telekomunikaciju verslo planas

1. Santrauka…………………………………………………………………………………………4 psl.2. Verslo aprašymas………………………………………………………………………………..6 psl.2.1. Verslo srities aprašymas…………………………………………………………………………6 psl.2.2. Verslo tikslai, galimybės………………………………………………………………………..6 psl.2.3. Paslaugos ar produkto aprašymas……………………………………………………………….8 psl.3. Marketingas………………………………………………………………………………….…11 psl.3.1. Rinkos apžvalga……………………………………………………………………………… 11 psl.3.2. Konkurentų analizė…………………………………………………………………………….12 psl.3.3. Marketingo planas……………………………………………………………………………..15 psl.3.3.1.Kainų politika…………………………………………………………………………………16 psl.3.3.2. Pardavimo strategija…………………………………………………………………………18 psl.3.3.3. Reklama ir rėmimas………………………………………………………………………….18 psl.4. Paslauga…………………………………………………………………………………………20 psl.4.1. Paslaugos proceso aprašymas………………………………………………………………….20 psl.4.2. Patalpos ir įrengimai…………………………………………………………………………….22psl.4.3. Žaliavos ir tiekėjai………………………………………………………………………………23psl.4.4. Gamybos savikaina…………………………………………………………………………….24 psl.5. Vadyba………………………………………………………………………………………….25 psl.5.1. Savininkai ir valdytojai………………………………………………………………………..25 psl.5.2. Darbuotojai……………………………………………………………………………………..26 psl.5.3. Organizacinė firmos struktūra………………………………………………………………….27 psl.6. Rizikos veiksniai……………………………………………………………………………….28 psl.7. Finansai…………………………………………………………………………………………29 psl.7.1. Reikalingas kapitalas ir jo panaudojimas………………………………………………………29 psl.7.2. Finansinės ataskaitos ………………………………………………………………………… 29 psl.7.3. Ekonominiai rodikliai …………………………………………………………………………35 psl.8. Literatūra…………………………………………………………………………………………36 psl.

SANTRAUKA

Mano planuojama įmonė dirbs telekomunikacijų srityje – atliks įvairius su telekomunikacijų verslu susijusius darbus. Įmonės pavadinimas UAB “ Teleta “. Pagrindinės įmonėje teikiamos paslaugos būtų: pardavimas išsimokėtinai, pardavimas taikant nuolaidas, pardavimas, priežiūra, specializuotas aptarnavimas ir konsultavimas. Šios įmonės ženklas atrodytų taip:

Kad įgyti pranašumą prieš konkurentus UAB “ Teleta “ garantuoja šias prekių sąvybes: kokybę, garantinį telefonų aptarnavimą, platų paslaugų spektrą, ryšio kokybę. Mes manome, kad klientai tikrai atkreips dėmesį į šias sąvybes.Reikia įdėti daugybę pastangų tiriant rinką, modeliuojant ekonominę bei finansinę veiklą, prognozuojant pelną ir pardavimus, tačiau reikia tiksliai suformuluoti įmonės dabartinius ir tolimesnius uždavinius bei jos pagrindinį tikslą, o taip pat sistemą, kaip visa tai bus įgyvendinta. Šios įmonės UAB “ Teleta “ pagrindiniai tikslai – įsitvirtinti rinkoje, gauti pelną, kaupti kapitalą verslo plėtotei.Projekto tikslai:• Apžvelgti ryšio priemonių rinką ir jos vystymosi tendencijas;• Nustatyti parduotuvės steigimui investicijos poreikį;• Pagrįsti projekto įgyvendinimo naudą;• Įvertinti siūlomo projekto ekonominį efektyvumą bei atsipirkimą;Verslo įkūrimui planuojama gauti 100 000 litų paskola 5 m. iš “ Vilniaus banko “, su 12 % palūkanų ir kasmet atiduoti jos dalį. Kasmetinė įmoka 25 000 litų. Paskola bus grąžinama pradedant nuo 2 m., tai reiškia paskolos atidavimo terminas 4 metai. Palūkanos mokamos kas ketvirtį.Nuosavas kapitalas 33374 litų. Tai palikimas.Ištyrus konkurentų veiklą paaiškėjo, jog konkurentais galime laikyti – PC “ Iki – Šermutas “, PC “ Rimi “; PC “ Maxima “.Didelę įtaką konkurencingumui turi ir telefonų kaina. Nustatant produkcijos kainas bus įvertinama produkcijos savikaina ir ypač stebima rinkos padėtis.Kaip sėkmingai vyks įmonės veikla didžiąja dalimi priklausys nuo jos valdymo ir vadovavimo jai. Didžiausia atsakomybė šiuo atveju tenka savininkui, tačiau ne mažiau svarbų vaidmenį atlieka ir kiti darbuotojai, ypač vadovaujantis personalas.Taigi, mes stengsimės kaip imanydami patenkinti klientų lūkesčius bei gauti iš to maksimalų pelną.

2. VERSLO APRAŠYMAS

2.1 Verslo srities aprašymas

Šiuo metu Lietuvoje legaliai telekomunikacijų priemonėmis prekiauja labai daug firmų, dauguma jų yra individualios arba UAB, bet yra ir firmų nelegaliai prekiaujančių. Stambiausios telekomunikacijų bendrovės yra “ Omnitel “; “ Bitė “; “ Tele-2 “. “Omnitel“ kompanija užima tvirtas rinkos lyderio pozicijas, todėl nusprendžiau teikti šios bendrovės paslaugas. Ji yra perspektyvi veikla, nes kas antras mobiliojo ryšio naudotojas Lietuvoje yra “ Omnitel “ klientas. Paslaugas teikti nuspręsta ištyrus rinką, išanalizavus vartotojo sąvybes, nustačius potencialią rinką, paskaičiavus prognozuojamą savikainą ir pelną, bei įvertinus galimus rizikos faktorius. Įmonė UAB “ Teleta “, teikianti telekomunikacijos paslaugas, įregistruota 2003 metais lapkričio mėn. 13 d., Panevėžio miesto savivaldybės rejestro tarnyboje. Prašoma iš “ Vilniaus banko “ 100 000 litų paskola, 5 metams su 12% metinių palūkanų. Nuosavas kapitalas – 33374 litų. Jį gavau palikimo būdu. Iš viso finansavimo – 133374 litų. Lėšos bus panaudotos prekėms, inventoriui pirkti bei patalpoms nuomuoti . Jei bus gauta paskola, įmonė pradės savo veiklą. Jau yra numatytos patalpos – Vaitkaus g.102. Tai patogi vieta, nes galima efektyvinti reklamą, atkreipiant didesnį klientų dėmesį, nes ši gatvė pakankamai judri, joje nėra gausu tokio tipo firmų ir reklaminių iškabų. Mūsų klientų ratas įvairus. Pagrinde sudaro jauni ir vidutinio amžiaus žmonės, pastovų pajamų šaltinį turinčios įmonės. Potenciali rinka mūsų teikiamai paslaugai per dieną apie 100 žmonių, kurios vidutiniškai gali duoti apie 20 – 30 mobiliųjų telefonų. Veiklą numatome 5 metams.Įmonėje dirbs 5 darbuotojai ir savininkė. Tai yra 4 – pardavėjai konsultantai, ir 2 – administracijos darbuotojai: savininkė – direktorė, vyr. finansininkė.

2.2 Verslo tikslai, galimybės

Tiriant rinką, modeliuojant ekonominę bei finansinę veiklą, prognozuojant pelną ir pardavimus, reikia tiksliai suformuluoti įmonės tikslus pirmiesiems ir vėlesniems darbo metams, bei jos pagrindinį tikslą, o taip pat sistemą kaip visą tai įgyvendinti. Svarbiausia, siekti numatytų tikslų, remiantis sudarytais planais ir atitinkamai juos koreguoti kintant rinkos sąlygoms. Svarbu, kad įmonės tikslus žinotų ne tik savininkas, bet ir kiekvienas įmonės darbuotojas. Darbuotojai turi žinoti savo pareigas, teises, atsakomybės sritį. Svarbu, kad įmonėje nuolatos ir nenutrūkstamai cirkuliuotų tiksli ir savalaikė informacija, kuri padėtų kontroliuoti ir gerinti veiklą.

Mūsų įmonės pagrindinis tikslas – teikti vartotojams juos tenkinančias kokybiškas paslaugas telekomunikacijos srityje ir gauti maksimalų pelną.Mūsų įmonės tikslai pirmaisiais metais:1. Įsitvirtinti rinkoje, pritraukiant pirkėjų dėmesį reklama, populiarinimu, sudarant su jais tiesiogines sutartis, akcijomis bei nuolaidomis;2. užtikrinti pastovias darbo vietas darbuotojams;3. užmegsti ilgalaikius patikimus ryšius su didmenininkais, dalyvaujant įvairiuose “ Omnitel “ tinklo rengiamuose renginiuose, palaikant su jais ryšį ir “ atveriant duris į savo firmą”;4. sudominti didesnį klientų ratą, taikant įvairias akcijas ( telefonai už 1 lt., papildę sąskaitą, už kiekvieną papildytą litą gaus po nemokamą minutę pokalbiams ir pan. ).Mūsų įmonės tikslai vėlesniais darbo metais:1. nukonkuruoti konkurentus, stebint jų trūkumus ir išvengiant jų mums, gerinant kokybę, aptarnavimo politiką;2. kelti paslaugų kokybę, tai yra pateikti jų daugiau ir kokybiškiau nei konkurentai;3. domėtis alternatyvia veikla;4. mažinti kiek įmanoma sąnaudas;5. pasiekti maksimalų pelną mažinant kiek įmanoma sąnaudas ir didinant pardavimų apimtį, kurio pagalba galėtume toliau plėtoti verslą.Iš šių tikslų galima išskirti keletą smulkesnių veiklos momentų, padedančių juos įgyvendinti: įmonės populiarinimas, išsamios informacijos apie esamus ir potencialius klientus rinkimas, tenkinančios užsakovus, darbų kokybės užtikrinimas, darbuotojų motyvacija, reguliarus ir nenutrūkstamas, reikalingų paslaugoms teikti, priemonių ir įrankių tiekimas bei priežiūra, optimalus pareigų pasidalinimas tarp darbuotojų.Įmonė samdys tik patyrusius telekomunikacijos srityje specialistus ir darbininkus. Taip bus užtikrinta reikalinga darbų kokybė. Darbo kokybė, apimčių didinimas priklauso nuo darbuotojų motyvuotumo.Taigi, šioje srityje bus imtasi tam tikrų priemonių. Įmonėje darbuotojams numatytas bazinis atlyginimas. Norint suinteresuoti ir juos darbų apimties plėtime, bus taikomos numatytos premijos.

2.3 Paslaugos ar produkto aprašymas

Mobilieji telefonai – viena iš susisiekimo priemonių. Atsirandant parduotuvėse vis daugiau telefonų, daugelis susidomėjo jų paprastumu ir naudingumu. Anksčiau gyventojai naudojosi, dalis jų tebesinaudoja, “ Telekomo” teikiamomis paslaugomis. Tačiau teko mokėti didelius mokesčius ir jais naudotis namų zonoje. Todėl daugelis žmonių atsisakė “ Telekomo” paslaugų ir pasirinko mobiliuosius telefonus. Žmonėms jie naudingi, nes lengva jų valdymo struktūra, didesnės susisiekimo galimybės, mažesni mokesčiai. Juos patraukė ir telefonų estetinis vaizdas, bei platus jų pasirinkimas Pvz:Motorola:C 336 C350 T720 V60

Nokia: 6100 6800 7210 8310

Samsung:C100 A400 T500 S100

Siemens:M50 M55 S55

Sony ericson:

T100 R600 T68i

Iš tokio plataus mobiliųjų telefonų asortimento kiekvienas gali išsirinkti sau tinkamą.Bendrovė be pagrindinės veiklos ( telefonų pardavimo ) teiks tokias paslaugas:1. išankstinio mokėjimo paslauga;2. informacijos teikimas trumpaisiais numeriais 117, 1533, 1566;3. perkant telefoną, prie sąskaitos pridedama tam tikra pinigų suma;4. taikomos nuolaidos;5. sudaromos sutartys su pirkėjais perkant išsimokėtinai ir pan.Garantuojame “ Omnitel” tinklo teikiamas paslaugas:1. paslaugų kokybę;2. ryšio kokybę;3. garantinį telefonų aptarnavimą;4. platų telefono teikiamų paslaugų spektrą (balso paštas; priminimas; ataskaitos).Paslaugos bus teikiamos visiems gyventojams, įvairioms įmonėms, norinčioms įsigyti mūsų produkcijos.Be minėtų paslaugų papildomai bus teikiamos tokios paslaugos:1. konsultavimas;2. pardavimas;3. priežiūra;4. taisymas;5. įpakavimas;6. paslaugų pardavimas ( internetas );7. vertę kuriančios paslaugos ( paslaugos prie plano “ Draugai”, “ Šeima”, “Namų zona” ).Taikysime nuolaidas, suteiksime garantiją, aptarnavimą ir teiksime paslaugas išsimokėtinai. Toliau tobulinsime klientų aptarnavimą. Iki šiol bendrovės informaciją buvo galima gauti automatiniu atsakikliu, internetu, faksu, taip pat klientai galėdavo specialistų klausti tiesiogiai. Nuo šiol informaciją bus galima gauti ir trumposiomis SMS žinutėmis. Tobulinsime teikiamas paslaugas siekdami garantuoti kokybišką ir patogų aptarnavimą.Efektyviam darbui su klientais naudojamas ne tik telefonas, bet ir kitos priemonės. Šiuolaikiniame kontaktų centre noriu akcentuoti, jog pats klientas gali dabar rinktis ne tik kokios informacijos jam reikia, bet ir jos gavimo būdą. Klientai naudojantys “ Omnitel “ tinklą gauna informaciją trumposiomis žinutėmis. Paskambinę “ Infolinijos” numeriu 117, nuolatiniai “ Omnitel “ abonentai trumposiomis žinutėmis galės gauti trumpuosius informacijos, pagalbos ir “ Omnitel “ paslaugų numerius, “ Omnitel “ bankų sąskaitų kodus ir numerius, balso pašto peradresavimo kodus, SIM kortelės atblokavimo kodus ir kt. Paskambinus trumpuoju numeriu 1533, specialistai konsultuoja apie teikiamas GSM ir duomenų perdavimo paslaugas, įkainius, mokėjimo terminus, įjungiamas ir išjungiamas paslaugas. Paskambinus trumpuoju numeriu 1566, galima administruoti paslaugas, keisti planą, sužinoti slaptažodžius.“ Mobilioji sekretorė “ – tai nemokami pranešimai apie praleistus skambučius, kai telefonas buvo išjungtas ar už ryšio zonos ribų, trumposiomis SMS žinutėmis.Mes manome, kad klientai tikrai atkreips dėmesį į mūsų firmos teikiamas paslaugas, bei platų mobiliųjų telefonų asortimentą.

Teikdami paslaugas taikysime optimaliausią kainodaros strategiją – kad kainos nebūtų daug žemesnės nei konkurentų, nes klientai supranta, kad kas yra pigu negali būti aukštos kokybės, ir kad kainos nebūtų labai aukštos, lyginant su rinkos kainomis.

3. MARKETINGAS

3.1 Rinkos apžvalga

Norint užtikrinti savo veiklos sėkmingumą, būtina detaliai išanalizuoti rinką, aptariant tokius esminius momentus kaip: rinkos imlumas, pardavimo perspektyva, šio tipo paslaugos ir produkto kaina rinkoje.Prieš pradedant veiklą ištyrėme rinką pagal geografinį ir demografinį segmentus. Tai yra apklausėme apie 200 gyventojų gyvenančių Klaipėdos, Vaitkaus, Kniaudiškių gatvėse, bei praeivių. Klausdami, ką jie mano apie šią steigiamą įmonę ir jos teikiančias paslaugas, siekėm išsiaiškinti, ar bus pakankama paklausa šiai paslaugai. Demografiniu požiūriu – mūsų įmonės klientų ratas įvairus. Pagrinde sudaro jauni ir vidutinio amžiaus žmonės, pastovų pajamų šaltinį turintys asmenys. Apklausiant pateikėm šiuos klausimus ( tiesiogiai ):1. Ar yra pakankamai tokių įmonių, teikiančių telekomunikacijos paslaugas, jūsų regione (Vaitkaus g. bei Klaipėdos g. )?a) pakankamai;b) mažai;c) ne.2. Ar didelis mobiliųjų telefonų, bei paslaugų pasirinkimas kitose tokio tipo įmonėse?a) galėtų būti didesnis;b) pakankamas;c) neatkreipiau dėmesio;d) mažas.3. Kuo remdamiesi parduotuvėse pasirenkate gaminius pirkti?a) tai nulemia kaina;b) tai nulemia išvaizda;c) tai nulemia ryšys;d) perku tik vienos firmos produkciją;e) mėgstu įsigyti naujus gaminius;f) tai nulemia kokybė.4. Ar pirktumėte naujus ką tik rinkoje pasirodžiusius gaminius panašia į konkurentų kaina, bet išsiskiriančius savo originalumu?a) taip, būtų įdomu išbandyti naują gaminį;b) ne, esu lojalus vienos firmos gaminių vartotojas.Apklausus respondentus ir suskaičiavus rezultatus padarytos tokios išvados, jog 60% sako, kad šiame rajone ( Vaitkaus g. bei Klaipėdos g. ) yra per mažai tokio tipo įmonių, 55% vartotojų teigė, kad pasirinkimas galėtų būti didesnis, 40% vartotojų pasirinkimą nulemia kokybė, o 30% – nulemia kaina, 90% gyventojų nori, kad būtų įsteigta įmonė, o 85% vartotojų pirktų panašia kaip konkurentų kaina, naujus gaminius norėdami juos išmėginti.Pagal atliktus tyrimus, padaryta išvada, kad daugumai vartotojų bus naudinga steigiamos telekomunikacijų įmonės produkcija ir jos teikiamos paslaugos.Šią telekomunikacijų įmonę UAB “ Teleta “ nutarta steigti Vaitkaus g. 102 Panevėžyje. Pasirinkta būtent ši vieta, nes čia mažai tokio tipo įmonių. Pagrindinis konkurentas šiame rajone – PC “ Iki – Šermutas “. Manau, kad gyventojai bus patenkinti naujai besikuriančia įmone ir jos plačiu mobiliųjų telefonų asortimentu, plačiu paslaugų spektru. Rinką planuojame 5 metams. Po šių metų ketiname tobulinti prekybą iš sukaupto kapitalo ir užimti aukštesnes pozicijas rinkoje.Remiantis telekomunikacijų bendrovės “ Omnitel “ duomenimis, vien šiemet “Omnitel “ pastatė 160 naujų bazinių stočių, iš viso Lietuvoje jų veikia net per 750. Šiuo metu “ Omnitel “ tinklo paslaugomis naudojasi per 1 milijoną abonentų.

3.2 Konkurentų analizė

Tai automatinis rinkos pusiausvyros mechanizmas, centrinė rinkos ekonomikos mokslo sąvoka. Konkurencijos neišvengiamumą lemią pirkėjų prioritetas pardavėjų atžvilgiu dabartinėse rinkose. Ir priešingai, esant pardavėjo rinkai, konkuruoja pirkėjai.Konkurentų elgsena – kompanijų tarpusavio kova:• rungtyniaus dėl naudingesnių prekės pardavimo sąlygų;• dėl retų ekonominių gėrybių ir vartotojų pinigų už kuriuos galima šias gėrybes įsigyti.Pagrindiniai konkurentai UAB “ Teleta “:a) PC “ Iki – Šermutas “ b) PC “ Maxima “c) PC “ Rimi “ Tačiau šiuose prekybos centruose yra įsteigti tik maži filialai, kuriuose prekių asortimentas, darbo našumas, paslaugų spektras yra nedidelis. Todėl manau, kad mūsų kuriama įmonė galės daugiau pasiūlyti.Kiekvienos įmonės tikslas – tai veiklos orientyras, vertinimo kriterijus. Visa įmonės veikla yra nukreipta iškeltiems tikslams įgyvendinti t.y. įsitvirtinti rinkoje, domėtis technologijos tobulinimu, kelti paslaugų kokybę, sudominti didesnį klientų skaičių, mažinti kiek įmanoma sąnaudas, pasiekti maksimalų pelną. Jiems įtakos turi rinkos partneriai, visuomenė, soc.grupės ir kt.Funkciniu požiūriu – įmonė gerins kokybę, bei diegs naujas technologijas. Pirmenybę teiks kaštams ir kokybei.Naudodama prekės tobulinimo koncepciją, UAB “ Teleta “ stengsis pritraukti pirkėjus, bei pralenkti konkurentus tobulindama kokybę, efektyvindama prekių bei ryšio reklamą, įvertindama asortimentą. UAB “ Teleta” stengsis išlaikyti pažangią technologiją, sieks didinti prekybos efektyvumą. Esmė – pasirinkti rinkos segmentą ir jį aptarnauti geriau ir efektyviau nei konkurentai.Įmonė negailės lėšų dirbančių žmonių kvalifikacijai kelti ir juos skatinti rūpintis įmonės reikalais ir sėkmingiau juos tvarkyti.

Kainos bus panašios į konkurentų, todėl ji nesieks aukštų ar žemų kainų strategijos, o stengsis savo kokybe, bei jų sąvybėmis užimti savo rinkos dalį. Įmonė sieks įsitvirtinti rinkoje patraukiant pirkėjus reklama, populiarinimu, sudarant tiesiogines sutartis su jais, nuolaidomis ir pan.Reikiamų konkurentinių pranašumų įgysime arba mažinant savikainą, arba didinant produkcijos apimtis ir tuo išsiskirsime iš konkurentų.Konkurencija vyksta ir dėl ryšio tinklo: “ Bitė “, “ Tele –2 “, “ Omnitel “.Mobiliojo ryšio rinkos tyrimas 2003 metais ( remiantis spauda “ Verslo balsas “ )

Taigi tyrimo rezultatuose matome, kad “ Omnitel “ ryšys užima didžiausias pozicijas rinkoje. Kadangi mano kūriama įmonė teiks paslaugas “ Omnitel “ tinkle, jai nebus sunku pritraukti klientų, nes jų dauguma renkasi “ Omnitel “ ryšį.Ištyrus konkurentų veiklą pagrindiniu konkurentu galime laikyti PC “ Iki – Šermutas “, nes mūsų steigiama įmonė kursis šalia jos. Taigi, juos stebime nuolat – kokie pokyčiai jų veikloje ir kodėl tai vyksta, ar tai vidinių, ar išorinių priežąsčių pasėkmė, ir kaip to išvengti mums.Norėdami išsiskirti iš konkurentų mūsų įmonė UAB “ Teleta “, artėjant šventėms, taikys nuolaidas. Telekomunikacijų bendrovė vykdys akciją privatiems savo klientams. Nuolatiniai “Omnitel“abonentai, įsigyjantys naujus telefono aparatus pagal lojalumo programą “ Ačiū “ iki metų pabaigos galės vos už 1 litą įsigyti naują EXTRA pakuotę.Artėjant Kalėdoms ir Naujiems metams mes norime sudaryti ypatingas sąlygas tapti mobiliems. Metus išbuvusiam “ Omnitel “ abonentu yra suteikiama 10% nuolaida naujam telefono aparatui, išbuvusiam “ Omnitel “ tinkle 2m. nuolaida – 15%, o 3m. ir ilgiau – 20%. Ši lojalumo programa “Ačiū“ unikali tuo, kad klientams norintiems be nuolaidų įsigyti naujus telefonus, kas mėnesį suteikiamos premijos priklausomai nuo jų buvimo tinkle trukmės bei vidutinės mėnesio sąskaitos dydžio.Dar viena kalėdinė akcija – iki kitų metų sausio mėnesio EXTRA naudotojai, bet kokiu būdu papildę sąskaitą, už kiekvieną papildytą litą gaus po nemokamą minutę pokalbiams. Taip pat įdomių žaidimų, laimėtojų lauks puikūs prizai.Manau, kad švenčių metas palankus ne tik pirkėjams, bet ir mums steigiant įmonę. Taikant šventines nuolaidas mes tikimės ne tik pritraukti didesnį pirkėjų ratą, bet ir pralenkti konkurentus savo sumanumu ir galimybėmis.UAB “ Teleta “ pagrindinis objektas – klientas, jo norų tenkinimas. Aukšto lygio aptarnavimas, sąžiningumas – mūsų pagrindinė veikla tam tikslui pasiekti, ko būtent trūksta mūsų dabartiniams konkurentams ir būsimiems klientams.Konkurentų palyginimas:Vertinimo kriterijaiĮmonės pavadinimas Vieta Paslaugų įvairovė Kokybė Aptarnavimo kultūra Reklama Darbuotojų skaičius Kainos PC “ Iki – Šermutas “ 7 5 8 7 6 6 8PC “Maxima “ 8 6 8 8 7 6 8PC “ Rimi “ 6 5 8 7 5 5 8Kuriama įmonė UAB “ Teleta ” 7 6 8 8 6 6 8

Įvertinę dabartinę situaciją, remdamiesi panašių įmonių patirtimi ir klaidomis stengsimės optimaliai patenkinti kliento norus. Tai įvykdyti mums yra nesunku ir aktualu, nes mes esame potencialūs klientai.

3.3 Marketingo planas

Pagrindiniai marketingo tikslai:1. naudojant reklamą informuoti vartotojus apie įmonės atsiradimą;2. tobulinti pardavimo bei aptarnavimo procesą, įgyjant patį naujausią inventorių;3. didinti pardavimų apimtis, ieškant naujų vartotojų;4. išsiskirti iš konkurentų, pateikiant naujos markės telefonus, gražius savo išvaizda, bei parduodant daugiau produkcijos.Kuriama telekomunikacijų įmonė UAB “ Teleta “ pasirinko rinkos koncepciją, nes manau, kad prekės ir paslaugos bus parduodamos, jei tinkamai ištirsime rinkos poreikius ir juos patenkinsime efektyviau nei konkurentai. Visa įmonės veikla bus orientuota į šių poreikių tenkinimą. Palanki vartotojų nuomonė užtikrins pakartotinius pirkimus. Be to, konkurencija su kitomis įmonėmis pvz.: PC “ Iki – Šermutas “, “Maxima“, “ Rimi “ taps lenktyniavimu, kuri iš jų geriau patenkins vartotojų poreikius ir sugebės gauti iš to didesnį pelną.Šitaip iš dalies suderiname savo ir pirkėjų interesus: pirkėjas patenkina savo poreikius, o mūsų įmonė gauna numatytą pelną. Pasirinkome šią koncepciją, nes mūsų firma gali pateikti naujų markių prekes ( telefonus ), geriau priderinti jas prie poreikių ir padidinti kainą, nes už tinkamesnę prekę pirkėjas sutiks mokėti daugiau.Rinkoje besireiškiančios firmos tarpusavyje skiriasi daugeliu požymių: dydžiu, veiklos kryptimi, keliamais tikslais ir kt. Be to, skirtingais laikotarpiais ta pati firma gali kelti skirtingus tikslus, keisti veiklos pobūdį. Todėl reikia pasirinkti marketingo strategiją. Mano kuriamoje įmonėje bus taikoma – “ aptarnauti savo išskirtinę rinkos dalį“, marketingo strategija. Ši strategija, mano požiūriu, yra tinkamiausia, nes nepretenduoju nei į kainų lyderio pozicijas – mažinti kainas, nei didinti jų. Mano telekomunikacijų įmonėje UAB “ Teleta “ kainos bus analogiškos konkurentų kainoms. Tačiau stengsimės išsiskirti iš jų pateikiant naujų markių mobiliuosius telefonus, atsižvelgiant į vartotojų poreikius parduoti tokius mobiliuosius telefonus, kokių dažniausiai reikia pirkėjams, taikysime nuolaidas. Taip pat išsiskirsime ne tik prekių asortimentu, bet ir jų kokybe, kiekybe, bei aptarnavimo kultūra kurios, manau, nepakanka konkurencinėse įmonėse.

Firmos ir prekės įvaizdį formuosime pasitelkę reklamą. Tai padės pakelti mūsų įvaizdį, bei pritraukti didesnį vartotojų ratą. Manau, kad mes paveiksime vartotojus pirkti mūsų produkciją ir taip stengsimės aptarnauti savo rinkos dalį.

3.3.1 Kainų politika

Kaina – labai svarbus marketingo programos elementas, sąlygojantis pardavimų veiklą.Kainų sistema mums padeda nustatyti kokių prekių ir paslaugų reikia visuomenei, kaip jas pateikti. Kai telekomunikacijų rinkoje kokių nors prekių pvz.: telefonų, kroviklių, papildymo kortelių, baterijų, ir kt. yra daugiau nei vartotojai jų pageidauja ir gali nupirkti, kainą mažinsime arba teiksime įvairias nuolaidas, kad galėtume išparduoti. Jei rinkoje šių prekių yra per mažai, kaina konkuruojant tarpusavyje pakils.Nustatant kainą atsižvelgėme į:• vartotojų elgseną – t.y.kokių prekių ir paslaugų jie pageidauja, kokias prekes ir paslaugas jie dažniausiai perka, jų ryšys su konkurentais ir kita;• konkurentus – t.y. atsižvelgėme į jų kainas, taikomas nuolaidas;• kaštus – t.y. kad kaina padengtų kaštus.Kainos strategija: kainos nustatymas produktui ar paslaugai – vienas atsakingiausių verslininko sprendimų. Taigi, mes savo prekėms ir paslaugoms kainas nustatėme remdamiesi konkurentų kainomis, bei atsižvelgiant į vartotojus.Mūsų įmonė UAB “ Teleta “ rinksis skverbimosi strategiją. Kaina pasitelkiama kaip svarbiausias konkuravimo įrankis, viliojantis ne tiek naujus, kiek konkurentų prekes jau perkančius vartotojus. Įmonė stengsis paveržti konkurentus taikydama įvairias nuolaidas ( prie plano; nemokamos žinutės; perkant telefoną, už tam tikrą sumą suteikiame nemokamų pokalbių; kalėdinės nuolaidos – aptartos ankstesniame skyriuje ir kita ) ir stengsimės jomis pritraukti pirkėjų daugumą.Mūsų įmonė nustatydama kainą siekia 2 tikslų:• išgyventi rinkoje;• didinti pardavimus.Telekomunikacijų įmonė UAB “ Teleta “ sieks įsitvirtinti rinkoje patraukiant vartotojus reklama, kokybe, kaina, nuolaidomis ir pan., sudarant su jais tiesiogines sutartis.Pardavimas – tai svarbus praktinis žingsnis marketinge. Kiekvienas pirkėjas norėtų įsigyti prekes kuo pigiau. Tačiau drauge pripažįsta, kad visos prekės ir paslaugos negali būti vienodai pigios. Mums ypač svarbu sužinoti, kiek pirkėjai yra pasirengę mokėti už prekę ar paslaugą. Kiekvienas pirkėjas turi ir gali išleisti tik tam tikrą pinigų sumą ( kiekį ). Jei prekės yra pigesnės, pirkėjai gali jų pirkti dažniau arba įsigyti daugiau. Brangstanti prekė po truputi praranda pirkėjus ir jų vis parduodama mažiau. Laikymasis gynimosi nuo konkurentų strategijos, padės įmonei nustatyti kainas panašias į konkurentų ir tokiu būdu įgyti pranašumą tik savo kokybe, didesniu prekių ir paslaugų spektru, bei jų savybėmis. Taip mes stengsimės užimti savo rinkos dalį. Nustatant kainą bus vertinama savikaina ir ypač stebima rinkos padėtis. Įmonės tikslas – įrodyti pirkėjams ir potencialiems klientams, kad šioje įmonėje UAB “ Teleta “ tą pačią prekę galima nupirkti reikiamu laiku ir optimaliausia kaina.Mūsų įmonės UAB “ Teleta “ mobiliųjų telefonų kainos:Siemens: M50 – 449 lt., M55 –599 lt., S55 –799 lt.Motorola: C336 – 149 lt., C350 – 469 lt., T720 – 699 lt., V60 – 799 lt.Sony Ericson: T100 – 449 lt., R600 – 449 lt., T68i – 899 lt.Samsung: C100 – 549 lt., A400 – 899 lt., T500 – 1000 lt., S100 – 899 lt.Nokia: 6100 – 699 lt., 6800 – 799 lt., 7210 – 749 lt., 8310 – 699 lt.Pasirinkau prekiauti naujų markių mobiliaisiais telefonais, kadangi manau, kad mados keičiasi greit ir vartotojai linkę sekti kartu su ja. Pasiteiravus klientų kokius jie telefonus mieliau pirktų: ar naujų markių, nesenai rinkoje pasirodžiusius telefonus? Ar senokai atsiradusius rinkoje telefonus? 78% teigia, kad mieliau rinktųsi naujesnius ir nesvarbu kokia kaina, nes ji kompensuoja geresnes telefono atliekamas funkcijas, gražesnę išvaizdą, bei kokybę. 22 % teigia, kad rinktųsi senesnius, nes jų valdymas yra paprastesnis ir jie kainuoja pigiau.Manau, kad šios kainos tikrai atitinka mobiliųjų telefonų kokybę, dizainą, bei jų atliekamas įvairias funkcijas. Pirkėjui nuolat atrodo, kad prekės yra per brangios. Pardavėjai dažnai galvoja priešingai. Tačiau pirkėjas nusipirkęs brangesnę prekę vėliau nesigaili, nes ji užtikrina gaminio kokybę ir garantiją. Didžiausia marketingo sėkmė, kai abu pripažįsta, kad kaina atitinka prekę.

3.3.2 Pardavimo strategija

Pardavimas – tai svarbus praktinis žingsnis marketinge. Šio marketingo elemento uždavinys – pateikti pirkėjams prekes jiems priimtu laiku, patogioje vietoje, reikiamą kiekį ir tinkamai.Mūsų įmonė taikys tiesioginį pardavimo būdą. Prekes parduosime galutiniam vartotojui be tarpininkų. Bus parduodama asmeniškai, paštu – siunčiami bukletai, katalogai. Šis pardavimo būdas geras tuo, kad galėsime asmeniškai bendrauti su vartotojais, išsiaiškinti jo poreikius, pateikti jiems informacijos apie šią įmonę, jos paslaugas bei pardavimą. Taip palaikysime glaudų ryšį su jais. Stengsimės kuo daugiau praplėsti pardavimo apimtį.

Pašto pagalba, siųsdami katalogus, kuriuose atsispindi mūsų įmonėje parduodamos prekės, stengsimės pritraukti daugiau klientų. Tai viena iš reklamos priemonių, kuri padeda suinteresuoti vartotoją pirkti prekę.Taigi pritaikę tiesioginį pardavimo būdą, tikimės užtikrinti didesnę pardavimo apimtį, taip pat ir didesnį įmonės pelną.

3.3.3 Reklama ir rėmimas

Reklama – tai labai reikšmingas rėmimo elementas. Ji yra neasmeniškas informacijos perdavimo būdas.Reklamos tikslas – atkreipti potencialių klientų dėmesį į tai, kad atsirado nauja telekomunikacijų įmonė UAB “ Teleta “ ir į tai, kokie yra jos privalumai prieš kitas tokio tipo įmones. Tai mūsų įmonės reklamos pagrindinė užduotis.Reklama duoda daug naudos ir informacijos ne tik mūsų įmonei, bet ir prekių pirkėjams, bei vartotojams. Mes stengiamės pateikti kuo geresnę informaciją, nes manome, kad ji skatina domėtis preke, nagrinėti jos sąvybes ir pirkti. Reklama mums naudinga ir tuo, kad ji neleidžia vartotojams pamiršti senai pažįstamų prekių, bei naujos mūsų įmonės.Reklama – konkuravimo įrankis. Pasitelkiant ja reklamuosime savo produkciją daugiau, išradingiau ir efektyviau už konkurentus. Per ilgesnį laiką tai gali duoti geresnių rezultatų. Informuodami vartotojus ir sukeldami pirkėjų susidomėjimą, reklamos pagalba mes tarsi padidinsime ir pačių prekių vertę – kai kurie pirkėjai dėl to pasiryžę mokėti brangiau. Mūsų prekėms ( mob.telefonai ) ir paslaugoms ( Omnitel ryšio ), pirkėjai taps mažiau jautrūs kainų pokyčiams, o tai mums gali būti labai paranku. Taip pat naudinga mums ir tai, kad ištikimi vartotojai mažiau reaguoja į konkurentų pasiūlymus.Kadangi mūsų įmonė UAB “ Teleta “ įsikūrusi netoli PC “ Iki – Šermutas “, mums privaloma turėti gerą iškabą, kad patrauktų žmonių ir pravažiuojančių dėmesį, o neleisti tai padaryti savo konkurentui PC “ Iki – Šermutas “. Tačiau tai tik išorės reklama. Taip pat reklama bus vykdoma taip:• reklama spaudoje – laikraščiuose ( Respublika, Lietuvos rytas; Sekundė );• spausdinta reklama – katalogai, reklaminiai lapeliai;• transliacinė reklama – televizija, radijas;• reklama pardavimo vietoje – vitrinos, iškabos, užrašai, įpakavimas;• kitos reklamos rūšys – įsimenanti reklama – tušinukai, maišeliai, kepuraitės, marškinėliai su “ Omnitel “ ryšio ženklu. Šią reklamos rūšį mums tieks pats “Omnitel “ centras, esantis Vilniuje, nemokamai. Intensyviai reklamuosime, nes manau, kad taip galima sparčiau pagerinti mažai žinomos mūsų įmonės, bei jos prekių ir paslaugų vertinimą. Reklamuosim ne tik savo įmonę, bet ir joje parduodamas prekes, “ Omnitel “ ryšį ir jo atliekamas paslaugas pvz.: trumpuosius numerius, nuolaidas ir pan. Manau, kad bene pagrindinis poveikis reklamuojant – kitų žmonių atsiliepimai, dėl to vėl sugrįžtame prie gero klientų aptarnavimo.Įmonės populiarinime reklama sudarys vidutinę dalį veiklos. Įmonės populiarinimu užsiims įmonės direktorė, dalyvaudama visuose stambiuose konkursuose (Omnitel centro ), kuriuos rengia “Omnitel “ tinklo atstovai kiekvienais metais, ir rinks informaciją. Ji stengsis kiekvienam klientui suteikti informaciją apie įmonę. Kadangi kiekviena pirkimo sutartis bus sudaroma individualiai, tai galima bus labai konkrečiai išsiaiškinti ko klientas nori, kokia kokybė jį tenkina.Taikysime šventines nuolaidas, bei akcijas pvz.: pastoviam “ Omnitel “ tinklo klientui, išbuvusiam 1m. ir daugiau šiame tinkle, taikoma nuolaida perkant telefoną; EXTRA naudotojai papildę sąskaitą, už kiekvieną papildytą litą gaus po nemokamą minutę pokalbiams ir pan. Nuolaidų pagalba, mes tikimės pralenkti konkurentus savo sumanumu ir galimybėmis. Manau, kad švenčių metas palankus ne tik pirkėjams, bet ir mūsų įmonei.

4. PASLAUGA

4.1 Paslaugos proceso aprašymasRinkos ekonomikoje žmonės teikiantys paslaugas, tiesiogiai ar ne tiesiogiai tenkinančius visuomenės narių poreikius, ekonomikos prasme yra tokie patys gamintojai, kaip ir tie, kurie gamina materialiąsias vertybesKiekvienas darbuotojas pradėdamas dirbti ar teikti paslaugas, privalėjo susipažinti su darbų saugos reikalavimais, priešgaisrinės saugos reikalavimais, t.p. su darbuotojo veiksmais prieš darbą ir po jo, bei juos pasirašyti.Ko reikia, kad būtų teikiamos paslaugos ( ar gaminama )?• darbas – tykslinga žmogaus veikla, reikalaujanti fizinių ir protinių jėgų;• kapitalas – finansų ir materialių išteklių, naudojamų gamyboje, vertė;• verslininkas ( verslumas ) – noras imtis verslo, prisiimti riziką.Taigi, šiuos tris pagrindinius kriterijus turime, tad mes pasirengę kurti įmonę ir teikti paslaugas.Mūsų įmonės UAB “ Teleta “ pagrindiniai paslaugos efektyvumo didinimo būdai:• paslaugos struktūros tobulinimas ir rinkos plėtimas;• darbo organizavimo tobulinimas;• įmonių ( t.y.mūsų įmonės ir “ Omnitel “ centro ) tarpusavio ryšiai;

• paslaugos kultūros ir darbuotojų kvalifikacijos kėlimas.Bendrovė be pagrindinės veiklos ( telefonų pardavimo ) teiks tokias paslaugas:• išankstinio mokėjimo paslauga – klientas gali iš anksto susimokėti už jam teikiamas paslaugas;• informacijos teikimas – darbuotojai teiks kvalifikuotą informaciją, kokios pageidaus klientai;• perkant telefoną, prie sąskaitos pridedama tam tikra pinigų suma, tai informuos klientą SMS žinutė;• taikomos nuolaidos ir pan.Darbuotojai teiks kvalifikuotas konsultacijas, pardavimą, priežiūrą. Taip pat bus parduodamos paslaugos ( internetas ); vertę kuriančios paslaugos ( įvairios paslaugos prie plano “ Draugai “, “Šeima“, “ Namų zona “ ).Taikysime nuolaidas, suteiksime garantiją, aptarnavimą ir teiksime paslaugas išsimokėtinai. Toliau tobulinsime klientų aptarnavimą, atsižvelgdami į jų norus. Stengsimės kuo geriau juos patenkinti.“ Omnitel “ abonentai, paskambinę numeriu 1566 gali valdyti paslaugas:• “ išrinktųjų “ pasirinkimą bei keitimą;• tarptautinius pokalbius;• reklaminius ir informacinius SMS pranešimus;• balso ir fakso paštą;• duomenų perdavimą;• plano keitimą ir kt.1566 paslaugų valdymas – tai patogus būdas įjungti / išjungti paslaugas, keisti planą, sužinoti slaptažodžius.Šias paslaugas teikia “ Omnitel “ centro darbuotojai. Įmonėje gali būti paskirtas atsakingas asmuo ( administratorius ), kuris galės užsakyti / atsakyti ( įjungti / išjungti ) paslaugas, kiekvienam omnitel abonentui. Atlikę veiksmą ( užsakę paslaugą, atsisakę paslaugos, pakeitę planą, sužinoję kokiu planu naudojatės ar gavę slaptažodį ) jūs gausite SMS žinutę apie sėkmingą ar nesėkmingą veiksmo įvykdymą.Taip pat paskambinę į “ Omnitel “ centrą, Jūs galite sužinoti:• dienos horoskopą;• sporto prognozę;• Lietuvos banko informaciją;• dienos naujienas;• prašnekėtą sumą ie kt. temų.Jums tereikia paskambinti mums trumpuoju numeriu 1528 pasakyti temą, apie kurią norėtumėte sužinoti ir Jums bus pateikta kvalifikuota darbuotojų konsultacija.“ Omnitel “ centras teikia dar kelias paslaugas:1) “ S.O.S skambučiai – tai paslauga, kuri leidžia nuolatiniam Omnitel abonentui su trimis pasirinktais pašnekovais kalbėtis nemokamai, kai už pokalbį sumoka pašnekovas;2) “ Išrinktieji “ – tai paslauga, kuri leidžia Omnitel abonentui ( turinčiam mokėjimo planą “Šeima”, “ Draugai” ) su penkiais pasirinktais pašnekovais kalbėtis žymiai pigiau;3) vaizdo žinutės – tai naujos Omnitel paslaugos, leidžiančios kurti ir siųsti žinutes su įvairiais vaizdais ir garsais4) Mobilusis internetas – tai paslaugos, suteikiančios galimybę per mobilųjį ryšį prisijungti prie interneto.Visos šios paslaugos, kurios teikiamos per mobilųjį ryšį, jas teikia tiesiogiai “Omnitel “ centras esantis Vilniuje. Mūsų įmonė gali tik pakonsultuoti klientus apie šias paslaugas. O jei klientas pageidautų užsisakyti kokią nors iš šių paslaugų, mes galime juos sujungti tiesiogiai su “ Omnitel “ tinklu, ar duoti jiems trumpąjį numerį, pagal norimą paslaugą. Mes teikiame tik informaciją apie šias paslaugas, tad mūsų įmonė nepatiria dėl to jokių išlaidų, nes tai tiesiogiai atlieka “ Omnitel “ centras.

4.2 Patalpos ir įrengimai

Įmonė UAB “ Teleta “ teikianti telekomunikacijos paslaugas, įsikūrusi Vaitkaus g. 102, Panevėžyje. Pastato kompleksas išdėstytas labai kompaktiškai yra šalia pagrindinio kelio. Teritorija ir keliai asfaltuoti. Kadangi gatava produkcija atvežama transportu, tai sudarys geras sąlygas transporto operacijoms atlikti. Taip pat ir klientams bus patogu susisiekti su mumis.Patalpos bus nedidelės: salė, direktoriaus kabinetas, sandėlys, pagalbinės patalpos.Įmonės vidaus patalpų planas:

Pvz.: 4.1.

Prekybinė salė

Direktoriauskabinetas Pagalbinės patalpos Sandėlys

Patalpos yra – 70 m2. Jas nutariau nuomoti , o ne pirkti. Patalpoms nupirkti reiktų apie 40 000 litų. Nuoma per mėnesį kainuoja 700 litų. Taigi per metus susidarytų 700 * 12 = 8400 lt. Norint neprarasti pastovios vietos, nuomos sutartį sudariau metams.

Bendrovė UAB “ Teleta “ pradėdama veiklą įsigyjo šį IMT:Lentelė 4.1Eil.nr. Inventorius Kiekis Balansinė vertė ( litais ) nusidėv.normametais Nusidėvėj.per mėnesį nusidėvėjimas per metus vnt. viso 1. Transporto priemonė 1 15000;- 15000;- 5 250;- 3000;-2. Vitrinos – stalai 2 10000;- 20000;- 6 277,78 3333,363. Vitrinos 2 10000;- 20000;- 6 277,78 3333,364. Kompiuteris 2 3000;- 6000;- 3 166,67 2000;-5. Telefonas 2 200;- 400;- 3 11,11 133,336. Ofiso baldai: 6.1. stalas 2 800;- 1600;- 6 22,22 266,676.2. fotelis 1 1000;- 1000;- 6 13,89 166,686.3. kėdė 4 100;- 400;- 6 5,55 66,6 Iš viso: x x 64400;- x 1025;- 12300;-

4.3. Žaliavos ir tiekėjai

Mūsų įmonė UAB “ Teleta “ užsiima prekyba telekomunikacijų srityje. Pradedant šį verslą jai reikėjo susirasti nuolatinius tiekėjus.UAB “ Teleta “ pagrindinis ir vienintelis tiekėjas “ Omnitel “ centras esantis Vilniuje. Su juo įmonė sudarė tiekimo sutartį. Tiekiama tik gatava produkcija. Esant prekių trūkumui, priklausomai nuo įmonių susitarimo, kartais pati įmonės UAB “ Teleta “ direktorė atsiveža prekes, kartais “ Omnitel “ centro paskirtas vairuotojas.

4.4. Gamybos savikaina

Savikainos apskaičiavimas 1 mėn. Lentelė 4.2Eil.Nr. Išlaidų pavadinimas Matovnt. Kiekis per mėnesį Bendra suma per mėn.

Litais %I. Pastovios išlaidos 1.1. Palūkanos % 1000 1000.00 3.301.2. Patalpų nuoma m 2 70 700.00 2.301.3. Įrengimų nusidėvėjimas m 1025.00 3.401.4. Administraciniai atlyginimai lt. 2 2200.00 7.301.5. Administracijos soc.draudimas % 2 682.00 2.301.6. Reklama lt. 3000.00 9.901.7. Administracijos garantinis fondas % 2 4.40 0.0141.8. Raštinės išlaidos vnt. 30 100.00 0.331.9. Telefonas min. 120 100.00 0.331.10. Komunalinės išlaidos:a) šildymas b) vanduo ( šaltas )c) šiukšlių išvežimas kwhm3žm. 840,2056 108,437,859,18 0,360,0260,0301.11. Kelių mokestis % 127.93 0.241.12. Kitos pastovios išlaidos vnt. 3 10.00 0.033 Iš viso pastovių išlaidų: 9074.79 29.902. Kintamos išlaidos 2.1. Prekės vnt. 22603.00 55.202.2. Darbuotojų atlyginimai lt. 4 3200.00 10.602.3. Darbuotojų soc.draudimas % 4 992.00 3.302.4. Darbuotojų garantinis fondas % 4 6.40 0.0212.5. Transporto išlaidos vnt. 2 80.00 0.262.6. Elektros energija kwh 345 100.05 0.332.7. Kuras ltr. 100.00 0.332.8. Kitos tiesioginės išlaidos vnt. 5 20.00 0.066 Iš viso kintamų išlaidų: 27101.45 70.10 Visa savikaina: 36176.24 100%

5. VADYBA

5.1. Savininkai ir valdytojai

Kaip sėkmingai vyks įmonės veikla didžiąja dalimi priklausys nuo jos valdymo ir vadovavimo jai. Taigi, didžiausia atsakomybė šiuo atveju tenka savininkui, kadangi jis turi sukurti firmos struktūrą, pasirinkti vadovavimo modelį bei stilių ir tai turi gerai apgalvoti dar prieš įkurdamas įmonę.Įmonės forma – uždaroji akcinė bendrovė. Ji vieno savininko nuosavybė, kuris valdo visą jos turtą ir jam priklauso visos jos pajamos.Šioje įmonėje UAB “ Teleta “ yra tik viena firmos savininkė, tai 22 metų Rita Bieliūnaitė dirbsianti ir firmos direktore, besimokanti Panevėžio kolegijoje 3 kurse, buhalterinės apskaitos specialybę. Savininkė organizuos visos įmonės veiklą, sudarys: darbo sutartis su darbuotojais, pirkimo sutartis su prekes teikiančia “ Omnitel “ kompanija, sudarys darbo grafiką ir supažindins darbuotojus su higienos reikalavimais, priešgaisrinės saugos reikalavimais ir kt.Firmos apskaitą ves paskirta finansininkė, kuri priimta atrankos būdu iš keliolikos kandidačių. Turinti buhalterinės apskaitos magistro laipsnį. Pasižymi atsakingumu, tvarkingumu, kruopštumu. Turi 2 metų darbo stažą, nuolat atnaujina įgytas žinias kasmet išklausydama “ Pačiolio “ organizuojamų kursų programą. Ji pasižymi: gebėjimais bendrauti su žmonėmis, aktyvumu, kupina norų pasiekti gerų rezultatų, nusimanymas finansų srityje.Visi darbuotojai – konsultantai pardavėjai – jauni specialistai, pilni idėjų, kupini energijos ir ryžto, nevengiantys atsisakyti laisvo laiko vardan bendro tikslo. Pasižymi darbingumu, jais galima pasitikėti. Jie yra 4:1. Asta Sutaitė – 23 m.studentė. Mokosi KTU – administravimo specialybėje 4 kurse. Kupina idėjų ir naujų pasiūlymų, sugeba prižiūrėti tvarką, palaikyti kitų žmonių optimizmą, esant nesekmėms.2. Juozas Petraitis – 25 m. vaikinas, baigęs VU ekonomikos fakultetą – verslo administravimo ir vadybos specialybę. Jis yra kruopštus, dėmesingas, greitai vykdo užduotis.3. Jurgita Burneikaitė – 24 m. baigusi VU ir įgyjusi marketingo specialybę. Mėgsta sparčią veiklos plėtotę ir naujoves. Pasižymi nuovoka, parenkant naudingas prekes ir paslaugas.4. Marius Urbonas – 26 m. vaikinas, baigęs Panevėžio kolegiją kompiuterinės technikos specialybę. Jis yra pareigingas, išmano savo sritį, o mūsų firmai tai naudinga, nes mes prekiaujame mobiliaisiais telefonais ir jų dalimis, tai technika, apie kurią gerai išmano šis darbuotojas.Žinodama, kad įmonės klestėjimas priklauso nuo darbuotojų kvalifikacijos, prieš juos priimant į darbą, aš dariau atranką. Priėmimą skelbiau informacijos priemonėse ( laikraščiuose, internete, darbo biržoje ). Atrankos būdu išsirinkau būtent šiuos darbuotojus, nes jie atitiko mano keliamus reikalavimus. Manau, kad tai gera komanda, kuri sieks įgyvendinti įmonės tikslus.

5.2. Darbuotojai Lentelė 5.1Administracija PareigybėSavininkė Rita Bieliūnaitė DirektorėSvarbiausia darbuotoja: Agnė Juknaitė FinansininkėAptarnaujantis personalas: 1) Asta Sutaitė Pardavėja – konsultantė2) Juozas Petraitis Pardavėjas – konsultantas3) Jurgita Burneikaitė Pardavėja – konsultantė4) Marius Urbonas Pardavėjas – konsultantas

Darbuotojų darbo užmokestisLentelė 5.2Pareigybė DarbuotojųSk. Atlyginimas Iš viso atlyginimo per mėnesį Soc. draudimas per mėn. 31% Garantinis fondas 0,2% Metiniai darbo kaštaiDirektorė 1 1200 1200 372 2.40 18892.80Finansininkė 1 1000 1000 310 2.00 15744Pardavėjai – konsultantai 4 800 3200 992 6.40 50380.80Iš viso: 6 x 5400 1674 10.80 85017.60

5.3. Organizacinė firmos struktūra

6. RIZIKOS VEIKSNIAI

Kaip ir bet kita įmonė UAB “ Teleta “ veiks daugybė veiksnių. Tai veiksniai priklausantys ir nepriklausantys nuo įmonės vadovų. Todėl norint išvengti didelės rizikos pabandyta įvertinti jos veiksnius:• Nauji konkurentai – Lietuvoje vis daugiau verslininkų, kurie verčiasi telekomunikacijų verslu. Rinkoje turėtų išlikti tie, kurie įstengs gana greitai įsigyti šiuolaikiškiausių prekių ir sudaryti palankias sąlygas joms įsigyti.• Telekomunikacinių paslaugų bei prekių kainų padidėjimas, iškiltų grėsmė prarasti dalį klientų arba iššauktų pelno sumažėjimą.• Kvalifikuoto personalo praradimas ir trūkumas. Kadangi, bet kuriuo momentu gali atsitikti taip, kad įmonę paliks darbuotojai ar prireiks papildomo personalo.• Pokyčiai rinkoje. Paskutiniu metu susidomėjimas mobiliais telefonais, bei jų paslaugomis vis auga, tačiau reiktų daryti ir tokią prielaidą, kad ši situacija gali pasikeisti. Sumažėjusi paklausa mūsų teikiamoms paslaugoms būtų labai nuostolinga. Todėl reikia skatinti žmones tuo domėtis. Tai galima padaryti taikant nuolaidas, iškabinant plakatus su įv.šūkiais, dalyvaujant įv. akcijose.

Naują verslą pradėti visada sunku. Telekomunikacijų pasaulis vis plečia savo ribas, todėl vis sunkiau yra rasti vietą šiame versle ir konkuruoti su stambesnėmis firmomis. Tokiu atveju, praradus savo pozicijas rinkoje labiausiai pasijaučia firmos finansinėje veikloje, o tai reiškia, kad praradus dalį pelno mažėja kompanijos perkamoji galia, atsiranda daug pašalinių darbų, kurie reikalauja tam tikrų išlaidų. Kaip ir pagrindinės visų firmų pagrindinė rizika yra finansinėje srityje, nes pagrindinis pelnas bus nemaksimizuotas dėl paskolų.Alternatyvios veikimo kryptys: neaukštos kainos, didelis pasirinkimas, įv.nuolaidos, pristatymai.

7. FINANSAI

7.1. Reikalingas kapitalas ir jo panaudojimasLentelė 7.1.Investicijų poreikis ir paskirstymas ( litais)Straipsniai Striapsniai PROJEKTO IŠLAIDOS PROJEKTO FINANSAVIMAS Ilgalaikiui turtui formuoti Patalpų įsigyjimas 0 Nuosavas kapitalas 33374Patalpų įrengimo išlaidos 15000 Ilgalaikės paskolos 100000Inventorius, baldai 49400 Transporto priemonė 15000 Iš viso: 79400.00 Apyvartiniam turtui formuoti Dangteliai,šniūreliai,maišeliai 45206 Krovikliai,kortelės,baterijos Prekės Pinigų rezervas 8768 Iš viso: 53974 Iš viso išlaidų: 133374 Iš viso finansavimo: 133374

7.2. Finansinės ataskaitosLentelė 7.2.Paskola ( litais ) ir jos grąžinimo grafikasPaskolos suma 100000 Padengimo terminas ( metais ) 5 Mokėjimų skaičius per metus 4 Palūkanų norma ( % ) 12 Paskolos išmokėjimas pradžia 2 pabaiga 5 Paskolos išmokėjimo terminas 4

Paskolossuma Dengimas Palūkanos Mokėjimaiiš viso Ketvirčiai Metai100000 0 3000 3000 1 1 metai100000 0 3000 3000 2 100000 0 3000 3000 3 100000 0 3000 3000 4 0 12000 12000 Iš viso per metus100000 6 250 3000 9 250 1 2 metai93 750 6 250 2 813 9 063 2 87 500 6 250 2 625 8 875 3 81 250 6 250 2 438 8 688 4 25 000 10 875 35 875 Iš viso per metus75 000 6 250 2 250 8 500 1 3 metai68 750 6 250 2 063 8 313 2 62 500 6 250 1 875 8 125 3 56 250 6 250 1 688 7 938 4 25 000 7 875 32 875 Iš viso per metus50 000 6 250 1 500 7 750 1 4 metai43 750 6 250 1 313 7 563 2 37 500 6 250 1 125 7 375 3 31 250 6 250 938 7 188 4 25 000 4 875 29 875 Iš viso per metus25 000 6 250 750 7 000 1 5 metai18 750 6 250 563 6 813 2 12 500 6 250 375 6 625 3 6 250 6 250 188 6 438 4 25 000 1 875 26 875 Iš viso per metusIš viso per metus0 100000 37 500 137 500 Iš viso .

UAB “ Teleta “Pelno ( nuostolio ) ataskaita 200X m.Lentelė 7.3.

Eil. Išlaidų pavadinimas 1 mėn. 2 mėn. 3 mėn. 4 mėn. 5 mėn. 6 mėn.Nr.

1 Pajamos 42643,00 47524.00 43902.00 44596.00 39730.00 37777.002 Pastovios sąnaudos 2,1 Palūkanos 1000,00 1000,00 1000,00 1000,00 1000,00 1000,002,2 Patalpų nuoma 700,00 700,00 700,00 700,00 700,00 700,002,3 Įrengimų nusidėvėjimas 1025,00 1025,00 1025,00 1025,00 1025,00 1025,002,4 Administracijos atlyginimai 2200,00 2200,00 2200,00 2200,00 2200,00 2200,002,5 Administracijos soc.draudimas 682,00 682,00 682,00 682,00 682,00 682,002,6 Administracijos garantinis fondas 4,40 4,40 4,40 4,40 4,40 4,402,7 Reklama 3000,00 3000,00 2000,00 2000,00 2000,00 2500,002,8 Raštinės išlaidos 100,00 100,00 50,00 60,00 40,00 70,002,9 Telefonas 100,00 110,00 80,00 100,00 130,00 110,002.10 Komunalinės sąnaudos: 2.10.1 šildymas 108,43 108,43 108,43 108,43 2.10.2 vanduo (šaltas) 7,85 7,85 7,85 9,42 9,42 7,852.10.3 šiukšlių išvežimas 9,18 9,18 9,18 9,18 9,18 9,182,11 Kelių mokestis 0.3% 127,93 142,57 131,71 133,79 119,19 113,332,12 Kitos pastovios sąnaudos 10,00 15,00 20,00 50,00 35,00 60,00 Iš viso pastovių sąnaudų: 9074,79 9104,43 8018,57 8082,22 7954,19 8481,763 Kintamos sąnaudos 3,1 Prekės 22603,00 25556.00 23151.00 24009.00 21238.00 20195.003,2 Darbuotojų atlyginimai 3200,00 3200,00 3200,00 3200,00 3200,00 3200,003,3 Darbuotojų soc.draudimas 992,00 992,00 992,00 992,00 992,00 992,003,4 Darbuotojų garantinis fondas 6,40 6,40 6,40 6,40 6,40 6,403,5 Transporto išlaidos 80,00 50,00 60,00 20,00 10,00 30,003,6 Elektros energija 100,05 102,95 95,7 97,15 92,8 102,953,7 Kuras 100,00 70,00 120,00 80,00 100,00 70,003,8 Kitos tiesioginės sąnaudos 20,00 20,00 30,00 50,00 35,00 40,00 Iš viso kintamų sąnaudų: 27101 29997,4 27655,1 28454,6 25674,2 24636,44 Bendros sąnaudos 36176,24 39101,78 35673,67 36536,77 33628,39 33118,115 Pelnas prieš apmokestinimą 6466,76 8422,22 8228,33 8059,23 6101,61 4658,896 Pelno mokestis 15 % 970,01 1263,33 1234,25 1208,88 915,24 698,837 Grynas pelnas 5496,75 7158,89 6994,08 6850,35 5186,37 3960,06

Eil. Išlaidų pavadinimas 7 mėn. 8 mėn. 9 mėn. 10 mėn. 11 mėn. 12 mėn.Nr.

1 Pajamos 33782.00 28586.00 29777.00 30392.00 29260.00 31835.002 Pastovios sąnaudos 2,1 Palūkanos 1000,00 1000,00 1000,00 1000,00 1000,00 1000,002,2 Patalpų nuoma 700,00 700,00 700,00 700,00 700,00 700,002,3 Įrengimų nusidėvėjimas 1025,00 1025,00 1025,00 1025,00 1025,00 1025,002,4 Administracijos atlyginimai 2200,00 2200,00 2200,00 2200,00 2200,00 2200,002,5 Administracijos soc.draudimas 682,00 682,00 682,00 682,00 682,00 682,002,6 Administracijos garantinis fondas 4,40 4,40 4,40 4,40 4,40 4,402,7 Reklama 2500,00 2000,00 3000,00 3000,00 3000,00 3000,002,8 Raštinės išlaidos 60,00 50,00 45,00 55,00 50,00 50,002,9 Telefonas 80,00 100,00 80,00 80,00 60,00 70,002.10 Komunalinės sąnaudos: 2.10.1 šildymas 108,43 108,43 108,432.10.2 vanduo (šaltas) 7,85 7,85 9,42 7,85 7,85 9,422.10.3 šiukšlių išvežimas 9,18 9,18 9,18 9,18 9,18 9,182,11 Kelių mokestis 0.3% 101,35 85,76 89,33 91,18 87,78 95,52,12 Kitos pastovios sąnaudos 45,00 50,00 50,00 60,00 50,00 50,00 Iš viso pastovių sąnaudų: 8414,78 7914,19 8894,33 9023,04 8984,64 9003,933 Kintamos sąnaudos 3,1 Prekės 18152.00 15402.00 16058.00 16343.00 15824.00 17416.003,2 Darbuotojų atlyginimai 3200,00 3200,00 3200,00 3200,00 3200,00 3200,003,3 Darbuotojų soc.draudimas 992,00 992,00 992,00 992,00 992,00 992,003,4 Darbuotojų garantinis fondas 6,40 6,40 6,40 6,40 6,40 6,403,5 Transporto išlaidos 10,00 50,00 10,00 10,00 15,00 10,003,6 Elektros energija 97,15 102,95 92,8 97,15 100,05 100,053,7 Kuras 90,00 100,00 50,00 80,00 60,00 50,003,8 Kitos tiesioginės sąnaudos 60,00 45,00 40,00 50,00 60,00 50,00 Iš viso kintamų sąnaudų: 22607,55 19898,35 20449,2 20778,55 20257,45 21824,454 Bendros sąnaudos 31022,33 27812,54 29343,53 29801,59 29242,09 30828,385 Pelnas prieš apmokestinimą 2759,67 773,46 433,47 590,41 17,91 1006,626 Pelno mokestis 15 % 413,95 116,02 65,02 88,56 2,69 150,997 Grynas pelnas 2345,72 657,44 368,45 501,85 15,22 855,63

7.3. Ekonominiai rodikliai

1. – visa pardavimų suma ( pajamos ) – 439804 Lt.– visa parduotų prekių savikaina – 235947 Lt.– visas bendrasis pelnas – 47518,58 Lt.

2. visas bendrasis pelnas 47518,58 visa pardavimų suma 439804Šis koeficientas rodo, kad kiekviename parduotų pajamų lite, mes gausime 1,10 lt. pelno.

3. Visos įmonės išlaidos – 392285,42 Lt.4. visos įmonės išlaidos 392285,42 bendrojo pelno % 0,11

Šiame taške išlaidos lygios pajamoms, ir toliau gaminant bus gaunamas pelnas.

8. LITERATŪROS SĄRAŠAS

1. Bagdonas E., Kazlauskienė E. Biznio įvadas, K, 19982. Gaučaitė V. Financinė biznio plano dalis, V, 19933. Gaučaitė V., Urbanavičius L. Biznio planas V, 19934. Jaukauskas G., Jankauskas M. Kaip pačiam parengti smulkaus verslo (biznio) planą, V, 19935. Jovaiša A. Kaip parengti verslo planą, V, Pačiolis, 19966. Labutinė E., Aputukienė R. Mažų ir vidutinių įmonių kūrimas ir valdymas, V, 19977. Palanienė N. Firmos verslo planas, V, 1997 8. PranulisV., Pajuodis A ir kt., Marketingas, V, 19939. Usevičius K. Kaip parengti biznio planą, V, 199310. Verslininko knyga, V, 199411. Žižys V. Smulkaus verslo pradmė, V, 1993.12. Bubulaitienė L. Verslo ekonomikos metodiniai, P.