Lytinė higiena

Yra moterų (ir vyrų), nuo kurių nuolat ar periodiškai sklinda nemalonus kvapas. Aišku, nebūtinai dėlto, kad prasta šio žmogaus lytinė higiena (jis nesiprausia, ar prausiasi per retai), nors tai dažniausiai yra pagrindinė priežastis.

Blogo kūno kvapo priežastys, be blogos higienos, yra esamos ligos, nesveiki dantys, nesveikas skrandis, sudūlėję, papeliję drabužiai, papeliję pagalvės, retai plaunami plaukai, retai skalbiami drabužiai, vartojami medikamentai.

Nuo lytinių organų blogas kvapas sklinda ne tik ilgiau neapsiprausus, bet taip pat ir vasarą, kai labiau prakaituojama, po lytinio akto su nešvariu partneriu, o moterims – mėnesinių metu, kai pradeda irti ir gesti menstruacinio kraujo likučiai.

Lytinių organų higiena – bendros kūno higienos dalis

Lytinė higiena – tai švaros taisyklės, kurios užtikrina lytinių organų normalų funkcionavimą ir apsaugo nuo ligų. Lytinių organų higienos reikalavimai vyrams ir moterims, vaikams ir seneliams šiek tiek skiriasi.

Kalbas apie higieną, ypač apie lytinių organų higieną, kai kas laiko atgyvena, tačiau tai neatsiejama nuo bendros kultūros. Genitalijas, o taip pat kirkšnių, tarpvietės ir išangės sritį būtina apsiprausti šiltu vandeniu su muilu ar nedaug bet kokio higieninio prausiklio bent jau kartą per dieną, jei neturima problemų. Jei problemų yra, praustis reikia dažniau, ypač jei asmuo apkūnesnis, arba po lytinių santykių, arba moterims mėnesinių metu. Jei, nepaisant visų priemonių, blogas kvapas vis tiek vargina, reikia eiti išsitirti.

Kada laikas pradėti mokyti higienos vaikus

Jau nuo mažų dienų tiek mergaitės, tiek berniukai turi būti išmokyti apsiprausti lytinius organus, priprasti turėti atskirą rankšluostėlį jiems nusišluostyti, nesigėdyti ir tos vietos nevengti. 5-6 metų vaikai jau turėtų būti išmokyti savarankiškai niekieno neraginami kartą per dieną apsiprausti savo intymias vietas. Tokio amžiaus vaikams tai jau turi tapti įpročiu.

Tėveliai turi paaiškinti, kad “tos vietos” negalima stipriai trinti, brūžinti, apsiprausus reikia tik lengvai nusausinti. Kaip dažnai vaikučiai girdi tėvelius sakant “prieš miegą reikia nusiprausti veiduką ir rankytes”. Tokia nuostata jiems ir užsifiksuoja, suaugę neturi įpročio praustis intymias vietas.

Paaugliams

Bręsdami vaikinai ir merginos išskiria daug prakaito, todėl jiems reikia tiesiog priminti, kad apsipraustų dažniau. Merginoms būtina paaiškinti apie intymią higieną mėnesinių metu – kad lytinius organus mėnesinių metu tiesiog būtina praustis dažniau, nes visi aplinkui greitai sužinos blogo kvapo priežastį. Vaikinams taip pat turi būti paaiškinta ir patarta apsiprausti lytinius organus po naktinių poliucijų. Merginoms ir moterims nerekomenduojama makštį plauti vandeniu ir juo labiau negalima to daryti įvairiais skiediniais ar tirpalais.

Vaikinams ir vyrams

Vaikinai ir vyrai, kad varpos galvutė būtų švari ir išliktų sveika, turi ją reguliariai prausti. Paprastai vieno karto per parą pakanka, jei neturima lytinių santykių. Po lytinio akto patartina apsiprausti papildomai, nors ir paprastu vandeniu, be muilo. Nieko naujo tikriausiai ir nepasakysiu, tik norėčiau priminti, kad po apyvarpe kaupiasi smegma, kuri drėkina ir sutepa esančią ertmę tarp apyvarpės ir varpos galvutės. Jei smegmai leidžiama kauptis, nesimaudoma, atsiranda blogas kvapas. Tai ypač jaučiama, kai vyras nesiprausia ne tik prieš lytinį aktą, bet ir po jo. Spermos ir makšties išskyrų likučiai po apyvarpe pradeda skleisti itin nemalonų kvapą. Tą patį galima pasakyti ir apie makšties turinį po lytinio akto su nevalyvu vyru.

Lytinių organų higiena ir seksas

Švarūs turi būti ne tik lytiniai organai, bet ir kitos kūno vietos, kontaktuojančios intymių santykių metu. Pavyzdžiui, nagai turi būti nudildinti, kad intymiomis akimirkomis neįdrėkstų ir nesužeistų, o panagės švarios, kad neužkrėstų netyčia padarytos žaizdelės. Labai svarbu, jog lytinių santykių metu būtų švariai nuplautos rankos. Taip ir norisi perspėti – niekada nevalia nešvariomis rankomis liesti nei savo, nei partnerio genitalijų. Apie seno ir priplėkusio prakaito kvapą net nekalbu, nes užuostas pačiu intymiausiu metu lytinį pasitenkinimą ir aistrą nuneša toli ir negrįžtamai.

Apie gydymo būdus

Esant blogam genitalijų kvapui, geriausias gydymas yra lytinių organų higiena. Tačiau turiu pripažinti, kartais to nepakanka. Ištyrus makšties išskyrų tepinėlį, dažniausiai paaiškėja, kas yra ir kuo reikia gydyti. Gydoma makšties žvakutėmis, makšties praplovimais, florą atstatančiomis žvakutėmis, kartais ir geriamaisiais antibiotikais.

Aš pripažįstu visus registruotus gydymo būdus, nes žinau, kokio rezultato galiu tikėtis ir ką patarti pacientėms. Tiesa, moterys atsiveža iš kitų šalių įvairių augalų makšties tamponų, kurie kažkaip stebuklingai veikia visas įmanomas ginekologines ligas ir užtikrina tokią švarą, kad net praustis nereikia. Būkite atsargios, vaisto nuo visų ligų nėra, greitai galite sau rimtai pakenkti, užleisti ligas.