Verslo planas kurjeriu tarnybai

ĮVADAS

Augančios konkurencijos sąlygomis vis labiau auga reikalavimai verslui ir verslo partneriams. Pažanga žengia sparčiais žingsniais ir versle atsiranda vis daugiau šiuolaikinių sprendimų ir pažangių technologijų.Labiausiai vertinamas tikslumas ir greitumas, todėl kurjerių paštas įgyja vis daugiau reikšmės.Kurjerių paslaugos ypač naudingos tiems, kurie turi daug verslo partnerių ir siuntų visoje Lietuvoje.Šiuo metu kurjerių paslaugos dažniausiai naudojamas prekių distribucijai ir tiekimui. Vis daugiau tiekimo ir prekybos kompanijų atsisako savo transporto ir naudojasi smulkias siuntas gabenančių kompanijų paslaugomis.Taip pat ir fiziniai asmenys kuo toliau, tuo daugiau pradeda naudotis kurjerių paslaugomis, nes tai yra patikimiau ir greičiau, negu naudojantis paštu ar autobusų stočių siuntomis.

TURINYS

ĮVADAS 21. ĮMONĖS CHARAKTERISTIKA 41.1. ĮMONĖS TIPAS 41.2. VEIKLOS POBŪDIS 41.3. ĮMONĖS VALDYMO STRUKTŪRA 42. RINKODAROS ORGANIZAVIMAS 62.1. VERSLO IDĖJOS, VEIKLOS KRYPTYS 62.2. RINKOS ANALIZĖ 62.3. KONKURENCIJOS ANALIZĖ 82.4. PREKĖS AR PASLAUGOS ANALIZĖ 92.5. PREKĖS AR PASLAUGOS KAINA 92.6. PREKĖS AR PASLAUGOS PATEIKIMAS 112.7. PARDAVIMŲ PROGNOZĖ 112.8. REKLAMA IR RĖMIMAS 123. PERSONALO VADYBA 173.1. PERSONALO FORMAVIMAS 173.2. DARBUOTOJŲ SKAIČIUS. 173.3. ATLYGINIMŲ NUSTATYMAS 184. FINANSAI 194.1. LĖŠŲ POREIKIS IR FINANSAVIMO ŠALTINIAI 195. RIZIKOS VEIKSNIAI 206. DARBO APSAUGA 217. APLINKOSAUGA 24IŠVADOS 25LITERATŪRA 26PRIEDAI 27

1. ĮMONĖS CHARAKTERISTIKA

1.1. ĮMONĖS TIPAS

Galvoju atidaryti UAB „SSL“ (Skubios Siuntos Lietuvoje), kuri teiks kurjerių paslaugas. Uždaroji akcinė bendrovė – tai įmonė, kurios įstatinis kapitalas bus 200000 litų, visas akcijų paketas priklausys įmonės savininkui.

1.2. VEIKLOS POBŪDIS

UAB „SSL“ teiks kurjerių paslaugos. Kurjerių paslaugos – tai siuntinių ir siuntų išvežiojimas „nuo durų iki durų“, t.y. kurjeris atvažiuoja iki siuntėjo, paima siuntą ir nuveža iki gavėjo.

1.3. ĮMONĖS VALDYMO STRUKTŪRA

Įmonėje bus penki centrai (pagrindinis Kaune), įkurti penkiuose didžiausiuose miestuose (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys, Šiauliai). Kiekviename centre dirbs po penkis darbuotojus. Keturi kurjeriai ir vienas administratorius. Tik pagrindiniame centre dar dirbs buhalteris, du vairuotojai, išvežiojantys siuntinius tarp centrų, ir direktorius.

Kurjeriai klientams išvežios ir iš jų priiminės siuntinius.Administratorius priiminės užsakymus pateiktus telefonu ir faksu. Taip pat jis skirstys kur turi būti pristatyti iki centro atvežti siuntiniai ir prižiūrėti, kad nepasimestų ir laiku būtų pristatyti siuntiniai.Vairuotojai 17val. iš pagrindinio centro, esančio Kaune, išvežios siuntinius iki kitų centrų. Vieno iš jų važiavimo maršrutas bus toks: Kaunas – Vilnius – Panevėžys – Šiauliai – Klaipėda – Kaunas, o kito atvirkščiai, t.y. Kaunas – Klaipėda – Šiauliai – Panevėžys – Vilnius – Kaunas.Buhalteris tvarkys įmonės buhalteriją.Direktorius prižiūrės bendrą įmonės veiklą, vystys marketingą. Marketingas, kaip ir kitos mokslo šakos, remiasi daugelio kitų mokslų žiniomis: valdymo, ekonomikos, statistikos, psichologijos, sociologijos teorijomis, matematika ir modeliavimo metodais, įvairiomis informacinėmis sistemomis. Kitos mokslo žinios ir metodai marketinge pasitarnauja pagrindiniam jo tikslui – vartotojų poreikių tenkinimui.

2. RINKODAROS ORGANIZAVIMAS

2.1. VERSLO IDĖJOS, VEIKLOS KRYPTYS

Įmonės strateginis tikslas – sukurti tokią paslaugą, kuri geriausiai tenkintų vartotojų, visuomenės poreikius ir garantuotų įmonės galimybes gauti stabilų pelną. Siekiant šio tikslo, reikia suformuoti atitinkamus konkrečius marketingo uždavinius. Galima išskirti tris uždavinių grupes:1. Uždavinius, susijusius su poreikių analize ir rinkos tyrimu.2. Uždavinius, susijusius su įmonės teikiamos paslaugos atitikimu rinkos struktūrą.3. Uždavinius, susijusius su poveikiu paslaugos pirkėjui, formuojant jo poreikių struktūrą.

2.2. RINKOS ANALIZĖ

Ši paslauga yra ypač naudinga kompanijoms, turinčioms siuntų į daugėlį miestų ir rajonų arba turinčioms vos vieną-kitą siuntą.Remiantis net pačiais kukliausiais skaičiavimais, kompanijos sąnaudos automobiliui bei vairuotojui išlaikyti yra 100 Lt per dieną. Jei kompanija turi daug siuntų, kurias pristato visoje Lietuvoje, vienos transporto priemonės išlaikymas kasdien kompanijai kainuoja apie 350 Lt (įvertinant amortizacinį transporto priemonės nusidėvėjimą 5 metams, draudimo, remonto ir kitas išlaidas, o taip pat vairuotojo atlyginimą, fizinių asmenų pajamų ir Sodros mokesčius).

Taigi firmai turinčiai mažai siuntų, vairuotojas ir mašinos išlaikymas kainuoja 2200-3100 Lt per mėnesį, o firmoms turinčioms daug siuntų visoje Lietuvoje ši suma susidarys žymiai didesnė – nuo 7700 Lt iki 10800 Lt per mėnesį. O jeigu reikia išvežioti į visiškai skirtingas Lietuvos vietas, tai vieno vairuotojo ir vienos mašinos gali neužtekti – tada išlaidos tampa dar didesnėmis.Remiantis „Verslo žinių“ pateikta informacija, net 83 procentai Lietuvos įmonių pasitiki kurjerių kompanijomis ir naudojasi skubių siuntų gabenimo paslaugomis. Latvijoje ir Estijoje, toks pasitikėjimas atitinkamai yra 78 procentai ir 39 procentai. Tyrimą atlikusi “Baltic Data House” apklausė 1,368 kompanijas, besinaudojančias skubių siuntų ir logistikos paslaugomis Apie 46 procentus Lietuvos įmonių bent kartą per savaitę kreipiasi į kurjerių kompanijas (Estijoje – 64 procentai, Latvijoje – 40 procentų), o 38 procentai naudojasi minėtomis paslaugomis bent kartą per mėnesį (Estijoje – 25 procentai, Latvijoje – 41 procentas). Populiariausios siuntų pakuotės Lietuvoje ir Estijoje – 5-36 kg, Latvijoje didžiąją dalį skubių siuntų sudaro smulkūs paketai.Toliau pateikti duomenys rodo, kad vis daugiau smulkių siuntų Lietuvos įmonės perleidžia specialiai tuo užsiimančioms bendrovėms. Skambučių centro “NeltėLink” atliktas tyrimas parodė, kad naudojimasis “Lietuvos pašto” siuntų persiuntimu, lyginant praėjusių metų rudens ir šių metų pavasario duomenis, sumažėjo nuo 32 proc. iki 21 proc., kone trigubai krito domėjimasis ir autobusų stočių siuntų persiuntimo tarnybų paslaugomis. Šiuo metu tik kas 6 Lietuvos kompanija skubias siuntas gabena savo transportu, o daugiau nei pusė iš apklaustų 4000 įmonių yra linkusios naudotis kurjerių tarnybų paslaugomis. Dėl patikimumo ir tikslumo privačios skubių siuntų bendrovės artimiausiu metu gali dar labiau išplėsti savo rinkos dalį.Iš to matyti, kad kuo toliau tuo daugiau bus besinaudojančių kurjerių paslaugomis.

2.3. KONKURENCIJOS ANALIZĖ

Lietuvoje nėra daug kurjerių paslaugas teikiančių bendrovių, todėl įsiterpti į rinką bus gana nesunku. Bene didžiausia kurjerių paslaugas teikianti įmonė yra UPS (United Parcel Service), kurios veikla yra išvystyta visame pasaulyje. Kitos stambesnės įmonės yra „LEX SYSTEM“ ir „BIZ-PAK“. Kitų mažesnių firmų galima ir neminėti, nes pagrinde jos užsiima tik vietinėmis kurjerių paslaugomis – jos išvežioja tik savo regione (savo mieste, rajone). Taip pat kol kas dar reikia kreipti dėmesį ir į “Lietuvos pašto” siuntas ir autobusų stočių siuntų persiuntimo tarnybas. Autobusų stočių siuntų persiuntimo tarnybomis pagrinde naudojasi fiziniai asmenys norintys iš vieno Lietuvos miesto (kaimo) persiusti į kitą miestą (kaimą). Bet besinaudojančių autobusų stočių siuntų persiuntimo tarnybomis ir “Lietuvos pašto” siuntomis yra vis mažiau, nes iki pašto ar autobuso stoties dar reikia siuntinį atvežti, jį pasiimti, o naudojantis autobusų siuntomis, tai netgi ir laukti tam tikrą valanda pačio autobuso. Ir paskaičiavus, kad nedidelį krovinį galėtų pervežti iš vieno Lietuvos kampelio iki kito, žmogus turi važiuoti iki pašto (autobusų stoties) ir paskui atgal, taip pat ir siuntą gaunantis žmogus turi važiuoti į vietą ir pasiimti siuntą, ši kelionė jiems kainuoja, taip pat ir pats siuntimas turi savo kainą, taigi gaunasi, kad žmogus už siuntinį moka kur kas brangiau, negu naudodamasis kurjerių paslaugomis. Taigi „Lietuvos pašto“siuntoms ir autobusų siuntoms tikrai nėra ateities.

Priede Nr.1 pateikiu konkurencinių įmonių žemiausius tarifus.

2.4. PREKĖS AR PASLAUGOS ANALIZĖ

Kaip pavyzdį paėmiau įmonę „LEX SYSTEM“. Šios bendrovės gabenamų krovinių skaičius per pirmąjį 2002 metų ketvirtį lyginant su 2001 metų tuo pačiu laikotarpiu išaugo 80 proc.2002 metų vasario mėnesio pabaigoje BĮ UAB “LEX System” užregistravo, kad kompanijos pervežtų siuntų skaičius pasiekė pusės milijono ribą. 1999 metų, kai įmonė pradėjo teikti skubaus siuntų gabenimo Lietuvoje paslaugą, ji aptarnavo 18 tūkstančių siuntų per metus.Iš to galima spręsti, kad ši paslauga tikrai yra reikalinga.

2.5. PREKĖS AR PASLAUGOS KAINA

Kainų nustatymų politika glaudžiai susijusi su įmonės padėtimi rinkoje. Dažniausiai įmonei būtina turėti savo galutinės kainos nustatymo metodą.Apibendrinus įmonių praktiką, išskiriami šeši kainos susiformavimo etapai:1. Kainos nustatymo tikslai.2. Paklausos nustatymas.3. Kaštų įvertinimas.4. Konkurentų kainų ir paslaugų analizė.5. Kainų nustatymo metodai.6. Galutinės kainos nustatymas.„SSL“ savo darbe įdiegė modernias darbo organizavimo ir procesų valdymo technologijas, todėl savo klientams gali pasiūlyti ypatingai mažas ir patrauklias paslaugų kainas.Už 350 Lt „SSL“ per 24 valandas gali nugabenti net 18 Paketų (siuntos iki 40 kg) arba net 35 Laiškus+ (siuntos iki 5 kg) į bet kuriuos Lietuvos miestus ar kaimus! To nėra pajėgus padaryti nė vienas vairuotojas.„SSL“ paslaugos tarifai yra pateikti priede Nr.2.PAPILDOMOS PASLAUGOS Automobilio (daugiau nei 30 min.) kraunant krovinį prastovos mokestis už kiekvienas 30 min. 7 Lt Krovinio draudimas gabenant 0,2% nuo deklaruotos vertės (minimalus mokestis – 8 Lt) Krovimo paslaugos (virš 30 kg) 10 Lt/100 kg Dokumentų grąžinimas 5 Lt Krovinio pristatymas šeštadienį apmokėjimas dvigubu gabenimo tarifu

2.6. PREKĖS AR PASLAUGOS PATEIKIMAS

„SSL“ kurjeriai – kompanijos įvaizdžio dalis Vienas artimiausių klientų tiesioginio sąlyčio su siuntų gabenimo kompanija taškų – siuntos paimti ar įteikti atvykęs kurjeris. Todėl jo išvaizda ir elgesys tampa bene svarbiausiais kompaniją reprezentuojančiais veiksniais. Todėl yra numatytas kurjerių įvaizdis – sukurtos stilingos uniformos, įpareigojančios jas vilkintį darbuotoją tinkamai reprezentuoti savo įmonę. Ryškūs identifikaciniai ženklai, kita atributika su kompanijos simbolika leis mūsų klientui lengvai atpažinti paslaugą teikiančią įmonę bei jos darbuotoją.

2.7. PARDAVIMŲ PROGNOZĖ

Remiantis konkurencijos ir rinkos analizėmis galima tikėtis tokios prognozės:Pirmą mėnesį:Užsakymo tipas Užsakymo kaina (…) Lt Užsakymų skaičius Viso užsakymų kaina (…)Lt.Vokas 5,00 2330 11650Laiškas 7,00 990 6930Laiškas+ 9,00 740 6660Mini Pakas 14,00 500 7000Paketas 20,00 200 4000Super Pakas 30,00 139 4170Hyper Pakas 35,00 76 2660Krovinys (500kg) 70,00 16 1120Krovinys (1000kg) 90,00 9 810 Viso: 5000 45000 Vidurkis: 9

Pirmais metais žiurėkite priede Nr.3.

2.8. REKLAMA IR RĖMIMASPati reklamos sąvoka yra labai plati. Ji apima ekonomikos, sosialogijos, psichologijos, kultūros, meno ir kitas sritis.Taip pat reklamą galima apibrėžti kaip trumpą informaciją potencialiems pirkėjams, skatinančią juos atlikti įvairius veiksmus, susijusus su prekių įsigijimu. Reklama palengvina vartotojui išsirinkti prekę, daro kryptingą poveikį atskiriems pirkėjams ir visiems vartotojams. Trumpas reklamos apibrėžimas yra toks:Reklama – tai sąmoningas, kryptingas ir planingas poveikis žmonėms siekiant tam tikrų tikslų.Ekonominiu požiūriu reklama:• Padeda subalansuoti paklausą ir pasiūlą rinkoje;• Padeda formuoti ir keisti paklausą norima kryptimi;• Padeda formuoti naujus gyventojų poreikius;• Padeda gyventojams orientuotis rinkoje, apsispręsti, kuri prekė geriau patenkins jo poreikius;į• Formuoja rinką, padeda išsiaiškinti potencialius pirkėjus;• Spartina prekių cirkuliaciją, mažina jų atsargas ir išlaidas;• Kelia aptarnavimo kultūrą;• Formuoja prekybos įmonės įvaizdį ir pritraukia daugiau nuolatinių pirkėjų.

Reklamos procese dalyvauja:• Reklamos teikėjai;• Reklamos agentūros;• Reklamos platinimo preimonės;• Vartotojai (pirkėjai, klientai).Reklamos teikėjai – tai juridiniai arba fiziniai asmenys, kurie užsako reklamą reklamos agentūroje ir už ją sumoka. Reklamos teikėjo svarbiausios funkcijos yra šios:Nustatyti prekių asortimentą, kurį reikia reklamuoti;Parengti reklamos kūrimo planą, kartu su reklamos agentūra organizuoti reklamines priemones;Sudaryti reklamos kūrimo biudžetą;Pasirašyti sutartį su reklamos agentūra;Pateikti duomenis apie svarbiausius reklamuojamojo produkto ar paslaugų privalumus ar ypatumus ir kt.Reklamos agentūros – tai nepriklausomos įmonės, kuriose dirba verslininkai ir kūrybingi darbuotojai, projektuojantys, kuriantys ir parengiantys reklamą tam tikroms reklamos priemonėms.

Reklamos tikslo žinojimas – būtina sąlyga reklamos planui parengti. Šie tikslai gali būti įvairūs ir nuo jų formulavimo priklauso reklaminės kampanijos kryptis ir auditorija, kurią ji turi pasiekti.Mano reklamos tikslas – supažindinimas su mano įkurta įmone, jos prekybos pobūdžiu, sudaryti gerą įvaizdį ir pritraukti įvairaus amžiaus klientus. Mano manymu, svarbiausia yra suvilioti žmogų ir sudominti savo parduodamomis paslaugomis. Daug kas priklauso ir nuo dirbančio firmoje personalo, nes pagrinde jis bendraus su užsakovais.Nustačius reklamos tikslus, įmonė turi pradėti planuoti reklamai finansuoti reikalingą biudžetą. Biudžeto nustatymas yra vienas atsakingiausių reklamos planavimo etapų, todėl lėšų sąmatą reikia pagrįsti kuo galima tiksliau. Prieš atliekant skaičiavimus svarbu žinoti:1. Įvairių reklamos variantų išlaidas;2. Kiek kartų reikėtų kartoti reklamą, kad ji būtų efektyvi;3. Kokia reklaminio skelbimo sukūrimo kaina.Reklamos biudžeto dydis nustatomas tais pačiais metodais kaip ir viso rėmimo komplekso biudžetas, t.y. skirti tam tikrą pinigų sumą, kurią įmonė „gali sau leisti“, atsižvelgti į konkurentų veiksmus šioje srityje, taip pat atsižvelgiant į reklamos tikslus ir uždavinius.Bendras reklamos biudžetas paskirstomas atskiroms reklamos rūšimis ir platinimo priemonėms.Savo firmos reklamai skirčiau nemažas lėšas, tačiau tik vieną kartą – pristatant kaip naujieną ir informuoti apie įvairias vykdomas akcijas, vykdomas atidarymo proga. Vėliau reklamos mąstus apmažinčiau. Pagrinde reklamos „arkliukas“ būtų reklaminiai lapeliai, nes taip išeina pigiau.Galima taikyti įvairias reklamos priemones: radio, televizijos, spaudos, reklaminiai lapeliai. Kadangi mano įmonės darbo pobūdis yra kurjerių paslaugos, tai efektyviausias ir geriausias variantas – reklaminiai lapeliai, reklaminis pristatymas spaudoje.Reklama yra sąmoningas, kryptingas ir planingas poveikis žmonėms siekiant tam tikrų tikslų. Tad jos poveikis vartotojui turi būti toks, kad šis pasielgtų taip, kaip norima – naudotųsi siūlomomis paslaugomis.
Pagrindiniai reklamos kreipinio elementai, kurie naudojami potencialiems užsakovams paveikti, t.y. tekstas, vaizdas, spalva, garsas, forma.Gana populiari reklamos priemonė, kuriai priklauso laikraščiai ir įvairūs žurnalai. Pasirenkant leidinį, reikia žinoti jo tiražą, prenumeratorių skaičių, vietoves, kuriose jis platinamas, tarifus, nuolaidas ir kitus duomenis. Laikraštyje reklama yra pigesnė, nes jis yra vienkartinio naudojimo, tačiau verta laikraštyje atspausdinti tik pristatomajį – reklamuojamąjį straipsnį, nes tai gera reklama, tuo pačiu žmogus perskaitęs laikraštyje tokį straipsnį, dažniausia susidomi, o jeigu dar užsimenama apie atidarymo proga vykdomas akcijas, loterijas, dovanas, jis tikrai nori pasinaudoti tos įmonės paslaugomis. Žurnalai yra saugomi daugiau, juos perskaito ne vienas, o keli žmonės, todėl gali turėti pakartotinį poveikį. Tačiau juose reklamos skelbimų kaina yra brangiausia. Daug priklauso ir nuo išspausdinto skelbimo vietos leidinyje. Geriausia spausdinti reklamą pirmame ir paskutiniame laikraščio puslapyje, žurnalo viršelio vidinėje ir išorinėje pusėje, taip pat žurnalo pabaigoje, dešinės lapo pusės viršuje.Taigi naudosiu reklaminius lapelius ir reklamą žurnaluose, taip pat ir vienkartinį prisistatymą spaudoje, taip pat naudosiu reklamą internete, nes ji iš vis nekainuoja (www.skelbimai.lt, www.omnitel.net/skelbimai). Reklamos išlaidas galima pamatyti priede Nr.5, o reklamos pavyzdį galima pamatyti priede Nr.4

3. PERSONALO VADYBA

3.1. PERSONALO FORMAVIMAS

Personalui darbuotojus atrinkčiau konkurso tvarka. Į internetą idėčiau nemokamus skelbimus, apie naujos firmos atsidarymą ir naujų darbuotojų paiešką (internete darbo ieškančių žmonių visada yra labai daug, taip pat man garantuoja, kad 70% besikreipiančių dėl darbo žmonių yra mokantys minimaliai dirbti kompiuterį ir turintys nors vidurinį išsilavinimą). Administratorių pareigoms užimti žmones rinkčiau tik su aukštuoju išsilavinimu ir turinčius šeimas (psichologinė analizė parodė, kad žmonės turintys šeimas yra 80% atsakingesni, negu žmonės neturintys šeimų).

Be to, siekdama užtikrinti kuo aukštesnį klientų aptarnavimo lygį, „SSL“ kiekvieną mėnesį organizuos mokymus visos Lietuvos kurjeriams. Juose darbuotojai bus mokomi komunikacijos, etikos ir elgsenos pagrindų.

3.2. DARBUOTOJŲ SKAIČIUS.

Įmonėje dirbs 29 darbuotojai: 20 kurjerių, 5 administratoriai, 2 vairuotojai, buhalteris ir direktorius.

3.3. ATLYGINIMŲ NUSTATYMAS

Mano manymu, didelių atlyginimų ką tik įsikūrusiai įmonei negalima turėti, nes turi pakilti įmonės darbo apyvarta, atsirasti pakankamai klientų, besinaudosiančių šios įmonės teikiamomis paslaugomis. Nepamiršti ir to, jog buvo imta paskola, kurią reikia palaipsniui grąžinti kreditoriui.Kurjeriams planuoju mokėti pusantro minimalaus atlyginimo ir už gerą, sąžiningą darbą – premijas. Tai skatintų darbuotojus gerai ir kokybiškai atlikti jiems paskirtą darbą. Centrų administratoriams – pusantro minimalaus atlyginimo. Pervežėjams tarp centrų – minimalų atlyginimą. Direktoriui – du minimalius atlyginimus.Visi atlyginimai ir soc. draudimas per mėnesį įmonei kaštuotų 18490 Lt., per metus – 221880 Lt.

4. FINANSAI

4.1. LĖŠŲ POREIKIS IR FINANSAVIMO ŠALTINIAI

Pradžiai reikės 200000 Lt. Juos aš gausiu pasiskolinti iš turtingų giminių gyvenančių Australijoje. Jie sutiko paskolinti be jokio užstato metams su 5% metinėmis palūkanomis, palūkanas mokant kiekvieną mėnesį, o visą skolą gražinant metų gale.Kiekviename centre bus po 3 lengvasias mašinas, kurių bendra vertė yra 13500Lt ir vienas mikroautobusas, kurio vertė – 8000 Lt. Pagrindiniame centre, kuris randasi Kaune, yra dar du papildomi mikroautobusai, kurių bendra vertė yra 16000 Lt. Viso mašinų vertė yra 120000 Lt.Paskolą naudosiu pirkti transportui, patalpų nuomai, reklamai.Finansinė ataskaita yra pateikta Priede Nr.5

5. RIZIKOS VEIKSNIAIKaip ir visose verslo įmonėse yra rizika, kad verslas neturės tikėtosios perspektyvos ir negaus tiek pelno, kiek buvo tikėtąsi. To priežastis gali būti: per stipri konkurencija su kitom įmonėm, klientų nesusidomėjimas tokia paslaugas teikiančia įmone.

6. DARBO APSAUGAŽmogaus darbo sauga – tai teisinių, socialinių, ekonominių, techninių ir organizacinių priemonių sistema, kurios tikslas – užtikrinti saugų darbą, apsaugoti žmogaus sveikatą ir darbingumą.

2000m. spalio 17d. Lietuvos Respublikos Seimas, siekdamas įgyvendinti Lietuvos Respublikos Konstitucijos nuostatas, garantuojančias kiekvieno žmogaus teisę turėti tinkamas, sveikas ir saugias darbo sąlygas, nustatė darbuotojų saugos ir sveikatos atžvilgiu valstybės politiką ir priėmė Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymą.Įstatymas reglamentuoja bendruosius darbo aplinkos ir darbo vietos reikalavimus. Juo nustatytos darbuotojų ir darbdavių teisės ir pareigos užtikrinant saugų darbą. Pabrėžiama, kad už saugų darbą pirmiausia atsako darbdavys.Šio įstatymo paskirtis nustatyti bendrasias nuostatas šiais klausimais:• Bendruosius teisinius reikalavimus, kad apsaugoti darbuotojus nuo profesinės rizikos arba ją sumažinti• Nelaimingų atsitikimų darbe bei profesinių ligų tyrimo tvarkos• Darbo ir poilsio organizavimo • Valstybės ir savivaldybių kompetencijas darbų saugos klausimais• Darbdavių ir darbuotojų teises ir pareigas• Atsakomybės už darbuotojų saugos ir sveikatos aktų reikalavimų pažeidimusĮstatymas taikomas kiekvienai įmonei. Remiantis šiuo įstatymu, kiekvienam darbuotojui turi būti sudarytos saugios ir sveikos darbo sąlygos, nesvarbu kokia įmonės veiklos rūšis, kokia sudaryta darbo sutartis (terminuota ar neterminuota).Šį įstatymą papildo daug kitų darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų: Vyriausybės nutarimai, įsakymai, nuostatai, taisyklės, higienos normos ir pan. Šie dokumentai gali būti patvirtinti socialinės ar darbo apsaugos ministro ar Vyriausio valstybinio darbo inspektoriaus. Žemiau pateikiamas kai kurių iš jų sąrašas:• Darbo vietų higieninio įvertinimo nuostatai,• Nelaimingų atsitikimų darbe tyrimo ir apskaitos nuostatai,• Mokymo, instruktavimo ir atestavimo saugos darbe klausimai nuostatai,• Profesinių ligų nustatymo tvarka,• Higieninė darbo aplinkos veiksnių klasifikacija,• Elektrosaugos taisyklės• Bendrosios priešgaisrinės saugos taisyklės (BPST 01-97)Darbdavys, remdamasis aukščiau išvardintais darbo priemonių techniniais dokumentais, rengia įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijas, saugaus darbo atlikimo taisykles ir kt. Su darbdavio paruoštais dokumentais darbuotojai supažindinami pasirašytinai ir yra privalomi.

7. APLINKOSAUGA

UAB “SSL” vadovybė pritaria aplinkosaugos vadybos sistemos įdiegimui ir prisiima atsakomybę už pasikeitimus ir jų poveikį aplinkai bei žmonėms.

Įmonė siekia, kad jos veikla ir tiekiamos pavojingų krovinių transportavimo paslaugos atitiktų kompanijos vidaus politiką, Lietuvos Respublikos įstatymus ir tarptautinius susitarimus. Kompanija sieks poveikio aplinkai minimizavimo, taupaus vandens, elektros energijos, žaliavų ir antrinio atliekų panaudojimo bei atliekų susidarymo prevencijos. UAB “SSL” sieks saugaus pavojingų krovinių pakrovimo – iškrovimo bei gabenimo, užkirs kelią žmonių sveikatos ir aplinkos pavojui.UAB “SSL” sieks nenumatytų pavojingų atsitikimų, gaisrų, sprogimų ar įvairių cheminių medžiagų nutekėjimų ir darbuotojų sveikatos pažeidimo prevencijos.Kompanija sieks vykdyti darbuotojų saugaus darbo ir aplinkosaugos apmokymus, kurie bus pastoviai tobulinami. Tuo bus siekiama, kad darbuotojai įsitrauktų į aplinkosauginę veiklą, suprastų savo darbo padarinius aplinkai ir svarbą kompanijos aplinkosauginėje politikoje. Įmonė sieks aplinkosauginės politikos ir veiklos veiksmingumo tobulinimo bei tęstinumo. Už aplinkosauginės politikos sukūrimą ir laikymąsi atsakingas buhalteris, kaip vadovybės atstovas aplinkos apsaugos vadybos sistemai.

IŠVADOS

1. UAB “SSL” dirba pelningai.2. Ši firma patikima ir saugi, atitinkanti visus tokio pobūdžio firmoms keliamus reikalavimus.3. Firma turi tendenciją plėstis.4. Sukuriamos naujos darbo vietos bedarbiams.

LITERATŪRA

1. Zonė Šaltienė „Komercinės įmonės mokslo pagrindai“, Vilnius, 1998.2. Zonė Šaltienė „Darbų sauga ir darbo higiena“ (mokymo priemonė)4. Regina Virvilaitė „Marketingas“, Kaunas, 1997.5. Andrius Jovaiša “Kaip parengti verslo planą”. Vilnius,2001.6. Birutė Leonienė “Verslo pradmenys”, Kaunas, 1998.

PRIEDAI

Priedas Nr.1Konkurencinių įmonių žemiausi tarifai: Iki (…) Kg m3 LtVokas 0,5 A4 vokas 6,00Laiškas 2 0,01 8,00Laiškas + 4 0,02 10,00Mini Pakas 15 0,07 15,00Paketas 30 0,15 22,00Super Pakas 60 0,30 35,00Hyper Pakas 100 0,50 40,00Krovinys 200 1,00 80,00Krovinys 500 2,50 100,00Krovinys 1000 5,00 200,00Krovinys 2000 10,00 400,00Krovinys 3000 15,00 500,00Krovinys 4000 20,00 600,00Krovinys 5000 25,00 700,00Krovinys 6000 30,00 800,00

Priedas Nr.2„SSL“ paslaugos tarifai.

Iki (…) Kg m3 LtVokas 0,5 A4 vokas 5,00Laiškas 2 0,01 7,00Laiškas+ 4 0,02 9,00Mini Pakas 15 0,07 14,00Paketas 30 0,15 20,00Super Pakas 60 0,30 30,00Hyper Pakas 100 0,50 35,00Krovinys 200 1,00 70,00Krovinys 500 2,50 90,00Krovinys 1000 5,00 185,00Krovinys 2000 10,00 380,00Krovinys 3000 15,00 470,00Krovinys 4000 20,00 570,00Krovinys 5000 25,00 660,00Krovinys 6000 30,00 750,00

Priedas Nr.4Reklama spaudoje, žurnaluose ir reklaminių lapukų pavyzdys:

Priedas Nr.3Užsakymų prognozė pirmiems metams:

Mėnesiai I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Metai

Siuntos 5000 6500 8000 10000 13000 14000 14000 16000 18000 21000 24000 32000 181500Kainų vidurkis 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9Viso gauti pinigai 45000 58500 72000 90000 117000 126000 126000 144000 162000 189000 216000 288000 1633500

Priedas Nr.5Finansinė ataskaita.

Mėnesiai I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII MetaiSiuntos 45000 58500 72000 90000 117000 126000 126000 144000 162000 189000 216000 288000 1633500Paskola 200000 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 200000Kuro sąnaudos 8250 8250 8250 8250 8250 8250 8250 8250 8250 8250 8250 8250 99000Patalpų nuoma 5000 5000 5000 5000 5000 5000 5000 5000 5000 5000 5000 5000 60000Atlyginimai ir soc. draudimas 18490 18490 18490 18490 18490 18490 18490 18490 18490 18490 18490 18490 221880Komunalinės ir energetikos sąnaudos 1500 1500 1300 1000 800 800 800 800 1000 1300 1500 1500 13800Reklamos sąnaudos 15000 14000 11000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 130000Ryšio paslaugos 600 600 600 600 600 600 600 600 600 600 600 600 7200Klelių mokestis 225 292,5 360 450 585 630 630 720 810 945 1080 1440 8167,5Palūkanos ir skolos atidavimas 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 10000 210000 320000Veiklos pelnas -14065 367,5 17000 36210 63275 72230 72230 90140 107850 134415 161080 32720 773453Ilgalaikis turtas 120000 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 120000Pinigų likutis 65935 367,5 17000 36210 63275 72230 72230 90140 107850 134415 161080 32720 853453