokių puikių rezultatų padėjo:– šiuolaikinės technologijos ir griežta kokybės kontrolės sistema;– UAB „Biovela“ gamybos tradicijos ir perimta senoji Lietuvos mėsininkų patirtis;– ilgalaikė strategija ir kryptingumas;– kvalifikuoti ir kūrybingi darbuotojai.Už nepriekaištingą gaminių kokybę įmonė ne kartą buvo įvertinta ir apdovanota parodose „AgroBalt“, konkurse „Lietuvos metų gaminys“.Pranokusi savo srities įmones išaugusia gamyba, produktų pristatymo kultūra ir realizacijos kiekiu, UAB „BIOVELA“ Paryžiuje pelnė tarptautinį prizą „Maistas ir gėrimai 2002“.ĮMONĖS GEOGRAFINĖ PADĖTISĮmonė – yra savo firmos vardą turintis ūkinis vienetas, įsteigtas įstatymų numatyta tvarka, tam tikrai ūkinei komercinei veiklai. Įmonę sudaro medžiagų daiktinių, finansinių ir materialinių aktyvų jos teisių ir pareigų kompleksas.UAB ”Biovela” įsikūrusi Vilniaus rajone, Dūkštų seniūnijoje, sėkmingai veikianti jau 8 – tus metus. Tai moderni, šiuolaikinė mėsos perdirbimo įmonė.ĮMONĖS VEIKLOS KRYPTIS, ASORTIMENTASUAB Biovela mūsų šalies rinkai tiekia šviežią mėsą, gaunamą iš Lietuvoje užaugintų gyvulių. Įmonėje veikia įdiegta RVASVT sistema, skirta valdyti bet kuriuos rizikos veiksnius, galinčius padaryti maistą nesaugų vartotojui. Ši sistema analizuoja kiekvieną produkto gamybos etapą ir įvertina, kokia yra rizika užteršti mėsą ir kaip jos išvengti. Siekdami vartotojui pateikti tik aukštos kokybės šviežios mėsos gaminius, mes skiriame ypatingą dėmesį pasirinkdami gyvulių augintojus. Atidžiai tikriname, kur gyvuliai buvo auginami, kuo šeriami, ar nebuvo gydyti.Priimant kiekvieną siuntą, vykdoma griežta kontrolė. Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje tikrinamas mikrobiologinis užterštumas, užterštumas pesticidais ir radioaktyviomis medžiagomis. Įmonės laboratorijoje maisto produktų analizatoriumi FoodScan nustatoma mėsos riebalų, baltymų ir drėgmės koncentracija ir pagal tai mėsa yra rūšiuojama. Mes savo klientui pateikiame tik aukščiausios rūšies šviežią mėsą.
Aukštas įmonės higienos lygis, kurį įvertino Europos Sąjungos ekspertai, išduodami leidimą eksportuoti mėsos produktus į Europos Sąjungos šalis, leidžia užtikrinti, kad šviežios mėsos produktai išlaikys savo kokybę ir maistinę vertę per visą realizacijos laikotarpį.UAB „Biovela“, atsižvelgdama į ypatingus užsakovų pageidavimus, gali pateikti aukštos kokybės, įvairaus dydžio, išpjaustymo bei įvairiai supakuotų (indeliuose, vakuuminiame įpakavime, apsauginių dujų atmosferoje) atšaldytų ar sušaldytų šviežios mėsos gaminių. Įmonės “Biovela” gaminamos produkcijos asortimentas pritaikytas įvairias pajamas turintiems vartotojams, jos pasiūla būtų tokia:Karšto rūkymo kumpiai, skilandžiai, dešros ir dešrelės.Šalto rūkymo kumpiai, skilandžiai, dešros ir dešrelės.Virti – rūkyti kumpiai, dešros, dešrelės ir vyniotiniai.Virtos dešrelės ir dešros.Virti įvairūs šventiniai vyniotiniai.Virti – rūkyti paršeliai.Šviežios kiaulienos ir jautienos pusfabrikačiai (dešrelės, kepsneliai).Šviežios kiaulienos ir jautienos kumpiai, nugarinės, sprandinės.Šaldyti pusgaminiai.ĮMONĖS TIPAI IR JŲ PRIVALUMAIĮmonės tipas- uždaroji akcinė bendrovė. Jų įstatinis kapitalas negali būti mažesnis kaip 10000 litų. Joje negali būti daugiau kaip 100 akcininkų. UAB akcijos negali būti platinamos bei jomis prekiaujama viešai.

Privalumai:Ribota atsakomybė. Bendrovės akcininkai atsako už joss kolas tik ta suma kurią jie įdėjo steigdami bendrovę arba įsigydami akcijas vertybinių popierių biržoje.Lengvai perleidžiamos nuosavybės teisės. Visai paprasta tapti akcinės bendrovės bendrasavininku arba nustoti juo būti- perkant arba parduodant akcijas vertybinių popierių biržoje.Neribota gyvavimo trukmė. Jei kuris nors akcininkas miršta, bendrovė nenustoja gyvavusi. Bendrovės, kaip įprasta sakyti, gyvena nuosavą gyvenimą.Trūkumai:Registravimo išlaidos. Įsteigti bendrovę sudėtingiau ir brangiau negu kitų formų verslą; čia sunku išsiversti be teisininkų paslaugų.

Mokesčiai. Bendrovių pajamos apmokestinamos dukart. (predžioje įmonių pajamų mokesti, po to fizinių asmenų pajamų mokestį).ĮMONĖS RINKOS STRUKTŪRAUAB “Biovela” priskiriama prie monopolinės konkurencijos. Monopolinė konkurencija- tai rinka kurioje daugelis gamintojų siūlo panašius, tačiau nevienodus, o kuo nors besiskiriančius tos pačios paskirties produktus.

Stambiausios mėsos perdirbimo įmonės LietuvojeLietuvos rinkoje veikia nemažai mėsos perdirbimo įmonių. Stambiausios ir tarpusavyje konkuruojančios – “lenktyniaujančios” įmonės yra: UAB “Nematekas” – Dovainonių km., Rumšiškės, Kaišiadorių rajonas. Tel. 8-346 46723, faks. 8-346 69377, el.paštas nematekas@nematekas.balt.net; tinklapis internete www.nematekas.lt. UAB “Utenos Mėsa” – Pramonės g. 4, Utena, tel. 8-389 51877, faks. 8-389 69060, el.paštas sekret@mesa.lt ; UAB “Samsonas” – Kęstučio g.74b, Kaunas, tel. 8-37 390490, faks. 8-37 390495, el.paštas ofisas@samsonas.omnitel.net ; tinklapis internete www.samsonas.lt UAB “Natanga” – Mažrimai, Šilalės rajonas, tel.8-449 45969, faks. 8-449 45969, el.paštas info@natanga.lt , tinklapis internete www.natanga.lt .AB “Krekenavos agrofirma” – Sporto g. 8, Krekenava, Panevėžio rajonas, tel. 8-45 505301, faks. 8-45 505331, el.paštas sekret.krek@takas.lt ; tinklapis internete www.krekenavosagr.lt .AB “Vilniaus mėsos kombinatas” – Savanorių pr. 219, Vilnius. Tel. 8-5 2653031, faks. 8-5 2653317, el.paštas vmkdir@takas.lt ; Konkurentų gaminama produkcija viena nuo kitos visu pirma skiriasi prekiniu ženklu bei pavadinimais. Gaminamos produkcijos kainos skiriasi nežymiai, kai kurie produktai brangiau nei konkurentų, kai kurie pigiau, tam yra ruošiami komerciniai pasiūlymai, kurie platinami tarpininkams, vadybininkų pagalbą. Kiekviena mėsos perdirbimo įmonė, norėdama padidinti pardavimo reitingus – nuolat skelbia įvairias akcijas tam tikriems produktams, žemesnėmis kainomis, taip plėsdami vartotojų rinką. Kaip ir kiekviena mėsos perdirbimo įmonė daug dėmesio skiria kokybiškai ir moderniai prekinei išvaizdai, taip daugiau pritraukdama įvairaus amžiaus žmonių. Visos mėsos perdirbimo įmonės savo produkcijos pateikimo strategijos yra panašios. Atsiradus naujam gaminiui, vykdo degustacijas jų supažindinimui, pardavimai su specialiomis žymomis “Eksperimentinis gaminys”, reklaminiai bukletai.TIKSLAI

Įmonė siekia išlaikyti gerą vardą, todėl rūpinamės produktų kokybe, šviežumu ir prekių išvaizda.Įmonės pristatymai

Įmonė save pristato ir reklamuoja taip pat kaip ir nematekas lietuvių kalba. Įmonės reklamas galima rasti laikraščiuose, žurnaluose, taip pat pamatyti per televiziją ir išgirsti jų reklamas radio stotyse.IŠVADOSUAB ”Biovelos” kumpiai, dešros ir dešrelės, virti ir rūkyti gaminiai – tai produktai pagaminti pagal šiuolaikinę technologiją, iš ekologiškai švarios žaliavos. UAB “Biovelos” – tiek rūkyti, tiek virti mėsos gaminiai yra aukštos kokybės, platus asortimentas įvairiems skonio bei noro tenkinimams.Įmonės sėkmės formulė – tai tobulai organizuota marketingo sistema, kuriai vadovauja profesionalūs darbuotojai, kurie operatyviai reaguoja į rinkos pokyčius, pritaikant išsamią rinkos analizę, teisingai supranta marketingo turinį ir reikšmę ir naudingumą analizuojant ir sprendžiant ekonomikos ir verslo problemas.Mėsos perdirbimo įmonių Lietuvoje konkurencija yra plataus profilio, jos išsiskiria savo gaminamos produkcijos prekiniu ženklu, įpakavimu, gaminio technologija, išvaizda, įvairiais naujų prekių pristatymo metodais ir kitais privalumais.Sėkminga įmonės veikla priklauso nuo jų sugebėjimo greitai ir lanksčiai reaguoti į rinkos pasikeitimus, į naujus vartotojų poreikius, prisitaikymo įsisavinti naujas technologijas ir naujas prekes. Tačiau svarbus šiuolaikinio marketingo bruožas – ne tik konkrečių vartotojų poreikių patenkinimas, bet ir jų problemų kompleksinis sprendimas, remiantis informacija apie vartotojų veiklą, tikslus, pasiekimus ir pageidavimus. Įmonėje “Biovela” prekės pateikimo procese dalyvauja tarpininkai, t.y. prekybos centrai, tai pateikimo kanalas, kur įmonė tarpininku pagalba sudaro galimybes prekėms judėti.

Pirkėjams Nematekas siūlo daugiau nei 200 pavadinimų gaminių: rūkytas ir parūkytas dešras, dešreles, skilandžius, įvairiausius vyniotinius, skirtus net išrankiausiam skoniui, virtus gaminius, kepsnius, kepsnelius, šašlyką. Vartotojui siūlomi kaulienos, jautienos, vištienos ir net kalakutienos gaminiai. Visa Nemateko produkcija yra išimtinai lietuviš-kos kilmės, atitinkanti auščiausius kokybės reikalavimus.

Aukščiausias tikslas – kokybė. Nuo pat veiklos pradžios Nematekas kryptingai dirba nepriekaištigos gaminių kokybės ir sanitarijos kontrolės užtikrinimo srityje. Kasmet išleidžiama 4 mln. Lt naujoms technologijoms ir metodikoms diegti, siekiant vieno tikslo – pateikti vartotojams patikimą produkciją. Bendrovėje įsteigta kokybės monitoringo, valdymo ir kontrolės sistema, užtikrinanti kokybę kiekvienoje grandyje – nuo žaliavos supirkimo iki pagamintos produkcijos transportavimo.

Nematekas“ vienintelis Lietuvoje bei pirmasis Europoje mėsos produktų gamyboje naudoja natūraliu būdu išgaunamas ir ypač sveikatai naudingas, gyvąsias gerąsias daleles – probiotines kultūras. Būdamos biologiškai vertingos, jos teigiamai veikia žmogaus organizmą.LITERATŪROS SĄRAŠAS____________________________________________1. http://www.nematekas.lt2. http://www.biovela.lt3. Ekonomika ir verslas, 2001m.