Lytinė sveikata keliaujant

Kelionės ir buvimas kitose šalyse yra labai rimtas įvairių ligų rizikos faktorius. Pasikeičia aplinka, mityba, vanduo. Kai kam atsiranda galimybių pakeisti seksualinį partnerį, kiti mėgsta surizikuoti mylėdamiesi su bet kuo ir bet kur, arba atvirkščiai, pakankamai ilgam atsisako aktyvios seksualinės veiklos. Kaip bebūtų, lytinė sveikata kelionėse taip pat svarbi, nes įvairios ligos gali ilgam sugadinti įspūdžius.

Dažniausios išorinių genitalijų ligos

Trumpai pateiksiu įvairius galimus moters genitalijų ligų variantus. Dažniausiai pasitaiko makšties ligos – tai įvairūs uždegimai, bakterinė vaginozė, kandida infekcija (pienligė ), herpesas, karpos.

Paprastai paūmėja jau turimos ligos, bet galima susirgti ir naujomis. Turint nesaugius lytinius santykius, galima užsikrėsti trichomonoze, sifiliu, chlamidijomis, ŽIV, žmogaus papilomos virusu, net kirkšninėmis utėlėmis ir niežais. Todėl atsakyti, ar paprastas bėrimas atsirado dėl higienos stokos, ar užsikrėsta rimta liga, be apžiūros ir tyrimų neįmanoma.

Makšties uždegimai

Jie atsiranda patekus infekcijai ir pasireiškia išskyromis, deginimu, niežuliu. Lytiniai santykiai tampa skausmingi, po jų diskomfortas dar labiau sustiprėja, kartais pasirodo ir kraujo. Dažniausi makšties uždegimų sukėlėjai yra gonokokai, trichomonos, žarnyno lazdelė, stafilokokai. Ypač dažnas kandidozinis, arba grybelinis makšties uždegimas.

Niežulys, perštėjimas išskyros ir žuvies kvapas būdingas bakterinei vaginozei. Šis kvapas neišnyksta net intensyviai prausiantis, o suintensyvėja paprastai po lytinių santykių. Yra tiksliai žinoma, kad bakterine vaginoze neužsikrečiama tualetuose, baseinuose ir kitose viešose vietose. Riziką sirgti bakterine vaginoze labai padidina naujas lytinis partneris, lytinių partnerių dažnas kaitaliojimas, pasikeitę higieniniai ir mitybos įpročiai. Bakterinė vaginozė ir infekciniai makšties uždegimai gydomi žvakutėmis ir antibiotikais. Būtinai gydomas ir lytinis partneris.

Vandeningi ir deginantys bėrimai

Tokio pobūdžio bėrimai būdingi genitalijų pūslelinei. Lytinių organų pūslelinė, kitaip herpes virusinė infekcija, yra neišgydoma liga, kurią sukelia herpes simplex virusas. Užsikrėtus ant lytinių organų odos ar gleivinės iškyla grupės pūslelių, kurios paskui trūksta ir atsiranda skausmingų žaizdelių. Pūslelinės virusu galima užsikrėsti net ir tada, kai jokių išorinių infekcijos požymių nematyti. Esant išoriniams ligos požymiams, šia infekcija užsikrečiama itin greitai.

Prieš išvykstant į kelionę

Prieš ilgesnę išvyką, jeigu teks keletą mėnesių gyventi užsienyje, būtina pasitikrinti pas savo ginekologą. Jei sergate lėtinėmis ligomis, pasitarkite, kokių vaistų pasiimti. Visuomet pasirūpinkite sveikatos draudimu. Sumokėsite, bet būsite apsidraudusios, kad galite prireikus kreiptis gydytojo pagalbos. Visose užsienio šalyse be recepto niekur negausite antibiotikų, ir šiaip daugumos rimtų vaistų. Tiesa, beveik visur vaistinėse ir net kai kuriuose prekybos centruose galite įsigyti priešgrybelinių ir makšties florą atstatančių žvakučių ar tepalo, kuris tiks ir vyrui. Kai kur be recepto galima įsigyti antihistamininių preparatų nuo alergijos ir visur – paracetamolio, aspirino. Tačiau nerizikuokite savigyda. Tik grįžusios būtinai pasitikrinkite, ar neatsitiko kas nors rimčiau.

Kaip išvengti lytinių organų ligų

Kiekvienas žmogus savo genitalijų sritį turėtų reguliariai apžiūrėti ir prižiūrėti, taip, kaip apžiūrimi ir prižiūrimi yra dantys, nagai ir kitos kūno vietos. Deja, neretai šia vieta susirūpinama tik po to, kai kas nors nutinka.

Genitalijų oda ir gleivinė tiek vyrams, tiek moterims privalo būti užlaikoma švariai. Šiltas vanduo, muilas yra natūralu ir būtina. Dar svarbu yra dažnai keičiami, švarūs apatiniai. Genitalijų sritis yra labai jautri vieta, odelė ir gleivinė – plona ir lengvai pažeidžiama, todėl nereikia turbūt ir aiškinti, kaip svarbu jos netraumuoti.

Norint apsisaugoti nuo infekcijos, rekomenduojama susilaikyti nuo bet kokių (vaginalinių, analinių ar oralinių) lytinių santykių, kai vienam partnerių iškyla pūslelių, karpų, kokių pūlinukų ar jaučiate dilgčiojimą ar niežėjimą lytinių organų srityje.