Hipertenzija

Aukštas kraujospūdis (hipertenzija) – apgaulinga ir pavojinga liga, nes žmogus ilgai nejaučia jokių jos simptomų. Tyrimų duomenimis, iš visų apklaustųjų tik pusė žinojo, kad jų kraujospūdis aukštas, o iš žinančiųjų tik pusė gydosi ir tai daro tinkamai.

Vilniaus Centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškienė:

– Matuojant kraujospūdį nustatomi du dydžiai, iš kurių didesnis (sistolinis) atspindi jėgą, kuria širdis susitraukdama išstumia kraują į arterijas, o mažesnis (diastolinis) parodo kraujospūdį arterijose tarp širdies susitraukimų. Kraujo spaudimas matuojamas milimetrais (mm/Hg).

Priklausomai nuo žmogaus gyvensenos, jo fizinio aktyvumo, per dieną kraujospūdis gali kisti, tačiau ilgą laiką pakilęs kraujospūdis (hipertenzija) kenkia širdžiai, kraujagyslėms.

Nustačius net ir nežymų kraujospūdžio padidėjimą pirmiausiai jį reikia mažinti keičiant gyvenseną, o tik po to vaistais.

Nepavykus kraujospūdžio sumažinti be medikamentų, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Kadangi padidėjęs kraujospūdis kamuoja įvairaus amžiaus žmones, kiekviena šeima gali įsigyti kraujo spaudimo matavimo aparatą ir patys pasimatuoti kraujospūdį, o pastebėjus pakitimus kreiptis į medikus. Jeigu matuojant kraujospūdį pirmą kartą jis yra per didelis, nereikėtų išsigąsti, nes diagnozei patvirtinti gydytojas kraujospūdį pamatuos dar kelis kartus kas 2-4 savaites. Hipertenzija (padidėjusio kraujospūdžio liga) diagnozuojama, kai kraujospūdis stabiliai būna 140/90 mmHg arba aukštesnis.

Jei hipertenzija nesunki, reikėtų daugiau dėmesio skirti sveikai gyvensenai, o vaistų skiriama tik tuomet, jei nustatoma didelė hipertenzija, yra organų pažeidimų.

Negydant aukšto kraujospūdžio, gresia:

  • širdies ir kraujagyslių ligos, kai nuo aukšto kraujospūdžio arterijos sukietėja, sustorėja ir sulėtėjus kraujotakos funkcijoms žmogų gali ištikti infarktas arba insultas,
  • širdies nepakankamumas, kai sustorėja širdies raumuo, širdis išsiplečia,
  • inkstų pažeidimai, kai inkstų kraujagyslės gali susiaurėti ir sustorėti ir jie prafiltruoja mažiau kraujo.

Kaip teisingai matuoti kraujospūdį

Patalpa turi būti šilta ir rami. Žmogų pasodinkite ir leiskite 5 min. pailsėti. Matuojant manžetė uždedama 2-3 cm virš alkūnės linkio, ranka padedama širdies lygyje.

Manžetė pripučiama apie 30 mm daugiau nei numatomas sistolinis kraujo spaudimas ir, atidžiai klausant tonų alkūnės srityje, oras iš manžetės po truputį išleidžiamas.

Oro išleidimo iš manžetės greitis – 2-3 mmHg/s. Sistolinis spaudimas sutampa su pirmais silpnais, bet aiškiai girdimais ir pamažu stiprėjančiais tonais.

Diastolinis spaudimas sutampa su tonų išnykimu. Po 1-2 minučių pamatuokite spaudimą pakartotinai, ir neužmirškite pamatuoti ir kitos rankos (leistinas skirtumas < 10 mm Hg).

Kraujospūdis didėja:

  • senstant dėl arterijų sklerozės,
  • jeigu žmogus daug rūko,
  • yra nutukęs,
  • mažai juda,
  • patiria daug stresų,
  • gausiai vartoja druskos bei aštrių prieskonių.