PRAKTIKOS ATASKAITA

TURINYSĮVADAS 31. BENDROS ŽINIOS APIE ĮMONĘ 41.1. Įmonės kūrimosi istorija 41.2. Įmonės valdymas 71.2.1. Veiklos sričių planavimas 81.2.2. Personalo skatinimas 81.2.3. Kontrolės priemonės 121.3.Veiklos sritys 141.4. Marketingas 161.4.1. Vartotojas ir konkurentai 161.4.2. Pagrindinės prekių grupės 161.4.3. Rėmimo priemonės 171.4.4. Kainų politika 181.5. Logistikos sistema 191.6. Finansai 202. RINKODAROS SKYRIAUS VEIKSMŲ ANALIZĖ 21IŠVADOS 26ĮVADASŠiuolaikiniame pasaulyje įmonės ir organizacijos užima vis didesnę reikšmę. Kiekviena jų yra skirtinga ir unikali savo siūlomų gaminių, paslaugų kokybe, ypatybėmis bei savo veiklos būdu.Mokomąją praktika atlikau UAB „Senukų prekybos centre“. UAB „Senukų prekybos centras”- didžiausias statybinių medžiagų ir namų apyvokos reikmenų tinklas Baltijos šalyse, didmenomis ir mažmenomis prekiaujantis statybos, remonto ir buities prekėmis bei teikiantis įvairias paslaugas: stiklo, medienos drožlių ir plaušo plokščių pjaustymo, jų laminavimo, statybinio glaisto, raktų gamybos, įrankių nuomos, kiliminės dangos apsiuvimo ir kt. Šiuo metu SENUKAI pirmauja Lietuvos statybos ir buities prekių rinkoje, siūlydami didžiausią prekių pasirinkimą vienoje vietoje. Didžiuosiuose prekybos centruose prekiaujama daugiau kaip 110000 pavadinimų prekėmis. Jų asortimentas nuolat atnaujinamas ir plečiamas.Praktikos metu daugiausia teko susipažinti su Rinkodaros ir rinkotyros skyriaus darbu, todėl antrajai daliai pasirinkau šio skyriaus darbų analizę.Pagrindinis praktikos tikslas –susipažinti su įmonės veikla, administravimu ir valdymu.Šios ataskaitos uždaviniai:• Charakterizuoti įmonę bei veiklos sritis, apžvelgti jos kūrimosi istoriją, viziją, misiją bei tikslus;• Apžvelgti bendrąjį įmonės valdymą, pateikiant organizacinę struktūrą, pagrindinių valdymo funkcijų pasiskirstymą, veiklos sričių planavimą, personalo skatinimo priemones, kontrolės priemones;• Aptarti marketingo kompleksą (vartotojai, konkurentai, produktas/paslauga, rėmimo priemonės, kainų politika) bei logistiką;• Išanalizuoti Rinkodaros skyriaus veiksmus.

1. BENROS ŽINIOS APIE ĮMONĘ1.1. Įmonės kūrimosi istorijaUAB „ Senukų prekybos centras“ ( toliau UAB „SPC“ ) yra įsikūrusi Kaune 1992 metais, šiuo metu yra pagrindinė „Senukų“ įmonių asociacijos bendrovė. „Senukų“ įmonių asociaciją sudaro UAB „SPC“, UAB „Senukai“, UAB „Statida“. Pagrindinė UAB „SPC“ veiklos sritis – mažmeninė ir didmeninė prekyba statybos, remonto ir buities prekėmis. UAB „Senukai“ užsiima transporto paslaugomis bei apsaugos organizavimu. UAB „Statida“ veikla – įvairios statybos paslaugos (langų, durų, baldų ir kt. gamyba). Savo veiklos pradžioje „UAB „SPC“ užsiėmė statybinių medžiagų ir žaliavų tiekimu Lietuvos įmonėms. Viena pirmųjų tiekiamų žaliavų buvo druska. 1993 metais buvo atidaryta pirmoji parduotuvė Jonavos gatvėje Kaune, užėmusi 300 kv.m. prekybos ploto. Joje buvo pradėta prekiauti statybos ir remonto medžiagomis ( santechnikos prekės, apdailos medžiagos, dažai bei įrankiai). Vėliau asortimentas buvo plečiamas bei toje pačioje vietoje buvo atidarytos dar dvi parduotuvės. 1994 metais buvo pradėta vystyti didmeninė prekyba: Lietuvos gamybos, prekybos bei statybos įmonėms buvo tiekiamos statybos bei remonto medžiagos ir žaliavos. 1997 metais Pramonės pr. – 6, Kaune, buvo pastatytas didmeninės prekybos terminalas, skirtas aptarnauti urminės prekybos pirkėjus. Šiuo metu UAB „SPC“ turi daugiau kaip 2000 nuolatinių urmo klientų. UAB“SPC“ savo prekes taip pat tiekia į NVS šalis bei Latviją. Taip pat 1994 metais įkurtas transporto ūkis, skirtas prekių parvežimui iš tiekėjų bei jų pristatymui į parduotuves bei urmo pirkėjams. 2001 metais atidarytas naujas 16000 kv.m. prekybos centras Draugystės gatvėje Kaune, kuris tuo metu buvo didžiausias statybos remonto ir buities prekių prekybos centras Baltijos šalyse. 2002 prekybos plotas buvo praplėstas iki 28000 kv.m. prekybos ploto, pastačius antrąjį prekybos centro korpusą. Prekybos centro privalumai ir techninės sąlygos: • Platus įvairios kokybės prekių ir paslaugų asortimentas vienoje vietoje.• Esančio prekybos centro suformuota pirkėjų trauka.• Didėjantis ir perspektyvus komercinis rajonas.• Patogus privažiavimas (iki 700 vietų automobilių stovėjimo aikštelė).• Modernaus dizaino dviejų aukštų prekybos centras sujungtas su jau esančiu prekybos centru ir žiemos sodu.• Kavinė, vaikų žaidimo kambarys.• Travelatorius, rampa prekių pakrovimui / iškrovimui, du krovininiai liftai. (www.senukai.lt) 2002 metais buvo atidarytas pirmasis UAB „SPC“ prekybos centras Vilniuje, Ukmergės g. 2004 metais Vilniuje buvo įkurtas dar vienas prekybos centras Lukšio g.(prekybos ir paslaugų centre „Banginis“). Šie prekybos centrai užima daugiau kaip po 20000 kv.m. prekybos ploto ir yra didžiausi statybos, remonto bei buities prekių tiekėjai Vilniuje.

2005 metais atidarytas dar vienas 22000 kv.m. prekybos ploto UAB „SPC“ prekybos centras Kaune Islandijos pl., prekybos ir paslaugų centre „ Mega“. Nuo 2002 metų UAB „SPC“ parduotuvės pradėjo kurtis ir kituose Lietuvos miestuose. Šiuo metu jos veikia Prienuose, Kaišiadoryse, Panevėžyje, Rokiškyje, Zarasuose, Utenoje bei Ukmergėje, viena parduotuvė veikia Rygoje, įkurta 2002 metais.UAB „SPC“ prekybos tinklą sudaro: 15 nuosavo kapitalo parduotuvių bei 74 parduotuvės visoje Lietuvoje, veikiančios „frančizės“ pagrindais. Tokiu būdu UAB „SPC“ tiekiamos prekės yra prieinamos ir didžiųjų Lietuvos miestų bei mažųjų regionų gyventojams. Prekybos tinklas „Statybų duona“ – specializuotas statybinių medžiagų prekybos tinklas įkurtas 2001 m., atsiliepiant į aktualius klientų poreikius, sparčiai augant statybų mastams. Veiklos koncepciją geriausiai nusako šūkis „Statybos be rūpesčių!“- kaip įsipareigojimas būti daugiau nei statybinių medžiagų prekybos centru, o teikti klientams įvairiapusę pagalbą sudėtingame statybų procese.„Namų technika“ – tai specializuotos buitinės technikos bei elektronikos salonų tinklas, prekiaujantis smulkiąja bei stambiąja buities technika. Pagrindinis tikslas išsiskirti iš konkurentų, sukurti vartotojams patrauklų įvaizdį, išskiriant prekės kokybės bei… kainos santykį. „Senukų“ prekybos centruose Vilniuje ir Kaune veikia „Sodo centrai“ – tai specializuoti sodui, daržui ir namų aplinkai skirtų prekių skyriai. Čia prekiaujama kambario augalais, floristikos prekėmis, sėklomis, augalų priežiūros priemonėmis, sodo daržo technika, laistymo prekėmis, sodo baldais, dekoratyviniais medienos gaminiais, darbo rūbais. Kiekvieną pavasarį klientų patogumui atidaromos lauko prekybos aikštelės, kuriose galima išsirinkti įvairiausių lauko augalų ir sodinukų bei ų priežiūros priemonių.Bendrovės valdyba net nesiruošia sustoti, darbuotojai nuolat skatinami žvelgti į priekį, ieškoti naujų būdų įmonei plėsti.UAB „SPC“ vizijaBūti pirmaujančia prekybos kompanija pasirinktose rinkose. (www.senukai.lt)

UAB „SPC“ misijaPatikima ir geriausiai klientų poreikius tenkinanti statybinių medžiagų, ūkinių ir buities apyvokos reikmenų prekybos sistema, nuolat kylantis darbuotojų sąmoningumas ir didėjanti jų materialinė gerovė. (www.senukai.lt)

UAB „SPC“ tikslai• Prekybos sistemos „Viskas Jūsų namams“ plėtra.• Visiškai patenkinti klientai.• Kompetentingi darbuotojai.• Efektyvi ir lanksti valdymo sistema.• Geri rezultatai: veiklos pelno didėjimas, prekių atsargų apyvartumo augimas, išlaidų mažėjimas.(www.senukai.lt)

UAB „SPC“ vertybės• Pagrindinė vertybė – klientų pasitenkinimas. Jį garantuoja kokybiškos prekės, dėmesingi ir kompetentingi darbuotojai: klientas turi būti aptarnaujamas taip, kad visuomet su malonumu naudotųsi firmos paslaugomis.• Verslo dvasia – tai kiekvieno firmos darbuotojo pasitikėjimas verslininkyste, kaip varomąja jėga, skatinančia jo nuolatinį atsinaujinimą, asmenybės tobulėjimą, darbo kompetencijos augimą ir norą dirbti pelningai.• Mokymasis ir tobulėjimas – tai nuolatinis žinių atnaujinimas, gilinimasis ir pažangiausių idėjų panaudojimas darbe.• Pasitikėjimas ir atsakingumas – tai kiekvieno darbuotojo pastangos dirbti taip, kad vadovai galėtų nedvejodami prisiimti atsakomybę už klientui duotus įsipareigojimus.• Pagarbus bendravimas – tai pagarba sau, kolegoms, klientams, partneriams ir konkurentams, sukurianti darbui palankią aplinką.• Sugebėjimas dirbti komandoje – tai kiekvieno darbuotojo stengimasis panaudoti savo asmeninius privalumus bendram tikslui pasiekti. (www.senukai.lt)1.2. Įmonės valdymasKontrolinis akcijų paketas priklauso įmonės įkūrėjams – Rakauskų šeimai. Aukščiausias valdymo organas – bendrovės valdyba, kuriai vadovauja bendrovės savininkai. Bendrovei vadovauja prezidentas, vienas iš savininkų Artūras Rakauskas. Visi bendrovės padaliniai yra atskaitingi bendrovės vykdančiajam direktoriui. Po jo valdymo struktūroje veikia du svarbiausi padaliniai – pirkimo ir pardavimo, kuriems vadovauja pirkimo direktorius ir pardavimo direktorius, jiems priklausantys padaliniai atlieka svarbiausias funkcijas – organizuoja prekių pirkimą (pagal prekių grupes) ir jų pardavimą. (pagal pardavimo kanalus: mažmeninė prekyba, didmeninė prekyba bei eksportas). Šaltinis: sukurta autoriaus, remiantis įmonės vidiniais duomenimis.1 pav. Bendrovės valdymo schema

Šaltinis: sukurta autoriaus, remiantis įmonės vidiniais duomenimis2 pav. Įmonės padalinio valdymo schemaVadybininkai atsakingi už prekių tiekimą, pardavimų planavimą, naujų partnerių paieškas, sutarčių sudarymą, atsiskaitymų už prekes organizavimą. Vyr. vadybininkai atsakingi už tam tikrų prekių grupių vadybininkų darbo organizavimą ir kontrolę.1.2.1. Veiklos sričių planavimasPagrindinė UAB „SPC“ veiklos sritis yra mažmeninė ir didmeninė prekyba. Šių sričių planavimas vykdomas metams, ketvirčiams ir mėnesiams. Kiekvienas padalinys (pvz.: pardavimo padalinys) suplanuoja ir pasitvirtina savo darbo tikslus sekantiems metams, t.y. kokius pardavimus pasieks sekančiais metais ir kokio dydžio gaus pelną. Pagal planų įvykdymą yra vertinama padalinio veikla.1.2.2. Personalo skatinimas

Labai svarbu, kad kiekvienas darbuotojas žinotų kokiais principais ir nuostatomis vadovaujasi įmonė, siekdama savo tikslų ir priimdama sprendimus personalo srityje. Personalo politika įmonėje suderinta ir patvirtinta įmonės savininkų (akcininkų) ir vadovų (direkcijos). Personalo politika sudaryta atsižvelgiant į LR įstatymų ir norminių aktų reikalavimus. Šia personalo politika turi vadovautis visi įmonės darbuotojai, nepriklausomai nuo užimamų pareigų.Vadovybės požiūriu labai svarbu tinkamai motyvuoti darbuotoją, kadangi tik taip galima priversti žmogų sutelkti visas savo jėgas darbui atlikti. Kiekvienoje įmonėje motyvavimas turi būti gerai organizuotas, kad nei vienas darbuotojas nepasijustų nuskriaustas. Tokioje didelėje įmonėje kaip ši tai padaryti labai sunku, nes darbuotojų skaičius labai didelis, todėl labai sunku pritaikyti tokią motyvacijos sistemą, kuri atitiktų reikalavimus skirtingiems darbams, bei profesijoms.Kiekvienas įmonės darbuotojas gauna atlyginimą, atitinkantį jo padarytą darbą. Naudojamos skatinimo sistemos labai paprastos: kiek padarei, tiek ir turi. Darbuotojas yra suinteresuotas gauti didesnį atlyginimą, norėdamas patenkinti savo poreikius. Taigi kiekvienas stengiasi pakelti pardavimų lygį, kad gautų didesnį atlyginimą.Materialinis skatinimas naudojamas kaip pagrindinis veiksnys išlaikyti darbuotoją darbo vietoje. Žinoma, mūsų valstybėje, kur ekonominė situacija dar nėra tokia stabili, ekonominis skatinimas yra svarbiausias. Žmogus gali dirbti kolektyve, kuris jam nepatinka, tačiau gaudamas itin mažą atlyginimą, jis anksčiau ar vėliau ieškos darbo, kuriame jo pastangos bus įvertintos geriau. Materialinis skatinimas yra nukreiptas į žemesnio rango darbuotojus (krovėjai, pardavėjai ir pan.), moralinis skatinimas orientuotas aukštesnes pareigas užimantį personalą. Yra organizuojamos bendros šventės.Motyvacijos sistema:1. Materialinis skatinimasa) pastovus koeficientas – atlyginimo minimumas;b) nustatytas koeficientas – premijos, kurios mokamas iki tam tikro nustatyto atlyginimo dydžio ( tai irgi pastovi atlyginimo dalis, kuri kiekviena mėnesį išmokama, jei neįvyko pokyčiai, dėl kurių ši dalis turėtų būti keičiama – darbuotojo pareigų pasikeitimas, jei darbuotojas nepadarė pražangų, už kurias turėtų būti mažinamas atlyginimas arba nepasikeitė jo pareigos ar atliekamos funkcijos);c) vienkartinės premijos, kurios išmokamos darbuotojui už labai gerai atliktą darbą arba, kai jis atliko darbą, kuris pagal jo tiesiogines pareigas jam nepriklauso (ekstremalioje firmai situacijoje);d) metinės premijos, kurios išmokamos tam tikrai daliai darbuotojų, daugiausia vadovų, labiausiai įtakojusių teigiamus praėjusių metų veiklos rezultatus (jei jie yra teigiami);e) vienkartinės premijos, kurios išmokamos darbuotojams pateikusiems racionalių pasiūlymų, kaip sumažinti bendrovės kaštus ir padidinti pelną;darbuotojai skatinami pagal konkurso rezultatus, yra sudaryta komisija, kuri vertina pateiktus darbuotojų pasiūlymus, ar jis yra įgyvendinamas ir ekonomiškai naudingas, jei taip ši komisija yra įgaliota pasiūlyti premijuoti idėjos autorių;2. Netiesioginis materialinis skatinimas:a) išduodami mobilūs telefonai (darbuotojams, kuriems jie reikalingi) ir padengiama dalis mokesčių už juos priklausomai nuo pareigų; darbuotojai tarp savęs kalba nemokamai;b) vadovaujantiems darbuotojams – direkcijos nariams bei svarbiausiųjų skyrių vadovams skiriamas tarnybinis automobilis (apmokant kuro išlaidas);c) yra transporto ūkis (lengvųjų automobilių), kuris skirtas darbuotojų tarnybinėms pareigoms atlikti – užsisakomas automobilis, kuriuo darbuotojas gali atlikti savo tiesiogines užduotis įvairiose Lietuvos vietose ar užsienyje;d) tam tikrai daliai darbuotojų apmokamos kuro išlaidos už savo automobilį (pagal sutartį);e) sandėlių darbuotojams – vienkartinis maitinimas per pamainą;f) visiems darbuotojams – spec. kainos perkant prekes;g) darbuotojų apmokymas (už įmonės ribų arba kviečiami lektoriai į įmon…ę) vyksta pagal metų pradžioje personalo tarnybos sudarytus planus ir patvirtintą biudžetą. Kiekvienas darbuotojas, pradėjęs dirbti bendrovėje yra mokomas – bandomajam laikotarpiui jam priskiriamas mokytojas, turintis patirtį toje srityje, kur naujas darbuotojas dirbs, kuris atakingas už tai, kad naujasis darbuotojas susipažintų su įmonėje veikiančiomis tvarkomis, nuostatomis, reikalavimais, tiesioginėmis savo pareigybėmis bei išmoktų jas atlikti. Gerai atlikę savo darbą mokytojai – gerai išmokę darbuotoją dirbti savarankiškai – taip pat yra materialiai skatinami;h) Dovanos darbuotojams – kas mėnesį išaiškinami geriausi darbuotojai, kuriems dovanojamos dovanos (geriausius darbuotojus gali pasiūlyti visų padalinių vadovai, gautas kandidatūras svarsto personalo tarnyba, joms personalo tarnybos siūlymu turi pritarti bendrovės direkcija.
i) Šventės darbuotojams – kas metai rengiama Joninių šventė, kurioje gali dalyvauti visi bendrovės darbuotojai su šeimomis. – kas metai rengiami Kalėdiniai renginiai darbuotojų vaikams (apmokami vaikiški spektakliai vaikams su tėvais ir dovanėlės vaikams)– kas metai rengiamos Vaikų ginimo dienos šventės darbuotojų vaikams (įvairūs koncertai, atrakcionai, žaidimai ir kt):– įvairios sporto varžybos darbuotojams (krepšinio turnyrai, šachmatų turnyrai, futbolo varžybos tarp padalinių, dalyvauja padalinių darbuotojai ir jų palaikymo komandos, nugalėtojai apdovanojami diplomais); – padėkos raštai – jais apdovanojami metines premijas gaunantys darbuotojai arba apdovanojami tam tikromis progomis (įmonės jubiliejaus ar kitokių švenčių);3. Moralinio skatinimo sistema:a) Kompanijos pavadinimas – šia diena, tai nėra pati prestižiškiausia įmonė, apie kompaniją sklando įvairiausi gandai, kas nesuteikia darbuotojams papildomo stimulo darbui.b) Sprendimų priėmimo laisvė (galimybė save realizuoti) – nėra projektuose, kuriems reikalingas finansavimas. Pasiūlymai, visi projektai yra svarstomi pirmiausia padalinyje (tvirtina šio padalinio vadovas), po to daromas jų ekonominis pagrindimas (tvirtina finansų skyrius), po to tvirtina direkcija (svarsto savo posėdyje), po to tvirtina bendrovės prezidentas (savininkas); Sprendimo priėmimo laisvė galioja savo pareigų ribose (prisiimant visišką atsakomybę ir galimus vertinimus, jei tas sprendimas pasirodys netinkamas – todėl personalinės atsakomybės darbuotojai labiau vengia , nei jos siekia;c) Darbo įvertinimas – padaliniai skatinami kurti savo padalinių motyvacijos sistemas (t.y. numatyti ir įteisinti tam tikrą sistemą (tvarką), kurioje būtų numatyta, kada darbuotojas ir kiek gali būti paskatintas arba kaip nubaustas). Daugelyje padalinių tai yra padaryta, remiantis konkrečiais rezultatais, pvz., parduotuvė turi savo mėnesio apyvartos planą ir jei jį įvykdo darbuotojai yra premijuojami pagal tam tikrą nustatytą sistemą (išreikštą pinigais), jei ji tokių planų nevykdo, – jos darbuotojams sumažinamas nustatytas premijinis koeficientas – taip pat pagal nustatytą sistemą, t.y. darbuotojas iš anksto žino, kad jei parduotuvė įvykdys planus — proc. Jis bus paskatintas. Tačiau ne visuose padaliniuose galima sukurti ir įteisinti aiškią, suprantamą ir teisingą motyvacijos sistemą, nes sudėtinga surasti realius kriterijus, kuriais remiantis būtų galima skatinti darbuotojus. Pvz., buhalterijos darbuotojai, finansų darbuotojai, marketingo darbuotojai ir kt. „bendrieji“ padaliniai. Marketingo tarnybos pagrindinė grandis – projektų vadovai, rengiantys ir įgyvendinantys įvairius rinkodaros projektus, skirtus pardavimams skatinti arba įvaizdžiui formuoti. Rinkodaros projektai paprastai skiriasi vienas nuo kito savo apimtimi (priklauso nuo to, kokias prekių temas jis apima, koks jo biudžetas, kur jis vykdomas – vienoje parduotuvėje, dalyje parduotuvių ar visame prekybos tinkle – nuo to priklauso reikalingos darbo sąnaudos jam paruošti ir įgyvendint.. tačiau ne visada sugaištos darbo sąnaudos atitinka pasiektą rezultatą (nes jis priklauso nuo prekių, kurių pardavimai …buvo skatinami antkainių (kitaip sakant pelningumo). Galima paruošti ir įgyvendinti rinkodaros projektą, kuris skirtas pvz., kelių prekių grupių pardavimams skatinti, jo biudžetas – 100 000 Lt, ir uždirbti pvz., 200 000 Lt papildomo pelno. Arba galima paruošti ir įgyvendinti rinkodaros projektą, kurio biudžetas yra 25 000 Lt (atitinkamai mažesnis reklamos priemonių kiekis ir mažesnės darbo sąnaudos), tačiau gauti pvz., 250 000 Lt papildomo pelno. Todėl nustatyti motyvacijos kriterijus, pvz., šių dviejų projektų vadovams remiantis pasiektais rezultatai nelogiška. d) Psichologinis mikroklimatas – nėra palankus, „botago“ metodas nėra priimtinas daugeliui žmonių, darbuotojai daugiau kritikuojami, nei giriami, neretai stengiamasi sumenkinti jų sugebėjimus, parodyti ne tai, ką jis padarė gero, o viešai kritikuoti už klaidas ir trūkumus (manoma, kad tokiu būdu iš klaidų mokosi kiti), dėl ko neretai darbuotojas daugiau galvoja ne apie tai, kaip atlikti vieną ar kitą darbą, o apie tai kaip likti nesukritikuotam. Akcentuojamas komandinis metodas – jo veikimas labai priklauso nuo padalinio vadovo sugebėjimų sutelkti komandą darbui ir jai vadovauti.Tokiose tarnybose – galbūt, motyvuoti turi patys darbuotojai vieni kitus – kas daugiausia padėjo man, kad gerai atlikčiau savo darbą (pliusų ir minusų sistema).1.2.3. Kontrolės priemonėsStambi įmonė privalo turėti efektyvią kontrolės sistemą, be kurios nebūtų galima suvaldyti beveik 4000 žmonių komandą.Kiekvieno darbuotojo tiesioginių pareigų vykdymo kontrolė organizuojama pirmiausia per tiesioginius vadovus, kurie atsakingi už savo pavaldinių efektyvaus darbo organizavimą, bei jų kasdieninio darbo kontrolę. Kiekvienas darbuotojas planuoja savo darbą, turi ir žino jam suformuluotus uždavinius. Apie atliktą darbą nuolat atsiskaito savo tiesioginiam vadovui. Už tam tikram padaliniui pavesta darbą yra vienodi atsakingi ir jį tiesiogiai atliekantis darbuotojas, ir jo vadovas.
Bendrovė turi savo darbo tvarkos taisykles, kiekvienas darbuotojas su jomis supažindinamas, ir griežtai prižiūrimas kad jų būtu laikomasi. Įmonėje įdiegta elektroninių raktų sistema, kuri parodo darbuotojo išdirbtą laiką, pravaikštas, vėlavimus. Darbuotojai nuolat tikrinami darbų saugos grupės bei revizorių, kurie fiksuoja įvairius pažeidimus bei taiko moralines (pasiaiškinimai) bei materialines (atskaitymai iš atlyginimo ) bausmes už juos. Kaip viena iš kontrolės priemonių taikoma Nuobaudų sistema – tai bendras darbuotojų vertinimo kriterijų sąrašas (už ką ir kaip darbuotojas gali būti nubaustas arba paskatintas) ir pagal padalinius (parduotuvėms, sandėliams ir kt. tarnyboms),Jei pastebėjai vagystę ar kitą neigiamą reiškinį, elgesį ir apie tai pranešei administracijai – paskatinimas;Nustatytos nuobaudos ir jų dydžiai už darbo drausmės pažeidimus (nuo 5 Lt baudos iki atleidimo iš darbo – girtavimas darbe, vagystė, piktybiškai kenki firmai) vėlavimai (rašai pasiaiškinimą po 4 pavėlavimų – nežymūs – tada vadovas gali nubausti, gali įspėti, už piktybiškus – baudžiami iš karto);Savo tiesioginių pareigų nevykdymas, vadovo pavedimo nevykdymas, arba vykdymas pavėluotai ne laiku, dokumentų neteisingas apiforminimas, neteisingas informacijos perdavimas, dokumentų pasirašymas neįsigilinus, užsiiminėjimas pašaliniais darbais darbo metu, nemandagus, grubus elgesys su bendradarbiais ir klientais, materialinių vertybių netausojimas, Baudos dydis priklauso nuo pareigybių – vadovai baudžiami labiau, nei eiliniai darbuotojai.1.3.Veiklos sritysMažmeninė prekyba

Šiuo metu UAB „ SPC“ užima 25 proc. Lietuvos statybos, remonto ir buities prekių rinkos. UAB „SPC“ prekėmis prekiauja 89 parduotuvės, kurios turi 300000 kv.m. prekybos ploto. Didžiulė kokybiškų prekių pasiūla konkurencingomis kainomis ir vienoje vietoje – vienas svarbiausių „Senukų“ privalumų. Šiuo metu stambiausiuose prekybos centruose Vilniuje ir Kaune prekiaujama apie 110 000 pavadinimų prekėmis. Asortimentas nuolat atnaujinamas ir didinamas.„Senukams“ prekes šiuo metu tiekia daugiau kaip 800 užsienio ir 700 Lietuvos tiekėjų. 200 užsienio firmų yra suteikusios „Senukams“ išskirtines teises platinti jų prekes Lietuvoje arba Baltijos šalyse.„Senukai“ ne tik importuoja, bet ir aktyviai eksportuoja prekes į Latviją ir NVS šalis. Bendrovė visuomet laukia pasiūlymų užmegzti naujus verslo ryšius su gamybos ir prekybos organizacijomis, kurios domisi bendra veiklos plėtra, plataus „Senukų“ prekybos tinklo ir patirties panaudojimu bei verslo sėkme.Didmeninė prekyba

Nemažiau svarbi UAB „SPC“ veiklos sritis didmeninė prekyba. Efektyvią didmeninę prekybą užtikrina puiki logistikos sistema. Mažmeninės prekybos centruose taip pat gali pirkti urmininkai. Pirkdami pagal sutartis, jie gali rinktis prekes sutartomis kainomis iš didesnio asortimento ir būti greičiau aptarnaujami. Didmenininkams siūloma daugiau kaip 60 000 pavadinimų prekių. Kasmet aptarnaujama maždaug 2000 nuolatinių klientų – įvairių statybos, gamybos organizacijų ir įstaigų. Siekiant suaktyvinti didmeninę prekybą bei padaryti ją paprastesnę ir labiau prieinamą pirkėjui naudojamos urmo pirkėjo kortelės, kurių turėtojai gali pirkti prekes didmeninėmis kainomis, pagal atskiras prekių pradavimo programas. (pvz.: Tam tikroms prekių grupėms taikomos tam tikros nuolaidos).

PaslaugosUAB „SPC“ be pagrindinių veiklos sričių mažmeninės ir didmeninės prekybos taip pat teikia su šiomis veiklos sritimis susijusias paslaugas: įrankių nuoma, kilimų apsiuvimas, užuolaidų siuvimas, plokščių pjaustymas ir laminavimas, stiklo pjaustymas, dažų maišymas, transporto paslaugos, raktų gamyba.1.4. Marketingas1.4.1. Vartotojas ir konkurentaiUAB „SPC“ prekių asortimentas yra suformuotas taip, kad jis atitiktų įvairių Lietuvos gyventojų grupių poreikius. T.y. UAB „SPC“ vartotojai – visos Lietuvos gyventojai, gaunantys mažiausias, vidutine, didžiausias pajamas bei esantys nuo 25 iki 65 metų amžiaus. Didmeninės prekybos nuolatinių klientų yra apie 2000, kurie apima – prekybos, statybos bei gamybos įmones. KonkurentaiUAB „SPC“ pirmauja Lietuvoje siūlomu prekių asortimentu bei išsiskiria visą Lietuvą apimančiu prekybos tinklu. Todėl tokio masto tiesioginio konkurento UAB „SPC“ neturi. Šiuo metu Lietuvoje užregistruota daugiau nei 6000 įmonių prekiaujančių statybinėmis medžiagomis, ir daugiau nei 2000 – buities prekėmis. UAB „Senukų prekybos centras“ užima apie 25 proc. Šios srities prekių rinkos, todėl drąsiai galima teigti kad tai absoliutus šios sritie lyderis.Tačiau atskirose prekių grupėse veikia tam tikri prekybos centrai, kurie konkuruoja su UAB „SPC“. Prie pagrindinių galima priskirti šiuos:• Maxima (mokyklinės prekės, kalėdinės prekės, sodo bei daržo prekės);

• Santera (santechnikos prekės)• Topo centras (buitinė bei garso ir vaizdo technika)• Elektromarkt (buitinė bei garso ir vaizdo technika)• 100 plytelių ( keraminės plytelės)• AB „Lytagra (statybinės medžiagos, elektros prekės, santechnika, sodo daržo prekės). Taip pat būtina paminėti Vilniuje veikiantį statybos ir buities priekių centrą „Ermitažas“, kuris yra vienas didesnių konkurentų Vilniuje. Bei Kaune veikiantis prekybos miestelis „Urmas“, siekiantis sudaryti konkurenciją Kaune.1.4.2. Pagrindinės prekių grupės• Statybinės medžiagos – dažai, lakas, gruntas, klijai, hermetikai, cementas, kalkės, statybiniai mišiniai, stiklas, plastikai, tvirtinimo detalės, plytos, stogų danga, bituminė stogų danga, čerpės, akmens masės plytelės, keraminės plytelės.• Apdailos medžiagos – grindų danga, parketas, medinės grindys, kilimai, plytelės, tapetai, dailylentės.• Durys, langai, jų furnitūra, rankenos, spynos.• Baldų plokštės, furnitūra.• Šilumos, garo ir vėjo izoliacinės, hidroizoliacinės medžiagos, vata, polistirenas.• Santechnika, vonios ir dušo įranga, klozetai, praustuvės, maišytuvai,vamzdžiai, jungtys, hidroforai, vandens šildytuvai, šildymo, vėdinimo įranga, radiatoriai, židiniai, saunos.• Metalo gaminiai, profiliai, lakštai, skarda, viela, tinklas.• Elektros instaliacijos prekės, apšvietimo prietaisai, laidai kabeliai, šviestuvai, lemputės.• Buities, namų apyvokos reikmenys, indai, patalynė, buitinė chemija, valymo priemonės, džiovyklos, talpyklos.• Buitinė technika – virtuvės prietaisai, šaldytuvai, viryklės, indaplovės, skalbyklės, mikrobangų krosnelės, dulkių siurbliai.• Vaizdo ir garso aparatūra – televizoriai, magnetolos, muzikos centrai, “namų kinas”, vaizdo kameros, fotoaparatai.• Įrankiai – mechaniniai, elektriniai, pneumatiniai, staklės, kompresoriai, nuoma.• Sodo bei daržo inventorius, žoliapjovės, gėlės, sodinukai, sėklos, durpės, trąšos, vazonai, plėvelės.• Sporto ir laisvalaikio prekės, treniruokliai, turizmo inventorius, dviračiai, sodo baldai, stalo žaidimai, kamuoliai, žaislai.• Automobilių prekės, padangos, akumuliatoriai, automobilių kosmetika, aušinimo skystis.1.4.3. Rėmimo priemonės UAB „SPC“ taikomos reklamos priemonės:• Spaudos reklama – laikraščiai („Kauno diena“, „Lietuvos rytas“);• Spausdintos reklamos priemonės – leidžiami reklaminiai bukletai ir laikraščiai;• Televizijos reklama – TV-3, LNK, LRT (tačiau labai mažai naudojama);• Radijo reklama;• Lauko reklama – reklaminiai stendai;• Vitrinos reklama;• Įpakavimo reklama su prekės ženklu;• Reklama prekybos vietose : plakatai, reklaminių klipų transliacija;• Demonstracinė reklama – dalyvavimas parodose.Pardavimų skatinimasUAB „SPC“ savo ištikimiems klientams teikia išskirtines privilegijas. Tam sukurta lojalumo programa „Verta rinktis!“. Jos dalyviams nuolatos siūloma prekių su nuolaida iki 50%, galimybė kaupti lojalumo taškus bei dalyvauti specialiuose žaidimuose ir akcijose. SENUKAI savo nuolatinius klientus kviečia dalyvauti lojalumo programoje „Verta rinktis!”, kurios dalyviai kaupia lojalumo taškus, jais atsiskaito už pirkinius, dalyvauja specialiose akcijose ir žaidimuose. Norinti tapti lojalumo programos dalyviais reikia įsigykite vieną iš šių kortelių: „Verta rinktis“ (įsigyti kortelę galima parduotuvių kasose, kaina 4,99 Lt.), „SEB Vilniaus bankas/Maxima/Senukai“, „Snoro lizingas/Senukai“.Taip pat pardavimo skatinimui įmonė daro tokias akcijas: savaitės prekė, atpiginimas, išpardavimas, pasinaudodami jomis, klientai gali nusipirkti prekes pigiau. Vyksta sezoniniai bei šventiniai išpardavimai Jei pirkėjas pageidauja jam yra suteikiama galimybė prekes pirkti išsimokėtinai. Perkant už tam tikrą sumą prekės pristatomos.1.4.4. Kainų politikaPagrindinis veiksnys nulemiantis kainų politiką yra kokybės ir kainos santykis. Kadangi UAB “Senukų prekybos centras” yra beveik šios srities monopolija, ji turi galimybę sandėliuoti prekes dideliais kiekiais, todėl gali pirkti bei parduoti prekes ypač palankiomis sąlygomis. Bendrovė taiko įvairias kainų politikas “vidutinė kokybė – žema kaina” – mažas ir vidutines pajamas turintiems klientams, “ aukšta kokybė – aukšta kaina” dideles pajamas turintiems klientas.Taip pat suteikia galimybę didmenininkams pirkti su didelėmis nuolaidomis. Kainų politiką įtakoja taip pat ir konkurentų veikla.1.5. Logistikos sistemaTam kad sėkmingai organizuoti prekių tiekimą ir jų pardavimą būtina efektyvi logistikos sistema, kuri yra įdiegta UAB „SPC“ terminaluose. dideli apie 100 000 kv. m sandėliavimo plotai, diegiami modernūs sandėliavimo bei prekių atrinkimo būdai. Geriau aptarnauti klientus padeda nuosavas transporto ūkis, geležinkelio atšaka, muitinės postas. Didmeninės prekybos terminale įdiegta prekių priėmimo, sandėliavimo ir tiekimo klientams sistema, veikia automatizuotas prekių tikrinimas bei atrinkimas, kas leidžia nuolat aptarnauti daugiau kaip 2700 urmo pirkėjų.
Siekiant sudaryti kuo geresnes sąlygas pirkti organizuotas prekių atrinkimas, sukomplektavimas ir jų pristatymas į statybos objektus arba prekyvietes, priimami užsakymai telefonu, taikomos palankios atsiskaitymo sąlygos – įvairios nuolaidos, mokėjimų atidėjimai ir kt.Krovinių pervežimo verslas pradėtas plėtoti nuo pat „senukų“ įsikūrimo pradžios: pradžioje buvo dirbama tik su „Senukų“ prekybos centrais, vėliau paslaugų ratas plėtėsi, imta gabenti ir kitų bendrovių krovinius.Įmonė yra tikroji vežėjų asociacijos „Linava“ narė, dalyvauja TIR garantinėje sistemoje.„Senukai“ turintys didelę patirtį logistikos ir krovinių pervežimo srityje, atvėrė naują veiklos barą ir atidarė krovininio transporto servisą.1.6. FinansaiBendrovėje finansiniai duomenys yra laikomi konfidencialia informacija ir neskelbiami viešai.Bendrovės veiklos rezultatai, kuriuos ji paskelbė leidinyje “Didžiausi Lietuvoje”:• Pagrindinė veikla: Statybinių medžiagų prekyba.• Pardavimų pajamos 2006 m. I-III ketv., tūkst. Lt: 890.071Taip pat reklaminiame leidinyje „Senukų įmonių asociacija“ yra pateikta bendrovės apyvarta už 2003-2005 metus.

Šaltinis: informacinis leidinys „Senukų įmonių asociacija“ p. 63 pav. Senukų įmonių asociacijos prekių apyvarta

Taip pat būtina pabrėžti, jog UAB „SPC“ nuo pat savo veiklos pradžios dirba pelningai.2. RINKODAROS SKYRIAUS VEIKSMŲ ANALIZĖBendrovėje įkurtas rinkodaros ir rinkotyros skyrius, kurio tikslas – rinkodaros veiksmų pagalba skatinti pardavimus bei formuoti bendrovės įvaizdį.Rinkodaros skyriaus tikslams pasiekti nuolat organizuojamos reklaminės akcijos ir naudojamos įvairios reklamos priemonės: periodiškai leidžiami reklaminiai leidiniai su prekių reklama, reklama spaudoje, radijuje, televizijoje, ACM ekranuose, interneto svetainėse, laiko reklama- tentai reklaminiuose stenduose bei autobusų ir troleibusų stotelėse, reklama ant troleibusų, autobusų bei kitų transporto priemonių – didelė dalis „Senukų“ krovininių ir lengvųjų automobilių „vežioja“ „senukų“ reklamą. Dalis krovininių automobilių, vežiojančių statybines medžiagas, naudojami „Statybos duonos“ bei jos tiekėjų reklamai. Naudojamos įvairios reklamos priemonės prekybos vietose – ant prekybos centrų fasadų bei jų viduje yra įrengtos vietos reklamai, kur skelbiama informacija apie vykstančias reklamos akcijas, arba skelbiama svarbiausių tiekėjų reklama, parduotuvėse nuolat iškabinami reklaminiai plakatai. Karuliai, tentai, nurodantys pirkėjams, kuriame prekybos centro skyriuje vyksta akcija arba išpardavimas. Prekybos centruose prie pagrindinių įėjimų, kur yra didžiausi pirkėjų srautai, yra įrengtos specialios vietos, kur išstatomos įvairių akcijų prekės. Akcijų prekės prekybos centruose ženklinamos specialiais: „Akcija“, „Išparduodame“, „Naujiena“.Siekiant skatinti didžiulio „Senukų“ prekių asortimento pardavimus, naudojamos ir netradicinės reklamos akcijos – kas metai, pavasarį ir rudenį, „Senukų“ prekybos centruose rengiamos „Sodinukų mugės“, kuriose dalyvauja medelių augintojai, medžio drožėjai, puodų žiedėjai ir kt. amatininkai, kviečiami dalyvauti prekiaujantys ypatingais mėsos, konditerijos ar duonos gaminiais, mugių metu vyksta įvairūs žaidimai, koncertuoja kaimo kapelos ir kt. Šie renginiai paskatina pirkėjus apsilankyti „Senukų“ prekybos centruose ir įsigyti siūlomų prekių.Kad paskatinti pirkėjus nuolat pirkti „Senukuose“ įdiegta lojalumo programa „Verta rinktis“. Šioje programoje dalyvauja pirkėjai, turintys vieną iš šių lojalumo kortelių: SENUKAI/ MAXIMA/SEB VILNIAU BANKAS, SENUKAI/SNORO LIZINGAS arba tik SENUKŲ lojalumo kortelę. Šių kortelių turėtojams „Senukų“ prekybos tinklo parduotuvėse taikomos 3 proc. nuolaidos, kuriomis pirkėjas gali pasinaudoti iš karto arba kaupti lojalumo taškus. Sukaupęs tam tikrą sumą lojalumo taškų, pirkėjas gali ją iškeisti į pasirinktas prekes. Be to, šiems pirkėjams nuolat organizuojamos specialios akcijos – nuolaidos tam tikroms prekėms arba žaidimai, kuriuose jie gali laimėti įvairius prizus – keliones, automobilius arba „Senukų“ prekes ir kt.Atskira lojalumo programa skirta urmo pirkėjams, kuriems skirta „Senukų urmo pirkėjo kortelė. Šių kortelių turėtojai, pirkdami „Senukuose“, turi galimybę gauti specialias nuolaidas. Kiekviena kartą perkant su urmo kortele pirkėjo pinigai yra sumuojami, kuo daugiau perka, tuo didesnę nuolaidą gauna. Šia kortele pirkėjui patogu naudotis – galima iš karto atsikaityti kasoje ir gauti nuolaidą, nereikia pateikti jokių papildomų dokumentų.Reklamos akcijos gali būti skirtos visam prekybos tinklui, tik Kauno ar Vilniaus parduotuvėms, tik vienai parduotuvei. Visam prekybos tinklui paprastai skiriamos Kalėdinės, Velykinės akcijos, išpardavimai. Kauno bei Vilniaus prekybos centrams rengiamos akcijos tų prekių, kuriomis prekiauja tik šie prekybos centrai. Vienai parduotuvei skirtos akcijos organizuojamos jų atidarymo arba gimtadienių proga.

Organizuojant reklamos akcijas jose naudojamos reklamos priemonės yra parenkamos atsižvelgiant į tikslinę auditoriją, kuriai skirta viena ar kita akcija, bei TNS tyrimų apie žiniasklaidos reitingus duomenys. Jais remiantis ruošiami reklamos akcijų planai, numatant kokios reklamos priemonės vienai ar kitai akcijai bus naudojamos.Reklamos akcijos organizuojamos ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, nes čia taip pat veikia „Senukų“ prekybos centras. Latvijos rinkai yra taikomos …šios reklaminės priemonės – reklaminiai leidiniai su gerias pasiūlymais,taip pat skelbimai Latvijos spaudoje bei radijuje, informuojantys pirkėjus apie taikomas nuolaidas arba naujas prekes.Pardavimams skatinti yra sukurta „Senukų“ interneto svetainė www.senukai.lt. Čia yra patalpintas „Prekių katalogas“, kuriame bet kuris interneto vartotojas gali rasti informaciją apie visą „senukų“ prekių asortimentą (daugiau kaip 110 000 pavadinimų prekių), jų savybes bei kainas, turi galimybę jas palyginti su kitų prekybos centrų pasiūlymais ir priimti sprendimą, kur jam geriausia įsigyti vieną ar kitą prekę. Interneto svetainėje taip pat nuolat skelbiama informacija apie vykstančias akcijas ir taikomas nuolaidas.Įvaizdžio gerinimui organizuojamos akcijos, kurių metu rengimai ir įgyvendinami specialūs projektai, kuriuos įgyvendinant pirkėjai turi galimybę gauti tam tikras dovanas, tarsi atsidėkodami užtai, kad jie perka „Senukų“ prekybos centruose. Šiam tikslui buvo skirtas projektas „Gera žinia – lyg iš dangaus“, kurio metu prieš Šv.Kalėdas televizijos komanda važinėjo po įvairius Lietuvos miestus ir dovanojo žmonėms „Senukų“ šventines dovanas (televizorius, muzikinius centrus, įvairias kalėdines prekes ir kt). Ši reklaminė kompanija buvo reklamuojama bei transliuojama LNK televizijos kanalu.Reklamos akcijas rengia Rinkodaros ir rinkotyros skyriaus projektų vadovai, kurie atsakingi už patrauklios pirkėjams akcijos sukūrimą, reklamos priemonių (spauda, radijas, televizija, lauko reklama, vidaus reklama ir kt.) parinkimą, jų paruošimą, paskelbimą bei akcijos rezultatų suvedimą. Reklaminius leidinius, kuriuose reklamuojamos „Senukų“ prekės, ruošia, jų leidimą bei išplatinimą organizuoja leidybos projektų vadovai. Leidinius bei kitą reklamą maketuoja Rinkodaros ir rinkotyros skyriaus spaudos dizaineriai. Rinkodaros skyriui vadovauja direktorius.

Reklaminės akcijos, vykusios praktikos metu.

Šių metų rugpjūčio mėnesį „Senukų“ prekybos tinklo parduotuvėse vyko mokyklinė mugė, skirta mokyklinių prekių pradavimams skatinti. Akcijos šūkis „Ar gali būti? Mokyklinis sezonas, o nuolaidos iki 52 proc.!“, kuris buvo orientuotas į tai, kad atkreiptų pirkėjų dėmesį į ypač dideles nuolaidas mokyklinių prekių pardavimo pradžioje, o ne pikui baigiantis, kai paprastai jau visi prekybininkai organizuoja mokyklinių prekių išpardavimus ir taiko dideles nuolaidas. Ši akcija prasidėjo rugpjūčio 10 dieną ir vyko iki rugsėjo 10 dienos. Akcijoje dalyvavo visos „senukų“ prekybos tinklo parduotuvės.Akcijos metu pirkėjams buvo pasiūlytas labai didelis mokyklinių prekių asortimentas, kuris buvo orientuotas į įvairias pajams turinčius pirkėjus, t.y. mokyklinės mugės metu buvo galima įsigyti pvz.“: „BRATZ“ serijos prekių, kurių kaina palyginti yra aukšta (kuprinė – 10 Lt., rankinė 45-55 Lt.) arba pigių gaminių (kuprinė – 7,99 Lt., rankinė – 4,99 Lt.), taip pat buvo galima rasti ir į vidutines pajams turinčius pirkėjus orientuotų prekių (kuprinės – 20-40 Lt., rankinės – 15-30 Lt.). Mokyklinių prekių asortimente buvo galima rasti praktiškai visas mokyklai reikalingas prekes, išskyrus drabužius moksleiviams ir mokyklines knygas, kuriomis „Senukų“ parduotuvėse neprekiaujama. Todėl tikėtina, kad dalis pirkėjų, kurie norėtų visas mokyklines reikalingas prekes įsigyti vienoje vietoje, turėjo rinktis kitus prekybos centrus.Mokyklinei mugei reklamuoti buvo naudojamos šios priemonės“ išleistas „Senukų“ reklaminis leidinys, kuriame šių prekių reklamai buvo skirta 11 puslapių, kituose 13-koje puslapių buvo reklamuojamos kitos „Senukų“ asortimento prekės. Leidinyje pateiktos prekės, atspindinčios visą mokyklinės mugės asortimentą. Leidinio pirmajame puslapyje paskelbta akcija „Ar gali būti? Mokyklinis sezonas, o nuolaidos iki 52 proc.!“ Ir patalpintos prekės, kurioms taikomos didžiausios nuolaidos.Akcija taip pat buvo reklamuojama per LNK televiziją – čia buvo leidžiamas 15 sekundžių trukmės vaizdo klipas, skelbiantis apie mokyklinių prekių akciją ir prekes, kurioms …taikomos nuolaidos. Per radijo stotį M-1 buvo transliuojami garso klipai, skelbiantys apie mokyklinę akciją. Ši akcija taip pat buvo reklamuojama žurnaluose „TV antena“, „Žmonės“, laikraščiuose „Lietuvos rytas“, „Respublika“, reklaminiai skelbimai taip pat buvo spausdinami ir regioninėje spaudoje, apie akciją taip pat buvo paskelbta „Senukų“ tinklalapyje www.senukai.lt. Prekybos vietose mokyklinės prekės buvo išstatytos labiausiai matomose vietose, čia pat iškabinti apie mokyklinių prekių akciją skelbiantys plakatai.

Taip pat mokyklinės mugės metu vyko dar viena akcija „Pirkite mokyklines prekes „Senukuose ir laimėkite motorolerį“. Akcija vyko nuo šių metų rugpjūčio 20 dienos iki rugpjūčio 31 dienos. Perkant mokyklinių prekių „Senukuose“, reikėjo užsiregistruoti interneto tinklalapyje www.senukai.lt arba www.m-1.fm, nurodant kasos čekio numerį, vardą ir pavardę bei telefono Nr., bei laukti pranešimo apie laimėjimą. Žaidimo metu kas dieną radijo stoties M-1 laidų vedėjai tarp 15 ir 16 valandos skambino užsiregistravusiems pirkėjams bei uždavinėjo klausimus, dienos laimėtojai pateko į finalinį žaidimą, kuris vyko 2007 m. rugpjūčio 31 d. Žaidime kas dieną buvo laimima po 25 litų vertės „Senukų“ dovanų čekiai bei rugpjūčio 31 dieną buvo laimėtas Pritt motoroleris. Kiekviename prizų traukime dalyvavo visi iki paskutinės atitinkamo mėnesio dienos užsiregistravę pirkėjai.Šiuo laikotarpiu be mokyklinių prekių akcijos vyko ir parduotuvių tinklui „Statybų duona“ skirta akcija „specialus RUUKKI pasiūlymas“. Jos tikslas – skatinti firmos RUUKKI stogo dangų pardavimus. Šios akcijos metu pirkėjai, perkantys 100 kv.m. ir daugiau RUUKKI stogo dangos galėjo laimėti BOSH laistymo įrangos komplektą. Prizas buvo pasirinktas atsižvelgiant į šios firmos stogo dangų vartotojų poreikius, nes ją gali pirkti nuosavų namų savininkai,kurie paprastai turi sodus ar daržus, todėl nemokamai gautas laistymo įrangos komplektas šiems vartotojams turėjo būti patraukliu akstinu, paskatinusiu juos pirkti būtent šią dangą bei pasirinkti „Statybos duonos“ parduotuves. Ši akcija buvo reklamuojama „Senukų“ reklaminiame leidinyje, laikraščio „Lietuvos rytas“ priede „Būstas, tinklalpyje www.senukai.lt bei prekybos vietose iškabintuose reklaminiuose plakatuose.Per šių metų sausio – rugpjūčio mėnesius buvo išleista 15 „Senukų“ reklaminių leidinių, skirtų prekių reklamai. Juose pateikiamos įvairios prekės, nurodant jų techninės charakteristikos bei kainos. Dalis jų skirta visų „senukų“ asortimento prekių reklamai, kita dalis – tik buitinei, vaizdo ir garso technikai. Šiuose leidiniuose reklamuojamos aktualiausios tam tikro sezono prekės – pavyzdžiui balandžio mėnesio reklaminiame leidinyje buvo reklamuojamos sodo ir daržo prekės, gegužės bei birželio mėnesiais – laisvalaikio, sporto ir turizmo prekės, rugpjūčio mėnesio leidinyje reklamuotos mokyklinės prekės. Atsižvelgiant į sezoniškumą reklaminiuose leidiniuose šioms prekėms skiriama daugiau vietos, nei kitoms prekėms, ir jos paprastai patalpinamos leidinio pradžioje. Kad pirkėjui būtų lengviau atrasti reklaminiuose leidiniuose reklamuojamas prekes, prekybos vietose jos pažymimos ženklu „Akcija“. Reklaminiuose leidiniuose ypatingai geros prekių kainos pažymimos raudona spalva ir nurodoma buvusi kaina, arba pridedama nuoroda „Gera kaina“. Šiuose leidiniuose ne tik reklamuojamos atskiros prekės, bet ir skelbiama apie tuo metu „Senukų“ prekybos tinklo parduotuvėse vykstančias akcijas. „Senukų“ reklaminiai leidiniai būna A- formato (kaip laikraštis) arba A-4 formato (kaip žurnalas), formatas parenkamas priklausomai nuo prekių, kurias reikia paskelbti, skaičiaus. Prekes reklaminiams leidiniams pateikia prekių skyrių vadybininkai.Specializuoti buitinės, garso ir vaizdo technikos reklaminiai leidiniai supažindina pirkėjus su šių prekių naujovėmis, bei informuoja apie taikomas tuo metu nuolaidas. Juose taip pat talpinamos prekių iliustracijos bei techninės prekių charakteristikos, kad pirkėjui būtų aišku, kuo ta prekė gera… bei patraukli. Taip pirkėjui lengviau išsirinkti reikiamą prekę. Šiuose leidiniuose taip pat skelbiami specialūs pasiūlymai – perkantys tam tikrą prekių komplektą, jį gali įsigyti už ženkliai mažesnę kainą. Pavyzdžiui – komplektas, susidedantis iš „Philips“ skystųjų kristalų televizoriaus, kurio kaina 2999lt., ir „Philips“ namų kino sistema, kurios kaina 936 Lt., kainuoja 2999 Lt., taigi pirkėjas pirkdamas šias prekes kartu sutaupo visą namų kino sistemos kainą.„Senukų“ reklaminiai leidiniai platinami nemokamai su laikraščiu „Lietuvos rytas“ (visoje Lietuvoje) ir laikraščiu „Kauno diena“ (tik Kauno mieste), jie taip pat dalinami pirkėjams prekybos centruose. Šie leidiniai nuolat informuoja pirkėjus apie „senukų“ prekybos centrų prekių asortimentą, jo naujienas bei kainas, todėl pirkėjui patogu gauti tokį leidinį paštu arba parsinešti į namus, kad jau čia galėtų priimti sprendimą pirkti vieną ar kitą prekę.IŠVADOS• UAB: „Senukų prekybos centras“ viena didžiausių verslo įmonių, prekiaujančių buities, statybos bei remonto prekėmis, šiuo metu veikiančių Lietuvoje, tai parodo ne tik auganti apyvarta, bet ir vis steigiami nauji prekybos centrai, bei teikiamos vis įvairesnės paslaugos.
• „UAB „SPC“ prekybos tinklą sudaro: 15 nuosavo kapitalo parduotuvių bei 74 parduotuvės visoje Lietuvoje, veikiančios „frančizės“ pagrindais.• Bendrovei vadovauja prezidentas. Visi bendrovės padaliniai yra atskaitingi bendrovės vykdančiajam direktoriui. Po jo valdymo struktūroje veikia du svarbiausi padaliniai – pirkimo ir pardavimo, jiems priklausantys padaliniai atlieka svarbiausias funkcijas – organizuoja prekių pirkimą ir jų pardavimą.• Motyvacijos sistema nuolat kuriama ir tobulinama. Čia egzistuoja tiek materialinis, teik moralinis skatinimas. Kadangi bendrovė labai didelė bei apima kelias veiklos rūšis, sunku sukurti vieningą motyvacijos sistemą, kuri būtų palanki visiems darbuotojams. Organizacijoje puikiai išvystyta nuobaudų sistema.• Pagrindinės veiklos sritys“ mažmeninė, didmeninė prekyba bei paslaugų teikimas.• UAB „SPC“ vartotojai – visos Lietuvos gyventojai, gaunantys mažiausias, vidutine, didžiausias pajamas bei esantys nuo 25 iki 65 metų amžiaus. Tiesioginio konkurento UAB „SPC“ neturi. UAB „Senukų prekybos centras“ užima apie 25 proc. Statybos, remonto ir buities prekių rinkos. Tačiau atskirose prekių grupėse veikia tam tikri prekybos centrai, kurie konkuruoja su UAB „SPC“.• Taikomos rėmimo priemonės: spaudos reklama, spausdintos reklamos priemonės, televizijos reklama, radijo reklama; lauko reklama, vitrinos reklama; įpakavimo reklama su prekės ženklu, reklama prekybos vietose, demonstracinė reklama – dalyvavimas parodose.• Pagrindinis veiksnys nulemiantis kainų politiką yra kokybės ir kainos santykis.• UAB „SPC“ terminaluose įdiegta efektyvi logistikos sistema.• Bendrovėje įkurtas rinkodaros ir rinkotyros skyrius, kurio tikslas – rinkodaros veiksmų pagalba skatinti pardavimus bei formuoti bendrovės įvaizdį. Rinkodaros skyriaus tikslams pasiekti nuolat organizuojamos reklaminės akcijos ir naudojamos įvairios reklamos priemonės. Reklamos akcijas rengia Rinkodaros ir rinkotyros skyriaus projektų vadovai, kurie atsakingi už patrauklios pirkėjams akcijos sukūrimą, reklamos priemonių parinkimą, jų paruošimą, paskelbimą bei akcijos rezultatų suvedimą.