Seksualinis skausmas

Įprastas mylėjimasis skausmo nesukelia. Lytinių santykių metu nė vienam iš partnerių neturi nieko skaudėti, nebent abu partneriai taiko tam tikras seksualines praktikas ar sueities formas, kai specialiai sukeliamas didesnis ar mažesnis skausmas. Turiu galvoje, nei pačių lytinių organų, nei dubens, nei šlapimo pūslės, nei galvos ar kitų vietų. Genitalijų srities skausmas lytinio akto metu apibrėžiamas specialiu medicininiu terminu – dispareunija. Pagal skausmo vietą skiriama paviršinė, vidurinė ir gilioji dispareunija.

Rimta problema

Seksualinis skausmas yra labai rimta problema. Tūkstančiai žmonių kenčia skausmą paties lytinio akto metu, kiti – po lytinio akto. Dar kitiems po orgazmo spengia ausyse, svaigsta galva, ji tiesiog plyšte plyšta iš skausmo. Labai daug kam kurį laiką išlieka neintensyvus galvos arba genitalijų maudimas. Tam tikra seksualinio skausmo atmaina aš laikau ir dvasinį nepasitenkinimą seksu su esamu partneriu, kai apima nusivylimas ir liūdesys.

Seksualinio skausmo problema, mano nuomone, yra ne pats skausmo faktas, bet paradoksali situacija, kai žmonės ilgus metus kenčia skausmingus lytinius santykius ir nesikreipia specialisto pagalbos. Juk nesikankiname neišsiaiškinę, kodėl skaudą koją, skrandį ar pilvą. Kai kurie seksualinį skausmą kenčiantys žmonės nuolat kaitalioja lytinius partnerius, būtent čia ieškodami išeities, arba pradeda piktnaudžiauti alkoholiu, nuskausminamaisiais.

Paviršinė dispareunija

Būdinga, kad skauda bandant įsiskverbti į makštį. Intymios sueities pradžioje įvedant į makštį vyro varpą dažniau skauda toms moterims ar merginoms, kurioms sunkiau atsipalaiduoti, arba jos dar nepakankamai susijaudinusios, o jų genitalijos nesudrėkusios. Gali skaudėti, esant vulvos ligoms, o taip pat jei partneris grubus. Sueities metu gali skaudėti ir tuomet, kai po gimdymo siūta tarpvietė arba neseniai atlikta kokia nors makšties ar tarpvietės operacija. Skausmas po susiuvimo gali išlikti gana ilgą laiką. Jaučiant skausmą praėjus maždaug šešių savaičių laikotarpiui, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju: jis apžiūrės, ar viskas tinkamai sugijo.

Vidurinė dispareunija

Skauda frikcijų metu. Taip gali atsitikti po ginekologinių operacijų, sergant vaginitu, po spindulinio gydymo, vartojant ypač mažų dozių sudėtines kontraceptines tabletes. Dažniausia priežastis infekcinis ar pooperacinis makšties pažeidimas. Skauda ir todėl, kad makštis sudrėksta mažiau nei įprastai. Tai ypač jaučia ir neseniai pagimdžiusios bei maitinančios krūtimi moterys. Šioje situacijoje galėtų padėti lubrikantas – tuomet lytiniai santykiai neturėtų kelti problemų.

Gilioji dispareunija

Būdinga, kad skauda dubenyje. Bene dažniausiai skausmas lytinio akto metu atsiranda mažajame dubenyje, juosmens srityje ir pilvo apačioje. Kartais nemalonūs pojūčiai taip išplinta, jog atrodo, kad skauda visą kūną. Taip gali atsitikti sergant endometrioze, esant pakitusiai lytinių organų padėčiai bei atsiradus sąaugoms mažajame dubenyje. Sąaugos dažniausiai susidaro moteriai persirgus gimdos ir gimdos priedų uždegimais, jeigu jai buvo atlikta mažojo dubens operacija (nesvarbu, ar tai būtų lytinių organų, šlapimo pūslės ar žarnų srityje atliktos operacijos). Nereta priežastis – lėtinis vidurių užkietėjimas, hemorojus. Gali būti kaltos ir kitos ligos, pavyzdžiui, lėtinis cistitas, kaulų, sąnarių ligos.

Jeigu skauda galvą

Truputį apie galvos skausmą po sekso. Lytinio akto metu visuomet pakyla kraujospūdis, padažnėja širdies susitraukimai ir neretai fiziškai nuvargstama, tačiau neturi nei galvos skaudėti, nei ausyse spengti. Galvos skausmas, mirgėjimas akyse, ūžimas ausyse rodo galvos smegenų kraujagyslių spazmą, deguonies trūkumą arba per didelę įtampą. Būtina išsiaiškinti medicininę šio pavojingo reiškinio priežastį.

Ką daryti

Sueities metu jaučiant skausmą, nereikėtų kentėti, būtina ieškoti skausmo priežasčių. Pirmiausia, ką reikia daryti, pasikalbėti su partneriu. Kitas žingsnis – eiti pas ginekologą ar šeimos gydytoją. Skausmo išvengti galima keičiant sueities pozas.

Kartais skausmą išprovokuoja baimė ar šiaip nesutarimai tarp partnerių, tad jei gydytojas nenustato rimtos fizinės skausmo priežasties, problema gali slypėti abiejų sutuoktinių ar partnerių jausmuose. Labai svarbu, kad intymūs santykiai bei jų kokybė rūpėtų ne tik moteriai, bet ir jos partneriui – jis intymios sueities metu turėtų būti moteriai atidesnis. Lytinio akto metu moteris turėtų ir pati išmokti “pareguliuoti” vyrą, nebijoti eksperimentuoti ir ieškoti tokios pozos ar technikos, kuri skausmo nekeltų.

Vyrams

Skausmą lytinių santykių metu gali jausti ne tik moteris, bet ir vyras. Skausmas būdingas varpoje, kapšelyje, varpos galvutėje, tarpvietėje, išeinamoje angoje. Gali atsirasti erekcijos ar akto metu, ejakuliacijos metu ar po jos. Beveik visuomet kalta kokia nors lytinių organų liga – prostatitas, fimozė, uretritas ir kitos, todėl geriausia nedelsti ir kreiptis pas urologą. Problema gali glūdėti ir moters makštyje, pavyzdžiui, grybelinė makšties infekcija.