Įmonės marketinginės veiklos analizė

1. ĮMONĖS PRISTATYMAS

Šiaulių uždaroji akcinė bendrovė “Rūta” – seniausia veikianti konditerijos įmonė Lietuvoje, gaminanti įvairių skonių bei formų saldainius.Fabriko istorija prasideda 1913 m. Šiauliuose, kai Antanas Gricevičius nedideliame mediniame name įrengė karameles virimo katilą. Pirmieji “Rūtos” darbininkai buvo patys savininkai – A.Gricevičius ir jo žmona Juzefa. A.Gricevičius konditerijos meno mokėsi Šiauliuose, Vilniuje ir Sankt Peterburge, o jo sukurtus saldainius greit pamėgo visi smaguriai. “Rūta” augo po truputi: 1923m. buvo pastatyti keli mūriniai pastatai, tobulėjo ir plėtėsi gamyba. Fabrikas suklestėjo tarpukario laikotarpiu. Tuomet čia dirbo 160 darbuotojų ir buvo gaminama net 300 pavadinimų saldainių. “Rūta” garsėjo savo produkcijos kokybe.Konditerių talentas buvo didžiai įvertintas tiek vietiniuose, tiek tarptautiniuose konkursuose: 1922m. ir 1930m. Kaune bei 1926m. Šiauliuose vykusiose Lietuvos žemės ūkio ir pramonės parodose buvo laimėti aukso medaliai, o 1929m. Italijoje – pagrindinis prizas “Grand Prix”.Nuo 1940 iki 1993 metų pabaigos fabrikas kartu su naujais cechais, pastatytais 1984 m. pramoninėje Šiaulių miesto dalyje, buvo valstybinė įmonė. Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo senieji “Rūtos” pastatai, užimantys 5000 m², ir 0.9 ha žemes buvo grąžinti A.Gricevičiaus įpėdiniams. 2000-ųjų metų rudenį “Rūtos” gamyba buvo sertifikuota Rusijos sertifikacijos centre ir įmonei suteiktas tarptautinis ISO 9001 sertifikatas. Šiuo metu įmonėje dirba apie 270 darbuotojų ir veikia aštuoni gamybiniai cechai. Čia gaminama daugiau nei 180 pavadinimų saldainių. Tai saldainių rinkiniai, kupolo formos riešutiniai-kreminiai saldainiai, minkštoji karamelė, saldainiai su likeriu, šokolado ir marcipano figūros, žele bei plaktos baltymų masės saldainiai, dražė, praline šokoladiniai saldainiai, gaminiai be cukraus, triufeliai ir vaisvandeniai. Saldainių fabrikas turi savo firminių parduotuvių didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir už respublikos ribų. Mūsų įmonės prekybos atstovai Lietuvoje ir užsienyje: UAB “Alvas ir Ko”, UAB “VP Market” parduotuvės, UAB “Sanitex”, Latvijoje, Estijoje, Kaliningrado sr. ir kitur.

“Rūtos” saldainių rasite kiekvienai progai – šv. Kalėdų, taip pamėgtos Valentino dienos ar… paprasčiausiai sau. “Rūta” keičiasi kasmet: tobulinama gamybos technologija, parenkamos įvairesnės žaliavos, Atsižvelgiant į besikeičiančius pirkėjų poreikius, kasmet yra diegiamos naujos technologinės linijos, kuriamos naujos saldainių rūšys, tačiau nesikeičia senosios tradicijos – siekti geriausios kokybės.UAB “Rūta” yra Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų, Šiaulių pramonininkų asociacijos ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos – asociacijos “Lietuvos maisto pramonė” narė.

Rodikliai Įvertinimas (10 bal. s.) + –I. Organizacijos valdymasa) org. kultūra ir filosofijab) tikslas ir strategijac) personalo motyvavimo sist. 101010 II. Gamybaa) įranga ir technologijab) gamybos valdymo kokybė 89 III. Marketingasa) prekybos organizavimasb) prekybos filialų išdėstymasc) produktų gyvavimo laikas 101010 IV. Įmonės finansaia) nuosavo kapitalo dalisb) buhalterinis balansasc) kreditų gavimo galimybės 101010 V. Personalasa) amžiaus struktūrab) išsilavinimo lygisc) kvalifikacija 799 VI. Moksliniai tyrimai ir vystymasa) intensyvumo rezultataib) intelektualinis turtasc) naujų informacinių tech.naudojimas 6910

Kriterijai IšvadosPelningumas Neša didelį pelną, kurio pilnai užtenka firmos gyvavimui ir kapitalo didinimuiNaujų konkur. atsiradimas Visai tikėtinas smulkių konkurentų atsiradimasSąnaudos Konkrečiai mūsų įmonei nėra labai didelės lyginant su prekės kainaEkonomija Labai ekonomiška įranga Verslo šakos analizė

Įmonės stiprybėsKriterijus StiprybėĮmonės įvaizdis Tinkamai formuojamas, turint nemažą pelną daug lėšų galima skirti reklamai ir įvaizdžio kūrimuiValdymas Valdymo sistema pagrįsta decentralizacija, o tai duoda gerų rezultatų; visi žmonės jaučiasi atsakingi už savo įmonę. Darbuotojai Kolektyvas darnus ir kvalifikuotas. Dėl tikslų vienybės ir įvairių paskatinimų puikiai atlieka savo darbą.Marketingas Marketingo sistema nuolat atidžiai sekama. Ja rūpinasi ne tik vadovas, bet ir vadybininkai. Darbo pasidalijimas Darbas padalintas tolygiai ir tiksliai. Kiekvienas atsakingas tik už savo darbą ir jį atlieka iki galo.

Teisės ir pareigos Tiksliai apibrėžtos ir įteisintos įsakymų.Planavimas Veikla planuojama nuolat ją atidžiai sekant ir analizuojant.

Norima vieta rinkoje 75 % visos rinkosŠiandienė vieta rinkoje 50 % visos rinkosPelningumas Įmonė pelninga

KONKURENCINĖS APLINKOS ANALIZĖ

Šiais laikais, kai didelė konkurencija yra sunku išlaikyti vartotoją. Mes tai darome siūlydami jam geros kokybės bei mažesnės kainos produkciją. Konkurentai įpareigoja įmonę nuolat sekti ir tobulinti savo veiklą. Įmonė nepaisanti konkurentų veiklos negali pasiekti aukštų rezultatų. Gera konkurentų analizė įgalioja akcinę bendrovę imtis reikalingų veiksmų ir “atmušti” ar iš dalies sunaikinti konkurenciją. Konkurentus galima skirstyti į stambesnius ir smulkesnius. AB “Rūta” Šiaulių mieste vienintelis saldainių fabrikas, todėl savo mieste konkurentų mes neturime. Lietuvoje pagrindiniai mūsų konkurentai yra AB ‘’Vilniaus pergalė”, AB Kraft Foods Lietuva”, Klaipėdos konditerijos fabrikas, UAB “Edroma”. Mažesnės įmonės mums nėra labai dideli konkurentai, nes paprastai jos neturi tokių technologinių linijų kaip mes, pas juos mažesnė produkcijos pasiūla ir joms lenktyniauti su mūsų įmone gan sudėtinga. Mes linkę konkuruoti kokybės aspektu. Be to mūsų tiekiamų produktų kainų sistema yra žymiai lankstesnė ir įgalina daryti įvairias nuolaidas pastoviems ir stambiems užsakovams. Savo konkurentus mes stebime nuolat. Sekame kokie pokyčiai nuolat vyksta veikloje ir kodėl tai vyksta, ar tai vidinių ar išorinių priežasčių pasekmė ir kaip to išvengti mums. Mūsų vadybininkai dirbantys šioje srityje dalyvauja įvairiose parodose, priėmimuose – kursuose, kur stengiasi kiek galima daugiau informuoti vartotojus apie mūsų tiekiamą įrangą.Mūsų pranašumas – geresnė produkcijos kokybė, didesnė pasiūla, jau iš ankstesnių metų pritraukti stambūs klientai.Kaliningrado srityje ir kitose Pabaltijo šalyse mes neturime didelės konkurencijos, tad ten plėstis nėra labai sudėtinga.

Saldainių gamintojų pasiskirstymas rinkoje

Palyginimo kriterijus “Šiaulių Rūta” “Vilniaus pergalė” “Kraft Foods” Klaipėdossaldainių fabrikas “Edroma”

Darbuotojų skaičius 270 207 240 180 110Gaminamas asortimentas 180 113 70 50 26Filialai 2 _ _ _ _Firminės parduotuvės 11 6 8 1 _Užimama vietarinkoje % 50 20 15 10 5UAB ”Rūta” palyginimo su konkurentaislentelė

Rinkos analizė

Norint užtikrinti savo veiklos sėkmingumą, būtina detaliai išanalizuoti rinką aptariant tokius esminius momentus kaip rinkos imlumas, pardavimo perspektyva, šio asortimento ( saldainių rūšies) prekės kaina vietinėje rinkoje ir kitose rinkose, prekės pardavimo galimybė, sezoniškumas. Vartotojas išlaiko organizaciją ir yra labai svarbus jos veiksnys. Tik vartotojas sudaro sąlygas nuolat atnaujinti ir tobulinti įmonės veiklą. Mūsų vartotojas yra gan pastovus ir labai didelių jo norų ar struktūros pasikeitimų nėra. Mums labai palankus aspektas yra tas, kad vartotojui vieną kartą paskanavus mūsų produkcija jis tampa nuolatiniu mūsų klientu, tai reiškia, kad ir ateityje mes jam būsime reikalingi. Mūsų saldainių fabriko vartotojų ratas labai platus. Vartotojų turime ne tik Lietuvos rinkoje, bet ir užsienyje. Tai labai įvairaus amžiaus žmonės. Tai suprantama, kadangi saldainius mėgsta ir vaikai ir vidutinio amžiaus žmonės, ir seni. Todėl ypatingo rinkos segmentavimo kaip ir nėra. Prieš išleidžiant į apyvartą prekę ištyrėme rinką, tai yra apklausėme gyventojus. Apklausos tyrimas atliktas anketų pagalba. Apklausėme 3000 gyventojų įvairiose Lietuvos miestuose ir kaimuose. Tyrimo tikslas buvo sužinoti ką jie mano apie šią prekę, siekėme išsiaiškinti, ar bus pakankama paklausa šiai prekei. Apklausę gyventojus pamatėme, kad 88 % teigiamai vertina mūsų siūlomą prekę.

TurinysSantrauka…………………………………………………………………………………………….1. UAB “ Šiaulių Rūta” pristatymas………………………………………………………..2. Konkurencinės aplinkos analizė………………………………………………………….3. Rinkos analizė………………………………………………………………………………….4. Naujo produkto kūrimas……………………………………………………………………5 Kaina ir jos nustatymas……………………………………………………………………. 6. Rėmimo organizavimas…………………………………………………………………….7. Pateikimas……………………………………………………………………………………….8. Išvados…………………………………………………………………………………………….9. Literatūros sąrašas……………………………………………………………………………..

LytisVyras Moteris

AmžiusNuo 10 – 20 metųNuo 20 – 40metųNuo 40 – 60 ir daugiau metų

Ar esate girdėję apie Šiaulių “Rūtos” saldainių fabriką ?

Taip Ne Labai nedaug

Ar lankotės mūsų firminėse parduotuvėse ?TaipNeLabai retai

Ar perkate mūsų gaminius ? Perku dažnaiRetaiVisai neperku

Kaip vertinate mūsų gaminius ?KokybiškiPrastos kokybėsVidutiniškiNeturiu nuomonės

Jeigu turite vaikų iki 10 metų ar dažnai jiems perkate saldainius ?KasdienKartą į savaitęKartą į mėnesįNeperku visai

Kokios rūšies (prašome nurodyti saldainių pavadinimą) saldainius dažniausiai perkate ?

Dažniausiai perkate saldainius ? Sveriamus Rinkinius dėžutėse Rinkinius maišeliuose

Ką manote apie mūsų produkcijos kainą ? Per didelė Per maža Atitinka gaminio kokybę

Ar žinote, kad mūsų įmonė gamina proginius saldainius ? Taip Ne

Ar perkate saldainių rinkinius šv. Kalėdų proga ? Taip Ne

Ar Valentino dienos proga perkate “šokoladines širdeles” ir kitus šiai progai skirtus gaminius ?TaipNe

Kaip vertintumėte, jeigu mūsų saldainių fabrikas pradėtų gaminti saldainių rinkinius šv. Velykų proga ?PalankiaiNepalankiaiNeturiu nuomonės

Ar jums būtų svarbi šios velykinės dovanėlės prekinė išvaizda ?TaipNe

Saldainius rinktumėtės jei būtų fasuoti į :DėžutęMaišelįNesvarbu

Ar pageidautumėte kad velykiniai saldainių rinkiniai būtų skirti labiau vaikams ?TaipNeNesvarbu

Už kokią kainą pirktumėte velykinių saldainių rinkinį ?6 Lt.9 Lt.14 Lt.

Pasiūlymai, komentarai

Atsakymo variantą žymėkite ženklu ×Dėkojame už atsakymusNaujo produkto kūrimas

Prieš pradėdamas kurti naują prekę, gamintojas turi įvertinti tai, kad pirkėjas tai pat stengsis įvertinti visus jos naudingumo požymius. Dėl to prekei reikia stengtis suteikti kuo daugiau jos naudingumą palaikančių požymių, nes pirkėjas nebūna abejingas prekės kokybei. Kalbant apie naujos prekė kūrimą pirmiausia reikia išsiaiškinti kaip surasti prekės naujumą (naujos rūšies prekę), arba kaip priedą prie esamos prekės.

Naujos prekės kūrimas prasideda nuo idėjos. Mūsų įmonėje sukurti proginį šv. Velykų saldainių rinkinį, idėją pateikė įmonės darbuotojai. Įvertinome prekės sėkmę rinkoje, užimamą rinkos dalį, pelną, apskaičiavime kaštus. Pagaminome bandomuosius pavyzdžius, šalinome pastebėtus trūkumus, tobulinome ją. Analogiškų prekių didieji “Rūtos” konkurentai negamino, tik kelios mažos individualios įmonės, tačiau kaip ir minėjome jos mums nėra dideli konkurentai. Žinome, kad prekės skirstomos pagal marketingui reikšmingus kriterijus. Mūsų sukurtą prekę galima priskirti prie impulsyvaus pirkimo prekės. Perkame saldainius labai daug iš anksto apie tai negalvoję ir nesvarstę. Paprasčiausiai tai staiga kilusio noro ir poreikio patenkinimas. Dažniausiai vartotojai nusiperka iš netikėto pastebėjimo, sužadinto noro arba dėl to, kad prekė anksčiau buvo ne kartą pirkta.Pasirinkome populiariausias prekės identifikavimo priemones, t.y. įmonės ženklą ir vardą. Pavadinome “Velykinė dovanėlė”. Įpakavimas – vienas iš svarbiausių procesų, be kurio prekė būtų nebaigta. Atsižvelgėme į visas sąlygas kol jinai pasieks vartotoją (transportavimą, sandėliavimą). Saldainių rinkinį nutarėme fasuoti į polietileninius maišelius, o ne į brangaus kartono dėžutes. Fasuojant į geros kokybės popierių padidėtų prekės savikaina, rinkinio kaina būtų didesnė. Maišeliai tvirtai surišami, kad pirkėjui būtų patogu parsinešti. Įmonė suinteresuota paveikti vartotoją kad pirktų kuo daugiau. Įmonė, atlikusi rinkos tyrimus, išanalizavusi vartotojų elgseną įvedė prekę į rinką likus mėnesiui iki šv. Velykų. Prognozuojame, kad paskutinę savaitę prieš šventes prekė pasieks brandą. Tikimasi, kad padidės pardavimas ir pelnas. Kiekviena prekė rinkoje išsilaiko tam tikrą laiką. Kadangi mūsų prekė sezoninė, praėjus savaitei po švenčių, vartotojų skaičius sumažės ir tada prasidės prekės smukimas. Neišpirktą produkciją parduosime taikydami nuolaidas.
Naujai sukurtas saldainių rinkinys šv. Velykų proga

KainaKaina yra pagrindinis viso prekinio ūkio reguliatorius. Įmonė, nustatydama kainas, pirmiausia siekia padengti gamybos kaštus ir gauti pelno. Tikslas, kurį padės pasiekti konkreti prekė yra maksimalizuoti pelną. Nustatydami prekei kainą pasirinkome į kaštus orientuotą kainų nustatymo metodą. Paskaičiavome kaštus, susijusius su gamyba ir pardavimu. Kaina orientuota į vidutines pajamas gaunančius klientus. Užsidėjome prekei antkainį. Vieno saldainių rinkinio savikaina 7 Lt., su antkainiu rinkinio kaina 11,90 Lt. Orientuojamės į tai, kad prekė turės paklausą. Nustatant kainą įvertinome ir konkurentus. Didžiosios įmonės, kurios gamina saldainius analogiškų prekių negamina. Tik ĮI “Edroma” gamina “ šokoladinius” kiaušinius. Kaip ir minėjome ši įmonė mums nėra konkurentė.

Rėmimo organizavimas

Rėmimas yra vienas iš marketingo komplekso elementų. Svarbiausia užduotis – potencialiems pirkėjams perduoti reikalingą informaciją ir paskatinti juos pirkti.Jeigu nėra ryšio tarp pardavėjo ir pirkėjo, įsitvirtinti rinkoje intensyvios konkurencijos sąlygomis sunku. Todėl mūsų įmonė siekia paveikti tikslinę rinką, paaiškinti siūlomos prekės privalumus, skatinti pirkti.Poveikio tikslas vartotojams:ü atkreipti potencialių vartotojų dėmesįü padidinti informuotumą apie prekęü paskatinti prekę pirkti pirmą kartąü paskatinti pirkti dažniauü paskatinti pirkti didesniais kiekiaisPasirinktas rėmimo elementas – reklama, nes reklama visuomenės informacijos priemonėmis gali pasiekti platesnę auditoriją.Nors geros prekės ir be ypatingos reklamos tarsi “pačios parduoda save”,tačiau tada pirkėjai informaciją apie prekę gautų atsitiktinai pamatę parduotuvėse arba pabendravę su jau įsigijusiais asmenimis. Įmonė reklamos agentūrų paslaugomis nesinaudojo, tuo užsiima įmonės reklamos specialistas. Jis rūpinosi, kad informaciją apie prekę paskleistume kuo platesnei auditorijai. Sukurtame internetiniame puslapyje apie įmonę reklamuojame savo prekę. Galima pasiskaityti kokia saldainių rinkinio kaina, kokie “velykiniai suvenyrai” įeina į rinkinį, koks svoris. Pardavimo vietose apipavidalinome lentynas ir prekes išdėstėme taip, kad galėtume informuoti pirkėją. Tuo rūpinasi įmonės marketingo skyriaus specialistai.

Pateikimas

Pateikimas (paskirstymas) yra būtina ūkinė veikla, prekių gamybą susiejanti su vartojimu. Patekimo turinį sudaro visuma veiksmų, kuriais prekė iš gamintojo per tarpininkus perduodama vartotojui. Įmonėje pagamintos prekės turi pasiekti vartotoją, t. y. turi būti jam pasiūlytos ir parduotos. Mūsų naujai sukurto saldainių rinkinio gamyba yra sezoninė. Pagamintos prekės sandėliuojamos įmonėje. Prekė perkama tik tam tikrą laiką. Prekes parduodame per jau seniai veikiančius kanalus. Įmonė stengiasi, kad prekių vartotojas galėtų įsigyti daugelyje prekybos objektų. Pagrindiniai įmonės prekybos atstovai Lietuvoje ir užsienyje. Lietuvoje UAB “Alvas ir Ko”, UAB “VP Market”, UAB “Sanitex”. Gabenant savo gaminius į užsienį naudojamės įmonės “Partaka” paslaugomis, nes sumažina kaštus. Tiekimo patikimumu, terminais, pristatymo kokybe rūpinasi įmonės logistikos specialistas.

Literatūros sąrašas1. V. Pranulis, A. Pajuodis, S. Urbanavičius, R. Virvilaitė. Marketingas 2. V. Pranulis Marketingo tyrimai3. Kuvikaitė Gaminio marketingas4. I. Bučiūnienė Pardavimo valdymas

Išvados

Dabartinė įmonės situacija leidžia daryti išvadas, kad tolimesnė jos veikla ir toliau turėtų būti nenuostolinga: turi didelį ir rentabilų nuosavą kapitalą, gerą techninę bazę, kvalifikuotus darbuotojus, sugebėjo užkariauti nemažai rinkos, tai leidžia spręsti, kad įmonės marketingo ir strateginė sistemos yra aukšto lygio.

Santrauka

Šiaulių UAB” Rūta” – seniausia Lietuvoje veikianti konditerijos įmonė.Čia gaminama apie 180 pavadinimų saldainių. Įmonėje dirba apie 270 darbuotojų, veikia aštuoni gamybiniai cechai. Savo pagamintą produkciją įmonė per prekybos atstovus parduoda Lietuvoje ir užsienyje. Saldainių fabrikas turi 11 savo firminių parduotuvių didžiuosiuose Lietuvos miestuose, taip pat Latvijoje, Estijoje, Kaliningrado sr. Įmonė dirba pelningai. Rinkoje užima apie 50 % visos rinkos. Pagrindiniai įmonės konkurentai: AB “ Vilniaus pergalė”, AB Kraft Foods Lietuva”, Klaipėdos konditerijos fabrikas, mažesnės individualios įmonės. Jeigu savo įmonę palygintume su analogiškomis, tai pamatytume, kad “Rūta” pranašesnę užimama vieta rinkoje gaminamų prekių asortimentu, savo firminių parduotuvių ir darbo vietų skaičiumi.

Norėdami užtikrinti savo veiklos sėkmingumą ištyrėme rinką. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti ar naujai siūloma prekė bus pakankamai paklausi. Tyrimą atlikome sudarydami anketas. Apklausėme 3000 gyventojų didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir kaimuose. Tyrimai parodė kad 88 % gyventojų prekę vertina teigiamai. Naujos prekės kūrimas prasidėjo nuo idėjos, kurią pateikė įmonės darbuotojai. Rinkai siūlome naują saldainių rinkinį šv. Velykoms. Pasirinkome populiariausias prekės identifikavimo priemones: prekės vardą ir ženklą. Prekę įvedime likus mėnesiui iki švenčių.Nustatydami prekei kainą orientavomės į vidutines pajamas turinčius gyventojus. Vieno saldainių rinkinio savikaina 7 Lt., užsidėjome antkainį. Įmonė siekia paveikti rinką, paaiškinti siūlomos prekės privalumus, skatinti pirkti. Pasirinktas rėmimo elementas – reklama. Informuojame apie prekę sukurtame internetiniame puslapyje, pardavimo vietose prekes išdėstome taip, kad galėtume informuoti pirkėją.Pagamintas prekes sandėliuojame įmonėje. Parduodame per prekybos partnerius. Turime savo firminių parduotuvių Lietuvoje ir užsienyje.