Romanai ir apgaudinėjimas (I)

2006 metais buvo apklausti žmonės iš 150 kraštų, kurie turėjo nurodyti svarbiausią skyrybų priežastį. Dažniausiai buvo nurodytas neištikimybės atvejis. Niekas iš tikrųjų nežino, kiek žmonių apgaudinėja savo partnerius, nes jei kas meluoja vyrui ar žmonai, kodėl gi turėtų sąžiningai atsakinėti į tokius klausimus.

Pavyzdžiui, 2007 metais mokslininkai klausinėjo beveik 5 tūkst. ištekėjusių moterų, pasitelkę pokalbius akis į akį ir anonimines kompiuterines anketas. Per pokalbius vos 1 proc. moterų prisipažino, kad buvo neištikimos, tuo tarpu pildant kompiuterinę anketą apie tai prisipažino jau 6 proc. tos pačios grupės moterų.

Nėra patikimų duomenų apie neištikimybės atvejus, tačiau akivaizdu, kad tai tikrai didžiulė problema visuomenėje, kuri skaudžiai paliečia abu poroje esančius asmenis.

Dėl aukščiau konstatuotos problemos šiame straipsnyje norime apibrėžti romano sąvoką, išsiaiškinto jos priežastis, pateikti devynis romanų tipus bei tiek pat būdų, kaip atsigauti po netikusio romano. Remiamės nuostabia Alano ir Barbaros Pyzų (Pease) parašyta knyga “Kodėl vyrams reikia sekso, o moterims meilės”.

Kas yra romanas?

Paprašyti apibrėžti meilės romaną vyrai kalba apie nuolatinį seksą esant emociniam ryšiui arba be jo, lygiai taip pat jie supranta atsitiktinį seksą. Vyrai žiūri į romaną kaip į fizinį ryšį, o emocinis ryšys nėra būtinas.

Tačiau moterys romaną supranta kaip emocinį įvykį, nesvarbu, esama fizinio sekso ar ne, ir jis dažnai vadinamas “jausminiu ryšiu”. Į jį įeina pokalbiai telefonu, asmeniniai elektroniniai laiškai ir intymios teksto žinutės, reguliarūs pietūs kartu, kavos gėrimas ir pan.

Emocinis ryšys – tai dviejų žmonių, ne sutuoktinių ir ne meilužių, savitarpio santykiai, kurie daro įtaką intymumo lygmeniui, emociniam atstumui ir bendrajai jų santuokos pusiausvyrai.

Neištikimas partneris gali nederamai daug laiko leisti su kitu priešingos lyties žmogumi. Tai laikas, emocinė energija ir dėmesys, kurių netenka ištikimasis partneris. Neištikimasis savo naujuoju “draugu” gali kliautis labiau negu nuolatiniu partneriu, dalytis su juo intymesniais jausmais ir paslaptimis.

Iš pradžių tokie santykiai nebūtinai būna fiziškai artimi, bet beveik neišvengiamai veda į fizinį ryšį. Tačiau dauguma moterų juos vis tiek supranta kaip emocinį ryšį. Seksas tik sustiprina skausmą, nes atskleidžia emocinio ryšio gelmę.

Kodėl užsimezga romanai?

2008 metais Didžiojoje Britanijoje atlikta skyrybų advokatų klientų apklausa atskleidė dešimt pagrindinių vyrų nurodomų skyrybų priežasčių:

1. Geismas; 2. Prapuolęs potraukis žmonai; 3. Sekso problemos – jiems norisi daugiau įvairesnio sekso; 4. Žmona užsiėmusi šeimos gyvenimu ir vaikų reikalais; 5. Kitos moters atkaklios vilionės; 6. Partnerė nesistengia atkakliai vilioti; 7. Medžioklės jaudulys; 8. Barniai; 9. Su partnere neįmanoma pasidalyti problemomis; 10. Vyriškas paties įvaizdis – seksualinis patrauklumas, savimeilė.

Daugumai moterų, priešingai, labiau rūpi nekūniška patirtis. Jos nori būti kažkuo kitu nei vien žmona, motina, dukterimi ar darbuotoja. Jos nori būti su žmogumi, kuriam iš jų reikėtų kažko kito nei “Nunešk mano kostiumą į valyklą”.

Net namuose nesėdinčios moterys, padariusios sėkmingą karjerą ir gerbiamos darbe, jaučiasi nepakankamai įvertintos ir dažnai nebranginamos namuose. Štai dešimt pagrindinių moterų atsakymų į klausimą, kodėl jos užmezgė romaną:

1. Vienišumas; 2. Su partneriu neįmanoma pasidalyti problemomis; 3. Nesijaučia pakankamai trokštama; 4. Vyras jos nevertina; 5. Vyras pernelyg užsiėmęs savimi ir nuolat suirzęs; 6. Romantikos ir jaudulio lovoje stoka; 7. Poreikis pabėgti nuo gyvenimo rutinos; 8. Noras asmeniniame gyvenime jaustis tokiai pat stipriai kaip darbe; 9. Atsipykusi rutina; 10. Galimybė pasitaikė tinkamu laiku.

Kai kurios moterys romanais mėgina priversti vyrą suklusti ir atkreipti jo dėmesį, grąžinti į pažinties pradžioje išgyventą romantiką, priminti, kad jos nėra tik namų šeimininkės, arba atkeršyti vyrui už jo romaną.

Moterys taip pat siekia padidinti savimeilę – jos nori jaustis mylimos, trokštamos, kad vyrui atrodytų verta dėl jų rizikuoti, kad jos nusipelno ilgesnių glamonių ir pan. Moteris būti neištikimas skatina ne seksas, o emocinis penas.

Devyni skirtingi romanų tipai

Kai jūsų santykiai pašlyja ir nežinote, kaip juos pagerinti, jums gresia įsivelti į romaną, kuris kartais trumpam leidžia pabėgti nuo problemų. Toliau pateikiami devyni pasitaikantys romanų tipai.

Romanas savo rinkos vertei patikrinti

Gali atrodyti, kad nebedominate savo partnerio, kad jis nebenori su jumis kartu leisti laiko. Kad ir kaip ten būtų, jums įdomu sužinoti esamą savo vertę poravimosi rinkoje. Jaučiate, kad jums kažko stinga, ima apmaudas, kad partneris nesidomi jūsų reikmėmis.

Nebežinote, ar esate patrauklus priešingai lyčiai, arba jaučiatės netekęs kokių nors galimybių. Jums norisi užmegzti romaną, nes jaučiate, kad jis turėtų išvaduoti nuo abejonių savimi, arba trokštate atsikratyti jus apnikusių nemalonumų.

Vidutinio amžiaus krizės romanas

Sulaukiate pusės amžiaus ir susimąstote apie gyvenimą, apie prarastas galimybes, apie iššvaistytą laiką. Bendraamžius, net jaunesnius draugus ima pulti ligos, pasitaiko ir mirčių, o iš jūsų metai palengva atima gražią išvaizdą. Mažėja lytinis potraukis.

Horizonte ima ryškėti gyvenimo pabaiga, apima skubus poreikis išgyventi ką nors įsimintino, reikšmingo. Norisi padaryti “ką nors beprotiško”, kad pateisintume savo gyvenimą. Nors ir romanas negelbsti, bet dažnas griebiasi būtent jo.

Palyginimo romanas

Šio tipo romanų dažnai pasitaiko pirmaisiais santuokos arba naujų ilgalaikių santykių metais. Toks romanas gresia žmogui, kuris nerimsta dvejodamas, ar teisingai pasirinko. Gal su kitu žmogumi jis būtų laimingesnis, gal dabartinės santykių problemos išnyktų..

Jei įsipainiojate į tokį romaną, jums būtina atpažinti, kas jūsų santykiuose stringa, ir imtis veiksmų problemai įveikti. Tam visiškai nebūtinas kitas romanas. Jei išsiaiškinsite, ką turėjote sužinoti, nutraukite romaną ir grįžkite į realų gyvenimą.

Kitoje, antroje straipsnių ciklo dalyje aprašysime likusius šešis romanų tipus bei pateiksime devynis būdus, kaip atkurti santykius su partneriu po netikusio romano.

Vitalija Čižauskaitė