Galvos skausmas

Tai organas, kurį mums skauda dažniausiai. Negalavimas labai glaudžiai susijęs su mūsų psichine būsena, nuotaika ir gyvenimo būdu.

Pikčiausia, kai po beprotiškos, pilnos įtampos savaitės tu ir šeštadienį pašoki iš lovos septintą ir jau nebegali užmigti. Slankioji po namus, bandai kažką veikti, tačiau jautiesi klaikiai. Kasdienis darbo stresas tapo tavo gyvenimo narkotiku. Galbūt tu darbe bėgi nuo kitų problemų. O kai bandai atsipalaiduoti – jos tave apninka vėl ir sukelia galvos skausmą?

Dažniausiai galvą skauda nuo psichinės ir emocinės įtampos. Dažnai tenka nuryti nuoskaudas, kartėlis gniaužia gerklę. Bendraujant su nemaloniu žmogumi kamuoja nevalingi raumenų spazmai. Netrukus, it koks šalmas, skausmas ima spausti galvą. Kuo toliau, tuo smarkiau – iki pykinimo. Sudėtinga padėtis šeimoje – dažniausia nuolatinio galvos skausmo priežastis.

Mūsų organizmo fiziologinė būklė nuolat kinta: papusryčiavai – padaugėjo cukraus, išalkai – cukraus sumažėjo. Susijaudinai – šoktelėjo kraujospūdis. Išėjai į šaltį – kraujagyslės susitraukė. Visa tai ne liga, o būsena. Normalus sveikas organizmas pats išlygina šiuos nežymius pokyčius. Reikia sveikai ir reguliariai maitintis, dažniau būti sveikame ore ir stiprūs skausmai nekamuos.

Daugiausiai laiko praleidžiame darbe, kur nepavyksta išvengti įtampos, nuovargio, nemalonumų. Baigiantis darbo dienai, norėdami atgauti jėgas paskutinėms pareigoms, išgeriame kavos. Kraujagyslės išsiplečia ir vėliau taip ir lieka atsileidusios, versdamos patirti žiaurų galvos skausmą ir ryti tabletes. Tai visiškai nenatūrali organizmo reakcija, nes sveikos kraujagyslės normaliai reaguoja ir į tvankumą, ir kavą. Bet tai ir ne liga. Sutrikusios kraujagyslių veiklos priežastys – nerimas, neišspręstos problemos, vienatvė, baimė.

Apkūnūs žmonės tvirtina, kad nuo alkio jiems skauda galvą. O užkandus – skausmas praeina. Taip organizmas reaguoja į cukraus kiekio sumažėjimą kraujyje. O valgis laikinai priverčia skausmą trauktis.

Jeigu gyvenate stresų sūkūryje, organizmas ima liguistai reaguoti į kiekvieną smulkmeną. Tabletės – tik laikina išeitis. Jei eilinį kartą suskaudo galvą – mėginkite atsakyti į klausimą: „Kodėl?“, ir pamėginkite ieškoti išeičių.