Aklas pavydas

Santykiai – painus reikalas. Ypatingai tuomet, kuomet įsiterpia nenumaldomas pavydas, neretai paskatinantis gana drąstiškus ir tikrai neapgalvotus poelgius. Deja, žengus žingnį, kelio atgal nebelieka, užtai problemų dažniausiai – nors vežimu vežk.

Flirtas, neištikimybė, skyrybos… tai kartais nejuokais įsiutina. Protas atsijungia, o visur aplink siaučia tik nevaldomas jausmų tornadas, kurio nesustabdys niekas, tik laikas.

Justina – jauna mergina, nesenai išsiskyrusi su savo draugu, pasakojo savo istoriją ir pati baisėjosi savo neapgalvotu elgesiu, niekaip negalėdama suprasti, kas paskatino ją šitaip pasielgti.

„Draugavau su vaikinu metus laiko. Jis visuomet buvo man dėmesingas, niekuomet nemačiau jo flirtuojančio su kitom. Kartą naktiniame klube jis atsistojo nuo kėdės, priėjo prie dailios šviesiaplaukės ir ją apsikabino. Kraujas virte užvirė, todėl stvėriau savo kokteilį ir pyliau tiesiai tai merginai į veidą!”.

Mergina, žinoma, liko nieko nesupratusi, o Justės vaikinas tiesiog neteko žado. Jei būtų bent kelias akimirkas luktelėjusi, būtų susipažinusi su savo draugo pussesere… O dabar per sekundę liko be gėrimo ir… be vaikino.

Taip, kartais išties sunku susivaldyti, tačiau nepamirškite, kad pavydas parodo jūsų silpnąsias puses. Šiuo atveju Justė parodė nepasitikėjimą labiau savimi, nei partneriu. Save vertinanti mergina nepultų varžovės, nes būtų įsitikinusi savo pranašumu.

Kitas mūsų pašnekovas Rokas, teigė buvęs pavydus visą gyvenimą. „Man labai sunku atsikratyti minties, kad mano draugė turi meilužių. Mąstydamas blaiviai, suprantu, kad tai yra gryniausia nesąmonė, tačiau nepasitikėjimas mane nuolatos apninka netikėčiausiu metu“. Deja, pavydo jausmas jį nugalėjo ir jis nusprendė patikrinti savo tiesą.

„Vieną vakarą, eilinį kart apnikus abejonėms, nebesusitvardžiau ir nusprendžiau pasekti savo merginą. Atvažiavau prie jos namų ir paskambinau paklausti, ką ji veikia. Mergina sakė, kad jau guli lovoje ir beveik miega. Deja, šviesa jos lange degė dar kelias valandas, o virtuvėje slankiojo vyriškas siluetas. Kai bandžiau prisiskambinti, ragelio niekas nekėlė. Mano draugė gyveno antrame aukšte, todėl užsikabarojau pas ją per kaimynų balkoną, įėjau į namus ir puoliau prie virtuvėje esančio vaikino“.

Pasirodo, kad Roko mergina ištiesų miegojo, o sesers vaikinas tuo metu gaminosi naktipiečius. Supratęs, kaip kvailai pasielgė, Rokas nusprendė kreiptis pagalbos į specialistus.

Nepagrįstas įsitikinimas kito neištikimybe dažniausiai kyla dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, jei jūs kada nors buvote neištikimi, jus visą gyvenimą persekios mintis, kad kitas gali pasielgti lygiai taip pat. Lygiai tas pats gali nutikti, jei kartą jau buvote išduoti. Kaip ten bebūtų, suaugę žmonės teturi vieną būdą išspręsti kylančias problemas – tai sėsti ir atvirai išsiaiškinti. Priešingu atveju, anksčiau ar vėliau tikrai sugriausite savo santykius.

Kaip išvengti pavydo?

1. Susivokite savo jausmuose. Skirkite laiko tik sau. Pasistenkite atsiriboti nuo aplinkos ir nuo jausmų, racionaliai apgalvokite, ką santykiai reiškia jūsų gyvenime.

2. Suvokite pavydo priežastis. Susirašykite savo pavydo priežastis ir stenkitės išanalizuoti, ar tos priežastys yra pagrįstos. Jei matysite, kad pagrindas pavydėti tikrai yra, nebijokite apie tai pasikalbėti su antrąja puse. Kuo greičiau viską išsiaiškinsite, tuo geriau bus jums patiems.

3. Nedarykite skubotų išvadų. Įsikarščiavę priimame begalę neteisingų sprendimų, todėl mokykitės atsitraukti. Nepulkite teisti ir smerkti, geriau apsisukite ir išeikite. Kai nusiraminsite ir viską apgalvosite, galėsite priimti racionalų sprendimą.

4. Leiskite partneriui pasiaiškinti. Suprantama, kad aptikus savo antrąją pusę su kitu ar kita, nesinori leistis į jokias kalbas, tačiau leidus partneriui išsakyti savo poziciją, bent jau nekankinsite savęs įvairiausiais klausimais.

Vesta Rimšytė