Šiuolaikinis vyras neprieštarauja, kad moteris išlaikytų šeimą

Praėjusio amžiaus 5-ame dešimtmetyje niekas negalėjo įsivaizduoti, kad moteris gali būti šeimos maitintoja. Tačiau praėjus 60 metų ši mintis atrodo natūralesnė nei bet kada anksčiau. Vis daugiau moterų uždirba kur kas daugiau už vyrus ir tampa pagrindinėmis šeimos maitintojomis.

Naujausias JAV atliktas tyrimas rodo, kad net trys ketvirtadaliai vyrų neprieštarauja, kad moterys išlaikytų šeimą.

Televizijos seriale „Mad Men“ („Reklamos vilkai“) rodoma praėjusio amžiaus Amerika, valdoma vyrų. Moterų vieta tais laikais buvo namuose, prie viryklės. Tačiau dabar viskas pasikeitė ne tik Amerikoje, bet ir beveik visame pasaulyje.

1 iš 5 vyrų, pasirodo, jau tapo „namų šeimininku“ ir džiaugiasi galėdamas rūpintis namais ir vaikais, kol jo žmona siekia karjeros. Tačiau 2 vyrai iš trijų prisipažįsta, kad, tapdami namų šeimininkais, jie paaukojo didelę dalį savo vyriškumo.

„Mens Health“ žurnalo redaktorius Peteris Moore’as sako: „Laikai pasikeitė. Ne tik tėvas gali išmaitinti šeimą. Jei mamai geriau sekasi karjera, kodėl ji negali uždirbti pinigų

, o vyras rūpintis šeima? Juk kažkas turi apmokėti šeimos atostogas prestižiniame kurorte, tad kodėl to negali padaryti daugiau uždirbantis šeimos narys? Šiuolaikinis vyras tikrai nebesivadovauja ankstesnių kartų stereotipais.

Jau seniai paneigtas ir kitas stereotipas, kad vyrai nerodo emocijų ir yra nejautrūs. Vyrai taip pat verkia, jaučia ir myli. Jie yra pažeidžiami. Jie taip pat gali rūpintis vaikais ir namais.“

89 proc. JAV atliktos apklausos dalyvių mano, kad viena iš vyro pareigų yra apginti savo moterį ir šeimą. Tačiau tik 29 proc. mano, kad vyrams galima verkti. 42 proc. vyrų sakė, kad namų ruošos darbų atlieka kur kas daugiau nei jų tėvai. 69 proc. vyrų savo pareiga laiko išnešti šiukšles.

JAV tėvystės instituto tyrėja Adrienne Burgess sako, kad praėjusio laikmečio vyras buvo toks, kokio reikėjo pokario laikotarpiu. Ji sako: „Moterys pralenkė vyrus išsilavinimu ir ryžtingumu. Jos drąsiai gali tapti šeimos maitintojomis. Jos jau tokios yra.“