Meilė pagal R. Sternberg

Katik praūžė DarniPora.lt “Meilės kortų” renginys, kurio metu svarstėme, kas yra meilė?

Pastebėjau, kiek daug jos apibrėžimų ir kiek daug individualumo kiekvieno mūsų suvokime. Vieniems tai oras, kuriuo kvėpuojame, kitiems kančia, vieniems bučiniai ir glamonės, kitiems paradigma.

Atsakymo į šį klausimą nepasakysiu, bet galima pabandyti pažinti tai, ką sako kiti, kurie tyrinėja MEILĘ, žmonių atsiliepimus apie TAI, ir kaip jie apibendrinta meilę tam tikra prasme universalia sąvoka.

Su šia intencija norėčiau Jums pristatyti vieną iš meilės teorijų, kuri mane sudomino ir kurios pagrindu galima suformuoti vieną iš meilės apibrėžimų – vieniems gal labiau priimtiną, kitiems mažiau, bet visgi…

Meilė pagal ilgalaikiais tyrinėjimais paremtą  Robert Sternberg – amerikiečių psichologą, garbės daktarą, profesorių – teoriją telpanti į geometrinės figūros rėmus ir pagarsėjusi “Meilės trikampio” apibrėžimu.

Meilės trikampio teorija ne veltui turi tokį pavadinimą. Trikampis turi tris kampus, bendra jų suma 180 laipsnių, nei daugiau, nei mažiau, bet kampų dydis gali varijuoti proporcingai. Šie trys kampai atspindi psichologo išskirtus tris meilės komponentus, kurių harmonija, kai visi kampai lygūs (60 lapsnių) atspindi Tobulos meilės reliatyvią sąvoką.

Svarbu dar ir tai, kad R. Sternberg meilės apibrėžimas nėra tik sausa teorija. Tai gana logiškas apibūdinimas, o jo komponentai tikrai padeda išskirti tam tikras meilės šakas, kuriomis galime apibūdinti konkrečius santykius.

MEILĖS KOMPONENTAI:

1. Intymumas – tai jausmas, kuris skatina artumą, ryšius. Jis apima rūpestį kito gerove, emocijas, pakilius jausmus, norą būti kartu.

2. Aistra – susijusi su troškimų ir poreikių išreiškimu, seksualumu, pasitenkinimu, žmogaus fiziologija, fizine trauka, liaudiškai vadinama “chemija” tarp žmonių.

3. Sprendimas – apsisprendimas mylėti ir išlaikyti meilę. Tai žmogaus įsipareigojimas, susijęs su suvokimo mechanizmais ir jausmų deklaravimu, atspindintis protinės veiklos rezultatą. meilėje.

Šie komponentai gali varijuoti, vieni dominuoti, kitų išvis nebūti, arba būti visi, bet skirtingomis proporcijomis. Šios įvairios jų kombinacijos nulemia MEILĖS RŪŠYS:

1. Patikima meilė – tik intymumas be aistros ir įsipareigojimo, tai galima prilyginti tirai draugystei be erotinio, emocinio atspalvio ir įsipareigojimų partneriui.

2. Kompanjoniška meilė – intymumas ir sprendimas. Tai stipresnė meilė, nei patikimuma meilė, nes yra apsisrendimas. Šios meilės pavyzdžiai galėtų būti – platoniška meilė arba santuoka, kurioje išblėso aistra, bet yra vidinė santarvė.

3. Be meilės – tai vien sprendimas be intymumo ir aistros. Gali būti būdinga ilgalaikių santykių tęsiniui arba meilei “iš išskaičiavimo”, daugiau racionaliai priimtas sprendimas apie santykių būvimą.

4. Tuščia meilė – aistra ir susitarimas be intymumo. Dažniausiai viskas labai greitai užsiliepsnoja ir greitai baigiasi, dar vadinama “Holivudiška meile”. Šiai meilei galima priskirti ir nesantuokinius romanus, kai partnerius sieja susitarimas leisti laiką kartu ir seksualiai suartėti, bet nepereinama į “nuobodųjį” rūpesčio ir vidinio artumo lygmenį.

5. Akla meilė (susižavėjimas) – tai tik aistra be intymumo ir sprendimo. Aklos meilės pavyzdys –  meilė iš pirmo žvilgsnio, vienos nakties nuotykiai arba ilgalaikiai romanai, kurių pagrindas nereguliarūs susitikimai ir lytinė trauka.

Dažnai apie partnerius sakoma – “nežinau, kas man pasidarė”, “jis veda mene iš proto”, bet su jais neužmezgami jokie gilesni ryšiai. Tai būdinga ir nerealistinei, idealizuotai meilei, kai vienas žmogus tampa besąlygišku aistros objektu. Idealiu atveju Akla meilė gali būti tobulos meilės pradinė stadija.

6. Romantiška meilė – tai intymumas ir aistra. Tipiškas santykių modelis, kurį renkasi žmonės bijantys įsipareigojimų. Dažnas gyvenimas “susimetus”, nesantuokiniai santykiai, dažnai partneriai net neįvardina savo santykių kaip meilės arba savęs kaip poros, bet rodo vienas kitam šiltus jausmus ir palaiko artimą fizinį kontaktą. Šios meilės pagrindu dažniausiai gali išsirutulioti pasitikėjimą vienas kitu atspindintys santykiai – tobula meilė.

7. Tobula meilė – trikampio pačiame centre pavaizduota meilė pavadinta nerealistiškai. Tai meile, kurios ieškoma ir siekiama visą gyvenimą. Tobulumo samprata reikalinga tam, kad atspindėtų amžiną poros harmonijos siekimą, o ne momentinį mūsų jausmą.

Meiles ryšiuose šių komponentų lyginamasis svoris kinta. Intymumas ir sprendimas yra pastovesni nei aistra, trumpalaikiuose santykiuose dominuoja aistra, ilgalaikiuose santykiuose, kad ir kaip bebūtų gaila, jos lieka vis mažiau. Dėl šios priežasties žmonės dažnai jaučiasi suklaidinti ir meta ilgalaikius santykius dėl momentinio susižavėjimo objekto, o vėliau bando prarastus santykius susigrąžinti, teisindamiesi afekto būsena.

Kad ir kaip mes tą meilę pavadintume, kad ir kokius individualius komponentus sudėtume į tą apibrėžimą, tikiu, kad galimą ją rasti. Ir nereikia lygiuotis į kažkieno sukurtus šablonus. Daugelį mūsų žavi skirtingi išoriniai ir vidiniai partnerio bruožai, dėl to visada yra galimybė susirasti žmogų, kuris bus subalansuotas tau. Tiesa, niekas nežino kada ir kur. O sutikęs negali būti tikras, kad tai visam laikui.

Linkiu atrasti savo meilę ir koja kojon artėti prie Jūsų abiejų nupiešto Tobulos meilės paveiksliuko… Ir net jeigu Jūsų gyvenime atsiranda kita meilės rūšis, galima ja džiaugtis ir puoselėti, nes ne veltui jos visos vadinamos tuo stebuklingu žodžiu. Jos atneša į mūsų gyvenimus šviesos. Prisilietimų, kurie šildo, pasitikėjimo, kuris padeda ištiesti kaklą ir atsvaros, kuri padeda išsilaikyti, kai gyvenimo vėjai siaučia.

Kristina Leščinskaitė