Aukštas kraujospūdis

Padidėjęs kraujo spaudimas į kraujagyslių sieneles – labai paplitęs reiškinys. Tai pagrindinė insulto priežastis ir svarbiausias išeminės širdies ligos rizikos veiksnys.

Nuolatinis aukštas kraujospūdis – hipertenzinės ligos apraiška ir vadinamas “tyliuoju žudiku”, nes nepastebimai žaloja audinius ir organus, kol galiausiai ištinka miokardo infarktas, insultas arba atsiranda inkstų nepakankamumas.

Nors gydyti šią ligą palyginti nesunku, bet labai dažnai žmonės ilgai nežino, kad jų kraujospūdis per didelis ir į gydytojus nesikreipia. Dėl nuolat aukšto kraujospūdžio širdis dirba sunkiau negu paprastai. Dėl to širdies raumuo padidėja ir iš pradžių širdis dar būna stipri, tačiau laikui bėgant, ji silpsta ir gali susiformuoti širdies nepakankamumas.

Aukštas kraujospūdis gali pakenkti ir kitiems organams, pavyzdžiui, nusilpsta smegenų arterijos – jos gali plyšti – tai insultas. Be to, aukštas kraujospūdis skatina trombų susidarymą smegenų arterijose. Aukštas kraujospūdis gali pažeisti ir inkstų kraujagysles ir būti inkstų nepakankamumo priežastis. Todėl reguliariai tikrinkitės kraujospūdį ir jei jis padidėjęs, gydykitės kaip nurodo gydytojas.

Kraujospūdis dažniausiai mažinamas keičiant gyvenimo būdą (pavyzdžiui, numetant svorio, daugiau mankštinantis) ir vartojant vaistus. Jei kraujospūdis padidėjęs nedaug, su gydytoju aptarkite galimybę gydytis be vaistų – dažnai padeda suliesėjimas ir reguliari mankšta.

Taip pat vartokite mažiau druskos – jos suvartokite ne daugiau kaip 1-1,5 arbatinio šaukštelio per parą. Mažindami druskos kiekį nepirkite jau paruoštų maisto produktų arba pirkite tuos, kur etiketėse nurodyta jos nedidelis kiekis. Kai priprasite vartoti mažiau druskos, jos nebenorėsite ir džiaugsitės natūraliu maistu.

Jei sveriate per daug, labai svarbu svorio numesti. Netgi numetus nedaug svorio, kraujospūdis gali ženkliai sumažėti. Ir atvirkščiai, svoriui didėjant, kraujospūdis didėja.

Jei gydytojas išrašo kraujospūdį mažinančių vaistų, labai svarbu vartoti taip, kaip jis nurodė. Kadangi aukšto kraujospūdžio dažnai nejaučiama, kai kas nesupranta, kodėl reikalingi vaistai. Nors jaustumėtės visai gerai, nekontroliuojamas aukštas kraujospūdis gali lemti grėsmingas ligas. Todėl kartais gydytojas parenka vieną vaistą, o kartais jų derinį.