Tobulos žmonos sindromas

Seksas vyrui panorėjus. Visada ant stalo ar prie televizoriaus (kaip tik vyras nori) garuojanti vakarienė. Kodėl po ilgų dešimtmečių kovos dėl lyčių lygybės, kai kurios moterys vis dar trokšta būti tobulomis žmonomis savo vyrams ir jų poreikiams teikia didesnę reikšmę nei saviems?

39 metų Caroline Lakeman diena buvo sunki. Advokatė iš Mančesterio daug dirba ir dažnai neturi laiko nei pusryčiams nei pietums. Tačiau vos tik grįžusi namo ji nusiprausia, persirengia romantiška suknele, ištraukia vyno butelį ir pradeda ruošti vakarienę, kad jos vyrui, 40 metų Jamesui, grįžus namo viskas būtų paruošta. Ji besąlygiškai pildo visus vyro norus. Ji mylisi su vyru visada, kada nori jis. Ji niekada jam nepasakoja apie savo darbo problemas, nebent jis paklausia. Dažniausiai Caroline klausosi Jameso dienos įvykių ir jo samprotavimų apie tai, kas dedasi darbe, politikoje ar sporte.

Caroline nėra vienintelė moteris, kuri trokšta ir siekia tapti tobula žmona savo vyrui. Psichologai tai vadina „tobulos žmonos sindromu“. Pastebima, kad tokio sindromo atvejų daugėja tarp protingų ir išsilavinusių moterų, kurių amžius nuo 30 iki 40 m. Nepaisant pasisekimo darbe, aukštų, net vadovaujamų pareigų, grįžusios namo jos trokšta pildyti vyrų norus ir sutinka su visais jų sprendimais.

Po daugybės metų kovos dėl moterų lygybės, moterys atsisako joms suteikiamų teisių ir paklūsta vyro valiai. Tobulomis žmonomis nori tapti ir garsenybės. Vienas geriausių pavyzdžių Nancy Dell’Olio. „Mano prioritetas pildyti vyro norus. Tai man suteikia didelį malonumą, – yra pasakiusi ji. -Aš esu lyg geiša, dėvinti kelnes. Nesu feministe, aš moteris“.

Televizijos laidų vedėja Kirstie Allsopp, darbe garsėjanti kaip bebaimė moteris, savo ryžtingumą palieka už durų vos peržengusi namų slenkstį. „Savaitgaliais darau tai, ką nori veikti mano vyras Benas. Džiaugiuosi, kai galiu išpildyti jo norus“, – sako ji. Kitas televizijos veidas Davina McCall taip pat pripažįsta namie besielgianti, kaip tobula žmona. „Mano šeimyninis gyvenimas puikus, bet taip yra todėl, kad elgiuosi kaip man sako vyras. Net mūsų vaikai supranta, kad toks mano elgesys padeda sukurti tobulą šeimyninį gyvenimą“.

Psichologas Lemarcas Thomas sako, kad daug žmonių turi giliai įsišaknijusį tikėjimą, kad vyras turi vadovauti santykiams. „Moterys, kurioms sekasi darbe, namuose sąmoningai klauso vyro paliepimų, kad vyrai neprarastų savo vyriškumo. Be to, moterims patinka jaustis silpnoms, patinka, kai jomis rūpinamasi“, – sako jis.

Caroline sako, kad jai patinka lygybė, bet daugelis jos santykių žlugo, nes vyrus gąsdino jos pasitikėjimas savimi. „Mano buvę vaikinai uždirbdavo mažiau už mane. Jie žavėdavosi mano drąsa, bet ilgainiui pasijusdavo manęs neverti ir mūsų santykiai nutrūkdavo“, – sako ji. Užuot radusi vyrą, kuris su džiaugsmu liktų jos šešėlyje, Caroline susirado vyrą ir privertė jį patikėti esant jos vertu. „Aš pakeičiau savo elgesį. Nereikalavau lygybės ir noriai pildžiau visus Jameso norus. Aš gaminau valgyti ir niekada jam neminėjau daug uždirbanti. Taip pat pradėjau stengtis atrodyti moteriškai. Planas suveikė žaibiškai. Jis mane pamilo ir vedė. Nemanau, kad išduodu moterų iškovotas teises. Toks buvo mano asmeninis sprendimas, kuris man suteikė laimingą santuoką. Mes su Jamesu niekada nesipykstam. Mūsų santuokoje mažiau pykčių ir barnių nei mūsų tėvų santykiuose. Labai tuo džiaugiuosi“.

Psichologė Jules McClean sako, kad „tobulos žmonos sindromas“ nėra neigiamas, jei tai abipusis poros susitarimas. „Jei taip elgtis pasirenka pati moteris ir ji nejaučia dėl to įtampos ar streso, nematau nieko blogo. Jei moteris vaidina tobulą žmoną, spaudžiama vyro – blogai. Jei moteris vykdo vyro norus aklai, visai nesirūpindama savimi – toks elgesys žalingas.“ J. McClean sako, kad moterims įgimtas motinos vaidmuo, būtent todėl jos taip noriai imasi rūpintis vyrais ir tvarkyti buitį. „Laimingi santykiai yra tokie, kai abi pusės jaučiasi patenkintos. Kartais moterys neverčiamos taip smarkiai stengiasi dėl savo vyrų, kad pamiršta save. Kartais tai tampa paranojišku nesaugumo jausmu. Moterys siekia tapti ne „geromis žmonomis„ , bet „tobulomis“.

Tania Moore, 35 metų moteris iš Londono, stengėsi tapti tobula žmona. „Aš troškau būti tobula žmona. Per dieną gamindavau tris skirtingus patiekalus, pildydavau visus jo seksualinius poreikius ir fantazijas. Negalvojau apie savo jausmus. Man buvo svarbu tik tai, ką jaučia jis. Nenorėjau jo prarasti. Jaučiausi nesaugi“, – pasakoja T. Moore.

Anksčiau moterys norėdavo būti geromis žmonomis dažnai dėl finansinių sumetimų. Jos stengdavosi išlaikyti stogą sau virš galvos, tačiau dabar, kai moterys save išlaiko ir uždirba daugiau nei vyrai, jos pasirengusios tapti tobulomis žmonomis, kad tik neliktų vienišos. Tokia gali būti moterų reakcija į vyrų neištikimybę. J. McClean sako: „Daug moterų tiki, kad pasimylėjusios su savo vyrais prieš komandiruotę, jos užtikrins, jog vyras nebus joms neištikimas. Bet jos nesupranta, kad problema slypi santykiuose. Geri santykiai tie, kuriuose abi pusės jaučiasi saugios“.

Jerry Hall, buvusi Micko Jaggerio ir Bryano Ferry žmona yra pasakiusi garsiąją frazę, kad moteris turi būti tarnaitė svetainėje, virėja virtuvėje ir kekšė miegamajame. Nors ji stengėsi tokia būti, M. Jaggeris ją išdavė su kita moterimi.

J. McClean sako, kad siekimas tapti tobula žmona naikina moteris tikrąjį identitetą, kurį iš tiesų pamilsta vyrai. Vyrai visada žavisi šiek tiek nepasiekiamomis ir įdomiomis moterimis.