Kaip kovoti su vienatve?

Visi kartais jaučiamės vieniši, ir jei tai trunka dieną ar dvi, nieko baisaus. Sunerimti reiktų tuomet, jei vienatvės jausmas mus persekioja ilgą laiką.

Atsikratyti vienatvės jausmo turėtumėte ne tik todėl, kad geriau jaustumėtės emociškai. Ar žinojote, kad vienatvė kenkia jūsų sveikatai? Kai kurie tyrimai rodo, kad ilgą laiką išgyvenamas vienatvės jausmas gali paskatinti senėjimo procesus, dėl to gali padidėti kraujospūdis ir nerimo jausmas.

Kiekvienas žmogus skirtingai išgyvena vienatvę ir jaučiasi vienišas dėl įvairių priežasčių. Žmogus gali jaustis vienišas, nes dėl susiklosčiusių aplinkybių yra fiziškai toli nuo savo artimųjų – šeimos ir draugų. Pavyzdžiui, jei žmogus ilgam išvažiuoja dirbti į užsienį, o jo šeima lieka Lietuvoje.

Kita vienatvės forma, kai žmogus jaučiasi vienišas, nes jaučiasi niekieno nesuprastas ir niekam nereikalingas. Tuomet jis mano, kad niekas jam nepadės ir nebus šalia, kai to labiausiai reikės. Jei norite atsikratyti vienatvės jausmo, pirmiausia gerai pagalvokite ir pabandykite suprasti, kodėl jūs taip jaučiatės.

1. Ieškokite atsitiktinių kontaktų su nepažįstamais žmonėmis. Kad nebesijaustumėte toks vienišas, kartais užtenka paprasčiausiai su kuo nors pasikalbėti, kad ir apie orą. Pavyzdžiui, parduotuvėje su pardavėja galite pakalbėti apie tai, kurie sausainiai yra skaniausi. Arba kavinėje persimeskite keliais žodžiais su barmene tiesiog apie orą. Tokie atsitiktiniai pokalbiai su nepažįstamais žmonėmis gali palengvinti vienatvę.

2. Ieškokite papildomos veiklos. Užsiimkite sodininkyste, pradėkite groti gitara ar lankyti šokių pamokas. Tai gali padėti jums jaustis ne tokiam vienišam. Nauja veikla neabejotinai bus puiki proga susipažinti su naujais žmonėmis.

3. Įsigykite naminį gyvūnėlį ar augalų. Kai kurie tyrimai rodo, kad žmonės, kurie laiko kokį nors naminį gyvūnėlį ar namuose turi daug gėlių, jaučiasi mažiau vieniši. Juk tuomet jie turi kuo rūpintis. Tačiau reikia būti atsargiam, kad augalai ar gyvūnai nepakeistų žmonių, nes niekas negali atstoti bendravimo su žmonėmis.

4. Surašykite darbų, kuriuos visada norėjote atlikti, sąrašą ir juos padarykite. Juk visi mes turime tokių darbų, kuriuos visada norėjome padaryti, bet niekada tam nerasdavome laiko. Sutvarkykite senas nuotraukas, atrinkite ir išmeskite drabužius, kurių jau seniai nebenešiojate, išvalykite spinteles namuose. Veikla namuose padės jums atitraukti jūsų mintis ir nebesijausite toks vienišas.

5. Pažinkite savo asmenybę. Jei esate intravertas, greičiausia jūs pakankamai tylus, o jeigu ekstravertas – labai komunikabilus. Jei esate intravertas, rinkitės ramesnę aplinką, ieškokite bendraminčių, nueikite su drauge išgerti kavos. Jei jūs ekstravertas, tikriausiai manote, kad kuo daugiau žmonių vienoje kompanijoje, tuo linksmiau. Tad jei jaučiatės vienišas, verta dažniau lankytis naktiniuose klubuose ar baruose (juk kuo daugiau žmonių, tuo geriau!) Jei esate labai komunikabilus, darbas sode greičiausiai jums nepadės atsikratyti vienatvės, nes jums reikia aktyvesnės veiklos.

6. Padėkite savo draugams. Jei nenorite jaustis vienišas ir jei norite, kad kiti jus suprastų, turite pasistengti suprasti kitus. Kai bendraujate su savo draugais, pasakykite jiems ką nors malonaus apie juos, paklauskite, kaip jie gyvena, kokių rūpesčių turi, išklausykite juos. Tik tokiu atveju galite tikėtis, kad ir jie jus išklausys ir padės išspręsti jūsų gyvenimo problemas. Jei nesijaučiate toks artimas, kad galėtumėte iš karto domėtis kito jausmais, pradėkite nuo paprastesnių klausimų. Pavyzdžiui, paklauskite, kodėl jis ar ji nešioja plačias kelnes. Galbūt sužinosite, kad jam (ar jai) dėl kokių nors priežasčių labai patinka toks stilius, o gal sužinosite, kad jis (ar ji) jaučiasi apkūnus ir taip slepia savo figūros trūkumus. Išklausykite jo jausmus.

7. Suburkite vienišių būrelį. Patikėkite, tikrai ne jūs vienas jaučiatės vienišas. Jei jums nesiseka meilėje ir niekaip nepavyksta rasti savo antrosios pusės, raskite draugų. Subūrę aplink save tuos, kurie taip pat jaučiasi vieniši, galite kartu kovoti su vienatve, galbūt net rengti reguliarius susibūrimus. Pavyzdžiui, kiekvieną sekmadienį galėtumėte visi eiti į kiną.