Bučinio istorija

“Bučinys jaunesnis už patį žmogų, tačiau jo istorija siekia ne vieną tūkstantmetį. Manoma, kad pirmasis bučinys atsirado maždaug 3000 metais prieš mūsų erą, kai žmonės, lenkdamiesi dievams, siuntė jiems bučinius.”

Daug vyrų turėjusi Kleopatra nė karto nesibučiavo

Senovės Romoje pasisveikinant buvo bučiuojami ne tik draugai, šeimos nariai, bet ir prekybininkai ar šiaip praeiviai.

Kas dėl Egipto, tai čia esama prieštaringų minčių. Vieni galvoja, kad Egipte tais laikais apie bučinius niekas nieko nežinojo. Nes net valdovė Kleopatra, išgarsėjusi savo meilės ryšiais, nė karto nesibučiavo. Kiti tvirtina atvirkščiai. Jie remiasi egiptiečių freskomis, kuriose vaizduojami besibučiuojantys egiptiečiai.

Viduramžiais pasibučiuoti susitinkant ne tik priklausė nuo žmonių tarpusavio santykių, bet ir nuo priklausymo vienam ar kitam luomui. Kuo žemesnis buvo žmogaus statusas, tuo toliau nuo veido jis pasiųsdavo bučinį. Vidutiniokus bučiavo į lūpas, šiek tiek aukštesnio rango žmones – į ranką, o dar aukštesnio visuomeninio statuso žmones – į kelį. Tuo tarpu dvasininkus galima buvo bučiuoti į kojas ar į žemę prieš jų kojas.

Maro metu bučinį pakeitė nusilenkimas

Italijoje vyriškis, pabučiavęs merginą matant žmonėms, turėjo būtinai ją vesti. Taip pat įdomi istorija, pasakojanti apie apeigų atsiradimą statyti kryželius bučinių atpažinimui laiško pabaigoje.

Viduramžiais žmonės daugiausiai buvo neraštingi, todėl pasirašydami sutartis, pavyzdžiui dėl žemės pirkimo, pardavimo ar kitų reikalų, tiesiog parašydavo kryželį vietoj savo vardo ir pabučiuodavo jį kaip ženklą savo ketinimo nuoširdumu.

Kai 1665 metais Londone siautėjo maras, buvo griežtai uždrausta tuo metu jau populiariu visuomenėje sveikintis bučiniu. Bijodami mirti, užsikrėtę nuo kaimyno ar draugo bučinio, atsirado tokie pasisveikinimo ženklai kaip reveransas ar nusilenkimas.

Bučinys pagal savo kilmę nėra kūdikio įgimtas dalykas, todėl, kad jis išmoksta bučiuotis tik praėjus kažkiek laiko. Darvino manymu, jis turi tik įgimtą sugebėjimą žįsti.

Kai kuriose gentyse meilės gestas – „pauostyk mane“

Įdomu tai, kad bučinys laikomas „civilizuotų“ žmonių prerogatyva. Beveik visose laukinėse tautose, net ir pusiau civilizuotose, bučinys kaip meilės simbolis – visai nežinomas. Taip pat verta pasakyti ir apie naujazelandiečius, somalius, eskimus ir kt. Gentys, gyvenusios Čitagano aukštumose, nebuvo išsireiškimo „pabučiuok mane“, o vietoj to sakydavo „pauostyk mane.“

Pasak rašytinių šaltinių, bučinys atkeliavo ir gilios senovės laikų papročio maitinti savo vaikus taip, kaip tą daro paukščiai. Be to, buvo žinoma, kad taip pat elgėsi fegenevų genties moterys, kai norėdamos duoti atsigerti savo žindomiems kūdikiams pirmiausiai pačios paimdavo vandens į burną, o paskui apžiodavo vaiko burnytę ir po truputėlį pildavo jo. Todėl visai tikėtina, kad tokiu būdu ir atsirado pirmasis bučinys, kuris pirmiausiai buvo motiniškas, o tik vėliau meilės.

Bučiavimosi rekordai

Gineso rekordo knygos duomenimis, ilgiausiai, 3 minutes ir 5 sekundes bučinys tęsėsi filme „Dabar tu – armijoje“, JAV, 1941. Jo atlikėjai aktoriai Jane Wyman ir Regis Toomey.

Kitas ilgiausiai besitęsiantis bučinys buvo užfiksuotas 2001 metais gruodžio 5 dieną Niujorke. Louisa Almedovar ir Rich Langley iš Niu-Džersio neatsitraukdami bučiavosi 30 valandų, 59 minutes ir 27 sekundes.

31 valandą 18 minučių ir 33 sekundes tęsėsi dviejų italų bučinys, kurie dalyvavo bučiavimosi maratone, vykusiame Vičenso mieste, Italijoje. Nutraukti malonumą įsimylėjusiai porelei teko tada, kai vyrui pasidarė bloga. Jį hospitalizavo į ligoninę netoli budėjusi „greitosios pagalbos“ brigada, Tačiau uždėta deguonies kaukė padėjo jam greitai atsigauti, pranešė informacijos agentūra Ananova.

37- erių metų sunkvežimio vairuotojas Andrea Sarti ir jo 30- metė draugė Anna Chan dalyvavo konkurse, tikėdamiesi laimėti pagrindinį prizą – 12 700 dolerių, kurių jiems trūko vestuvėms. Konkurse viso labo dalyvavo trys poros. Pirmoji – neišsilaikė ir valandos, kita – vos daugiau nei 9 valandas. Pagrindinė maratono sąlyga buvo – nevalgyti ir negerti vandens, o taip pat ir neiti į tualetą.

Jei Gineso rekordo knyga sutiks įregistruoti italų rezultatą, tai bus galima laikyti, kad ankstesnio bučiavimosi trukmės rekordą jie sumušė, kuris prieš trejetą metų priklausė amerikiečių porai. Jų bučiavimasis tęsėsi 30 valandų, 59 minutes ir 24 sekundes.

Irano kino žvaigždė Gochar Keirandish buvo nuteista 74 rimbo kirčiais už tai, kad premijos įteikimo metu už geriausią metų filmą ji pabučiavo į kaktą ir paspaudė ranką vyriškosios lyties asmeniui.

Tai buvo filmo režisierius Ali Zamani, už kurio darbą jie abu ir gavo apdovanojimą. 50- metės kino aktorės „pasileidėliškas elgesys“ sukėlė didžiulį pasipiktinimą islamistų tarpe.

Ir pabaigai palinkėsime – bučiuotis, bučiuotis ir dar kartą bučiuotis! Juk bučiuojantis treniruojami veido raumenys ir oda išlaiko savo elastingumą. Taip pat pasikeičiama bakterijomis, kas didina imunitetą. O svarbiausia, kad naudą deriname su malonumu, kuris atsiranda prisilietimo metu ir suartina partnerius.