Darbų pasidalinimas

Be abejonės, pasiutusiame šiuolaikiniame moters gyvenimo ritme, kartais norisi sulaužyti įprastą tvarką ir truputį pailsėti nuo namų ūkio reikalų, pasijusti moterimi, o ne skalbimo mašina. Ar visą laiką galima tikėtis vyro pagalbos? Ir kaip lengvai įtraukti jį į dalyvavimą namų ruošoje? Tad kaip vyrą pakelti nuo sofos?

Susiraskite darbą

Jei Jūs esate namų šeimininkė, tai paprasčiausias ir efektyviausias būdas — susirasti darbą. Tuščias šaldytuvas ir žmonos nebuvimas namuose, privers vyrą pakilti nuo sofos ir nueiti iki viryklės ar netgi iki artimiausios parduotuvės.

Nebus per daug, jei jam paskambinsite ir priminsite, kad parvestų dukrytę iš darželio, o sūnų — iš sporto varžybų. Iš pradžių kantriai išklausykite priekaištų, kad, štai, draugo žmona kantriai skalbia, gamina valgyti, tvarko butą, be to dar ir dirba parduotuvėje nuo 5h ryto. Tačiau kad ir kaip norėtųsi į tai atsakyti priekaištais, riksmais ar grasinimais — sustokite! Nieko, išskyrus santykių paaštrėjimą, tai neduos. Bus tik laikinas efektas. Reikia veikti protingiau, diplomatiškiau.

Pabandykite vyrą įtikinti apie pareigų paskirstymo namuose būtinybę: Stop! O ką daryti, jei Jūs sėdite namuose, būdama dekretinėse atostogose ir su kūdikėliu ant rankų? Čia jau reikia panaudoti kitą šeimyninio gyvenimo keitimo būdą. Jis pareikalaus daugiau laiko ir jėgų, bet rezultatas to vertas.

Jūs visą dieną būnate namuose, todėl vyras nuoširdžiai tiki, jog Jums nesunku sutvarkyti namus, išskalbti drabužius, išlyginti, pagaminti valgyti, supirkti produktus vakarienei, pasivaikščioti su jaunėliu, nuvesti į mokyklą vyresnį bei išspręsti klausimus dėl buto remonto. Ir, atlikusi visus šiuos reikalus, Jūs kažkodėl vakare griūnate į lovą, kaip pakirstas medis. O vyras dar ir pyksta, jog Jūs nenorite atlikti santuokinės pareigos. Jumis manipuliuoja? Pamėginkite ir Jūs! Kitą kartą, po sočios vakarienės, pažeiskite stebuklingą trio: “vyras-sofa-vakarienė”.

Atsisėskite šalia, reklamos metu, ir pasakykite jam, jog norite rimtai pasikalbėti: Tuo pačiu metu paminėkite, jog galite ir luktelti valandėlę, kol vyras atsilaisvins. Jis protu suvoks, kad po pusvalandžio prasidės futbolas, todėl sutiks pasikalbėti nedvejodamas. Būtina įsidėmėti, jog nevisi vyrai pakenčia ultimatumus. Jeigu jį, kaip žvėrį įvarysi į kampą, jis pradės ginti laisvę. Tai neduos gero rezultato.

Paprašykite pagalbos: Jūsų tikslas nesudaryti sutartį dėl įsipareigojimų, o paprašyti vyro pagalbos.

Padėjusi jam galvą ant peties, pasiguoskite, kad paskutiniu metu dažnai aprėkiate vaikus, duoną dedate į šaldytuvą, vaiko sauskelnes į skalbimo mašiną ir labai gražiai paprašykite pagalbos. Čia būtinas ilgas patylėjimo momentas. Tegu Jūsų vyras apsvarsto tai, ką pasakėte ir tuomet jame prabus smalsumas — kokios gi pagalbos Jums reikia? Pradžiai, galima jo paprašyti, kad vežiotų vaiką į vaikų darželį ar mokyklą, taip pat ir parsivežtų iš ten. Motyvuokite tai tuo, kad vaikui trūksta tėvelio dėmesio. Pasakykite, kad kitus vaikučius atveža būtent tėveliai ir vaikai tuo didžiuojasi. Kad vyras nespėtų išsisukti nuo neigiamo atsakymo, pridurkite, jog paruošite skanią vakarienę.

Būkite gudresne: Paskutinis pastebėjimas būtinas tam, kad vyras suprastų — viskas daroma, išskirtinai, jo labui! O laisvu laiku Jūs gi nesėdėsite prie interneto arba neplepėsite mobiliuoju telefonu su drauge. Kartais vyras gali streikuoti. Remdamasis kažkokiais reikalais, jis vėl bandys išsilaisvinti iš jį užgriūvusių įsipareigojimų. Pasistenkite šiuo pavojingu periodu rasti sau svarbų užsiėmimą — pavyzdžiui, apsilankymas poliklinikoje, eilė pas stomotologą.

Raskite svarią priežastį dėl kurios, būtent šiandien, negalite pasiimti vaikučio. Po kurio laiko, kai vyras pripras pasiimti vaiką iš darželio ar mokyklos, pasistenkite neįkyriai paprašyti, kad pakeliui užeitų į parduotuvę ir nupirktų būtinus produktus. Iš pradžių, liepkite nupirkti tokių produktų, kuriuos bus per vėlu nupirkti rytoj. Nepamirškite, jog kiekvieną kartą būtina vyrui padėkoti už jo išskirtinumą bei geranoriškumą. Atsiminkite posakį: “Geras žodis ir katinui malonus”.

Bendri apsipirkimai: Vakare, jau prie vakarienės stalo, prasitarkite vyrui, kad norite taupyti, ir Jums nepatogu nuolat naudotis vyro gerumu, kai jo prašote ką nors nupirkti: “Mielasis, kada tu galėsi mus nuvežti į prekybos centrą, šeštadienį ar sekmadienį?” Kaip matote — čia nekyla klausimas “ar vyras važiuos”. Čia jam belieka pasirinkti patogesnį laiką. Laikas nuo laiko, leiskite vyrui pailsėti ir tarkite: “Brangusis, tu man labai padėjai, pailsėk.”

Ką galima patikėti vyrui

Su saiku išnaudokite vyro jėgą ir energiją. Jam negalima patikėti Jūsų šilkinės suknelės lyginimo, tačiau galite leisti išlyginti patalynę. Taip pat leiskite jam iki blizgesio išvalyti prisvilusį puodą nuo grikių. O poto, girkite jį. Kas dėl maisto gaminimo, neapsunkinkite savęs įmantriais valgiais, o įsisavinkite keleto paprastų, skanių bei naudingų patiekalų receptų. Pasiūlykite vyrui kartu gaminti. “Pašefuokite” jo maisto gamybą, būkite pagalbininke, tačiau pati to paties patiekalo, kurį daro mylimasis — nedarykite. Lai tai bus jo “arkliukas”. Nepamirškite pagyrų tada, kai turite svečių, jam tai bus dvigubai maloniau.

Tegu vyras gyvendamas negalvoja, jog visas krūvis ant jo pečių, tegu jis suvokia tik tai, jog yra Jūsų pagalbininkas, kai Jums to reikia. Ir vieną dieną, Jūs įeisite į kambarį, o ten — tuščia sofa, išjungtas televizorius, o iš virtuvės sklinda dieviškas maisto, ruošiamo Jūsų sutuoktinio, aromatas. Ir tegu Jūsų šeimos devizu tampa žodžiai ne “Aš pati”, o “Mes kartu”!

Straipsnis parašytas remiantis užsienio literatūra.

Gerda Z.