Kaip išmokti suprasti moteris?

Moterys vyrus dažniausiai palieka todėl, kad, kaip jos sako, santykiai netenkina jų emocinių poreikių. Kitaip tariant, moterys nori jaustis suprastos ir mylimos, o jei taip nesijaučia, jokios gėlės ir brangios dovanos santykių neišgelbės.

Deja, dažnai vyrai dar vaikystėje išmoksta, kad „vyrai neverkia ir emocijų nerodo“, todėl jausmus ir emocijas jiems parodyti labai sunku.

Jei vyras nori išmokti suprasti moteris, jam reikėtų tiesiog išmokti tapti empatiškam. Nors yra daugybė patarimų, kaip išsaugoti ilgalaikius santykius, tačiau svarbiausias ilgų ir harmoningų santykių komponentas – empatija. Jei santykiuose trūksta vienas kito supratimo, įvairūs barniai ir konfliktai yra neišvengiami.

Būti empatišku tai pirmiausia reiškia būti kantriu, mandagiu ir pasirengusiu būti ne visada teisiu. Empatiški žmonės neskuba teisti kito, o stengiasi kitą suprasti. Empatija – tai gebėjimas suprasti kito jausmus ir įsijausti į jo vaidmenį.

Daug diskutuojama apie tai, ar empatijos jausmas yra įgimtas, ar to išmokstama. Greičiausiai yra ir vienaip, ir kitaip. Vieni žmonės iš tiesų yra jautresni ir linkę geriau kitus suprasti, tačiau auklėjant taip pat svarbu įskiepyti empatijos jausmą.

Tai ypač svarbu kalbant apie berniukų auklėjimą, nes dažnai berniukams yra diegiama, kad vyrai gali reikšti tik neigiamas emocijas – pyktį ir agresiją. Tačiau empatijos galima ir išmokyti. Pavyzdžiui, jei vaikas nuskriaudė kitą vaiką, neužtenka jo tik nubausti. Reikia skatinti jį pagalvoti apie tai, kaip tas, kurį jis nuskriaudė, jaučiasi. Taip vaikas ne tik žinos, kad „už tai baudžiama“, bet ir ims mokytis suprasti ir užjausti kitus.

Jei jūs buvote auklėjamas tradiciškai ir mokomas taip, kad vyrai negali rodyti jausmų, tuomet jums gali būti sunku suprasti savo žmoną ar gyvenimo draugę. Arba jei jūsų šeimoje buvo vengiama reikšti jausmus (pavyzdžiui, jūsų mama niekada neverkdavo Ir nesakydavo, kaip jaučiasi), tuomet jums bus sunku suprasti, kodėl jūsų žmona ar gyvenimo draugė verkia ir rodo nepasitenkinimą. Galiausiai jūs nežinosite, kaip į tokį jos elgesį reaguoti.

Kai moterys palieka vyrus ir inicijuoja skyrybas, jos sako, kad tai daro dėl to, kad santykiai nepateisino jų emocinių poreikių. Todėl jei jūsų žmona ar gyvenimo draugė sako, kad nori skyrybų, nemanykite, kad išspręsite situaciją nupirkęs jai gėlių ir gražų papuošalą, ar kad ji norės daugiau su jumis mylėtis, jei padovanosite jai seksualių apatinių. Tiesa ta, kad moterys nori jaustis suprastos ir mylimos, ir kol jūsų moteris taip nesijaus, problemų santykiuose jums greičiausiai išspręsti nepavyks.

Taigi patariame, kaip galite mokytis suprasti savo partnerę:

1. Kiekvienas žmogus turi jausmus, tik ne visi moka juos suprasti ir išreikšti. Jei jūsų partnerė rodo emocijas, pirmiausia pamėginkite atpažinti, ką ji jaučia: džiaugsmą, baimę, nuostabą, liūdesį, pasibjaurėjimą, baimę, pyktį. Jei nesate tikras, galite jos paklausti: „Mieloji, ar tu pyksti?“ Taip jūs ne tik sužinosite, kaip ji jaučiasi, bet ir parodysite, kad ją suprantate.

2. Priimkite jos jausmus. Žmonės gali netinkamai elgtis, bet jie negali netinkamai jaustis. Jūs galite jai sakyti, kad „tu pasielgei netinkamai“. Bet jei ji sako, kad jaučiasi nusivylusi, jūs negalite jai sakyti, kad „tu jautiesi netinkamai“. Priimkite jos jausmus.

3. Neteiskite jos. Jei ji pyksta dėl to, kad per ilgai vakarojote su draugais, neskubėkite apkaltinti jos egoizmu ir bandymu jus „prisirišti“. Pabandykite išsiaiškinti jos ketinimus – kodėl ji pyksta, kodėl ji norėtų, kad jūs anksčiau grįžtumėte namo? Gal ji norėtų daugiau laiko džiaugtis jumis? Ar galima pykti ant moters todėl, kad jus myli ir nori būti su jumis?

4. Įsiklausykite į tai, ką ji sako. Taip, jūs gal net galite atkartoti kiekvieną jos žodį, kurį ji ištarė, bet ar tikrai supratote, ką ji tuo nori pasakyti? Kokie jausmai slepiasi už šių žodžių?

Kaip tai padaryti? Perfrazuokite kiekvieną jos sakinį. Pavyzdžiui, jei ji sako: „Aš nekenčių, kai tu palieki nešvarias kojines prie lovos”. Jūs perklauskite: „Ar tau nepatinka, kai aš prie lovos palieku savo nešvarias kojines?“ Tuomet ji savo teiginį patikslins: „Ne, aš tiesiog bijau, kad pas mus ateis kas nors į svečius ir pamatys, kad pas mus taip netvarkinga“. Šis klausimų-atsakymų žaidimas padės jums išsiaiškinti jos jausmus.

5. Nesistenkite būti visada teisus. Pripažinkite savo klaidas. Juk tobulų žmonių nėra. Jei kažką padarėte ne taip, pripažinkite tai garsiai. Patikėkite, kartais užtenka paprasčiausio „atsiprašau“ kad santykiai pagerėtų. Žinoma, tas „atsiprašau“ turi būti nuoširdus. Jei jūs nenorėsite pripažinti savo klaidų, ji jausis nesuprasta.