Moterims sunkiau laikytis dietos

Moterims sunkiau laikytis dietos ir suvaldyti savo apetitą nei vyrams, tvirtina JAV mokslininkai. Tai lemia dailiosios lyties atstovių smegenų ypatumai.

Brookhaveno nacionalinės laboratorijos mokslininkai atliko bandymą, kuriame dalyvavo 13 moterų ir 10 vyrų, visi jie pasižymėjo gera sveikata ir sportišku kūno sudėjimu. Mokslininkai paklausė tyrimo dalyvių, koks yra jų mėgstamas maistas, paskui jiems buvo liepta 17 valandų užsiimti aktyvia fizine veikla.

Pasibaigus šiam laiko periodui bandymo dalyviams buvo pasiūlyta jų mėgstamų patiekalų bei paprašyta nežiūrėti į juos ir stengtis negalvoti apie maistą. Tuo metu specialus prietaisas skenavo smegenų ląstelių, atsakingų už alkio jausmą, aktyvumą.

Davikliai parodė, kad vyrams pavyko sumažinti šių smegenų ląstelių aktyvumą kur kas labiau nei moterims, nors šios ir tvirtino, kad savitaiga padėjo joms jaustis mažiau alkanoms.

Mokslininkai teigia, kad gauti rezultatai paaiškina, kodėl moterys yra labiau linkusios į nutukimą ir lėčiau numeta priaugtą svorį. Dietologai yra nustatę, kad tuo metu, kai vyrams per 3 mėnesius dietos pavyksta numesti 10 proc. svorio, moterys atsikrato tik 5 proc. antsvorio.

Spėjama, kad tokius skirtumus lemia motinystė: kiekvienos moters, kaip potencialios motinos, smegenys suaktyvėja pamačius maistą, kad būsimi palikuonys būtų aprūpinti reikiamomis maisto medžiagomis.