Virškinimo problemos kelionėse

Kai tik kur išvažiuoju į kelionę, vis sutrinka virškinimas, gal galite patarti, ką reikėtų pavartoti ar kokių žolelių preparatų, ar vitaminų?

Vilma

Gastroenterologas pataria (Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas Vaidotas Urbonas):

Virškinimo problemos kelionėse iškyla didžiajai daliai žmonių. Paprastai tai skrandžio skausmai, viduriavimas, vidurių užkietėjimas. Rizika susirgti keliautojų diarėja ypač padidėja keliaujant į šiltus kraštus ar šalis, kur higienos sąlygos prastesnės.

Norint apsisaugoti nuo nemalonių virškinimo sutrikimų kelionėse ir iškylose reikia nuolat plauti rankas, gerti tik patikimą vandenį ir valgyti termiškai apdorotą maistą. Tarkime, tolimose šalyse viešojo maitinimo įstaigose reiktų vengti gėrimų, patiekiamų su ledukais. Tačiau virškinimo sutrikimai pasireiškia ne tik ilgų kelionių metu – jautresni skrandžiai gali sustreikuoti ir trumpam pakeitus aplinką ar net išsiruošus į iškylą gamtoje.

Šiltuoju metų laiku patartina reguliariai vartoti probiotinių bakterijų preparatus arba tiesiog į savo kasdienę mitybą įtraukti funkcinių produktų, kurie papildyti gerosiomis pieno rūgšties bakterijomis, stiprinančiomis virškinimo sistemą.

Geriausiai pasaulyje ištirtos probiotinės bakterijos yra Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®) bakterijos.

Tyrimas, įrodantis teigiamą LGG® poveikį keliautojams, buvo atliktas 245 žmonėms. Grupė, kuri vartojo gerųjų bakterijų LGG®, keliautojų diarėja sirgo 47 proc. rečiau. Vadinasi, kelionėje praleistas laikas jiems buvo daug kokybiškesnis.

Lietuvoje galima nusipirkti produktų su gerosiomis pieno rūgšties bakterijomis LGG®. Taip pat šių probiotikų galima įsigyti kapsulėmis.