Verslo planas

VERSLO PLANAS

ISM VADYBOS IR EKONOMIKOS UNIVERSITETAS bakalauro studijos

UAB ,,MAGIC BUS” VERSLO PLANAS

I kurso studentai:

Laurynas Vaitelis-30% Romena Urbonaitė- 10%

Neringa Novikevičiūtė-20%

Viktorija Kazakova-20%

Rūta Pupelytė- 20%

2007-12-07

Dėstytojas:

J.Gavėnas

2007, Vilnius

TURINYS

Santrauka 2
Įmonės pristatymas 3
Paslaugos 3
Marketingo planas 4
Valdymo ir organizacinė struktūra 5
Rinka ir konkurencija 6
Rizikos įvertinimas 7
Finansinų apskaičiavimas 8

SANTRAUKA

UAB ,,Magic bus”- Formuoja naują požiūrį į klientą. Orientuojamės į jaunimą ir moksleivius, kuriems, garantuosime gerą aptarnavimą, saugumą. Įmonės veikla – turistinių, pažintinių kelionių mūsų pačių autobusais organizavimas jaunimui Lietuvoje.Tikslas suteikti pramogų keliaujant autobusu ir kad patirtas džiaugsmas, įspūdžiai priverstu vėl keliauti mūsų transportu.

Verslo pradžioje planuojame turėti vieną autobusą, jei matysime, kad jis nepajėgia aptarnauti norinčių, tuomet įsigysime daugiau.Mums bus reikalinga paskola 50000lt . Už ją įsigyję intentorių, skirę lėšų reklamai, patalpų nuomai, o taip pat ir apmokę gidus/kelionių organizatorius dirbti su jaunimu paskolą planuojame atiduoti per artimiausius 2 – 4 metus.

Paslaugos kaina priklausys nuo jų išsirinkto maršruto.Kaina sviruos nuo 50 iki 300lt vienam žmogui.

BENDRAS ĮMONĖS PRISTATYMAS

UAB ,,Magic bus” – kompanija, organizuojanti pažintines keliones moksleiviams, jaunimui. Mūsų tikslas – kultūrinės/pažintinės kelionės neišvykstant už Lietuvos ribų.

Siekiame išnaudoti savo šalies gamtinius, kultūrinius išteklius, o taip pat supažindinti jaunimą su gimtuoju kraštu, jo istoriją, todėl išvykų į užsienio šalis neorganizuosime. Taigi nekonkuruosime su tokiomis turizmo įmonėmis, kurios organizuoja keliones ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje pvz.: ,,Toks” , ,,Novaturas”. Pagridininiai konkurentai smulkios įmonės šiuo metu veikiančios Lietuvos rinkoje.

Įsitvirtinti rinkoje, bei išsiskirti iš kitų kompanijų sieksime teikiamomis paslaugomis. Sukursime naują požiūrį į keliavimą. Smagiai praleistas laikas keliaujant ir kelionės taške, sukuriant jaukią, įdomią atmosferą. Išsiskirsime tuo, kad kelionės metu bus suteikamos pramogos, kurios privers klientus vėl keliauti su ,,Magic bus”.

Kviečiame užsisakyti ar pažiūrėt mūsų kompanijos teikamas paslaugas internetinėje svetainėje www.magicbus.lt. Kviečiame vykti į keliones po Lietuvą, mes užtikriname, garantuojame jūsų saugumą ir aukščiausią komfortą kelionės metu. Keliauti kviečiame naujais autobusais, kuriuose yra 35-40 vietų.

UAB “ MAGIC BUS” PASLAUGOS

Kelionių organizavimas po Lietuvos įspūdingiausias vietas ir gamtos kampelius. Mūsų kelionės taškai išsidėstę po visą Lietuva. Nuo Vilniaus -Trakų iki Kuršių Nerijos. Taip pat siūlome paslaugą patiems pasirinkti, kur keliauti, tai yra pateikti savo variantą, kur norėtumėt keliauti. Mūsų vairuotojams tai nebus problema, nes ,,Magic bus” naudoja GPSMAP 60Cx .Tai yra gprs navigacinė sistema, kurios pagalba galima keliauti be problemų Lietuvos keliais. Mes jus nuvešime laiku ir saugiai į norimą vietovę.

Pramogos, kurias pasiūlysime jaunimui keliaujančiam su mumis:

kompiuteriniai žaidimai su play station;

naujausi žaidimus iš interneto;

tai pat bus galimybė iš mini meniu užsisakyti picą, bei gauti greitų užkandžių;

žiūrėti kabelinę tv, dvd, naujausius video filmus;

klausytis populiariausios muzikos.

Mūsų kompanijos autobuse bus ,,luxury class” aplinka, įrengti krėslai kaip limuzinuose. Tai užtikrins aukščiausią komforto klasę. Mūsų tikslas priblokšti keleivius paslaugų lavina kelionės metu nuostabiame interjere, kad jie norėtų keliauti dar ir dar.

MARKETINGO PLANAS

UAB ,,Magic bus” – įmonė, organizuojanti ekskursijas. Mūsų įmonė ypatinga tuo, kad mes garantuojame įdomias ekskursijas mokyklinio amžiaus vaikams, jaunimui. Ekskursijos vyksta išskirtinio interjero autobusais (foteliai, TV). Be to, autobusai labai komfortiški, nauji, todėl mūsų įmonė garantuoja patogumą ir saugumą keliaujant. Kai kuriuose autobusuose įrengtos specialios sėdynės mažiems vaikams. Mūsų įmonės tikslas – pasiekti aukšto lygio aptarnavimą ir komfortą ekskursijos metu. Mes užtikriname, kad UAB ,,Magic bus’’ dirba kompetentingi darbuotojai ir profesionalūs vairuotojai.

Mūsų įmonės potencialūs klientai – mokyklinio amžiaus vaikai, moksleiviai, studentai, Taigi mes neketiname turėti platų klientų skaičių, o labiau orientuojamės į suteiktų paslaugų kokybė, klientų norus. UAB ,,Magic bus’’ užims turizmo bei ekskursijų organizavimo nišą rinkoje.

Pranešti klientams apie įmonę mums padės reklama nedideliuose dienraščiuose, smulkiuose leidiniuose skirtuose jaunimui. Be to, įmonės atstovai apsilankys mokyklose ir papasakos mokyklos vadovams apie ekskursijų organizavimo galimybes. Reklamai planuojame išleisti 10.000 litų.

Mes prognozuojame turėti daug pageidaujančių pasinaudoti mūsų įmonės paslaugomis, nes konkurencija nėra labai didelė. Stambios turizmo įmonės neužsiima ekskursijų organizavimu po Lietuva, be to jų kainos didelės. Reikia pabrėžti, kad konkurentai negali pasižymėti kelionės komfortu, kurį užtikrinsime mes, be to, mūsų kainos priimtinos moksleiviams, o paskutiniu metu pastebima, jog didžiausią keliaujančių po Lietuvą dalį sudaro jaunimas nuo 15 m iki 24 metų. Jie linkę keliauti daugiau negu prieš kelis metus.

Įmonės įvaizdį kursime naudodami specialią atributiką. Tai bus oranžinės spalvos autobusai su įmonės logotipu, darbuotojų bei vairuotojų apranga, stalo įrankiai bei indai su logotipu, kuriuos naudosime pateikiant maistą kelionės metu. Be to, kiekvienas keleivis, pasirinkęs mūsų įmonės paslaugas gaus nuolaidą kitai ekskursijai. Nuolaidos dydis priklausys nuo kelionės kainos bei įmonės pajamų.

VALDYMAS IR ORGANIZACINĖ STRUKTŪRA

Mes planuojame, kad mūsų verslui turėtų vadovauti direktorius. Jis turėtų būti atsakingas, mokantis bendrauti, novatoriškas, organizuotas, siekiantis tikslų, nebijantis rizikuoti. Taip pat šis žmogus privalo turėti panašios patirties ir noro tobulėti.

Įmonė savo veiklos pradžioje be direktoriaus, turės buhalterę, vairuotoją ir porą ar trejetą žmonių, kurie rūpinsis vaikais kelionėse.

Buhalterė turės ruošti ataskaitas, finansines apskaitas, balansą, turto ataskaitas ir pan. Ji turėtų būti kruopšti, žinoti teisinius aktus, nedaryti klaidų, taip pat reikalinga patirtis.

Vairuotojas vežios vaikus, todėl jis privalės turėti nors C kategoriją. Be to vairuotojas turėtų gerai žinoti maršrutus bei puikiai orientuotis žemėlapyje, turėti panašią patirtį, būti kantrus, patikimas, atsakingas

Mes įdarbinsime keletą žmonių, kurie rūpinsis žmonėmis kelionėse. Žiūrės ar jiems nieko netrūksta, padės jiems jei kiltų kokių nors klausimų. Stengsimės įdarbinti ne tik žmones su patirtim, bet ir jaunus žmones, siekiančius tobulėti. Jie turėtų mokėti elgtis su jaunimu, būti rūpestingi, atsakingi, draugiški, mokantys bendrauti

Stengsimės suteikti geras darbo sąlygas, socialines garantijas, atlyginimą, išlaikyti malonų darbo kolektyvą, kad darbuotojai nenorėtų išeiti iš darbo. Jei taip atsitiktų, mes pasistengtumėme su savo darbuotojais pasišnekėti ir surasti kompromisą, stengtumėmės pasiūlyti kitokias darbo sąlygas, priimtinas abiems pusėms.

Plėsdami savo verslą, mes stengsimės įdarbinti daugiau darbuotojų, skirti lėšų jų kvalifikacijai kelti, gerinti darbo sąlygas.

Valdymo modelis, kuriuo vadovaudamiesi kursime savo įmonę:

DIREKTORIUS
     
     
     
BUHALTERĖ PRIŽIŪRĖTOJAI VAIRUOTOJAS
Laurynas Vaitelis- 30%
Viktorija kazakova- 20%
Neringa Novikevičiūtė- 20%
Romena Urbonaitė- 10%
Rūta Pupelytė- 20%

Akcijų pasiskirstymas kompanijoje:

RINKA IR KONKURENCIJA

Lietuva – tinkama šalis vystyti turizmui. Daugelis šalies kultūrinių turizmo išteklių – tokie kaip Vilniaus senamiestis, Kuršių Nerija – yra įtraukti į pasaulio paveldo objektų sąrašą. Iš daugiau kaip 10 tūkst. paveldo objektų didelio turistinio intereso objektų grupei yra priskiriama apie 350, o tarptautinio turistinio intereso grupei – apie 110 paveldo objektų. Tačiau vyrauja turistų srauto apribojimai: žema geležinkelio paslaugų kokybė, neišvystyta jūrinio ir vidaus vandenų turizmo infrastruktūra, neracionali apgyvendinimo infrastruktūros struktūra, laisvalaikio pramogų nebuvimas, daugelio turizmo sektoriuje dirbančiųjų kvalifikacija yra nepakankama, o naujai parengtiems specialistams trūksta praktinių įgūdžių. Be to po Lietuvą yra pakankamai sunku orientuotis vietovėse ir surasti apgyvendinimo paslaugų objektus ar lankytinas vietoves. Kelio ženklų, turizmo informacijos stendų bei poilsio aikštelių trūkumas yra akivaizdi keliavimo po Lietuvą problema, kurios šiuo metu niekas nesiima spręsti.

Todėl vietinių turistų mūsų šalyje palyginti su turistais lankančiais užsienio šalis skaičius nėra didelis

Nors vietinių turistų kasmet vis daugėja (2007 m. I ketv. keliavo 24.0% daugiau nei 2006 metu I ketv. (2007m. – 1082tukst.; 2006m- 872.3tukst.)) turizmo paslaugas siūlančių įmonių rinka Lietuvoje nėra perpildyta. Žemiau pateikta lentelė su duomenis apie turistus (duomenys iš statistikos departamento):

2006 2007  
32 41 Įm. skaičius
939 1060 Turistų sk. tūkst.
21752 21700 Vienadieniai turistai

Kaip matome iš lentelėje pateiktų duomenų šiuo metu rinka sparčiai plečiasi. Be to auga gyventojų susidomėjimas turizmu mūsų šalyje. 2006 m. turizmo informacijos centrai sulaukė 238,7 tūkst. lankytojų, tris kartus daugiau nei 2002 metais.

Daugiausia turizmo įmonių užsiima kaimo turizmu. Mes iš kitų rinkos dalyvių išsiskirsime tuo, kad organizuosime keliones moksleiviams. Lietuvoje šiuo metu nėra tokios įmonės, kuri organizuotų keliones moksleiviams. Kadangi mūsų įmonė orientuota į tam tikros grupės klientus, didelės rinkos dalies neužimsime. Numatome, kad didžiausio klientų antplūdžio sulauksime per didžiąsias šventes ( Kalėdas, Velykas) taip pat vasaros sezono pradžioje.

Konkurentai:. Prie konkurentų taip pat priskirtume ir pačius mokytojus, kurie per atostogas patys imasi organizuoti įvairias išvykas moksleiviams. Jų trūkumai: moksleiviai dažniausiai lieka nepatenkinti tokiomis kelionėmis; ne visi mokytojai nori prisiimti atsakomybę už vaikus, be to dažniausiai negali užtikrinti vaikų saugumo.Taip pat konkurentai būtų panašaus stiliaus įmonės kaip UAB “ Vilneda”.

RIZIKA

Finansinė rizika: Finansinę riziką galėtume apibūdinti kaip minimalią, kadangi:

norėdami sumažinti finansinę riziką, mes nesiekiame sukurti naujo produkto/paslaugos, mūsų tikslas – egzistuojančios paslaugos patobulinimas, priartėjimas prie rinkos nauju būdu;

žlugus šiai verslo idėjai nesunkiai panaudotume inventorių kituose srityse (nuomoti/perparduoti autobusus ir pan.) tokiu būdu išvengdami didelių finansinių nuostolių;

minimalios išlaidos reklamai (bendradarbiausime su darželiais/mokyklomis).

Valdymo rizika: galime susidurti su per mažu darbuotojų pasiruošimu darbui su vaikais/paaugliais. Siekdami išvengti tokių personalo bei didesnių vadovavimo klaidų įgūdžius tobulinsime įvairiuose seminaruose ir konferencijose. Be to vadovas bus priverstas priiminėti sprendimus tik pasitaręs su darbuotojais, kurie tiesiogiai dirba su klientais, taip įmonės plėtra taps labiau orientuota į klientų poreikį.

Išorinė rizika: Labiausiai būsime priklausomi nuo savo klientų. Paaugliai tampa vis labiau nepriklausomi, todėl mieliau renkasi keliones su draugais, taip mūsų klientų ratas dar labiau susiaurėtų (7m. vaikai – 15m paaugliai). Galimos kt. rizikos: tėvų nepasitikėjimas dėl jų vaikų saugumo; įvairūs nelaimingi atsitikimai (autoavarijos ir pan.); smarkiai padidėjusios draudimo išlaidos; atšalęs susidomėjimas išvykomis po Lietuvą (draugai, tėvai užsienyje ir pan.).

FINANSAI

Kapitalo formavimas

Mes esame uždaroji akcinė bendrovė, todėl pagal galiojančius LR įstatymus UAB turi turėti ne mažiau nei 10000lt. įstatinį kapitalą. Norėdami gauti paskolą kreipemės į AB “SEB Vilniaus Bankas” norint daugiau pinigų. Užstatėmę sodybą esančią Širvintų rajonę su 15ha žemės sklypu ir 3ha mišku. Iš banko paprašėme 50000lt.

Banko kreditas ir jo gražinimo sąlygos:

Paskolos ėmėjas: UAB “ Magic bus”
Kreditorius: AB “SEB Vilniaus Bankas”
Kredito suma: 50000lt.
Kredito terminas: 2m.
Kredito gavimo data: 2008 01 01
Gražinimo pradžia: 2009 01 01

Gražinimo pabaiga: 2010 01 01

Kredito gražinimo dažnumas: kartą per ketvirtį.

Metinė palūkanų norma: 8%

Ketvirčio palūkanų norma: 2%

Darbuotojų užmokestis

Įmonėje bus sudaryta tarpusavio susitarimo pagrindu darbo sutartis, kurioje pažymima, kad, kad darbuotojai įsipareigoja atlikti tam tikrą darbą, o darbdavys mokėti atlyginimą ir užtikrinti tinkamas darbo sąlygas. Darbo užmokesčio forma bus laikina, tai yra mokama už atidirbtą laiką(kartą per mėnesį). Atleidžiamas darbuotojas iš darbo gaus kompensaciją.

Darbo užmokesčio skaičiavimas

Nuo gautos algos bus nuskaičiuotas gyventojų pajamų mokestis (GPM)

Ir soc. Draudimas. Pvz:

1980- (1980-290)* 33%)- 3% = 1722,27lt

GPM(paskai2iuotas atlyginimas-NPD33%

NPD( neapmokestinamas pajamų mokestis

Soc. Draudimas = 34%= 31%(moka darbdavys)+ 3%(moka darbuotojas, atskaičiuota nuo algos)

 

Darbuotojas Darbuotojų sk. Mėnesinis darbo užmokestis. Metinis darbo užmokestis
Įmonės direktorius

Vadybinas

Buhalteris

Vairuotojas

Prižiūrėtojas(kelion.)

1

1

1

1

1

1200

1000

900

1000

900

* 12

* 12

* 12

* 12

* 12

Finansiniai skaičiavimai

Nuosavos lėšos 10000lt

Banko paskola 50000lt.

Patalpų nuoma Žirmunuose 3000lt tuškukėnų g.

Išlaidos biuro baldams:

  kiekis kaina Visa suma
Rašomieji stalai

Žurnalinis staliukas

Kėdės

Spinta

Lentynos

Spausdintuvas su faksu ir skeneriu

Tel. Aparatai

Kompiuteriai

Reklaminis stendas

 

3

1

5

1

1

1

 

3

3

1

150

80

60

150

200

450

 

50

1000

200

 

450

80

300

150

200

450

 

150

3000

200

 

Kanceliarinės prekės: poieriai, pieštukai, tušinukai ir t. t.): 500lt

Ūkio reikmenys: 250lt

Interneto prijungimas: 100lt

Juridinės paslaugos: (įmonės registr., finansiniai atspaudai, visitinės kortelės) : 1300lt

Autobusas lizingo budu- 180000lt

Priežiura-400lt

Prognozuojamos įmonės išlaidos per pirma mėnesį

Patalpų nuoma- 3000lt

Išlaidos biurui- 5000lt

Išlaidos kanceliarijai- 500lt

Buhalteriniai blankai- 200lt

Ūkio reikmenys- 250lt

Interneto prijungimas- 100lt

Interneto paslaugos- 60lt

Telekomunikacijų paslaugos- 300lt

El. Energija- 400lt

Patalpų šildymas- 500lt

Reklamos išlaidos- 10000lt

Darbo ūžmokestis- 5000lt

Autobuso interjero perdarymas- 2000lt

Juridinės paslaugos- 1200lt

Grynieji pinigai kasoje ir banko sąskaitoje- 4000lt

Priežiura(autobuso)- 400lt

Viso: 32910lt

Svarbu pabrėžti, kad kitą mėnesį kai kurios išlaidos nesikartos: biuro baldai, kancialerines prekės, ūkio reikmenys, interneto pajungimas, juridinės paslaugos,nereikės mokėti už šildyma nuo gegužės iki spalio, autobusas jau bus įrengtas.