Ką kalbėti, ką nutylėti?

Pshichologas dr. Gediminas Navaitis
2006 Gruodžio 15 d.
Vertinant kandidatą į darbo vietą, galima jam pateikti klausimų sąrašą, į kurį šis turi tiksliai ir aiškiai atsakyti. Tokia pokalbio strategija netinka vertinamajam pasimatymui. Juolab, kad jo metu tenka šį bei tą papasakoti ir apie save.

Jau minėti JAV psichologai David Copeland ir Ron Louis rašo, jog per vertinamąjį pasimatymą nederėtų užsiminti apie vedybų svarbą, nes niekas nenori po kelių dienų pažinties svarstyti įsipareigojimus. Netiktų kalbėti ir apie norą turėti vaikų, nes nuoširdus vyras prisipažins, jog apie tai šiuo metu negalvoja, o melagis pasakys, kad labai žavisi vaikučiais ir apie juos svajoja. Pirmuoju atveju galima atstumti rimtą kandidatą, o antruoju – apsigauti.

Tokio pokalbio metu savaime iškils klausimas, kodėl tokia patraukli moteris, toks solidus vyras vis dar ieško savo antrosios pusės. Kuo išsamiau į jį bus atsakyta, tuo blogiau. Protingiau šio klausimo aptarimą palikti kitam kartui.

Nuoširdumas be abejo patrauklus. Pasakojanti (-is) apie savo keistus polinkius, ligas, , sutrikusios psichikos giminaičius mano esanti(-is) itin sąžiningu. Bet drauge tarsi praneša, jog bendravimas su ja/juo nebus sklandus ir malonus.

Jiems tiktų patarimas – mažiau kalbėti apie save ir skatinti kitą išsipasakoti. Kadangi kiekvienam malonu pasamprotauti apie savąją gyvenimišką patirtį, tiktų pasiteirauti, kuo labiausiai didžiuojamasi ir kas galvojama apie kurią nors klausiančiam (-iai)svarbią vertybę (pavyzdžiui, pinigus ar laimę). Po to galima papasakoti ką nors liūdno ir romantiško, bet ne asmeniško ir tragiško (pavyzdžiui, melodramiško kino filmo siužetą). Pagal reagavimą į jį gana lengva spręsti apie emocionalumą. Jį bei šeimos gyvenimui būtiną kantrybę parodo ir elgesys su aptarnaujančiais žmonėmis bei piktas ar atlaidus požiūris į nežymų vėlavimą.

JAV psichologė Mariana.Rokech mano, jog paprastas, bet itin veiksmingas patarimas – atėjusiai į pasimatymą moteriai tiktų prisipažinti, jog ji truputį nervinasi. Atidus vyras pasistengs jai padėti nesinervinti ir patikės esąs stipriu, galinčiu globoti moterį. O jei jam dar bus padėkota už supratimą, tai pasijus itin svarbiu. Jei vyriškis nekreips dėmesio į užuominą, kad moteris nesijaučia laisvai, tai veikiausiai ir ateityje jis nesugebės atsižvelgti į jos jausmus.

M.Rokech tvirtina, kad daugeliui moterų/vyrų užtektų įžvalgumo suprasti, su kuo susitiko. Tam tereikia savęs paklausti, ką nori apie jį/ją sužinoti, nes į tiksliai sau užduotus klausimus atsakymas anksčiau ar vėliau randamas, o jei tie klausimai tik numanomi tai ir atsakymai lieka miglose. Belieka šiomis mintimi vadovautis.