Neištikimybė. Skirtis Negalima Atleisti.

Kai guosdavote drauges, sužinojusias apie sutuoktinio neištikimybę, arba patarinėjote draugams, kuriuos išdavė draugės, manėte, kad jums taip niekada neatsitiks. Manytumėte taip iki šiol, jei ne meilės žinutė, netyčia aptikta mylimojo ar mylimosios telefone.

Nėra abejonių, išsaugoti santuoką yra nelengvas darbas. Svarbiausias tvirtos santuokos aspektas – tai abiejų sutuoktinių pasiryžimas laikytis santuokos dieną priimtų įžadų: būti ištikimam vienas kitam ir džiaugsme, ir varge, kol mirtis išskirs. Iš tiesų, priimti santuokos įžadus yra lengvoji bendro gyvenimo dalis. Daug sunkiau – gyventi taip, kaip esame pasižadėję.

Jei įtariate neištikimybę, pirmiausia turėtumėte įsitikinti, kad tai nėra tik tušti įtarinėjimai. Jei jūsų sutuoktinis atvirai apie tai prisipažino, nurimus aistroms, pamėginkite suprasti, kodėl taip nutiko. Juk neištikimybė – tai tik rezultatas, pabandykite suprasti tokio elgesio priežastis, tačiau neprisiimkite visos kaltės sau. Išklausykite savo partnerį, bet nekaltinkite ir neužgauliokite, nes tuomet sutuoktinis užsisklęs savyje ir nebenorės atvirauti.

Nuo neištikimybės niekas neapsaugotas. Jei atsitiko taip, kad jūsų partneris paslydo, turite priimti situaciją tokią, kokia ji yra. Jus gali apimti pyktis, neviltis ir kiti jausmai – tai normalu, išgyvenkite juos. Net jei visada manėte, kad niekada neatleistumėte neištikimybės, patekus į tokią situaciją, neskubėkite visko vertinti kategoriškai. Ši situacija verčia jus pažvelgti į savo sutuoktinį iš kitos perspektyvos.

Jokiu būdu neapgaudinėkite nei savęs, nei savo sutuoktinio. Pasakyti „aš tau atleidau“ ir iš tiesų atleisti – tai du skirtingi dalykai. Jei savyje negalite susitaikyti su tokiu jūsų partnerio poelgiu, nemeluokite. Tokiu atveju geriau nutraukti santykius nei skaudinti vienas kitą.

Galutinis sprendimas, ar galite atleisti neištikimybę, priklauso tik jums. Tačiau, norėdami išlaikyti santuoką, turite išmokti atleisti. Tik nepamirškite, kad atleisti – tai nereiškia leisti save žeminti ar paminti savo interesus. Išklausykite savo partnerio, bet ir nebijokite kalbėti su juo apie savo jausmus, pasakykite, kokie konkrečiai jūsų sutuoktinio poelgiai jus skaudina, ko tikitės iš ateities, kokių santykių norėtumėte.

Jei savo partneriui sugebėjote atleisti, nepriminkite jam apie jo nuodėmes. Tai nereiškia, kad turite apsimesti, kad nieko neįvyko – randai liks ilgam, o gal net visam gyvenimui. Tačiau negyvenkite praeitimi, leiskite savo santykiams vystytis, kol pasieksite harmoniją ir abipusį supratimą. Atraskite vienas kitą iš naujo.