Mažųjų ligos: jūrligė

Artėja atostogų metas. Susisodinę į automobilius atžalas tėveliai dardės poilsiauti. Tačiau ne visiems mažiesiems tos kelionės yra malonios. Kai kuriuos jų pykina, pila šaltas prakaitas, kinta kvėpavimas, pulsas.

Tai – jūrligės požymiai, atsirandantys kai ilgai dirginamas pusiausvyros aparatas ir sutrinka motorika.

Tai ypač dažnai atsitinka plaukiant laivu, važiuojant automobiliu ar traukiniu. Vaikai, kurie nemėgsta važiuoti automobiliu, nes juos pykina ilgai žiūrint pro važiuojančio transporto langą, taip pat bijo suptis ar eiti per nors šiek tiek siūbuojantį lieptą. Jie prasčiau jaučiasi ir tvankioje ar pilnoje įvairiausių kvapų patalpoje.

Tačiau jūrligės požymiai tuojau pat praeina išlipus iš transporto priemonės. Sveikam vaikui važiuojant automobiliu atsiradę jūrligės požymiai nieko bendra neturi su kitomis ligomis. Tiesiog jūrligės požymius dažniau jaučia jautresni, pavargę, greitai susijaudinantys žmonės. Vaikams augant jie arba išnyksta arba stipriai susilpnėja.

Šios nemalonios būsenos išvengsite jei sureguliuosite vaiko dienos režimą ir žiūrėsite, kad jis nepervargtų.

O prieš bet kokią kelionę leiskite vaikui pailsėti, o keliaudami nukreipkite jo dėmesį kitur. Jei supykino ar pradėjo vemti, paaiškinkite, jog tai tik laikinas blogumas, kuris tuojau pat praeis išlipus iš automobilio. Prieš kelionę per daug neprisivalgykite, o keliaudami ilgiau, bent keletą kartų stabtelėkite ir pasivaikščiokite šalia automobilio nelaukdami, kol pasidarys bloga.

Verta žinoti:

  • kai oro temperatūra 21 laipsniai, išgerti reikia 1-1,5 litro skysčių,
  • kai 26 laipsnių – apie 2 litrus,
  • kai 32 0C ir daugiau – ne mažiau 3 litrų.