Kaip nesugadinti santykių?

“Aš taip stengiaus… Buvau praktiškai ideali: gaminau, skalbiau, išklausydavau ir neprieštaraudavau… o jis ėmė ir susirado kitą! Kaip jis drįso? Juk geresnės už mane neras!” – standartinė pirmoji reakciją į žinią, kad po šitiek pastangų likai viena.

Pyktis, apmaudas, neviltis galiausiai atveda prie vieno vienintelio klausimo „Kodėl jis mane paliko?“. Kol nerasite atsakymo, ramybės net nesapapnuokite. Šis paparastas, šiaip jau bereikšmis klausimėlis gali jus kankinti ir graužti ištisus metus.

O kas pasikeis, kai sužinosite atsakymą? Ar jums bus lengviau jei jūsų „ex“ pareikš, kad jūs nepakankamai karšta lovoje arba esate pernelyg nuobodi? Ar išgirdusios tokį atsakymą imsite save keisti?

Deja, formulė „kaip tapti idealia moterimi“ dar neišrasta. Ir tikriausiai niekada nebus. Juk tai, kas patinka vienam, gali būti atgrasu kitam. Todėl belieka apsispręsti: ketini derintis prie partnerio pageidavimų, ar būti savimi ir laukti to, kuriam patiksi tokia, kokia esi. Kurį variantą bepasirinktum, atmink keletą svarbiausių tarpusavio santykių taisyklių, kurių nevertėtų laužyti.

Asmeninė laisvė

Turbūt nerasite nei vieno žmogaus, kuris nenorėtų nors lašelio asmeninės laisvės. Tačiau kiek daug reikia jos suteikti savo antrąjai pusei?

Buvimas poroje tikrai nereiškia tapsmo „vienu“. Juk iki tol jūs tikrai turėjote atskirus draugus bei skirtingus pomėgius. Kodėl dabar reikėtų kažką keisti? Turėkite bendrų pomėgių, tačiau nelįskite į svetimą daržą, palikite savo antrajai pusei galimybę turėti „savo veiklos“.

Tačiau neretai pasitaiko ir priešingų atvejų, kuomet laisvė tampa absoliučiai nevaržoma. Kiekvienas daro tai, kas jam patinka. Jokio atskaitomumo, jokių bendrų išvykų… Jei pastarasis variantas atspindi jūsų situaciją, susimąstykite, ar jūs tikrai pora, ar tiesiog vienas kito žaisliukas, ištraukiamas iš spintos gilumos kai daugiau nėra ką veikti?

Pavydas

Dažnai sakoma, kad pavydas – santykių priešas nr1. Tačiau kaip be jo?

Visų pirma, išmokite atskirti aklą pavydą nuo rūpesčio. Rūpintis mylimu žmogumi yra pats normaliausias dalykas pasaulyje. Nepavydėti, kai prie jūsų vaikino meiliai glaustosi nepažįstama mergina – praktiškai neįmanoma, nebent jis jums visai nesvarbus.

Kiekvienas žmogus jaučia tam tikrą savininkiškumo jausmą, todėl geriausia iš karto pasikalbėti su partneriu ir išsiaiškinti kiekvieno poziciją tam tikrais klausimais. Suprasdama savo partnerio veiksmus, lengviau susitvarkysite su pavydo jausmu ir imsite mąstyti racionaliai.

Praeitis

Manote, kad nuoširdumas – tvirtų santykių pagrindas? Tikrai neprieštarauju. Bet, kai kalba pasisuka apie intymaus gyvenimo praeitį, reikėtų garsiai pasakyti STOP. Visų pirma, kad ir kaip pasitikėtumėte savo draugu, jūsų senojo intymaus gyvenimo peripetijos neturėtų būti viešinamos. Juk tai ne tik jūsų vienos istorija. Pasakodama apie tai, atskleisite ir kito žmogaus išgyvenimus.

Jei jau nenorite būti visiška slapukė, bent jau prisiminkite šventą taisyklę: „kas per daug, tas nesveika“. Todėl gerai pasverkite, kiek informacijos jūsų antroji pusė gali ar nori priimti.

Lovos malonumai

Miegamaje, kaip ir visur kitur, galioja ta pati taisyklė: turite būti nuoširdūs. Nuolatiniai žurnalų peršami straipsniai apie tai, kaip lovoje pavirsti tikra sekso deive, perša mintį, kad kiekvienas vyras apie tai tik ir svajoja. Deja, tai tinka nebent vienadieniams romanėliams.

Tvirtų santykių pagrindas tikrai nesiremia vien lovos malonumais. Nebūtina išbandyti visų „kamasutros“ pozų, kad savo draugui atrodytumėte nuostabi. Verčiau jau atvirai paklauskite, ko jis norėtų ir pasistenkite jo fantazijas paversti realybe. Esu tikra, kad taip bus maloniau ir jums, ir jūsų partneriui.

O pabaigai norėčiau pridurti, kad ištiesų bendrų „taisyklių“ kaip išlaikyti idealius santykius tiesiog nėra. Kas tiks jums, netiks jūsų kaimynei. Todėl tiesiog pasitikėkite savimi ir svarbiausia, mylėkite save. O visa kita išsispręs savaime.

Vesta Rimšytė