Sveikos mitybos piramidė

Esu apkūni 35 metų moteriškė. Per visą savo gyvenimą esu išbandžiusi begales dietų pradedant Viduržemio jūros, baigiant dieta pagal kraujo grupes. Deja, rezultatas būdavo toks pats. Vieną mėnesį minus penki kilogramai, kitą – jau plius septyni. Draugė pasiūlė keisti mitybos įpročius ir vadovautis sveikos mitybos piramidės principais. Nusprendžiau šiuo patarimu pasinaudoti, tačiau pasimečiau, nes skirtinguose šaltiniuose jos skiriasi. Galbūt yra speciali sukurta būtent lietuviams? Veronika

Specialisto komentaras.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas:

– Pirmieji sveikos mitybos piramidę pasiūlė amerikiečiai, o kitos šalys ją perėmė ir iš tikro galima atrasti daug jos modifikacijų. Jei lygintumėme klasikinę su lietuvių Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta, skirtųsi tik porcijų skaičius. Pavyzdžiui, amerikiečių pasiūlytoje pagrindinės grupės produktų minimalus kiekis būtų 6 porcijos, o lietuvių – 5. Britų pateiktame variante vaisiai ir daržovės sujungti į vieną grupę, o pas mus – išskirta.

Sveikos mitybos piramidėje maisto produktai suskirstyti į šešias grupes, kurios patalpintos įvairiuose piramidės aukštuose, atsižvelgiant į tai, kiek jų sutartinių porcijų patartina suvalgyti per parą. Sveikos mitybos piramidėje porcija – tai santykinis produkto kiekis. Pavyzdžiui, duonos riekė, vaisius, indelis salotų, stiklinė pieno ir panašiai, o ne absoliutus produkto kiekis ar tūris. Taigi ši piramidė nurodo, kokią dalį vienas ar kitas produktas turėtų užimti paros maisto racione.

Tačiau šiandien visi sutaria, kad klasikinėje sveikos mitybos piramidėje nėra vandens, kuris yra vienas plačiausiai vartojamų produktų, todėl bandoma naująją piramidę “statyti” ant skysčių pagrindo.

Pagrindinis sveikos mitybos principas – įvairumas. Sveikos mitybos piramidė daugiausia produktų rekomenduoja vartoti iš pamatinės piramidės grupės. Kuo aukščiau piramidės viršūnės link, tuo mažiau tos grupės produktų reikėtų vartoti. Piramidės pamato maisto produktų grupė ir virš jos esančios dvi maisto produktų grupės – augalinės kilmės. Jų būtina vartoti daug, todėl labai svarbu, kad vaisiai, daržovės, uogos būtų kokybiški ir saugūs. Jei jau ryžotės keisti mitybos įpročius, vertėtų nepamiršti ir fizinio aktyvumo. Kuo žmogus yra fiziškai aktyvesnis darbe ar laisvalaikio metu, tuo daugiau maisto produktų porcijų jis gali suvalgyti, kad patenkintų energijos poreikius. Nedaug judantiems žmonėms pakanka mažesnio porcijų skaičiaus.

Įvairiausios dietos, kad ir pagal kraujo grupes, yra tik burbulas. Žinoma, jos visos kurtos sveikos mitybos pagrindu, tačiau neturi jokių mokslinių įrodymų. Paprasčiausiai kažkas surikiavo kiekvieno žmogaus vartojamus maisto produktus, o kad tai taptų priimtina vartotojams, įvilko į gražesnį rūbą. Čia tas pats kas laikytis dietos pagal akių spalvą.