Ant skyrybų ribos

Kodėl skiriasi poros? Motyvas „nesutapo charakteriai“ – tik ledkalnio viršūnė. Norint kad santuoka būtų sėkminga, abiem partneriams prireiks tam tikros strategijos.

Tik nedaugeliui pavyksta ją rasti intuityviai, kitiems tenka mokytis iš savo klaidų ir patirties. Tačiau svarbiausia – kad šeimoje, kur sutuoktiniai konfliktus sprendžia leisdamiesi į kompromisus, nutardami, kas bus geriau ne kurio nors vieno šeimos nario, o visos šeimos labui, užaugina vaikus, kurie geba puikiai dirbti kaip komanda ir žino, jog namai – tai laimingiausia vieta pasaulyje!

Taigi ką būtina įsisąmoninti sutuoktiniams kad jų šeima būtų tikrai darni ir laiminga?

1. Vaikai veikia santuoką

Sakoma, kad vaikai – tai santuokos palaima. Tačiau, nepaisant visuotinai brukamų rožinių akinių, daugybė žmonių įsitikina: vaikai – tai vienas rimčiausių išbandymų šeimai.

Taip, kūdikio gimimas atneša daug džiaugsmo. Bet taip pat atsiranda ir aibė naujų iššūkių. Iš abiejų partnerių vaikai pasiglemžia didelę dalį laiko ir energijos, gimus kūdikiui šeimoje padaugėja streso. Pora gali nesutarti įvairiais auklėjimo klausimais, tenka iš naujo planuoti šeimos biudžetą ir galbūt ginčytis, kokią dalį pinigų gali ma skirti ne pirmo būtinumo vaikų reikmėms. Ir vis dėlto svarbiausia – kad abu partneriai suvoktų: vaikai keičia santuoką, ir tai yra normalu.

2. Laikas tik dviem

Daugybė dirbančių tėvų svajoja praleisti daugiau laiko su vaikais. O kaip laikas, skirtas tik vienas kitam?

Atsiradus mažyliui ir jam ūgtelėjus abu partneriai įsisuka į nesibaigiančių darbų rutiną. Ir nuolat jaučia kaltę, kad per mažai laiko praleidžia su vaikais. Norint kad jo padaugėtų, teks iš kažkur pasiskolinti laiko atsargų. Patogiausias pasirinkimas – atimti laiko iš buvimo dviese, mėgavimosi vienas kito draugija. Tik ar geriausias?

Psichologų teigimu, kokybiškai praleistas laikas su vaikais yra vertingesnis nei daug ilgesnė laiko atkarpa, kai tėvai su jais žaidžia, tačiau į paviršių nuolat išlenda jų viduje kunkuliuojančios neigiamos emocijos: kaltė, pyktis, nusivylimas. Taigi patikimiausia išeitis – paskirstyti savo laiką ir užsiėmimus taip, kad pirmenybė būtų teikiama ne laiko kiekybei, o kokybei.

Paaugliui kur kas smagiau bus su tėvais valandą pažaisti „Monopolį“ nei dvi valandas klausytis eilinio moralo, kad ir vėl nesusitvarkė savo kambario.

3. Kovoti garbingai

Jei kilo ginčas – reikia spręsti klausimą, dėl kurio nesutariama, o ne menkinti partnerio gebėjimą mąstyti.

Kova kovai tikrai nelygu. Iš to, kaip sutuoktiniai ginčijasi ir įrodinėja savo tiesas, galima spręsti, kiek patvarus jų tarpusavio ryšys. Jei ginčijantis kalbomis, mimika, veiksmais aiškiai parodoma, jog partneris laikomas menkesniu, ne tokiu protingu – tai jau ženklas, jog santuokos pamatai ėmė klibėti. Štai kodėl šeimos santykių specialistai net ir paprastą grimasą – akių pavartymą ginčo metu – laiko vienu pirmųjų gresiančių skyrybų pranašų.\

Sveiko šeimos ginčo tikslas – rasti optimalų sprendimą, o ne įveikti partnerį. Ginčydamiesi palaikykite akių kontaktą, nesukryžiuokite rankų ir kojų (tai atsiribojimo nuo aplinkos gestas). Jei jaučiate, kad pernelyg įsismarkavo emocijos – verčiau ginčą atidėkite bent kelioms valandoms, leiskite sau pamąstyti, susidėlioti mintis, atsižvelgti į naują informaciją, kuri galbūt išaiškėjo ginčo metu.

4. Dėl ko pykstatės?

Statistika ironiškai teigia: dauguma vyrų mano, jog šeimoje ginčai kyla dėl sekso, dauguma moterų – esą daugiausia su partneriu ginčijasi dėl vaikų. O paradoksas gimsta tame, jog… abu sutuoktiniai ginčijasi dėl tų pačių dalykų, tik kiekvienas juos interpretuoja savaip.

Tiek vyrai, tiek moterys jaučia nusivylimą kai šeimoje trūksta intymumo, laiko, praleisto kartu. Vaikai intymumą sumažina iki minimumo. Taigi dauguma vyrų teigia, jog seksas atsiradus kūdikiui tapo retesnis ir ne toks kokybiškas, o moterys guodžiasi, esą iš pradžių puikiu tėčiu žadėjęs būti vyras visai nebepadeda auklėti, prižiūrėti vaikų.

Už to slypi viena problema: abiem partneriam trūksta dėmesio. Taigi ir patarimas vienas: po visų dienos rutinos darbų, kai vaikai nuprausti, paguldyti į lovas, kai indai suplauti o skalbinius ramiai kunkuliuoja skalbyklė, metas prisėsti greta vienas kito ir paklausti, kaip sekasi, kokie planai artimiausiai valandėlei. Raskite laiko ir dėmesio vienas kitam.

5. Pusiausvyra pareigose

Tikriausiai ir jūs esate gavusi internete platinamų jumoristinių vaizdelių, skambiai pavadintų „porno moterims“. Nuotraukose ar trumpuose filmukuose užfiksuoti gražučiukai vyrai modeliai, kurie tvarko kambarius, siurbia kilimus, kepa pyragus ir šveičia kriaukles. Ar bent jau esate skaičiusi moterišką išmintį, jog pasaulyje dar neužregistruotas nė vienas atvejis, kad vyras būtų nužudytas plaunantis indus.

Net nuostabu, kiek tiesos šiame jumore. Statistika byloja, jog porose, kur vyras prisiima daugiau kasdienių buitinių darbų, sekso būna daugiau! Ir ši priklausomybė sietina ne tik su švariais namais ir gražesne aplinka, kuri kvieste kviečia meilės žaidimams. Tokių vyrų partneres uždega jausmas, kad jų mylimas vyras dalinasi atsakomybe ir pareigomis, kad vertina jų triūsą ir nori palengvinti gyvenimą kartu, padaryti jį gražesniu.

Comments are closed.