Meilė – ar ji yra?

„Paliko žmoną su dviem vaikučiais“. „Išėjo pas jaunesnę“. Prisiskaičiusi tokių pranešimų spaudoje, pradėjau mąstyti, ar tikrai pasaulyje egzistuoja meilė ir kokia ji?

“…Meilė kantri, meilė maloninga, ji nepavydi; meilė nesididžiuoja ir neišpuiksta. Ji nesielgia netinkamai, neieško savo naudos, nepasiduoda piktumui, pamiršta, kas buvo bloga, nesidžiaugia neteisybe, su džiaugsmu pritaria tiesai. Ji visa pakelia, visa tiki, viskuo viliasi ir viską ištveria…”

Iš apaštalo Pauliaus I laiško korintiečiams

Tai apaštalo Pauliaus I žodžiai, kurie šiomis dienomis yra tapę sentencija, dažnai jaunavedžiai per vestuves prašo kunigą perskaityti šiuos žodžius tikėdami, jog ta meilė, kuri čia aprašoma, tokia ir bus.

Eidami prie altoriaus, du jauni žmonės vienas kitą myli, prisiekia amžiną meilę vienas kitam, tačiau kodėl pasitaiko atvejų ir, drįstu pastebėti, labai dažnų, kai poros santuokoje ilgai nepragyvena ir išsiskiria. Pradeda draskyti namus, ardyti jaukumą ir šilumą, kurią puoselėjo, skaudina vaikus, jei jų susilaukia, kurie ypač jautriai reaguoja į tėvelių nesutarimus.

Bet gal tuomet neverta nė tuoktis, jei viskas vistiek perniek? Ar bereikalingas antspaudas pase, jei du suaugę žmonės negali išsaugoti jausmų bei juos puoselėti vienas kitam?

Nesusituokusių porų problemos

Meilę pradedame pažinti labai anksti. Viskas prasideda nuo mokyklinės meilės, jei ji pasiseka, tęsiame ją ir už mokyklos ribų, o kartais studijų metais atsiranda tas vienintelis, su kuriuo nori susieti savo gyvenimą. Ir tikrai jauti, jog to nori, tačiau laikui bėgant, draugystei tęsiantis, kartais gali pradėti justi jog kažkas negerai. Per mažai skiria dėmesio? Nebemyli taip, kaip sako mylįs? Susirašinėja su kita? Šioje vietoje atsiranda suabejojimas.

Tai pirmasis žingsnis, prie kurio priėjus, reikia pasakyti STOP. Stop abejonėms, Stop pavydui, Stop nepasitikėjimui. Tokiu atveju, geriausia pasikalbėti su savo antrąja puse ir išdėstyti visa, kas guli ant širdies. Jei meilė tikra ir abipusė, abu pradėsite dar labiau ją puoselėti bei saugoti, pajutę, jog kažkas ne visai gerai. Galbūt po atviro pašnekesio paaiškės dar daugiau dalykų, kurie slėgė jūsų mylimąjį, bet jis nedrįso pripažinti.

Dažnai į jaunų porų santykius įsivelia trečias asmuo. Taip susidaro meilės trikampis, kurį žūtbūt reikia sugriauti. Pradėkime nuo priežasčių. Kokios jos?

– Nėra harmonijos santykiuose

– Per mažai laiko praleidžiate kartu

– Atsirado rutina

Trys pagrindiniai komponentai, kurie gali tapti priežastimi trečiojo žmogaus atsiradimui. Norint užtikrinti meilę bei pasitikėjimą, privalu kalbėtis. Tik atviras bendravimas, jaukumo kurstymas, buvimas dviese romantiškoje aplinkoje, naujų įspūdžių patyrimas ir neleidimas sau užsisėdėti išsaugos jūsų draugystę.

Niekada nereikia pamiršti, jog turite patikti savo išrinktajam. Išsikedenkite plaukus, užsisekite naują sijonėlį, pasikvėpinkite jo mėgiamais kvepalais ir pirmyn! Jis privalo jus pažinti iš naujo. Jis privalo jumis susižavėti taip, kaip dar nėra to buvę. Toks elgesys atneš tik gėrio į jūsų santykius. O mes juk to ir siekiame.

Būkite jam vienintelė ir nepamainoma. Tapkite geriausia drauge, geriausia meiluže, geriausia mergina ir nuostabiausia patarėja, tik per daug neįsijauskite ir nepamirškite, jog jokiais būdais negalima užstoti savimi mylimojo draugų.

Taip pat, svarbu atsiminti, jog niekada nereikia kelti ultimatumo: „arba aš, arba tavo draugai“. Jis skiria vakarą jiems? Labai puiku, tegu išsikalba, pabendrauja, pakeičia aplinką, o jus tuo tarpu skirkite vakarą grožio procedūroms. Pasitikėkite juo ir pajusite harmoniją.

Susituokusių porų problemos

„Ji nesielgia netinkamai, neieško savo naudos, nepasiduoda piktumui, pamiršta, kas buvo bloga.“ Štai apsimainai vestuviniais žiedais, pasiilsi povestuvinėje kelionėje, grįžti į jaukų namų lizdelį ir imi pastebėti, jog vyro kojinės ne vietoj. Kantriai jas padedi į reikiamą lentyną. Kitą dieną vėl tas pats, pasakai apie tai vyrui, jam akivaizdžiai tai nepatinka.

Nenorėdama iššaukti susierzinimo, nuolat kojines į vietą padedi pati. Nuolat, nuolat nuolat. Bet kai vieną dieną grįžti iš darbo kankinama PMS ir pamatai besimėtančias kojines, užsiunti! Išvadini baisiausiais žodžiais savo išrinktąjį, nepagamini vakarienės ir nueini miegoti. Naktis nusimato rami, miegosit žvelgdami į skirtingas puses. Priminkite, dėl ko visa tai?

Dėl kažkokių nelemtų kojinių! Skamba juokingai? Bet juk taip ir yra. Ar nepaprasčiau būtų buvę, keletą vakarų ,atsukus laiką atgal, pasakyti savo vyrui, jog tau nepatinka, kai jis nesusitvarko savo daiktų? Juk tai gali būti nebūtinai kojinės.

Gali būti neplautas kavos puodelis, lėkštė, išmėtyti marškiniai ar pan. Beveik šimtu procentų esu tikra, jog po nuoširdaus pokalbio, kuris pasibaigs vyno taure ir romantiška naktimi, jūsų išrinktasis, supratęs, jog jums tikrai užkliuva jo išmėtyti daiktai, daugiau to nebedarys ir stengsis ištaisyti savo klaidą. Juk ne veltui sakoma: „kaip išsiauklėsi, taip ir turėsi“.

Neliepiame vyrams šluostyti dulkeles, pedantiškai valyti knygų viršelius ir net neliepiame skalbti.Tereikia, jog jūsų išrinktasis sugebėtų susitvarkyti savo daiktus.

Neikite miegoti susipykę. Kad ir kaip kartais viskas atrodytų neįdomiai, varginančiai, kad ir kaip apatiškai žvelgtumėte į aplinką, atsiminkite, jog tas žmogus, kuris dabar yra šalia jūsų, kažkada buvo jūsų susižavėjimo objektas. Kažkada būtent jam atidavėte savo nekaltybę, pirmą bučinį su tikėjimu, jog visą gyvenimą nugyvensite laimingai . Ar ir dabar jis nevertas švelnaus apsikabinimo po sunkios darbo dienos? O bučinio? Manau, jog jis vertas dar daugiau. Tik, deja, mes tai suvokiame tik tada, kai prarandame.

Dažnai pasitaiko atvejų, kai vedę vyrai palieka šeimą ir išeina pas kitą. (Taip, būna, kad išeina ir moterys, ir gana dažnai, tačiau apie tai – kitą kartą). Ir to išėjimo priežastys tikrai nėra kasdienės buitinės. Dažniausiai tame slypi kažkas daugiau. Populiaru sakyti „nesutapo požiūriai, charakteriai, interesai“, bet ar mėginote abu susėdę apsvarstyti kaip tuos požiūrius ar charakterius suderinti?

Ar mėginote rasti bendrų susikirtimo taškų, kurie tiktų abiems? Tau patinka megzti, o jam žvejoti, todėl atostogas leidžiate atskirai? Na ir blogai! Važiuokite kartu, jus galėsite saulytės atokaitoje skaityti, degintis, megzti, siuvinėti, o jūsų mylimasis, jausis tikru didvyriu, gaudančiu meškere jums pietus. Juk kartais tik to ir gali pritrūkti – vidinio sutarimo.

Meilės rūšių būna pačių įvairiausių. Pradedant pagarbos puoselėjimu artimiesiems, baigiant meile augintiniams, kuriuos vadinu pačiais ištikimiausiais draugais. Tačiau ta meilė, kurią aptariau – meilė savo išrinktajam, visgi yra kiek kitokia. Ji išjudina kūne viską taip, kad kartais nespėji suvokti kokia „chemija“ su tavimi vyksta. Kartais nori bėgti į lietų ir šokti už meilę, kartais nori verkti laimės ašaromis ir džiūgauti, kad šalia tavęs būtent Jis. O kartais, o kartais tiesiog gera apsikabinti ir priglusti prie to žmogaus, kuriam tu nori skirti visą savo gyvenimą.

Gerda Zemenskaitė