Garsiausių dietų trūkumai

Laikantis dietos svarbu ne tik tai, ar joje galima vartoti jūsų mėgstamus produktus ir ar prie jūsų gyvenimo būdo dera jos principai, bet ir tai, kaip būtent pasiekiamas liekninantis efektas – ar jūsų organizmui toks būdas iš tikrųjų sveikas?

Štai pagrindinių dietų trūkumai, kuriuos žinant veikiausiai pasirinkti tinkamą dietą bus lengviau.

Mažaangliavandenės dietos

Taip paprastai vadinamos Atkinso ir Lutso dietos. Čia vyrauja baltymų ir riebalų perteklius, o angliavandeniai apskritai draudžiami. Vykstant medžiagų apykaitai iš riebalų organizme gaminasi angliavandenių pakaitalai, kurie vis dėlto kenkia organizmui ir labai apkrauna kepenis. Be to, didelis kiekis riebalų valgiaraštyje netrunka virsti dideliu kiekiu cholesterino kraujyje.

Baltymų dietos

Tai Holivudo, Kenlechterio, Mayo klinikos bei kiaušinių dieta. Jos žada nuolatinį sotumą bei paspartėjusią medžiagų apykaitą. Laikantis tokios dietos niekada nepritrūks baltymų. Tačiau baltymų perteklius organizme virsta šlapimo rūgštimi. Pernelyg didelis jos kiekis atveda tiesiai prie podagros, ypač tai gresia nutukusiems žmonėms.

Angliavandenių dietos

Tai vadinamosios daktaro Haaso, Šnicerio dietos, Šroto kursas, planas F, ryžių ir bulvių dieta. Joms būdingas valgiaraštyje padidintas bulvių arba grūdų kiekis. Šios dietos naudingos tik trumpą laiką ir tik tada, kai per dieną suvartojama ne mažiau kaip 1200 kcal.

Mažo kaloringumo dietos

Dietos, kai vartojamas įvairus mažai kalorijų turintis maistas, kaip, pavyzdžiui, principai “Valgau ir lieknėju” arba “Suvalgyk pusę”, labai įvairios. Svarbiausia čia – rinktis produktus, kuriuose būtų visų organizmui reikalingų maistingųjų medžiagų, kad suvartojant mažai kalorijų būtų galima gauti visko, ko reikia sveikatai palaikyti.