verslo planas

Turinys

1. SANTRAUKA 32. VERSLO APRAŠYMAS 42.1. Verslo srities aprašymas 42.2 Firmos misija 42.3 Firmos tikslai 42.4 Paslaugos aprašymas 52.4.1 Nakvynė 62.4.2. Maitinimas 62.4.3. Interneto paslaugos 72.4.4. Verslo susitikimų rengimas 72.4.5. Laisvalaikio organizavimas 73. MARKETINGAS 93.1. Rinkos apžvalga 93.2. Konkurencijos analizė 93.3. Marketingo planas 103.3.1. Pardavimo strategija 103.3.2. Kainodaros strategija 103.3.3. Reklama 104. Paslaugų teikimas 114.1. Paslaugų teikimo aprašymas 114.2. Vietos analizė 114.3. Patalpos 114.4. Darbo jėga 115. Vadyba 136.Rizikos įvertinimas 146.1. Galimos problemos ir kliūtys 146.2. Alternatyvi veikla 147. Finansai 157.1. Reikiamos lėšos ir jų naudojimas 157.2. Finansinių rodiklių skaičiavimo prielaidos 157.3. Banko kreditas ir jo grąžinimo terminai 167.4. Ūkinės veiklos sąnaudos 177.5. Parduotų prekių ir paslaugų savikaina 187.6. Pajamos iš parduotų prekių ir paslaugų 197.7. Ilgalaikis turtas 227.8. Pirmųjų trijų veiklos metų sąmata 23Literatūros sąrašas 241. SANTRAUKAVerslo planas skirtas paskolai iš AB Vilniaus Bankas gauti.UAB “Saulėtakis” (Vilniaus g. 16, 4050 Trakai; Lietuva; tel. 8238556617) veikia pramogų ir viešojo maitinimo sferoje, šiuo metu turi kavinę, veikiančia jau ketvirtus metus.Projekto tikslas atnaujinus turimas patalpas, įrengti jose 20 kambarių viešbutį su sauna, kavine, konferencijų sale. Įgyvendinus projektą viešbutyje bus naujai įdarbinta 10 darbuotojų (viso 17 darbuotojų). Planuojamas rekonstruoti pastatas yra mūsų įmonės nuosavybė. Pastatas yra patogioje vietoje, netoli miesto centro, prie ežero. Trakuose šiuo metu veikia 6 viešbučiai, 1 kempingas, 1 poilsio bazė, yra nakvynės namų, tačiau miesto svečių poreikio tai nepatenkina, todėl susidaro palankios sąlygos panašaus pobūdžio projektui atsirasti. Šiuo metu dauguma turistų užsuka į Trakus tik vienai dienai, o vakare yra priversti grįžti į Vilnių ir čia išleisti savo pinigus. Atidarius dar vieną modernų viešbutį Trakuose, pinigai pasiliktų mieste, būtų sukurtos papildomos darbo vietos.Įmonės veikla orientuota į lietuvos bei užsienio turistus, o taip pat į verslo klientus. 20 kambarių viešbutyje vienu metu galėtų apsistoti 31 svečias, konferencijų salė talpins iki 20 žmonių, kavinė – 35. Bus įrengtas 6 vietų interneto centras, 10 vietų sauna, bilijardo stalai.Mūsų partneriai: Jachtų klubas (Žemaitės g. 3 , Trakai) , Nardymo klubas “Lagūna”, (Slėnio 1, Trakai), Gamtos apsaugos inspekcija (Vytauto g. 53 , Trakai), Žirgininkystės klubas “Perkūno žirgai” (Užutrakio 12a, Trakai), Medžiotojų draugija (Vytauto 53, Trakai), ”West Express” turizmo agentūra.

Suminė projekto vertė : 350000 Lt. Nuosavos lėšos – 100.000 Lt., paskola – 250000 Lt. Numatomas pirmųjų metų rentabilumas 7.9, investicijų atsipirkimo laipsnis 32.05 proc.2. VERSLO APRAŠYMAS2.1. Verslo srities aprašymasTrakai – tai miestas ant vandens. Miestą supa Lukos (Bernardinų), Totoriškių, Galvės, Akmenos, Gilušio ežerai. Trakuose yra nemažai architektūros, kultūros, istorijos vertybių, tai pritraukia daug Lietuvos bei užsienio turistų, o taip pat yra megiama verslo susitikimų vieta. Turizmas yra viena iš perspektyvių ir augančių smulkaus ir vidutinio verslo sričių. Remiantis Turizmo departamento statistika vietinių ir užsienio turistų skaičius pastoviai auga. Tačiau palyginus su kaimyninėmis šalimis nakvynės vietų skaičius tenkantis vienam turistui Lietuvoje yra kelis kartus mažesnis.Projektas atspindi ir Trakų rajono verslo plėtros prioritetus, kurie buvo patvirtinti rajono savivaldybės, bei prisideda prie strateginių rajono plėtros tikslų įgyvendinimo.UAB “Saulėtakis” veiks nepilnai prisotintoje paslaugų rinkoje. Kadangi tokio pobūdžio įmonės verslo apimtys svyruoja metų laikotarpyje, tai reikia atkreipti dėmesį į nemažą sezoniškumo poveikį.2.2 Firmos misija1. Teikti paslaugas tik aukščiausios kokybės2. Dirbti profesionaliai ir novatoriškai3. Maksimaliai rūpintis vartotojų poreikiais ir savo pelninga veikla2.3 Firmos tikslaiPagrindinis UAB “Saulėtakis” tikslas – įsitvirtinti rinkoje, patenkinti savo klientų poreikius ir tuo pačiu sumažinti nedarbo lygį pasiūlant perpesktyvų ir ilagalaikį užimtumą darbo biržoje įregistruotiems asmenims. Artimiausi tikslai apibrėžiami taip:1. Atkovoti kuo didesnę rinkos dalį iš savo konkurentų, t.y. prisitraukti daugiau klientų ir sudaryti jiems palankias sąlygas naudotis mūsų teikiamomis paslaugomis;2. Per artimiausius 2 metus padvigubinti įmonės metinę apyvartą.Projekto uždaviniai yra: 1. sudaryti palankias sąlygas saugiam turistų poilsiui ir nakvynei Trakuose;2. efektyviai išnaudoti turimus gamtinius ir kultūrinius privalumus;3. sumažinti nedarbą paslaugų sektoriuje;

Būsimiems viešbučio darbuotojams bus keliama kvalifikacija ir jie bus mokomi naujų darbo įgūdžių, kurie reikalingi teikiant kokybiškas turizmo, aptarnavimo paslaugas.

Šis projektas yra keturių etapų:Projektas prasidės nuo pastato rekonstrukcijos plano parengimo. Antrame projekto veiklos etape dėmesys būtų skiriamas dviem dalykams: 1. Būtų vykdomi pastato remonto ir įrengimo darbai, bei prasidėtų reikalingų darbuotojų atranka. Pastatą rekonstruotų AB “Eika”. Pastato remontas truktų 3 mėn. Darbuotojų atranka – 1 mėn.2. Atrinkus kandidatus į darbuotojus prasidėtų jų kvalifikacijos kėlimas. Tai truktų 1 mėn. Šiame etape bus naudojamsi darbo biržos paslaugomis ir parama.Trečiame etape baigiamas pastato remontas, vykdomas praktinis kandidatų mokymas (1 mėn.) ir užsibaigs jų atranka į darbą. Taip pat šiame etape bus parengta ir išleista infomracinė reklaminė medžaigą apie viešbutį ir jame teikiamas paslaugas.Ketvirtas projekto veiklos etapas yra baigiamasis: jo metu viešbutis pradeda savo veiklą, atrinkti kandidatai pradeda darbą. Visi etapai laiko atžvilgiu sutampa, be to skirti tam pačiam tikslui pasiekti, todėl toliau jie bus laikomi vientisu projektu.2.4 Paslaugos aprašymasUAB “Saulėtakis” pasirinkta veikla – tai viešbučio ir poilsio paslaugos. Teikdama šias paslaugas bendrovė siekia patenkinti visus su viešbučio veikla susijusius klientų poreikius. Įmonė klientui suteikia galimybę pasirinkti patogiausią apmokėjimo formą ir garantuoja aukščiausio lygio aptarnavimą. Taip pat siekia efektyviausio bendradarbiavimo su savo klientais ir partneriais, kad galėtų pastoviai gerinti paslaugų kokybę. Viešbutyje bus teikiamos visos nakvynės, maitinimo ir poilsio paslaugos, atitinkančios ES standartus. UAB”Saulėtakis” teiks šias paslaugas:1. Nakvynės;2. Maitinimo;3. Interneto; 4. Verslo susitikimų rengimo;5. Laisvalaikio organizavimo.Viešbučio kompleksą sudarys 20 kambarių viešbutis, kavinė, bilijardinė, sauna, konferencijų salė, interneto centras. Viešbutis veiks 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę.2.4.1 NakvynėViešbutis: 20 kambarių, 31 miegamoji vieta. Darbo režimas – visą parą.4 liukso kambariai: vienos nakties kaina – 300 Lt. (su pusryčiais);5 vienviečiai kambariai: vienos nakties kaina – 200 Lt. (su pusryčiais);11 dviviečių kambarių: vienos nakties kaina – 150 Lt. (su pusryčiais); 100 Lt. (be pusryčių).
Viešbutį planuojama įrengti trijų aukštų UAB “Saulėtakis” priklausančio pastato antrame-trečiame aukštuose. Pastato pirmajame aukšte būtų įrengta sauna, kuria viešbučio svečiai naudotųsi nemokamai.2.4.2. MaitinimasKavinė: 35 sėdimos vietos, skirtas nedideliam lankytojų skaičiui. Darbo laikas – visą parą. Kavinės asortimentas – lengvi užkandžiai, gaivinamieji ir alkoholiniai gėrimai, kava, arbata, sriubos, antrieji patiekalai.Kavinė bus pirmajame pastato aukšte. Ten ji veikia jau 4 metus. Patiekalus taip pat galima bus užsisakyti ir į kambarius pagal iš anksto pateiktą menių.2.4.3. Interneto paslaugosKadangi Trakuose Interneto paslaugas teikia tik dvi įmonės (Interneto kavinė “Tetrodas”, Vytauto 19; ir Interneto skaitykla TRAKŲ VIEŠOJI BIBLIOTEKA , Vytauto 69), jų teikiamomis paslaugomis negalima pasinaudoti visą parą, tai viešbučio patalpose tikslinga būtų įrengti 6 vietų Interneto centrą veikiantį visą parą. Vienos valandos kaina – 4 Lt. Visą parą viešbutyje veikiantis Interneto rišys yra pageidaujamas ne tik verslo klientų, bet ir eilinių turistų (dėl laiko skirtumo įvairiuose valstybėse, Internetinis rišys dažnai reikalingas nakties valandomis).2.4.4. Verslo susitikimų rengimasPastato pirmajame aukšte bus įrengta 20 vietų konferencijų salė su visa reikiama įranga. Klientų pageidavimu bus pateikiami gėrimai ir užkandžiai. Kaina – 200 Lt.2.4.5. Laisvalaikio organizavimasPaslauga siūloma ir turistams ir verslo klientams. Bendradarbiaujant su mūsų partneriais bus sudarytos atskiros laisvalaikio praleidimo programos.Partneriai ir jų siųlomos paslaugos:1. Jachtų klubas, Žemaitės g. 3 , Trakai. Jachta “Astar”, kapitonas Levas Radimonas, Pramoginis buriavimas (10 vietų), kruizinis buriavimas (5 vietos) žvejyba, nardymas, vakarai prie laužo 2. Nardymo klubas “Lagūna”, Slėnio 1, Trakai,3. Gamtos apsaugos inspekcija, Vytauto g. 53 , Trakai. Žvejyba. ( UAB “Saulėtakis” pasirūpina visų reikiamų leidimų įsigyjimu kiekvienam pageidaujančiam klientui)4. Žirgininkystės klubas “Perkūno žirgai”, jojimo mokykla, žygių organizavimas,Užutrakio 12a, Trakai

Mūsų klientams bus taikomos nuolaidos naudojantis minėtų partnerių paslaugomis, tuo atvejų, kai jos užsakomos mūsų bendrovės vardu.

Planuojame laikui bėgant išplėsti siūlomų paslaugų ratą, siekiant pritraukti daugiau lankytojų. Taip pat pradėsime teikti paslaugas, kurios reikalingos ne tik pravažiuojantiems turistams bei verslo klientams, bet ir Trakų gyventojams: vaikų žaidimo aikštelė, krepšinio aikštelė, žvejyba ežere su galimybe išsikepti žuvį mūsų kavinėje ir pan.

4. MARKETINGAS3.1. Rinkos apžvalgaŠiuo metu mano verslo rinka yra pakankamai plati, tačiau rinkos plėtros galimybės ganėtinai silpnos. Platesnę rinką galima užimti tik pranokus konkurentus savo paslaugų kokybe. UAB “Saulėtakis” būsima rinka – poilsiautojų Trakų regione bei verslo klientų rinka. Didžiausią poveikį rinkai daro ekonominiai bei politiniai veiksniai. Ekonomikos nuosmūkis valstybėje, netinkama užsienio politika ar pablogėję ryšiai su užsienio valstybėmis tiesiogiai paveiktų planuojamą verslą.Yra paskaičiuota, kad viena turisto praleista nakvynė padeda išlaikyta 3 darbo vietas paslaugų sektoriuje. Nakvojantis turistas palieka 4 kartus daugiau pinigų nei pravažiuojantis turistas. Todėl ypač svarbu ne tik pritraukti miesto svečius, bet ir juos išlaikyti.Potencialūs šios rinkos vartotojai reikalauja ne tik geros, ES standartus atitinkančios nakvynės bei maitinimo, bet visų pirma ir kvalifikuoto bei malonaus aptarnavimo. Todėl ypač svarbu gerai parinkti darbuotojus.3.2. Konkurencijos analizėMūsų nuomone, konkurencija teigiamas reiškinys. Ji skatina gerinti paslaugų kokybę ir tuo optimaliai patenkinti savo klientų poreikius.Pagrindiniai mūsų konkurentai:1. “Trakų viešbutis” Ežero 7;2. Trakų sporto centras Karaimų 73;3. “Galvė” Karaimų 41.Pagrindiniai mūsų pranašumai prieš galimus konkurentus būtų:1. Patogi geografinė padėtis;2. Aukštos kokybės standartus atitinkantis aptarnavimas;3. Kompleksinis paslaugos teikimas.3.3. Marketingo planas3.3.1. Pardavimo strategijaBus taikomas tiesioginis aptarnavimas, nes tai atitinka firmos ir klientų tikslus bei galimybes. Didelis dėmesys bus skiriamas aptarnavimui, todėl bus pasamdyti profesionalūs specialistai. Pardavimo strategijai bei apimčiai didelę reikšmę turi objekto vieta. Viešbutis bus įkurtas gražioje vietoje netoli ežero, prie miesto centro, šalia kelio iš Vilniaus, todėl labai tikėtina, kad jis pritrauks daug klientų. Patogi objekto vieta (centras, ežeras, graži gamta) sąlygos didesnes pardavimo apimtys, didesnį svečių srautą.3.3.2. Kainodaros strategija

Motelio kainodaros tikslas – užtikrinti pastovių klientų skaičių, išplėsti turimą rinkos dalį. Dėl to poilsio bei nakvynės paslaugoms kainodara remsis suvokiamos kainos strategija. Šiuo metu Trakuose suvokiamos kainos ribos yra 360 – 30 litų per parą laiko. Visos paslaugų kainos nurodytos skyrelyje “paslaugos aprašymas”. Toks kainų dydis leidžia bendrovei dirbti pelningai.Paslaugų kaina priklauso nuo regiono ir visos valstybės ekonominių sąlygų, todėl bus orientuojamas į ekonominius bei socialinius pokyčius.3.3.3. ReklamaReklamai skiriama 9000 litų. Bus išleisti 3000 egz. reklaminių bukletų, pastatytas stendas su nuoroda į viešbutį, o taip pat pasinaudota specialių reklaminių laikraščių, retkarčiais – “Lietuvos ryto” paskutinių puslapių paslaugomis. Ten reklama kainuoja nedaug, todėl bus galima gan plačiai reklamuotis. Taip pat bus informuojamos visos firmos-partnerės. Pagal abipusio bendradarbiavimo sutartį su minėtais partneriais, jie įsipareigoja reklamuoti mūsų paslaugas savo klientams. Reklaminiuose skelbimuose bus paminėtas įmonės adresas, telefonas, teikiamų paslaugų svarbiausios charakteristikos.4. Paslaugų teikimas4.1. Paslaugų teikimo aprašymasĮmonė neužsiims gamyba, todėl paslaugų teikimas nėra sudėtingas ir turi nedaug sudedamųjų dalių. Paslaugos klientams bus teikiamos tiesiogiai. Svarbiausią įmonės paslaugų dalį ir toliau sudarys aptarnavimas. Labai svarbu kontroliuoti kokybę, todėl bus kreipiamas dėmesys į klientų nusiskundimus ir pageidavimus. Bus teikiamos nakvynės, viešojo maitinimo ir poilsio paslaugos.4.2. Vietos analizėStrateginė vietos padėtis labai gera. Objektas yra netoli ežero, prie miesto centro. Trakai – turistų pamėgtas miestas, todėl lankytojų čia niekada netrūksta. Per mažas klientų poreikių patenkinimo lygis leidžia veikti šioje verslo nišoje nejaučiant didelio konkurencinio spaudimo.4.3. PatalposProjekte bus naudojamos dabar esančios UAB “Saulėtakis” trijų aukštų patalpos, kuriose įsikurusi kavinė. Pastatas bus rekonstruotas ir įkurti 20 kambarių, konferencijų salė, sauna, kompiuterinė. Pagal Trakų savivaldybės nutarimą, turi būti išlaikytas autentiškas miesto vaizdas, todėl pastato rekonstrukcija bus palyginus sudėtinga. Svarbu išlaikyti autentišką pastato stilių išorėje ir moderniai įrengti vidų.4.4. Darbo jėga
Bus naujai įdarbinta 10 darbuotojų. Darbo biržoje yra įsiregistravę daug asmenų be kvalifikacijos, kurie gali būti įdarbinti mažiau kvalifkuotam darbui šiame projekte.Darbuotojų atranka vyks 1 mėn.Atrinkus kandidatus į darbuotojus prasidėtų jų kvalifikacijos kėlimas. Tai truktų 1 mėn. Šiame etape bus naudojamsi darbo biržos paslaugomis ir parama.1 mėn. truks praktinis kandidatų mokymas ir užsibaigs jų atranka į darbą. Būsimi darbuotojai dalyvaus kvalifikacijos kėlimo programoje. Projektą koordinuos mūsų įmonės komercijos direktorius, kuris turi ilgametę patirtį vadovauti visuomeninio matinimo ir paslaugų įmonėms. Už projekto turinį bus atsakingas mūsų įmonės vadybininkas, kuris turi turzimo plėtros vadybininko aukštojo mokslo diplomą.Visi reikalingi darbuotojai:Direktorius – 1Administratorė – 2Kambarinė- patalpų ir aplinkos tvarkytoja –4Vadybininkas – tiekėjas – 1Barmenas – padavėja – 4Virtuvės darbuotojai – 51 lentelė. Reikalavimai naujai reikalingiems darbuotojams darbuotojams.Profesija Administratorė Darbinė patirtis (stažas) 3 m.Išsilavinimas Vidurinis, spec. vidurinisKiti reikalavimai Anglų, rusų taip pat kitos užsienio kalbos pagrindai, kompiuetrio žinios

Profesija Kambarinė Darbinė patirtis (stažas) 1 m. Išsilavinimas Neb. vidurinis, vidurinisKiti reikalavimai Užsienio kalba

Profesija Vadybininkas – tiekėjasDarbinė patirtis (stažas) 2 m.Išsilavinimas Aukštasis, aukštasis ne universitetinisKiti reikalavimai Anglų, rusų, taip pat kitos užsienio kalbos pagrindai, kompiuterio žinios, vairuotojo pažymėjimas

Profesija Barmenas – padavėja, virtuvės darbuotojaiDarbinė patirtis (stažas) nesvarbu Išsilavinimas Vidurinis, aukštesnysisKiti reikalavimai Užsienio kalbos2 lentelėje pateikti numatomi darbuotojų atlyginimai ir bendras darbo užmokesčio fondas.2 lentelė. Numatomi darbuotojų atlyginimai

Pareigos Poreikis Atlyginimas Viso atlyginimų Sodra Atlyginimas “į rankas”direktorius 1 3000 3000 930 2070vadybininkas 1 2000 2000 620 1380administratorius 2 1200 2400 744 1656barmenai 4 700 2800 868 1932Apsaugos darbuotojas 2 700 1400 434 966kambarinė 4 500 2000 620 1380virtuvės darbuotojai 5 500 2500 775 1725 viso 4991 11109 161005. VadybaĮmonės komercijos direktorius turi 10 metų vadovavimo visuomeninio maitinimo įstaigoms patirtį.3 lentelė. Organizacinė firmos struktūra – funkcinė struktūra.6.Rizikos įvertinimas6.1. Galimos problemos ir kliūtysDidelį poveikį mūsų verslui turi sezoniškumas. Sezoniniai svyravimai yra ypač ryškūs dėl to, kad Trakuose mažai išvystytas pramogų verslas, trūksta pasilinksminimo vietų. Todėl potencialūs klienta šaltuoju metų laiku pasirenka Vilnių, o ne Trakus. Vienas iš mūsų įmonės ateities tikslų ir būtų, sukurti tokią poilsinę-turistinę bazę, kuri galėtų konkuruoti su analogais Vilniuje.

Ilgalaikių tyrimų duomenimis, panašių įmonių apyvarta Trakų mieste ne sezono metu sumažėja daugiau nei dvigubai. Tai didžiausia šio verslo rizika. Todėl yra būtinas alternatyvios veiklos planas.6.2. Alternatyvi veiklaKad išvengtume didelių problemų, yra numatytas alternatyvios veiklos planas:1. Konkurentams sumažinus kainas, kelsime savo paslaugų kokybę bei didinsime jų įvairovę, nekeldami kainų. Jei konkurentai pasiūlytų panašios kokybės paslaugas kaip mūsų už žymiai mažesnę kainą, mes pritrauktume klientus lanksčia nuolaidų sistema.2. Kad išvengtume neigiamos sezoniškumo įtakos, arba ją sušvelnintume, nesezono metu pagal abipusę sutartį su mūsų partneriu “West Express” apgyvendintume jų klientus savo viešbutyje su numatyta 50 proc. nuolaida. Taip pat organizuotume pramoginę medžioklę (partneris Medžiotojų draugija, Vytauto 53, Trakai). Tai leistų mūsų įmonei nesezono metu išvengti nuostuolių.3. Kilus rimtesnėm problemom pastatą (ar jo dalį) galima būtų išnuomoti ar parduoti.7. Finansai7.1. Reikiamos lėšos ir jų naudojimasProjekto samatinė vertė – 350.000 Lt. Nuosavos bendrovės lėšos – 100.000 Lt. Paskola – 250.000 Lt. Lėšos bus naudojamos pastato rekonstrukcijai ir remontui, patalpų įrengimui ir reikiamos įrangos įsigyjimui.4 lentelė. Pradinės išlaidosLėšų šaltiniai Lėšų panaudojimas Nuosavos 100000 pastato rekonstrukcija ir remontas 221900 patalpų įrengimas (baldai, įranga ir pan) 98100Paskola 250000 Reklamos išlaidos 9000 Kitos išlaidos* 15000 pinigų rezervas 6000iš viso 350000 350000* – licencijos, leidimai, reikiamų paslaugų (internetas ir pan.) pirkimas ir .t.t7.2. Finansinių rodiklių skaičiavimo prielaidosPrognozuojant paslaugos pardavimo apimtis, laikytasi tokių prielaidų:1. Pesimistiniame variante paslaugų kainos tokios pat kaip ir numatyta labiausiai tikėtinos prognozės atveju, bet lankytojų skaičius 25 proc. mažesnis.2. Optimistinės prognozės numatytas lankytojų srautas bus toks pat kaip ir labiausiai tikėtinos prognozės, tačiau parduodamų paslaugų kaina bus 10 proc. aukštesnė, o perkamų 10 proc. mažesnė.3. Labiausiai tikėtiname variante visos paslaugų pardavimo kainos yra panašios į artimiausių konkurentų, pirkimo kainos nustatytos pagal dabartinę jų rinkos vertę. Darant 2004 ir 2005 m. prognozes remtasi prielaida, kad apyvarta kasmet išaugs 5 proc., infliacijos įtaka maža, todėl neskaičiuojama.
Kitos sąnaudos išdalinamos kiekvienam mėnesiui, nesvarbu, ar jos bus sunaudotos tą mėnesį, ar kitą.Pinigų srautų ataskaitoje reklamos išlaidos taip pat išdalinamos kiekvienam mėnesiui po lygiai, nepriklausomai nuo to, kada lėšos bus panaudotos.Įmonė moka 24 proc. pelno mokestį, mokesčiai biudžetui apskaičiuojami ir mokami kas mėnesį.Darant savikainos prognozę, taikytas įprastinis savikainos skaičiavimo būdas, t.y. savikainai priskiriamis tik tos sąnaudos, kurios gali būti tiesiogiai ir be jokių išlygų skyriamos paslaugų teikimo veiklai.Sudarant 2004 bei 2005 metų pardavimo, savikainos, bei visų metų pinigų srautų ataskaitas bei prognozes, remtasi labiausiai tikėtinos prognozės duomenimis.7.3. Banko kreditas ir jo grąžinimo terminaiPaskolos suma, Lt………………………….250000Metinė palūkanų norma, proc…………………..15Kredito grąžinimo trukmė trukmė, mėn…………36Kredito trukmė, mėn…………………………….40Grąžintina kredito suma per m., Lt………..83333.3Kreditas pradedamas grąžinti po 4 mėnesių, lygiomis dalimis kas 12 mėn.

5 lentelė. Banko kreditas ir jo grąžinimo terminai skola, Lt grąžintina suma, Lt skola laikotarpio pabaigai, Lt laikotarpio pradžiai, Lt palūkanos, Lt iš viso kreditas, Lt palūkanos, Lt iš viso I metai 250000 37500 287500 83333.33 37500 120833.3 166666.7II metai 166667 25000 191666.7 83333.33 25000 108333.3 83333.33III metai 83333.3 12500 95833.33 83333.33 12500 95833.33 07.4. Ūkinės veiklos sąnaudos6 lentelė. Ūkinės veiklos sąnaudos Nr. išlaidų pavadinimas išlaidos Lt/mėn išlaidos Lt/m1 turto draudimas (privalomas)* 2585.93 31031.182 nusidėvėjimas 2413.61 28963.333 palūkanos už kreditą (5 lent.) – 375004 žemės mokestis** – 905 patalpų šildymas 1680 201606 nekilnojamojo turto mokestis*** 350 4200 iš viso 6854.54 119844.57 darbo užmokestis (2 lent.) 11109 1333088 išmokėjimai už darbus pagal sutartis 1500 180009 paskatinimai 1000 1200010 socialinio draudimo mokestis (31 proc.) 4991 59892 iš viso 18600 22320011 reklama 2000 2400012 atskaitymai į garantinį fondą**** 22.22 266.6214 telefonas 1000 1200015 Internetas 700 840016 elektra 870 1044017 šildymas 1800 2160018 vanduo 680 816019 kitos išlaidos 1000 12000 iš viso 8072.22 96866.62 33526.76 442011.1* – turto draudimas – 0,5 proc. ilgalaikio turto sumos – nusidėvėjimas. ** – žemės mokestis – 6 proc. nuo žemės pirkimo sumos, mokamos kartą per metus.*** – nekilnojamojo turto mokestis – 1 proc. pradinės šio turto įsigijimo vertės. Mokestis mokamas kas ketvirtį. Skaičiuojant mėnesio ūkinės veiklos sąnaudas, jis proporcingai paskirstomas kiekvienam mėnesiui.

**** – Atskaitymai į garantinį fondą – 0,2 proc. nuo išmokėjimų darbuotojams.7.5. Parduotų prekių ir paslaugų savikaina7 lentelė. Parduotų prekių ir paslaugų savikaina (labiausiai tikėtinas variantas)Nr. išlaidų pavadinimas išlaidos Lt/mėn išlaidos Lt/m1 skalbimo išlaidos 1000 120002 pusryčiai 3000 360003 sauna 1000 12000 iš viso viešbutis 5000 600004 vidutinė kavinės produktų savikaina* 25000 3000005 poilsio organizavimo vidutinė savikaina** 9500 1140006 kita*** 580 6960 savikaina iš viso 40080 480960

8 lentelė. Parduotų prekių ir paslaugų savikaina (optimistinis variantas) Nr. išlaidų pavadinimas išlaidos Lt/mėn išlaidos Lt/m1 skalbimo išlaidos 900 108002 pusryčiai 2700 324003 sauna 900 10800 iš viso viešbutis 4500 540004 vidutinė kavinės produktų savikaina** 22500 2700005 poilsio organizavimo vidutinė savikaina** 8550 1026006 kita*** 522.00 6264 savikaina iš viso 36072 432864

9 lentelė. Paslaugų realizavimas, įplaukos Lt/mėn (pesimistinis variantas)Nr. išlaidų pavadinimas išlaidos Lt/mėn išlaidos Lt/m1 skalbimo išlaidos 750 90002 pusryčiai 2250 270003 sauna 750 9000 iš viso viešbutis 3750 450004 vidutinė kavinės produktų savikaina** 18750 2250005 poilsio organizavimo vidutinė savikaina** 7125 855006 kita*** 435 5220 savikaina iš viso 30060 360720* – savikaina skaičiuota pagal praėjusių metų prekių savikainą.** – į savikainą įeina pagal sutartis su partneriais teikiamų paslaugų kaina. Paslaugos poreikis vnt. Apskaičiuotas remiantis partnerių pateiktais duomenimis.*** – kanceliarinės ir kitos prekės, pateikiamos verslo klientams konferencijų metu.7.6. Pajamos iš parduotų prekių ir paslaugų10 lentelė. Paslaugų realizavimas, įplaukos Lt/mėn (labiausiai tikėtinas variantas)paslaugų realizavimas, įplaukos Lt/mėn mėnuo paslaugos pavadinimas apgyvendinimas maitinimas* Internetas konferencijos** laisvalaikis*** iš viso per mėn. liukso kambarys vienvietis kambarys dvivietis kambarys (su pusryčiais) dvivietis kambarys (be pusryčių) 1 kiekis 10 50 150 75 2000 2000 4 200 kaina Lt 150 100 75 50 30 4 200 50 suma Lt 1500 5000 11250 3750 60000 8000 800 10000 100300 2 kiekis 5 40 100 75 1500 1800 4 200 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 750 4000 7500 3750 30000 7200 800 10000 64000 3 kiekis 5 40 100 75 1500 2500 4 200 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 750 4000 7500 3750 30000 10000 800 10000 66800 4 kiekis 7 40 100 100 2000 2500 4 200 kaina Lt 150 100 75 50 30 4 200 50 suma Lt 1050 4000 7500 5000 60000 10000 800 10000 98350 5 kiekis 15 50 150 120 2000 3000 4 200 kaina Lt 225 150 112.5 75 30 4 200 50 suma Lt 3375 7500 16875 9000 60000 12000 800 10000 119550 6 kiekis 30 100 300 300 3500 3000 4 500 kaina Lt 300 200 150 100 30 4 300 100 suma Lt 9000 20000 45000 30000 105000 12000 1200 50000 272200 7 kiekis 50 120 300 300 4000 3000 4 500 kaina Lt 300 200 150 100 30 4 200 100 suma Lt 15000 24000 45000 30000 120000 12000 800 50000 296800 8 kiekis 70 120 330 300 4000 3000 4 500 kaina Lt 300 200 150 100 30 4 200 100 suma Lt 21000 24000 49500 30000 120000 12000 800 50000 307300 9 kiekis 30 70 150 150 2500 3000 4 300 kaina Lt 225 150 112.5 75 30 4 200 75 suma Lt 6750 10500 16875 11250 75000 12000 800 22500 155675 10 kiekis 10 50 100 100 2000 3000 4 200 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 1500 5000 7500 5000 40000 12000 800 10000 81800 11 kiekis 10 40 100 100 1500 2000 4 200 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 1500 4000 7500 5000 30000 8000 800 10000 66800 12 kiekis 15 50 150 150 2000 1500 4 200 kaina Lt 150 100 75 50 30 4 200 50 suma Lt 2250 5000 11250 7500 60000 6000 800 10000 102800viso 64425 117000 233250 144000 790000 121200 10000 252500 1732375

11 lentelė. Paslaugų realizavimas, įplaukos Lt/mėn (optimistinis variantas)

paslaugų realizavimas, įplaukos Lt/mėn mėnuo paslaugos pavadinimas apgyvendinimas maitinimas* Internetas konferencijos** laisvalaikis*** liukso kambarys vienvietis kambarys dvivietis kambarys (su pusryčiais) dvivietis kambarys (be pusryčių) 1 kiekis 10 50 150 75 2000 2000 4 200 kaina Lt 180 120 90 60 33 4.4 220 55 suma Lt 1800 6000 13500 4500 66000 8800 880 11000 2 kiekis 5 40 100 75 1500 1800 4 200 kaina Lt 180 120 90 60 22 4.4 220 55 suma Lt 900 4800 9000 4500 33000 7920 880 11000 3 kiekis 5 40 100 75 1500 2500 4 200 kaina Lt 180 120 90 60 22 4.4 220 55 suma Lt 900 4800 9000 4500 33000 11000 880 11000 4 kiekis 7 40 100 100 2000 2500 4 200 kaina Lt 180 120 90 60 33 4.4 220 55 suma Lt 1260 4800 9000 6000 66000 11000 880 11000 5 kiekis 15 50 150 120 2000 3000 4 200 kaina Lt 255 170 127.5 85 33 4.4 220 55 suma Lt 3825 8500 19125 10200 66000 13200 880 11000 6 kiekis 30 100 300 300 3500 3000 4 500 kaina Lt 330 220 165 110 33 4.4 220 110 suma Lt 9900 22000 49500 33000 115500 13200 880 55000 7 kiekis 50 120 300 300 4000 3000 4 500 kaina Lt 330 220 165 110 33 4.4 220 110 suma Lt 16500 26400 49500 33000 132000 13200 880 55000 8 kiekis 70 120 330 300 4000 3000 4 500 kaina Lt 330 220 165 110 33 4.4 220 110 suma Lt 23100 26400 54450 33000 132000 13200 880 55000 9 kiekis 30 70 150 150 2500 3000 4 300 kaina Lt 255 170 127.5 85 33 4.4 220 82.5 suma Lt 7650 11900 19125 12750 82500 13200 880 24750 10 kiekis 10 50 100 100 2000 3000 4 200 kaina Lt 180 120 90 60 22 4.4 220 55 suma Lt 1800 6000 9000 6000 44000 13200 880 11000 11 kiekis 10 40 100 100 1500 2000 4 200 kaina Lt 180 120 90 60 22 4.4 220 55 suma Lt 1800 4800 9000 6000 33000 8800 880 11000 12 kiekis 15 50 …150 150 2000 1500 4 200 kaina Lt 180 120 90 60 33 4.4 220 55 suma Lt 2700 6000 13500 9000 66000 6600 880 11000viso 72135 132400 263700 162450 869000 133320 10560 277750 1921315

12 lentelė. Paslaugų realizavimas, įplaukos Lt/mėn (pesimistinis variantas)paslaugų realizavimas, įplaukos Lt/mėn mėnuo paslaugos pavadinimas apgyvendinimas maitinimas* Internetas konferencijos** laisvalaikis*** liukso kambarys vienvietis kambarys dvivietis kambarys (su pusryčiais) dvivietis kambarys (be pusryčių) 1 kiekis 8 38 113 56 1500 1500 3 150 kaina Lt 150 100 75 50 30 4 200 50 suma Lt 1125 3750 8437.5 2812.5 45000 6000 600 7500 2 kiekis 4 30 75 56 1125 1350 3 150 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 562.5 3000 5625 2800 22500 5400 600 7500 3 kiekis 4 30 75 56 1125 1875 3 150 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 600 3000 5625 2800 22500 7500 600 7500 4 kiekis 5 30 75 75 1500 1875 3 150 kaina Lt 150 100 75 50 30 4 200 50 suma Lt 787.5 3000 5625 3750 45000 7500 600 7500 5 kiekis 11 38 113 90 1500 2250 3 150 kaina Lt 225 150 112.5 75 30 4 200 50 suma Lt 2475 5700 12656 6750 45000 9000 600 7500 6 kiekis 23 75 225 225 2625 2250 3 375 kaina Lt 300 200 150 100 30 4 200 100 suma Lt 6750 15000 33750 22500 78750 9000 600 37500 7 kiekis 38 90 225 225 3000 2250 3 375 kaina Lt 300 200 150 100 30 4 200 100 suma Lt 11250 18000 33750 22500 90000 9000 600 37500 8 kiekis 53 90 248 225 3000 2250 3 375 kaina Lt 300 200 150 100 30 4 200 100 suma Lt 15750 18000 37125 22500 90000 9000 600 37500 9 kiekis 23 53 113 113 1875 2250 3 225 kaina Lt 225 150 112.5 75 30 4 200 75 suma Lt 5062.5 7875 12656 8437.5 56250 9000 600 16875 10 kiekis 8 38 75 75 1500 2250 3 150 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 1200 3800 5625 3750 30000 9000 600 7500 11 kiekis 8 30 75 75 1125 1500 3 150 kaina Lt 150 100 75 50 20 4 200 50 suma Lt 1200 3000 5625 3750 22500 6000 600 7500 12 kiekis 11 38 113 113 1500 1125 3 150 kaina Lt 150 100 75 50 30 4 200 50 suma Lt 1650 3800 8475 5625 45000 4500 600 7500viso 48413 87925 174975 107975 592500 90900 7200 189375 1299263* – pajamos iš kavinės veiklos apskaičiuotos remiantis praeitų metų duomenimis, kuoreguojant juos numatomu klientų skaičiaus padidėjimu.** – visos pajamos, gautos už konferencijų salės nuomą ir kitas paslaugas, susijusias su konferencijų organizavimu.*** – pajamos, už pagal tarpusavio sutartis su partneriais, teikiamas paslaugas.7.7. Ilgalaikis turtas13 lentelė. Ilgalaikis turtas poreikis vnt. vnt. Kaina, Lt vertė, įsigyjimo išlaidos, Lt naudingo veikimo trukmė, mėn nusidėvėjimas per mėn, Lt nusidėvėjimas per m, Ltnekilnojamas turtas 421500 1750 21000žemė, ha 0.1 15000 1500 pastatai kv.m. 700 600 420000 240 1750 21000įrengimai 8700 72.5 870konferencijų salės įranga 1 2500 2500 120 20.83 250saunos įranga 1 3000 3000 120 25 300kasos aparatas 2 1600 3200 120 26.67 320baldai 55400 307.78 3693.33

konferencijų salės baldai 1 2000 2000 180 11.11 133.33viešbučio baldai 20 2500 50000 180 277.78 3333.33kompiuteriniai baldai 6 400 2400 180 13.33 160.00saunos baldai 1 1000 1000 180 5.56 66.67kitos priemonės 34000 283.33 3400kompiuteris 6 2000 12000 120 100 1200tevizorius 20 1000 20000 120 166.67 2000telefono aparatas 20 100 2000 120 16.67 200

iš viso 519600 2413.61 28963.337.8. Pirmųjų trijų veiklos metų sąmata14 lentelė. Pinigų srautų ataskaita I metai suma Lt. II metai, suma Lt III metai, suma Lt labiausiai tikėtina optimistinis pesimistinis praėjusio laikotarpio pinigų balansas 6000 6000 6000 34824.71 348557.31pajamos be PVM: apgyvendinimas 458113.5 517161.7 343815.75 481019.18 505070.1338maitinimas 647800 712580 485850 680190 714199.5internetas 99384 109322.4 74538 104353.2 109570.86konferencijos 8200 8659.2 5904 8610 9040.5laisvalaikis 207050 227755 155287.5 217402.5 228272.625pajamos už parduotas prekes ir paslaugas iš viso 1420547.5 1575478.3 1065395.25 1491574.88 1566153.62išlaidos pradinės išlaidos 350000 350000 350000 – –veiklos sąnaudos 442011.13 442011.13 442011.13 464111.68 487317.27parduotų prekių ir paslaugų savikaina 480960 432864 360720 505008 530258.4iš viso 1272971.13 1224875.13 1152731.13 969119.69 1017575.67bendras pelnas 147576.37 350603.17 -87335.88 522455.19 548577.94pelno mokestis 35418.33 84144.76 0.00 125389.24 131658.71grynasis pelnas 112158.04 266458.41 -87335.88 397065.94 416919.24grąžintinas kreditas 83333.33 83333.33 83333.33 83333.33 83333.33grynųjų pinigų srautas 28824.71 183125.07 -170669.22 313732.61 333585.90laikotarpio pinigų balansas 34824.71 189125.07 -164669.22 348557.31 682143.22rentabilumas, proc. 7.90 16.91 -8.20 26.62 26.62investicijų atsipirkimo laipsnis,proc. 32.05 76.13 -24.95

15 lentelė. Pelningumo lūžio taškaseil. Nr. rodikliai I metai II metai III metai1 realizacinės įplaukos be PVM 1420547.5 1491574.88 1566153.622 prekių pirkimo išlaidos, savikaina 830960.00 505008 530258.43 bendrųjų pajamų suma 589587.50 986566.88 1035895.224 bendrųjų pajamų koeficientas 0.415 0.661 0.6615 ūkinės veiklos išlaidos 442011.13 464111.69 487317.276 nenuostolingas pardavimas 1064978.16 701683.13 736767.29

16 lentelė. Projekto pelningumo svyravimų įvertinimaseil. Nr. rodikliai labiausiai tikėtinas optimistinis pesimistinis1 realizacinės įplaukos be PVM 1420547.50 1575478.30 1065395.252 prekių pirkimo išlaidos, savikaina 830960.00 782864.00 710720.003 bendrųjų pajamų suma 589587.50 986566.88 1035895.224 bendrųjų pajamų koeficientas 0.42 0.63 0.975 ūkinės veiklos išlaidos 442011.13 442011.13 442011.136 nenuostolingas pardavimas 1064978.16 705860.87 454598.647 bendrasis pelnas 147576.37 350603.17 -87335.888 pelno mokestis 35418.33 84144.76 0.009 grynasis pelnas 112158.04 266458.41 -87335.8810 grynosios pajamos 28824.71 183125.07 -170669.22Literatūros sąrašas1. Jovaiša A. Kaip parengti verslo planą./ V.: Pačiolis 19972. Oficialus Trakų rajono puslapis: http://www.trakai.lt3. http://www.std.lt/4. http://www.lrs.lt