Mažakraujystė

Apie vis dažniau pasitaikantį susirgimą pasakoja Vilniaus Centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškienė:

– Mažakraujystė, arba anemija, – tai liga, kai kraujyje sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių, po visą organizmą išnešiojančių deguonį. Tuomet audiniai „badauja“ ir prasideda įvairūs negalavimai.

Susirgus mažakraujyste iš pradžių paprastai nejaučiama jokių simptomų. Žmogus tik tampa blyškesnis ir ligai progresuojant vis labiau blyškėja. Pabalusi tampa ne tik oda, bet ir gleivinės, vėliau oda sausėja, pakinta nagai.

Ligos simptomai

Susirgęs anemija žmogus ima greičiau pavargti, jaučia bendrą silpnumą, skundžiasi mirgėjimu akyse, spengimu ausyse. Ligai įsisenėjus, dėl smegenų nepakankamo aprūpinimo deguonimi, sergantysis gali pradėti alpti. Jis, kadangi deguonies „badui“ jautriausios yra smegenys, nuolat nori miego. Anemijos varginami vaikai prasčiau mokosi, kai kurie praranda apetitą, o kartais gali norėti nevalgomų dalykų – ledo, molio, žemių.

Prie anemijos simptomų reiktų paminėti oro trūkumo jausmą, dažnesnį esant fiziniam krūviui.

Kodėl susergama mažakraujyste?

Svarbu pasiaiškinti, kokios gali būti šios ligos priežastys. Taigi mažakraujyste susergama:

  • kai organizmui trūksta kai kurių maisto medžiagų,
  • kai sergama įvairiomis ligomis,
  • kai netenkama daug kraujo po traumų, didelių operacijų, plyšus stambiai kraujagyslei, kartais po gimdymo, kai stipriai nukraujuojama.

Mažakraujystė beveik visada atsiranda susiformavus piktybiniams augliams, žarnyne užsiveisus parazitams. Kraujo gamybą gali nuslopinti didelės radiacijos dozės, vėžį veikiantys vaistai, kai kurie antibiotikai.

Tačiau raudonųjų kraujo kūnelių kraujyje gali sumažėti ir tuomet, kai kraujo vis po truputį netenkama ilgą laiką: kai kraujuoja iš nosies, išsiplėtusių hemorojinių mazgų, dėl skrandžio opos ar kitų virškinimo trakto bei šlapimo takų pažeidimų. Moterys dažniausiai kraujo netenka dėl gausių ar ilgų menstruacijų. Tai bene pagrindinė priežastis, dėl kurios moterys mažakraujyste suserga dažniau nei vyrai.

Paprastai šia liga susergama tada, kai organizme trūksta geležies, kuri normaliomis sąlygomis iš organizmo nepasišalina ir yra naudojama kraujo kūnelių (eritrocitų) gamybai. Normaliai besimaitinantiems suaugusiesiems geležies kraujyje pradeda trūkti tuomet, kai jų organizmas netenka kraujo. Vyrams geležies pradeda trūkti daugiausia dėl kraujavimo iš virškinimo trakto, o moterims, kaip jau minėta, – dėl per gausių menstruacijų. Šiais atvejais su įprastu maistu geležies gaunama mažiau nei jos netenkama.

Kai trūksta geležies

Kai organizme trūksta geležies, mažakraujystė formuojasi pamažu – iš pradžių naudojamos organizme esančios geležies atsargos, jų nelikus sulėtėja raudonųjų kraujo kūnelių gamyba, jie tampa daug mažesni.

Jei anemiją sukėlė kitos ligos, svarbu gydyti ir jas. Mažakraujystei prasidėjus dėl geležies ar vitaminų stokos, pasitarus su gydytoju, reikėtų vartoti geležies preparatų.

Tačiau svarbiausia valgyti kuo daugiau geležies turinčių produktų:

  • jautienos mėsos bei kepenų, vištienos,
  • grūdų, ryžių ar grikių kruopų,
  • lapinių daržovių: špinatų, salotų, Briuselio kopūstų, brokolių, vaisių.
  • Kiaulienoje geležies yra mažiau negu, pavyzdžiui, špinatuose ar rupaus malimo duonoje, tačiau iš mėsos geležies organizmas pasisavina daugiau. Valgant ir gyvulinį, ir augalinį maistą kartu, geležis geriau pasisavinama iš pastarojo.

Esant dideliam geležies trūkumui, papildomai skiriama jos preparatų.

Kaip gydoma

Pagrindiniai gydymo komponentai, užtikrinantys spartesnę kraujodarą, yra geležis, vitaminas B12, folio rūgštis ir vitaminas C. Todėl, jei nepatikslinta anemijos priežastis ir rūšis, reiktų vartoti visų minėtų medžiagų. Gerti vaistus reikia dar mažiausiai 3 mėnesius po to, kai hemoglobino kiekis kraujyje pasiekia normą. Žinoma, svarbiausia išsiaiškinti ir, jei įmanoma, pašalinti anemijos priežastį. Per 3 mėnesius geležies rezervai organizme spėja atsistatyti. Būtina paminėti, kad dėl blogos geležies rezorbcijos jos preparatai turi būti vartojami 1valandą prieš valgant arba 2 valandos po valgio. Be to, jie kietina vidurius, nudažo išmatas juoda spalva ir nesiderina su daugeliu kitų vaistų.