INVESTAVIMO IR TAUPYMO PASLAUGOS

INVESTAVIMO IR TAUPYMO PASLAUGOSIndividualus savarankiškas darbas

KLAIPĖDA 2007

Įvadas

Šiandien vis daugiau žmonių supranta, kad negalime gyventi šia diena, kad reikia taupyti ne tik pensijai, vaikų mokslui ir kitiems tikslams, bet ir tiesiog turėti atsargą nenumatytam gyvenimo atvejui – paskolai grąžinti laikinai netekus darbo ar susirgus, būtinoms išlaidoms netekus šeimos maitintojo ar panašiai.Taip ir mes, jei jau turime sukaupę pinigų, kurių neplanuojame išleisti artimiausiu metu – galvojame apie priemones, kaip šiuos pinigus panaudoti geriausiai – juos investuoti ar taupyti (banke ar ,,kojinėje” namie). Visame pasaulyje pripažintos taupymo ir investavimo paslaugos susilaukia vis didesnio pripažinimo ir Lietuvoje. Prieš dešimt ar net penketą metų populiariausia ir bene vienintelė taupymo priemonė buvo terminuotasis indėlis, tai dabar jau galime rinktis įvairiausias paslaugas ir galimybę daugiau uždirbti. (Pavyzdžiui, investicinis gyvybės draudimas, kredito kortelės ir taip toliau).

Investavimas

„Atminkite: pinigai turi savybę daugintis“ (B. Franklinas) Investavimas – tai tam tikros mūsų santaupų dalies pavertimas finansiniais aktyvais (buhalterinio balanso dalis, kurioje parodomos įmonės, ūkinės lėšos, jų sudėtis ir išdėstymas tam tikrą dieną), kitaip sakant „aktyvusis taupymas“, kurie mums padeda ne tik išsaugoti pradinę pajamų vertę, bet ir atneša papildomą naudą, tai yra „augina“ mūsų pradines pajamas taip pat praplečia mūsų gyvenimo tikslus bei galimybes. Investavimas padeda siekti ilgalaikių tikslų, todėl tos dalies, kurią skyrėte finansiniams aktyvams, stenkitės „nejudinti“. Ko gero, daugumai kyla klausimas: o kokią dalį tų santaupų reiktų skirti tam aktyviam taupymui? Finansų išminčiai pataria, kad ši dalis turėtų būti ribose tarp 10 ir 30 % nuo gaunamų pajamų. 10 % yra minimali dalis, kurią visada galime leisti sau atsidėti. Kai pajamos labai minimalios 10 % ( 60 – 200 lt ) sudaro sumą, kurios atrodytų neįmanoma investuoti, tada pasireiškia investavimo bruožas – tai atidus, apgalvotas ir protingas pinigų valdymas. Juk galima tuos 60 – 200 litų pirmame etape priskirti tiesiog prie pasyvaus taupymo ir po metų pervesti į aktyvų taupymą arba, kitaip sakant, investuoti. Tai jau bus ne 60 litų, o 720 litų ir ne 200 litų, o 2400 litų. Ko gero, sutiksite, kad tokią sumą iškart atidėti investavimui gali toli gražu ne kiekvienas. Tuomet galima paprieštarauti – jeigu visus metus santaupos yra tik pasyvioje taupymo stadijoje, aš nieko neišlošiu? Yra būdų, kaip išvengti ir to – kas mėnesį aktyviai taupyti investuojant į kaupiamąjį arba investicinį gyvybės draudimą. Dar vienas aktyvaus taupymo pavyzdys, kuris nereikalauja netgi grynųjų santaupų – tai pensijų fondai. Šios įvairios investavimo galimybės parodo, jog kiekvienas iš mūsų galime pasirinkti savo asmeninių finansų valdymo ir aktyvaus taupymo būdą . Žinoma aktyvus taupymas turi ir minusų: esminis jo trūkumas – kad tai susiję rizika prarasti investuotas santaupas . Kitas sąlyginis minusas, lyginant su pasyviu taupymu – tai likvidumas. Kadangi pinigai šiame taupymo etape paverčiami įvairiomis finansinėmis priemonėmis (akcijos, investiciniai vienetai, obligacijos, gyvybės draudimas ir taip toliau), galima susidurti su tam tikromis laiko sąnaudomis, kol paversime juos pinigais. Apibendrinant aktyvųjį taupymą, arba, kitaip sakant, investavimą, galima teigti, kad kokį investavimo būdą bepasirinktume, visuomet turime siekti, kad mūsų pinigai dirbtų ir atneštų mums papildomų pajamų ir didintų turimą mūsų turtą. Nors mintis atrodo paprasta, bet tai yra svarbiausia idėja, kurią mes privalome įsisąmoninti pradėdami investuoti. „Jeigu norite turėti pinigų, negaiškite tuščiai laiko“ (B. Franklinas).

Taupymas„Jeigu norite būti turtingas, išmokite ne tik uždirbti, bet ir taupyti“ (B. Franklinas) Taupymas yra tam tikra mūsų santaupų dalis, kuri skirta atidėti mūsų išlaidas (vartojamasis taupymas) arba kaupti mūsų pajamas ateičiai (pasyvusis taupymas). Pagal praktiką tai būna arba labai artima ateitis – gyvenimiškų poreikių patenkinimas (dažniausiai vartojamasis taupymas) arba atidėjimas „juodai dienai“ (dažniausiai pasyvus taupymas). Po vartojamuoju taupymu slypi tai, kad, norime mes tai pripažinti ar nenorime, gyvenimo kokybė gerėja ir tuo pačiu kyla mūsų norai, tai yra mes taupome geresniam būstui, geresnei mašinai, savo išsvajotam hobiui, galų gale turiningesniam laisvalaikiui. Tai yra mes atidedame dalį savo santaupų būsimoms išlaidoms. Kitą dalį santaupų mes linkę skirti pasyviam taupymui – tai gryni pinigai namie (kitaip vadinamas taupymu „kojinėje“), einamoji sąskaita banke, taupomasis indėlis. Pirmaisiais dvejais atvejais pasyvus taupymas padeda tik kaupti mūsų pajamas, bet nepadidina jų (netgi iš dalies sumažina, nes pinigai per ilgą laikotarpį nuvertėja – infliacijos poveikis). Taupymas bankuose indėlių pavidalu leidžia kaupti pajamas ateičiai su tam tikru minimaliu jo prieaugiu (tačiau neretai tą prieaugį „suvalgo“ ta pati infliacija, tad realiai lieka tik ta pati turėta pajamų dalis). Taupymo privalumas yra tame, kad jis yra likvidus turtas (likvidus – tai greitai paverčiamas pinigais), nes čia taupoma pačių pinigų pavidalu (litais, eurais, doleriais). Tad iškilus bet kokiam poreikiui ar nelaimei galime greitai jais pasinaudoti. Apibendrinant galima pasakyti, kad mūsų pasąmonėje visgi dominuoja toks požiūris į taupymą: „pinigai yra saugūs ir stabilūs“. Tačiau, įsigilinus į praktinius aspektus matyti, kad jie ilgainiui vis tiek praranda savo perkamąją galią (infliacija, kuro brangimas ir kita) ir dažnai nebėra tiek verti, kiek buvo verti pajamų gavimo momentu.

DėstymasAB Nordea Bank Lietuva taupymo ir investavimo paslaugosPrivatiems klientams teikiamos šios paslaugos:

1.Terminuotasis indėlisSaugi priemonė laisvoms lėšoms investuoti pasirinktam laikotarpiui ir už tai gauti iš anksto žinomas palūkanas. 2.Indėlis PLIUSTaupymo forma tiems, kurie nori gauti didesnes palūkanas ir prisiimti nedidelę riziką.

Terminuotasis indėlis – puikus būdas saugiai investuoti savo santaupas ir užsitikrinti papildomas pajamas. Palūkanos už terminuotąjį indėlį yra fiksuojamos laikotarpiui iki 1 metų. Indėlių, kurių laikotarpis yra ilgesnis nei 1 metai, palūkanos peržiūrimos kasmet.

Terminuotieji indėliai litais (galioja nuo 2007-05-10)Terminas (mėnesiais) Metinė palūkanų norma, proc. Bronziniams klientams Sidabriniams klientams Auksiniams klientams1 3,10 3,15 3,202 3,20 3,25 3,303 3,40 3,45 3,506 3,60 3,65 3,709 3,70 3,75 3,8012 3,90 3,95 4,00

Plius ir Ypatingiesiems klientams yra taikomos palūkanų normos Bronziniams klientams. Jaunimo programos klientams yra taikomos palūkanų normos Sidabriniams klientams.

Indėlis PLIUS – nauja taupymo forma klientams, kurie nori gauti didesnes nei terminuotųjų indėlių palūkanas, tačiau nenori rizikuoti įsigydami akcijų. Indėlio PLIUS – tai investicinis indėlis, kurio esmė: Nordea Bank Lietuva tam tikrą laikotarpį suteikia galimybę klientams įsigyti šį indėlį, garantuodamas fiksuotą palūkanų procentą. Investicinio indėlio lėšas bankas investuoja ir, jei išsipildo tam tikros išankstinės sąlygos, klientui sumoka papildomas palūkanas.

Verslo klientams:

1.Sąlyginio indėlio sąskaita- banko sąskaita, kuria patogu naudoti sandoriuose susijusiuose su bendrais pirkimais 2.Terminuotasis indėlis- banko sąskaita, skirta perteklinių lėšų laikymui

Sąlyginio indėlio sąskaita – tai banko sąskaita, kurios valdymą, remdamasis pirkėjo ir pardavėjo sutartimi, bankas apriboja tam tikromis sąlygomis. Sąskaita naudojama, kuomet pirkėjas dėl vienokių ar kitokių priežasčių nenori su pardavėju atsiskaityti iš anksto. Sąlyginio indėlio sąskaitos sutartis, kurią sudaro bankas, konstatuoja, kad mokėjimo pavedimas į tam tikrą banko sąskaitą turi būti padarytas prieš prekių pristatymą. Sutartyje nurodoma kokius dokumentus pardavėjas privalo pristatyti bankui tam, kad įvykdžius pirkėjo nustatytas sąlygas, pardavėjas įgytų teisę valdyti sąskaitoje esančias lėšas. Sąlyginio indėlio sąskaita yra naudinga alternatyva, jeigu pirkėjas ir pardavėjas vienas kito gerai nepažįsta ir dėl kokių nors priežasčių nenori naudoti akredityvo.

Sąlyginio indėlio sąskaitos naudojamos eiliniuose eksporto sandoriuose, ilgalaikiuose eksporto užsakymuose, statybiniuose, renovacijos bei kituose, pagal sutartis vykdomuose projektuose, prekyboje per tarpininkus. Sąlyginio indėlio sąskaitas patogu naudoti sandoriuose susijusiuose su bendrais pirkimais.

Terminuotasis indėlisPerteklines įmonės lėšas galite pervesti iš einamosiso banko sąskaitos į terminuotąjį indėlį ir gauti didesnes palūkanas. Terminuotųjų palūkanų normos (galioja nuo 2007 05 10) Terminas (mėnesiais) Metinė palūkanų norma* (proc.) LTL EUR USD1 3,20 2,60 3,602 3,30 2,70 3,703 3,50 2,75 3,806 3,70 2,90 3,909 3,80 3,05 4,0012 4,00 3,20 4,10*Sumoms iki 100000 LTL, EUR, USD bankas apdraudžia indėlį pagal Suomijos respublikos įstatymus.

Šis bankas pensijų kaupimo fondo neturi.

AB bankas Šiaulių bankasŠiame banke privatiems klientams ir verslo klientams paslaugos teikiamos tokios pačios:

1.Terminuotasis indėlis.2.Terminuotasis indėlis su mokėjimo kortele.3.Terminuotasis indėlis su kintama palūkanų norma.4.Kaupiamasis indėlis.5.Taupomasis indėlis. 6.Terminuotasis indėlis internetu.

Terminuotasis indėlis – tai indėlis, kurio palūkanos priklauso nuo pasirinktos indėlio trukmės. Kuo ilgesnis terminas – tuo didesnės palūkanos. Už terminuotuosius indėlius mokamos didžiausios palūkanos, palyginti su kitomis atitinkamo termino indėlių rūšimis. Palūkanos gali būti išmokamos kas mėnesį arba paskutinę indėlio termino dieną. Indėlio sutartis gali būti pratęsiama automatiškai. Terminuotasis indėlis gali būti padedamas naudojantis elektroninės bankininkystės paslaugomis SB linija. Indėlis gali būti padedamas litais, eurais arba JAV doleriais bet kokiam terminui – nuo 10 dienų iki 21 mėnesio.

Terminuotasis indėlis su mokėjimo kortele – tai indėlis, kurį padėdamas indėlininkas gauna mokėjimo kortelę, o palūkanos kas mėnesį pervedamos į mokėjimo kortelės sąskaitą. Iš karto galima naudotis palūkanomis, kas mėnesį pervedamomis į mokėjimo kortelės sąskaitą.Indėlininkui pageidaujant, mokėjimo kortelės sąskaitai gali būti suteiktas kredito limitas su itin mažomis palūkanomis.Mokėjimo kortelė išduodama nemokamai. Nėra metinio kortelės aptarnavimo bei kredito limito suteikimo mokesčių. Indėlis gali būti padedamas bet kokiam terminui nuo 3 iki 21 mėnesio.

Terminuotasis indėlis su kintama palūkanų norma – tai dvejų, trejų, ketverių arba penkerių metų terminuotas indėlis su kintančia palūkanų norma kiekvienais indėlio termino metais. Didžiausios už indėlius mokamos palūkanos (prie 12 mėnesių trukmės terminuotojo indėlio palūkanų normos pridedamas atitinkamai 0,1%, 0,2%, 0,25%, 0,3% terminuotojo indėlio su kintama palūkanų norma priedas). Palūkanos mokamos net ir nutraukus indėlio sutartį. Atsiimant indėlį anksčiau nustatyto termino, už kiekvienus pasibaigusius indėlio metus Jums bus išmokėtos 12 mėnesių trukmės terminuotojo indėlio palūkanos. Terminuotojo indėlio su kintama palūkanų norma, palūkanų norma nustatoma indėlio termino pirmąją dieną ir koreguojama kiekvienų kitų metų tą pačią dieną prie tuo metu galiojančios 12 mėnesių trukmės terminuotojo indėlio palūkanų normos pridedant atitinkamą fiksuotą terminuotojo indėlio su kintama palūkanų norma priedą. Palūkanos gali būti išmokamos kas mėnesį arba paskutinę indėlio termino dieną. Indėlis gali būti padedamas litais arba eurais.

Kaupiamasis indėlis – tai terminuotas indėlis, kurį galima nuolat papildyti, o prireikus galima atsiimti ketvirtadalį indėlio per kalendorinį ketvirtį. Tinkamas norintiems nuolat kaupti lėšas, gaunantiems reguliarias išmokas (pensijas, pašalpas, atlyginimus ir pan.). Papildant indėlį nereikia sudarinėti naujos indėlio sutarties. Indėlį galima papildyti ir nedidelėmis sumomis nuo 200 Lt arba 100 EUR (išskyrus tris paskutinius indėlio termino mėnesius). Prireikus galima atsiimti dalį indėlio lėšų, neprarandant sukauptų palūkanų. Indėlio palūkanos kas mėnesį pervedamos į tą pačią kaupiamojo indėlio sąskaitą. Indėlio sutartis gali būti pratęsiama automatiškai.

Taupomasis indėlis – tai neterminuotas indėlis, skirtas saugiai ir patogiai taupyti pinigus. Indėlį galima bet kada papildyti, papildymo sumos neribojamos. Įspėjus banką raštu prieš 30 dienų, galima atsiimti visą indėlį arba jo dalį neprarandant sukauptų palūkanų. Galima taupyti neribotą laiką. Indėlis gali būti padedamas litais, eurais arba JAV doleriais.

Terminuotasis indėlis internetuNaudojantis Šiaulių banko paslaugomis internetu SB linija, suteikiama galimybė pačiam pasidėti indėlį, o prireikus ir nutraukti jį. Indėlininkui, padėjusiam terminuotąjį indėlį internetu, mokamos 0,1% didesnės metinės palūkanos.

Šiaulių banke laikomi indėliai yra apdrausti pagal LR Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą.AB bankas Šiaulių bankas kaip ir AB Nordea Bank Lietuva neturi pensijų kaupimo fondo.Šiaulių banko metinės palūkanosTerminuotieji indėliaiTerminas dienomis Terminas mėnesiais LTL, EUR % USD %10 – 29 d. iki 1 2,90 3,3030 – 59 d. 1 3,55 3,8060 – 89 d. 2 3,65 3,9090 – 119 d. 3 3,75 4,20120 – 149 d. 4 3,80 4,30150 – 179 d. 5 3,90 4,45180 – 209 d. 6 4,00 4,60210 – 239 d. 7 4,10 4,80240 – 269 d. 8 4,15 4,85270 – 299 d. 9 4,20 4,95300 – 329 d. 10 4,25 5,00330 – 359 d. 11 4,30 5,10360 – 630 d. 12 – 21 mėn. 4,44 5,20Minimali terminuotojo indėlio suma – 300 Lt, 100 EUR arba 100 USD. Terminuotieji indėliai su kintama palūkanų normaTerminas Priedo dydis LTL, EUR %2 metai + 1 diena 0,10% 4,543 metai 0,20% 4,644 metai 0,25% 4,695 metai 0,30% 4,74Kaupiamieji indėliaiTerminas dienomis Terminas mėnesiais LTL, EUR %120 – 149 d. 4 3,50150 – 179 d. 5 3,60180 – 209 d. 6 3,70210 – 239 d. 7 3,80240 – 269 d. 8 3,85270 – 299 d. 9 3,90300 – 329 d. 10 3,95330 – 359 d. 11 4,00360 – 630 d. 12 – 21 mėn. 4,14Minimali kaupiamojo indėlio suma – 200 Lt arba 100 EUR. Taupomieji indėliai % Litais 2,3Eurais 2,1JAV doleriais 1,0

AB Sampo bankasPrivatiems klientams:

1. Terminuotieji indėliai.2. Kaupiamieji indėliai.3. Atvirieji indėliai4. Likvidūs terminuoti indėliai5. Indėlis su investiciniu fondu6. Struktūriniai indėliai, susieti su akcijų indeksais ir fondais

Terminuotieji indėliaiIndėlio sutartis gali būti sudaroma Jūsų pasirinktam terminui. Palūkanos už indėlį išmokamos kiekvieną mėnesį arba indėlio terminui pasibaigus. Palūkanos gali būti išmokamos grynaisiais pinigais arba pervedamos į nurodytą sąskaitą. Indėlio terminas gali būti automatiškai pratęstas tokiai pačiai indėlio sumai arba prie indėlio sumos pridėjus sukauptas palūkanas. Terminuotojo indėlio sutartį galite sudaryti ir naudodamiesi SAMPO e-banko sistema.Palūkanos už terminuotuosius indėlius

Palūkanos mokamos terminui pasibaigus Terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR

1 30–59 2,85 3,70 2,802 60–89 2,95 3,75 2,903 90–119 3,00 3,80 2,954 120–149 3,10 3,85 3,055 150–179 3,20 3,90 3,106 180–209 3,40 4,00 3,207 210–239 3,50 4,05 3,208 240–269 3,55 4,10 3,259 270–299 3,65 4,20 3,3010 300–329 3,75 4,30 3,4011 330–359 3,80 4,40 3,5012 360–389 3,90 4,60 3,6013–24 390–719 4,10 4,70 3,70>24 >720 4,20 4,90 3,80

Palūkanos mokamos kiekvieną mėnesį Terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,82 3,67 2,772 60–89 2,92 3,72 2,873 90–119 2,97 3,77 2,924 120–149 3,07 3,82 3,025 150–179 3,17 3,87 3,076 180–209 3,37 3,97 3,177 210–239 3,47 4,02 3,178 240–269 3,52 4,07 3,229 270–299 3,62 4,17 3,2710 300–329 3,72 4,27 3,3711 330–359 3,77 4,37 3,4712 360–389 3,87 4,57 3,5713–24 390–719 4,07 4,67 3,67>24 >720 4,17 4,87 3,77

Kaupiamieji indėliaiIndėlio sutartis gali būti sudaroma Jūsų pasirinktam terminui. Palūkanos kiekvieną mėnesį mokamos į tą pačią kaupiamojo indėlio sąskaitą ir kitą mėnesį skaičiuojamos nuo padidėjusios sumos. Kaupiamojo indėlio sutartį galite sudaryti ir naudodamiesi SAMPO e-banko sistema

Palūkanos už kaupiamuosius indėliusSiūloma pagrindinė palūkanų norma Terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,83 3,68 2,782 60–89 2,93 3,73 2,883 90–119 2,98 3,78 2,934 120–149 3,08 3,83 3,035 150–179 3,18 3,88 3,086 180–209 3,38 3,98 3,187 210–239 3,48 4,03 3,188 240–269 3,53 4,08 3,239 270–299 3,63 4,18 3,2810 300–329 3,73 4,28 3,3811 330–359 3,78 4,38 3,4812 360–389 3,88 4,58 3,5813–24 390–719 4,08 4,68 3,68>24 >720 4,18 4,88 3,78

Mažiausias indėlio dydis – 500 Lt arba ekvivalentas užsienio valiuta (JAV doleriais, eurais).

Atvirieji indėliaiMažiausias atvirojo indėlio sutarties galiojimo terminas – 6 mėnesiai. Klientui suteikiama galimybė kartą per 3 mėnesius iš atvirojo indėlio sąskaitos paimti 30% sąskaitos sumos, esančios išmokėjimo dieną. Kiekvieną mėnesį palūkanos už atvirąjį indėlį pervedamos į tą pačią atvirojo indėlio sąskaitą ir kitą mėnesį skaičiuojamos nuo padidėjusios sumos. Atvirojo indėlio sąskaitą galite papildyti be apribojimų. Atvirojo indėlio sutartį galite sudaryti ir valdyti jį naudodamiesi SAMPO e-banko sistema.

Palūkanos už atviruosius indėliusPalūkanos kaupiamos kiekvieną mėnesį Terminas Metų palūkanos, %Mažiausias Didžiausias LTL USD EUR6 mėnesiai 2 metai 3,18 3,88 3,08

Mažiausias indėlio dydis – 500 Lt arba ekvivalentas užsienio valiuta (JAV doleriais, eurais).

Likvidūs terminuotieji indėliaiLikvidaus terminuotojo indėlio mažiausias terminas – 1 mėnuo, didžiausias – 12 mėnesių. Mažiausia indėlio suma fiziniams asmenims – 40 000 Lt, ūkio subjektams – 100 000 Lt arba ekvivalentas užsienio valiuta. Palūkanos už indėlį išmokamos kiekvieną mėnesį arba terminui pasibaigus. Nutraukiant likvidaus terminuotojo indėlio sutartį, palūkanos neprarandamos. Bankas sumoka palūkanas, atsižvelgdamas į išlaikytą terminą, pagal tuo metu banke galiojančią palūkanų normą. Dėl didesnės palūkanų normos galima tartis su Iždo departamento darbuotojais.

Siūloma palūkanų norma, išlaikius indėlį iki termino pabaigos*Palūkanos mokamos terminui pasibaigus Sutarties terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,70 3,60 2,702 60–89 2,75 3,65 2,753 90–119 2,80 3,70 2,804 120–149 2,85 3,75 2,855 150–179 2,85 3,80 2,856 180–209 2,90 3,90 2,907 210–239 2,95 3,95 2,958 240–269 3,00 4,00 3,009 270–299 3,10 4,10 3,1010 300–329 3,15 4,20 3,1511 330–359 3,20 4,30 3,2012 360 3,30 4,50 3,30

Palūkanos mokamos kiekvieną mėnesį Sutarties terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,67 3,57 2,672 60–89 2,72 3,62 2,723 90–119 2,77 3,67 2,774 120–149 2,82 3,72 2,825 150–179 2,82 3,77 2,826 180–209 2,87 3,87 2,877 210–239 2,92 3,92 2,928 240–269 2,97 3,97 2,979 270–299 3,07 4,07 3,0710 300–329 3,12 4,17 3,1211 330–359 3,17 4,27 3,1712 360 3,27 4,47 3,27

Palūkanų norma, nutraukiant indėlį prieš terminą**Palūkanos mokamos pagal išlaikytą dienų skaičių Faktiškai išlaikytas terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR Iki 30 0,60 1,00 0,601 30–59 2,10 3,00 2,102 60–89 2,15 3,05 2,153 90–119 2,20 3,10 2,204 120–149 2,25 3,15 2,255 150–179 2,25 3,20 2,256 180–209 2,30 3,30 2,307 210–239 2,35 3,35 2,358 240–269 2,40 3,40 2,409 270–299 2,50 3,50 2,5010 300–329 2,55 6,60 2,5511 330–359 2,60 3,70 2,60

Indėlis su investiciniu fondu“SAMPO kompasas 50” – tai vienas patikimiausių fondų, nes 50% sudaro akcijos, 50% – obligacijos, investicinės lėšos plačiai paskirstytos pasaulyje, tai iš kitų fondų sudarytas fondas, o jį valdant dalyvauja garsiausi pasaulio investicijų valdytojai – SAMPO partneriai. Maži fondo pasirašymo ir išpirkimo mokesčiai – po 1%, valdymo mokestis – tik 0,25%. Nėra mokesčių nuo uždirbtų pajamų, jei lėšas išlaikysite fonde vienerius metus Fondas yra tinkamas investuotojui, kurio tikslas gauti didesnes pajamas negu iš fiksuoto pajamingumo instrumentų, bet kuris nenori prisiimti didelės rizikos bei nori gauti papildomos naudos iš fondo patirties diversifikuojant turtą tarp fiksuoto pajamingumo instrumentų ir akcijų.Rekomenduojamas investavimo periodas yra daugiau kaip treji metai.

Verslo klientams:

1.Greitieji verslo indėliai 2.Terminuotieji indėliai 3.Terminuotieji indėliai sutartinėmis palūkanomis 4.Likvidūs terminuotieji indėliai

Greitojo verslo indėlio sąlygosMažiausias indėlio terminas – 1 diena, didžiausias – 3 mėnesiai. Indėlio terminą galite pasirinkti patys. Mažiausia indėlio suma – 50 000 Lt arba ekvivalentas užsienio valiuta – eurais ir JAV doleriais. Indėlio terminas gali būti automatiškai pratęstas, paliekant tą pačią indėlio sumą arba prie indėlio sumos pridedant sukauptas palūkanas. Palūkanos sumokamos indėlio terminui pasibaigus.

Mokamos palūkanos už greituosius verslo indėlius(atnaujinta 2007-05-22 14:30)

Terminas dienomis Metų palūkanos, % LTL USD EUR

1 1,00 4,25 3,102–6 1,00 4,30 3,157–13 3,25 4,35 3,2014–29 3,35 4,40 3,2530–59 3,50 4,50 3,3560–90 3,60 4,60 3,45

Terminuotieji indėliaiIndėlio sutartis gali būti sudaroma Jūsų pasirinktam terminui. Indėlį galite įmokėti per 3 darbo dienas nuo sutarties sudarymo. Palūkanos už indėlį išmokamos kiekvieną mėnesį arba indėlio terminui pasibaigus. Palūkanos gali būti išmokamos grynaisiais pinigais arba pervedamos į Jūsų nurodytą sąskaitą. Indėlio terminas gali būti automatiškai pratęstas, paliekant tą pačią indėlio sumą arba prie indėlio sumos pridedant sukauptas palūkanas. Sutarties galiojimo terminu indėlio sąskaitoje yra pastovi suma. Indėliai SAMPO banke priimami litais, eurais ir JAV doleriais.

Palūkanos už terminuotuosius indėliusPalūkanos mokamos terminui pasibaigus Terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,85 3,70 2,802 60–89 2,95 3,75 2,903 90–119 3,00 3,80 2,954 120–149 3,10 3,85 3,055 150–179 3,20 3,90 3,106 180–209 3,40 4,00 3,207 210–239 3,50 4,05 3,208 240–269 3,55 4,10 3,259 270–299 3,65 4,20 3,3010 300–329 3,75 4,30 3,4011 330–359 3,80 4,40 3,5012 360–389 3,90 4,60 3,6013–24 390–719 4,10 4,70 3,70>24 >720 4,20 4,90 3,80

]

Palūkanos mokamos kiekvieną mėnesį Terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,82 3,67 2,772 60–89 2,92 3,72 2,873 90–119 2,97 3,77 2,924 120–149 3,07 3,82 3,025 150–179 3,17 3,87 3,076 180–209 3,37 3,97 3,177 210–239 3,47 4,02 3,178 240–269 3,52 4,07 3,229 270–299 3,62 4,17 3,2710 300–329 3,72 4,27 3,3711 330–359 3,77 4,37 3,4712 360–389 3,87 4,57 3,5713–24 390–719 4,07 4,67 3,67>24 >720 4,17 4,87 3,77

Mažiausias indėlio dydis – 500 Lt arba ekvivalentas užsienio valiuta (JAV doleriais, eurais). Didesni nei 100 000 litų indėliai arba ekvivalentūs užsienio valiutomis priimami pagal atskirą susitarimą.

Terminuotieji indėliai sutartinėmis palūkanomisMažiausias terminas – 1 diena, didžiausias – 6 mėnesiai. Mažiausia indėlio suma – 100 000 Lt arba ekvivalentas užsienio valiuta. Palūkanos derinamos atskiru susitarimu. Palūkanos sumokamos indėlio terminui pasibaigus. Indėliai priimami litais, eurais ir JAV doleriais. Pagal atskirą susitarimą priimami indėliai ir kitomis valiutomis.

Likvidūs terminuotieji indėliaiMažiausias terminas – 1 mėnuo, didžiausias – 12 mėnesių. Mažiausia indėlio suma ūkio subjektams – 100 000 Lt arba ekvivalentas užsienio valiuta. Palūkanos už indėlį išmokamos kiekvieną mėnesį arba terminui pasibaigus. Nutraukus likvidaus terminuotojo indėlio sutartį, palūkanos neprarandamos. Bankas sumoka palūkanas atsižvelgdamas į išlaikytą terminą pagal tuo metu banke galiojančią palūkanų normą nutraukiant sutartį.

Siūloma palūkanų norma, išlaikius indėlį iki termino pabaigos*

Palūkanos mokamos terminui pasibaigus Sutarties terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,70 3,60 2,702 60–89 2,75 3,65 2,753 90–119 2,80 3,70 2,804 120–149 2,85 3,75 2,855 150–179 2,85 3,80 2,856 180–209 2,90 3,90 2,907 210–239 2,95 3,95 2,958 240–269 3,00 4,00 3,009 270–299 3,10 4,10 3,1010 300–329 3,15 4,20 3,1511 330–359 3,20 4,30 3,2012 360 3,30 4,50 3,30

Palūkanos mokamos kiekvieną mėnesį Sutarties terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR1 30–59 2,67 3,57 2,672 60–89 2,72 3,62 2,723 90–119 2,77 3,67 2,774 120–149 2,82 3,72 2,825 150–179 2,82 3,77 2,826 180–209 2,87 3,87 2,877 210–239 2,92 3,92 2,928 240–269 2,97 3,97 2,979 270–299 3,07 4,07 3,0710 300–329 3,12 4,17 3,1211 330–359 3,17 4,27 3,1712 360 3,27 4,47 3,27

Palūkanų norma, nutraukiant indėlį prieš terminą**Palūkanos mokamos pagal išlaikytą dienų skaičių Faktiškai išlaikytas terminas Metų palūkanos, %Mėnesiais Dienomis LTL USD EUR Iki 30 0,60 1,00 0,601 30–59 2,10 3,00 2,102 60–89 2,15 3,05 2,153 90–119 2,20 3,10 2,204 120–149 2,25 3,15 2,255 150–179 2,25 3,20 2,256 180–209 2,30 3,30 2,307 210–239 2,35 3,35 2,358 240–269 2,40 3,40 2,409 270–299 2,50 3,50 2,5010 300–329 2,55 6,60 2,5511 330–359 2,60 3,70 2,60

SAMPO pensijų fondaiSampo bankas turi trijų rūšių pensijų kaupimo fondus, tai yra:1.Koncervatyvaus Sampo valdymo pensija.2.Sampo pensija 50.3.Sampo pensija 100.

Konservatyvaus valdymo Sampo pensija. Šis pensijų fondas turtą investuos tik į skolos vertybinius popierius. Tai – Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos ar Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos valstybių vyriausybių, centrinių bankų ir Europos centrinio banko išleisti arba jų garantuoti skolos vertybiniai popieriai. Rekomenduojame rinktis šį fondą, jei iki pensijos liko ne daugiau kaip 10 metų.

Sampo pensija 50. Iki 50 procentų šio fondo turto gali būti investuota į akcijas, kuriomis prekiaujama didžiausiose pasaulio biržose. Fondo turtą sudarantiems vertybiniams popieriams keliami aukšti reikalavimai. Investavimo rizika yra vidutinė. Rekomenduojame rinktis šį fondą, jei iki pensijos liko nuo 10 iki 25 metų.

Sampo pensija 100. Iki 100 procentų šio Fondo turto gali būti investuota į akcijas, kuriomis prekiaujama didžiausiose pasaulio biržose. Fondo turtą sudarantiems vertybiniams popieriams keliami aukšti reikalavimai. Investavimo rizika yra didelė. Rekomenduojame rinktis šį fondą, jei iki pensijos liko daugiau nei 25 metai.

UAB Medicinos bankas

Privatiems ir verslo klientams teikiamos šios paslaugos:

1.Terminuotieji indėliai 2.Kaupiamieji indėliai 3.Vartotojiškieji indėliai

Terminuotasis indėlis – tai konkrečios, indėlio sutarties sudarymo dieną nustatytos pinigų sumos laikymas banke ir galimybė kiekvieną mėnesį savo pajamas padidinti Banko mokamomis palūkanomis už indėlį. Indėliai priimami litais, eurais, JAV doleriais, minimalios terminuotųjų indėlių sumos: 400 litų; 100 eurų; 100 JAV dolerių; už indėlį mokamos palūkanos, kurias galima paimti grynaisiais pinigais banko kasoje arba pervesti į kitą sąskaitą: kiekvieną mėnesį (už praėjusį kalendorinį mėnesį); kas tris kalendorinius mėnesius; pasibaigus indėlio sutarties terminui.

Indėlio suma papildomais įnašais nedidinama, dalimis negrąžinama; jeigu pasibaigus indėlio sutarties terminui neatvykstama į banką, indėlio sutartis bus pratęsiama tokiam pat terminui, nustatant pratęsimo dieną banke galiojančią metinę palūkanų normą; sudarant indėlio sutartį, galima iš anksto nurodyti indėlio pratęsimo sąlygas: pasibaigus terminui pratęsti tik indėlio sumą; pasibaigus terminui pratęsti indėlį su sukauptomis už jį palūkanomis.jeigu sutartyje papildomai nenurodysite pratęsimo sąlygų, bus pratęsiama indėlio suma, o palūkanos saugomos banke iki atskiro nurodymo.

Kaupiamasis indėlis – tai patogus taupymo būdas tam tikrą pasirinktą laikotarpį, kadangi indėlio suma bet kada gali būti didinama papildomais įnašais. Indėliai priimami litais, eurais, JAV doleriais; minimalios kaupiamųjų indėlių sumos: 400 litų; 100 eurų; 100 JAV dolerių; už indėlį mokamos palūkanos, kurios kiekvieno mėnesio paskutinę dieną už einamąjį mėnesį pervedamos į indėlio sąskaitą; visos sukauptos palūkanos už kaupiamąjį indėlį išmokamos tik pasibaigus indėlio sutarties terminui; jeigu pasibaigus indėlio sutarties terminui neatvykstama į banką, sutartis bus pratęsiama tokiam pat terminui, nustatant pratęsimo dieną banke galiojančią palūkanų normą (pratęsiama visa kaupiamojo indėlio sąskaitoje esanti piniginių lėšų suma – tai yra indėlis su visais papildomais įnašais bei priskaičiuotomis palūkanomis).

Vartotojiškasis indėlis – patogus taupymo būdas ir galimybė indėlio termino laikotarpiu prireikus dalį sukauptos sumos paimti grynaisiais pinigais banko kasoje arba pervesti į kitą sąskaitą, neprarandant palūkanų.Indėlis priimamas litais, eurais, JAV doleriais; minimalus indėlio terminas 6 mėn.; maksimalus indėlio terminas 25 mėn. Minimali vartotojiškojo indėlio suma: 2000 litų arba ekvivalentu užsienio valiuta (eurai, JAV doleriai). Indėlio termino laikotarpiu iš indėlio sąskaitos galima paimti iki 15 procentų indėlio sumos, ne dažniau kaip vieną kartą per 30 dienų (nuo paskutinės indėlio dalies grąžinimo dienos), sąskaitoje paliekant likutį ne mažesnį nei banko nustatyta minimali indėlio suma; pradinė indėlio suma turi būti ne mažesnė nei minimali indėlio suma; indėlio suma bet kada gali būti didinama papildomais įnašais; minimali papildomo įnašo suma – 100 litų, 30 eurų, 30 JAV dolerių; minimali indėlio suma ir papildomo įnašo suma užsienio valiuta skaičiuojama pagal sandorio sudarymo dieną Lietuvos banko nustatytą lito ir užsienio valiutų santykį; už indėlį mokamos palūkanos, kurias Jūs galite paimti grynaisiais pinigais banko kasoje arba pervesti į kitą sąskaitą: kiekvieną mėnesį (už praėjusį kalendorinį mėnesį); kas tris kalendorinius mėnesius; pasibaigus indėlio sutarties terminui.

Jeigu pasibaigus indėlio sutarties terminui neatvykstama į banką, sutartis bus pratęsiama tokiam pat terminui, nustatant pratęsimo dieną banke galiojančią palūkanų normą.

Terminuotųjų indėlių palūkanų normos (%)

Terminas dienomis Terminas mėnesiais LTL EUR USD30-59 1-2 3.00 3.00 2.1060-89 2-3 3.40 3.40 2.1590-119 3-4 3.70 3.70 2.30120-149 4-5 3.80 3.80 2.30150-179 5-6 3.90 3.90 2.40180-209 6-7 4.00 4.00 2.70210-239 7-8 4.05 4.05 2.60240-269 8-9 4.10 4.10 2.70270-299 9-10 4.15 4.15 2.80300-329 10-11 4.25 4.25 2.80330-359 11-12 4.35 4.35 2.90360-389 12-13 4.45 4.45 3.85390-449 13-15 4.45 4.45 3.10450-569 15-19 4.45 4.45 3.40570-629 19-21 4.45 4.45 3.40630-719 21-24 4.45 4.45 3.40720-1079 24-36 4.50 4.50 3.901080-1409 36-47 4.60 4.60 3.901410-1799 47-60 4.70 4.70 4.001800- ir daugiau 60- ir daugiau 5.00 5.00 4.00

Kaupiamųjų indėlių palūkanų normos (%)

Terminas dienomis Terminas mėnesiais LTL EUR USD30-59 1-2 2.90 2.90 2.0060-89 2-3 3.30 3.30 2.0590-119 3-4 3.60 3.60 2.20120-149 4-5 3.70 3.70 2.20150-179 5-6 3.80 3.80 2.50180-209 6-7 3.90 3.90 2.60210-239 7-8 3.95 3.95 2.60240-269 8-9 4.00 4.00 2.60270-299 9-10 4.05 4.05 2.70300-329 10-11 4.15 4.15 2.70330-359 11-12 4.25 4.25 2.80360-389 12-13 4.35 4.35 3.75390-449 13-15 4.35 4.35 3.10450-569 15-19 4.35 4.35 3.30570-629 19-21 4.35 4.35 3.30630-719 21-24 4.35 4.35 3.30720-1079 24-36 4.40 4.40 3.801080-1409 36-47 4.50 4.50 3.801410-1799 47-60 4.60 4.60 3.901800- ir daugiau 60- ir daugiau 4.90 4.90 3.90

Vartotojiškųjų indėlių palūkanų normos (%)

Terminas dienomis Terminas mėnesiais LTL EUR USD180-770 6-26 4.00 4.00 2.70

Medicinos banko pensijų kaupimo fondai yra du:1.Pensija 12.Pensija 2

Pensija 1Lėšos gali būti investuojamos vien tik į Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos ar Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos valstybių vyriausybių, centrinių bankų ir Europos centrinio banko išleistus arba garantuotus skolos vertybinius popierius arba į kolektyvinio investavimo subjektų investicinius vienetus ir akcijas, kurių lėšos investuojamos į Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos ar Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos valstybių vyriausybių, centrinių bankų ir Europos centrinio banko išleistus arba garantuotus skolos vertybinius popierius. Todėl investuojant galima tikėtis pajamų stabilumo tiek ilgu, tiek trumpu laikotarpiu.Šį fondą rinktis patartina žmonėms, kurie kaups pensiją fonde trumpą laikotarpį.

Pensija 2Iki 50 procentų fondo lėšų yra investuojama į akcijas, iki 40 procentų į terminuotus indėlius, iki 50 procentų į pinigų rinkos priemones, likusi dalis – į skolos vertybinius popierius. Sąvoka “akcijos” apima investicijas į kolektyvinio investavimo subjektų investicinius vienetus investuojančius į akcijas, bei skolos vertybinius popierius pagal LR Papildomo savanoriško pensijų kaupimo įstatymo reikalavimus.

Šį fondą rinktis patartina žmonėms, kurie kaups pensiją fonde ilgą laikotarpį.

IŠVADOS

Išnagrinėjusios investavimo ir taupymo paslaugos keturiuose bankuose, galime pasakyti, jog mažiau populiarūs Lietuvos bankai teikia mažiau investavimo ir taupymo paslaugų. Iš išnagrinėtų keturių bankų ( AB Nordea Bank Lietuva, AB bankas Šiaulių bankas, AB SAMPO bankas, UAB Medicinos bankas) du iš jų neturi pensijų kaupimo fondų (AB Nordea Bank Lietuva, AB bankas Šiaulių bankas). Kiti du bankai (AB SAMPO bankas, UAB Medicinos bankas) turi pensijų kaupimo fondus, jie turi keletą pakopų, kurios skirstomos pagal amžių, pagal investavimo galimybes. Kita gana svarbi paslauga, kurią turi visi nagrinėti bankai tai yra indėliai. Indėliai gali būti skirstomi į privatiems ir verslo klientams skirtus indėlius, tačiau ne visų mūsų nagrinėtų bankų indėliai (AB bankas Šiaulių bankas, UAB Medicinos bankas) yra išskaidyti privatiems ir verslo klientams, manytume, kad tai padaryta dėl to, jog maži bankai ir per mažai esama klientų, kad skaidyti paslaugas.Bankuose (AB SAMPO bankas, AB Nordea Bank Lietuva) indėliai išskirstyti smulkiau ir pagal asmenų juridinį statusą. Indėliai išskirstyti smulkiau visuose keturiuose bankuose pagal terminą, kuriam jis padėtas, pagal palūkanų pastovumą, didį, jis padėtas kaupti, investuoti ar taupyti.Iš mūsų nagrinėtų bankų pačios didžiausios palūkanos UAB Medicinos bankas, mažiausisos AB Nordea Bank Lietuva.Darydamos šį darbą pasirinkome 4mažiausiai popiliarius bankus, kad įžvelgt kokias “mažieji bankai” paslaugas siūlo ir kokios jų sąlygos. Iš viso to galėtume, jog pasirinktume AB SAMPO bankas pensijų kupimo sutartį- Sampo pensija 100, indėlį naudotume – AB bankas Šiaulių banko- terminuotą indėlį interneru.