Sveika gyvensena XXI a. tempu

Turbūt visi norime gyventi ramiai, sveikai ir gražiai. Tačiau šiuolaikinis gyvenimo tempas verčia skubėti, o tai sukelia stresą ir blogina savijautą. Nuo mūsų pačių ir nuo supančios aplinkos priklauso kiek mes tausosime sveikatą ir puoselėsime sveiką gyvenseną.

Venkite greito maisto

Skubame ir neturime laiko normaliai papietauti? Renkamės greitai paruošiamus užkandžius? O be reikalo. Vienintelis greitojo maisto pliusas – galima greitai pavalgyti ir numalšinti alkio jausmą. Tai gerai, nes alkanas žmogus būna suirzęs, sumažėja darbingumas, gali pradėti skaudėti galvą. O skrandžio sultys, kurios išsiskiria kuomet jaučiame alkį, gali sukelti gastritą ar opas.

Jei nėra laiko suvalgyti visaverčių pietų – užkasti hamburgeriais ar sriuba iš pakelio galima. Tik nedažniau nei 1 – 2 kartus per savaitę!

Bet kokie greiti užkandžiai yra gana kaloringas maistas, neturintis organizmui vertingų medžiagų, mikroelementų ar vitaminų. Be to, juose gali būti organizmui kenksmingų priedų.

Ką daryti?

Rekomenduojama maitintis 3 – 4 kartus per dieną. Vakare patariama valgyti prieš 3 val. prieš einant gulti.

Normaliai skrandžio sistemos veiklai ir pakankamu organizmo aprūpin imu vitaminais reikėtų suvalgyti kasdien bent jau tris iš šių produktų: obuolį, džiovintų slyvų, datulių, razinų, įvairių riešutų, apelsinų, mandarinų, medaus.

Gėrimams rinkitės vaisių ir daržovių sultis bei žaliąją arbatą.

Nepasiduokite stresui

Nerimas, įtampa susijusi su darbu, namais, santykiais, vaikais, finansais ir t.t. labai neigiamai veikia organizmą – stresas netgi gali sutrumpinti žmogaus gyvenimo trukmę apytiksliai 5 metais.

Ką daryti?

Malonias emocijas ir gerą nuotaiką sukurs įvairios malonios smulkmenos ant darbo stalo: nuotraukos, paveikslėliai, mielos širdžiai dovanėlės, suvenyrai ir t.t. Psichologai mano, kad stresą darbe ypač mažina bei nervus ramina įvairios mylimų žmonių nuotraukos ant darbo stalo.

Planuokite savo dieną, tuomet visur suspėsite ir nieko nepamiršite. Tai sumažins stresą.

Psichologai pataria dažniau svajoti, atsipalaiduoti.

Stenkitės atrasti galimybę du kartus per metus paatostogauti ir nedirbkite laisvadieniais.