Nuoma

VILNIAUS UNIVERSITETOKAUNI HUMANITARINIS FAKULTETAS

Verslo ekonomikos ir vadybos katedra

Verslo administravimo kursinis darbas

Ekonomikos neakivaizdinių studijų programos studentės:

Kursinio darbo atlikimo data 2002-11-30

Išperkamoji nuoma. Jos privalumai ir trūkumai

Dažnai pirkėjai viliojami iš pirmo žvilgsnio itin patraukliomis išperkamosios nuomos sąlygomis. Specialistų nuomone, palankiausia įsigyti reikalingą daiktą išperkamosios nuomos būdu tada, kai yra žinoma pradinė jo kaina ir palūkanos.Kartais prekybininkai apsiima savo lėšomis padengti dalį palūkanų, o kartais skelbiama, kad palūkanų iš viso nereikės mokėti.Perkant lizingo būdu, galutinė prekės kaina padidėja, nes kas mėnesį skaičiuojamos palūkanos. Kuo didesnis pradinis įnašas ir kuo trumpesnis išperkamosios nuomos laikotarpis, tuo mažiau daiktas pabrangsta. Prekės pabrangimo skaičiavimo metodika skirtinga, todėl pirkėjui sunku nuspėti, kas jį nulėmė – palūkanos, lizingo terminas, pradinės įmokos dydis ar dar kas nors.Klientas pats turėtų susiderėti dėl lizingo būdu perkamo daikto kainos ir žinoti kam, kiek ir kada sumoka už prekę ir už paslaugą.Kai prekybininkai skelbiasi, jog apsiima padengti dalį palūkanų už prekę, parduodamą lizingu, jie atitinkamai padidina pradinę prekės kainą arba nedaro atitinkamo dydžio nuolaidų.Pirkdami prekę be lizingo, galima gauti 5% ar didesnę nuolaidą, o lizingo atveju jos kaina gali būti ir didesnė. Panašus kainodaros mechanizmas taikomas ir tada, kai skelbiama, jog prekės parduodamos lizingu be palūkanų. Tada iš karto nustatoma galutinė kaina, ta, kuri susidarytų pridėjus kelerių metų palūnas už lizingą.Pirkėjui abu šie variantai nėra tokie naudingi kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, nes finansinė nauda dažniausiai būna tik menama. Jei palūkanų sąskaita padidinama prekės kaina, klientas moka mažesnes palūkanas nuo brangesnio pirkinio. Dėl to lizingas irgi tampa brangesnis už tą, kai mokamos normalios rinkos palūkanos nuo maksimaliai nuderėtos prekės kainos. Neverta pamiršti ir administracinio mokesčio. Sudarant sutartį su lizingo bendrove, yra sumokamas administracinis mokestis, 1 – 1,5%, nuo prekės kainos pardavimo momentu. Jis irgi pabrangina perkamą prekę. Kuo didesnė prekės kaina pardavimo metu, tuo didesnis mokestis. Dabar rinkoje lizingo palūkanos svyruoja nuo 6,5 iki 8%.

Lizingo specialistai tvirtina, jog išperkamoji nuoma klientui patogi dėl kelių priežasčių. Pirma, galima iš karto įsigyti kalis daiktus, o ne kaupti pinigus vienam pirkiniui. Lizingo bendrovės sprendimas gaunamas iš karto, pateikus tik pasą, socialinio draudimo dokumentą ir pažymą apie pajamas, o sutartis pasirašoma per kaliplika minučių. Trečia, nėra prekės įkeitimo procedūros, nes prekė, kol bus įvykdytos visos išperkamosios nuomos sutarties sąlygos, yra lizingo bendrovės nuosavybė.Daugelis įmonių siūlo prašymą užpildyti internetu ir tuoj pat gauti atsakymą, tad į pačią bendrovę eiti nereikia.

AB “Snoro lizingas” – smulkusis lizingas sudaro net 95% pasirašomų sutarčių. AB “Snoro lizingas” orentuojasi būtent į šią lizingo rūšį, nes prieš keletą metų, kai pradėjo veikti, smulkiojo lizingo niša dar nebuvo užimta. Bendrovė turi platų tinklą – sutartys sudaro daugiau kaip 1500 pardavėjų, o per dieną sudaro 200 – 300 sutarčių.Smulkusis lizingas pinigine išraiška konkuruoja su automobilių lizingu. Automobilį įsigyti dar išgali ne kiekvienas gyventojas, o buitinei įrangai, kompiuteriams ar baldams didelio pradinio įnašo sukaupti nereikia. Todėl smulkiojo lizingo sutarčių sudaroma kur kas daugiau. Mažmeninis lizingas sudaro nemažą portfelio dalį ir kitose smulkesniųjų bankų lizingo bendrovėse.Smulkusis lizingas pirmauja, palyginti su kitomis lizingo rūšimis.UAB “Hanza lizingas” bendrovės vadovas tvirtina, jog klientus pritraukia ir naujos paslaugos. Ši bendrovė siūlo smulkiojo lizingo paslaugą “Ego”, kuri nuo kitų bendrovių produktų skiriasi tuo, kad lizingu galima mokėti ne tik už materialinius dalykus, bet ir už paslaugas, pvz.: automobilio remontą.Kai kurie pardavėjai siūlo įsigyti išsimokėtinai prekę, kuri per išperkamąjį laikotarpį iš viso nepabrangsta. Anot specialistų, tuo yra suinteresuoti ir patys pardavėjai.Daugelis pardavėjų turi laisvų apyvartos lėšų, todėl prekes pirkti išsimokėtinai siūlo patys. Kai kurie pardavėjai į kainą jau įskaičiuoja ir palūkanas. Pirkėjai mato didesnę kainą, o lizingo bendrovės – mažesnę., nuo kurios ir skaičiuojamos palūkanos. Pabrangimas dažniausiai priklauso nuo pardavėjų, kurie yra suinteresuoti parduoti kuo daugiau. UAB “Hanza lizingas” tai finansinė institucija, gyvenanti iš palūkanų, o ne prekybos įstaiga, kuri perka pigiau ir parduoda brangiau. Todėl ydinga pratinti pirkėją prie nuomonės, jog finansinės paslaugos nekainuoja., o ir dirbti nuostolingai nenori niekas. Pardavimas su 0% pabrangimu lizingo bendrovei naudingas, nes tai skatina pirkimą išsimokėtinai.

Lizingo bendrovės retai reikalauja apdrausti smulkiuoju lizingu įsigytą pirkinį., nes šie daiktai nėra dažnai vagiami. Tai yra palikta pirkėjų valiai. Atsiradus galimybei rinktis, tik nedidelė dalis klientų pirkinius apdraudžia. Vis dėl to vagystės ar gaisro atveju reikia atsiskaityti už įsigytus pirkinius, nesvarbu, ar lizingo gavėjas juos turi ar yra praradęs.Dažniausiai klientai lizingu įsigyja buities įrangą, vaizdo ir garso tecniką, kompiuterius, baldus. Daugelis lizingo bendrovių nesuteikia galimybės įsigyti mobiliųjų telefonų, motyvuodami tuo, kad juos klientai gali labai greitai prarasti, o tada nenoriai atsiskaito už pirkinį.Lizingo bendrovės neišvengia klientų, nesugebančių atsiskaityti už įsigytas prekes. Tokiu atveju ieškomas kitas pirkėjas, kuris perimtų pirkinį ir baigtų už jį mokėti.

Lietuvos lizingo bendrovių išperkamosios nuomos portfelis per pirmuosius tris šių metų mėnesius, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, padidėjo nuo 776,8 mln. Lt iki 1,187 mlrd. Lt, arba 53%. Nuo metų pradžios padidėjo 65,8 mln. Lt, arba 5,9%. Per du mėnesius naujų šio pobūdžio sutarčių pasirašyta už 276 mln. Lt, o pernai šis rodiklis sudarė 191,9 mln. Lt – tad augta 44%. Tai akivaizdžiai rodo rinkos altyvumą ir jos augimo perspektyvas. Yra prognozuojama, jog šiemet išperkamosios nuomos rinka didės 40%.Šiemet per tris mėnesius lyderė buvo UAB “Hanza lizingas”, ji valdė 44% rinkos, šiek tiek atsiliko “VB lizingas” – 38,8%.Lizingo bendrovių vadovai tvirtina, jog rinkos aktyvumą lemia tai, kad įmonių vadovai jau ne taip konservatyviai vertina nuomą išsimokėtinai, lėšų skolinimąsi ir prognozuoja, jog rinka augs.Galima prognuozuoti, jog nuomos išsimokėtinai apimtys didės. Šiek tiek mažiau išsimokėtinai gali būti parduota tik naujų automobilių.Žmonės, matydami atsigaunančią ekonomiką bei aiškesnes perspektyvas, drąsiau skolinsis.Asociaja prognozuoja, jog šiemet rinka augs beveik trečdaliu ir sudarys 1,4 mlrd Lt.

Naudota literatūra1. Verslo žinios. Bankai ir draudimas 2002 balandžio 30d.