Skirtis ar ne?

Keturi pasirinkimai tiems, kurie jaučiasi nelaimingi santuokoje

Skyrybos paveikia ne tik sutuoktinius, ir būtent todėl taip sunku dėl jų apsispręsti. Skirtis ar nesiskirti – tai sprendimas, kuris turi įtakos poros vaikams, išplėstinei šeimai, draugų ratui, kartais – netgi bendradarbiams.

Čia pateikiamos keturios galimybės tiems, kurie svarsto skyrybų klausimą. Perskaitykite, pagalvokite ir aptarkite kiekvieną iš šių galimybių. Tai padės jums suvokti savo ir sutuoktinio jausmus ir viltis dėl santuokos ateities.

Nesiskirkite ir tikėkitės, kad bus geriau

Nors ir kaip kvailai tai skamba, jūs galite nieko nedaryti ir tikėtis, kad viskas pasikeis. Kartais problemų nustūmimas kažkur toliau leidžia kuriam laikui nuo jų atitrūkti, tačiau dažniausiai jos vis tiek kažkada išlenda į paviršių.

Jeigu sutuoktiniai ignoruoja dabar iškylančias santuokos problemas, jos ateityje gali sukelti krizę, pavyzdžiui, fizinę ar emocinę neištikimybę, priklausomybes, emocines krizes, finansinį nuosmukį. Problemų ignoravimas nelaimingą santuoką ilgainiui paverčia dar nelaimingesne. Santuokinių problemų ignoravimas tik laikinai gali atidėti klausimo dėl skyrybų sprendimą.

Spręskite santuokos problemas: likite susituokę ir ieškokite pagalbos iš vidaus

Pagalba iš vidaus gali būti knygų apie darnios šeimos kūrimą ir (arba) knygų, kuriose kalbama apie tai, kada skyrybos yra geriausia išeitis, skaitymas. Be to, pora gali diskutuoti ir bandyti objektyviai nustatyti bei spręsti santuokos problemas, kurios atvedė į dabartinę situaciją. Tai sunku, bet įmanoma. Norint ieškoti pagalbos iš vidaus reikalingas abiejų sutuoktinių dalyvavimas. Abu sutuoktiniai turi jausti atsakomybę už santuokos išsaugojimą ir situacijos pagerinimą.

Kiti pagalbos iš vidaus būdai, kurie gali atnaujinti nelaimingas santuokas – tai darbo pakeitimas, persikraustymas į kitą gyvenamąją vietą ar netgi vaiko gimimas. Tačiau dažnai tokie pokyčiai tik laikinai paslepia santuokos problemas ar netgi pasunkina situaciją (pavyzdžiui, kūdikio atsiradimas visada yra didesnė ar mažesnė krizė net ir darnioms šeimoms). Norint, kad tai būtų veiksminga, reikia atsižvelgti į santuokos problemų priežastis.

Spręskite santuokos problemas: likite susituokę ir ieškokite pagalbos iš išorės

Skyrybų galima išvengti kreipiantis pagalbos iš išorės. Tai gali būti porų konsultavimas, šeimos terapija, bandomasis išsiskyrimas. Tačiau nepamirškite, kad žmonės dažnai turi nerealių lūkesčių dėl to, ką tokia pagalba gali duoti. Sutuoktiniai turėtų atsižvelgti į tai, kad bet kokios pagalbos sėkmė priklauso ne nuo to, koks jos pobūdis ar kiek patyręs yra konsultantas, bet labiausiai nuo to, kokia yra abiejų sutuoktinių motyvacija.

Skirkitės: pradėkite skyrybų procesą

Jeigu aukščiau išvardytos galimybės neišsprendžia klausimo, ar reikėtų skirtis, gali būti, kad atėjo laikas pradėti skyrybų procesą. Galima apsilankyti pas teisininką, skaityti knygas apie skyrybas, lankyti išsiskyrusiųjų paramos grupes, apgalvoti, kaip pranešti žinią apie skyrybas savo šeimai ir draugams.

Sprendimas skirtis ar likti kartu niekada nėra lengvas, tačiau vienaip ar kitaip apsisprendus ir dedant pastangas tam, kad būtų pasiektas norimas tikslas, gali atsirasti daugiau jėgų, laisvės ir netgi geresnė emocinė savijauta.

Straipsnis parašytas remiantis užsienio šaltiniais.

Psichoterapiautė Dalia Mickevičiūtė

www.psichoterapija-jums.lt

Comments are closed.