Kodėl neištikimas?

Neištikimybę lemia įvairios priežastys. Gali būti, kad asmuo nėra patenkintas emocine ir dvasine aplinka, kokia susidaro santykiuose su nuolatiniu partneriu.

Be to, esant priverstiniam lytinių santykių nebuvimui, kai nuolatinis partneris ilgą laiką yra toli, atsiradus progai bent trumpam susirandamas naujas partneris. Iš dalies neištikimybę skatina ir alkoholis. Naujo partnerio kartais ieškoma po šeimos kivirčo, norint atkeršyti, sukelti pavydą ar parodyti savo savigarbą.

Ypač neištikimybę skatina tai, kad kuris nors partneris nėra patenkintas susiklosčiusia padėtimi šeimoje ir namuose. Partnerio dėmesio stoka, santykių atvėsimas, grubumas, moters frigidiškumas ar vyro impotencija, nepasitenkinimas poros lytiniais santykiais, lytinio bendrumo stoka – visa tai netiesiogiai didina neištikimybės poreikį.

Kai kurie neištikimieji teigia, kad toks elgesys jiems suteikia naujos patirties, jie maloniai pabendrauja su kitu žmogumi, atsipalaiduoja, lengviau praeina nuovargis. Dažniausiai minima tai, ko trūksta šeimoje.Tačiau vertinant apskritai, nuolatiniai neištikimybės atvejai ar jų poreikis, neišspręstos problemos dėl ankstesnės neištikimybės slopina artimus santykius su nuolatiniu partneriu.

Išvengti neištikimybės padeda artimų jausmų šeimoje puoselėjimas, tarpusavio supratimo palaikymas, šilti tarpusavio santykiai, meilė, reguliarūs lytiniai santykiai, atsižvelgimas į vienas kito lytinius poreikius, noras vienas kitam padėti, suprasti, būti draugu, bendraminčiu ar gynėju.