Kodėl skeldėja lūpos?

Akys – sielos veidrodis. O lūpos? Jeigu jos sausėja ir aižėja, jums sunku šypsotis, dėl to kaltas gali būti ne tik žvarbus vėjas. Skilinėjančios lūpos gali šiek tiek pasakyti apie jūsų sveikatą.

Lūpos gali trūkinėti dėl:

Šalto, vėjuoto oro – tokiu atveju pati paprasčiausia išeitis prieš išeinant į gatvę lūpas reikėtų patepti kremu arba balzamu – jos neskeldės.

Dantų pastos – sausinančiu ir dirginančiu efektu ypač pasižymi fluoro turinčios dantų pastos. Jų poveikis būna toks stiprus, kad ilgam sukelia odos aplink burną uždegimą. Atsiradus nors ir mažiausiems odos sudirgimo požymiams, pastą reikėtų keisti.

Blogo įpročio – sausėjančias lūpas vis norisi aplaižyti, ypač, jei jos dar ir trūkinėja. Tačiau šito kaip tik ir nereikėtų daryti. Laižant lūpas nuo jų nusitrina natūrali apsauginė plėvelė. Lūpos dar labiau sausėja, o nuo seilių ir trūkinėja. Jei turite įprotį lūpas kramtyti, taip pat nieko gero. Tai darant nuolat traumuojama jų gleivinė, ant jos atsiranda žaizdelių ir įtrūkimų. Laikui bėgant tai gali sukelti gana rimtų problemų.

Vitaminų trūkumo – vitaminų trūkumas gali sukelti ne tik lūpų sausumą – jos gali aižėti, skilinėti. To padės išvengti kremai, kurių sudėtyje yra vitaminų A ir E. Galima naudoti veidui skirtus kremus, bet geriau – pagamintus būtent lūpoms: jie pasižymi minkštesne konsistencija, greičiau įsigeria, be to, turi malonų skonį.

Jeigu išorinės priemonės nepadeda, reikėtų daugiau valgyti produktų, turtingų vitamino A. Dažniau savo organizmą patariama palepinti morkų salotomis, valgyti žalią papriką, oranžinius vaisius, šaltalankio, patiekalų iš kepenėlių.

Jeigu oda sutrūkinėjusi ir sudirgusi burnos kampučiuose, greičiausiai trūksta vitamino B. Jo yra žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose, kepenyse, moliūgo sėklose, mielėse.

Lūpų oda reikia rūpintis taip pat, kaip ir veido. Lūpoms naudingos natūralių produktų maitinamosios kaukės.

Štai kelios jų, suteiksiančių jūsų šypsenai lengvumo:

  • kartkartėmis patepkite lūpas agurkų sultimis – jos taps minkštesnės ir švelnesnės;
  • lūpoms naudinga ir medaus kaukė: ją palaikykite 15-20 minučių, nuplaukite ir lūpas patepkite kremu;
  • varškės ir morkų kaukė lūpoms suteiks elastingumo. Kaukę palaikykite 10-15 minučių, nuplaukite ir lūpas patepkite augaliniu aliejumi;
  • tam, kad lūpos ilgam išliktų lygios ir sodrios, jas kiekvieną dieną reikėtų patepti kokių nors vaisių ar uogų sultimis.