Geriausių Lietuvos įmonių patirtis

TURINYS1. KAUSTOS ISTORIJA 2

2. BENDROVĖS DARBUOTOJAI 3

3. ĮRANGA IR BAZĖS 4

4. BENDROVĖS VALDYMO MODERNIZAVIMAS IR KOMPIUTERIZAVIMAS 5

5. AB “KAUSTA” DARBO APIMTYS 6

6. AB „KAUSTA“ TEIKIAMOS PASLAUGOS 77. SPECIALIZUOTOS PASLAUGOS 7

8. DARBŲ KOKYBĖ 8

9. “KAUSTOS” ŠUOLIS 9

10. APDOVANOJIMAI 10

11. NAUDOTA LITERATŪRA 11

KAUSTOS ISTORIJA

Akcinė bendrovė „Kausta“ yra viena iš pajėgiausių Lietuvos statybinių organizacijų. Ji įsikūrusi Kaune – antrame pagal dydį ir gamybinį potencialą šalies mieste. AB „Kaustos“ pirmtakas – 1965 m. įkurta stambi statybinė organizacija, pastačiusi Kauno miesto gyvenamuosius mikrorajonus ir socialinės paskirties objektus. Ji 1993 m. buvo privatizuota ir pavadinta AB „Kausta“. Visas 10 mln. Lt akcinis kapitalas yra privatus ir priklauso 600 akcininkų.1999 m. Suomijos stambiausia statybos kompanija „YIT Corporation“ (dabartinis pavadinimas „YIT Construction Ltd.“) įsigijo 67% AB „Kausta“ kontrolinį akcijų paketą ir taip prasidėjo bendra veikla. Jau daugelį metų bendrovė yra viena stambiausių Lietuvoje. Metinės generalinės rangos darbų apimties per pastaruosius penkerius metus vidurkis sudarė daugiau kaip 80 mln. Lt. Šiandien AB „Kausta“ yra pajėgus ir patikimas rangovas, sugebantis greitai ir gerai atlikti bet kurio objekto statybos, rekonstrukcijos ar remonto darbus.Nuo 2000 metų bendrovė yra sertifikuota pagal kokybės valdymo sistemos standartą ISO 9002. Turime kvalifikacinį atestatą Nr. 801, suteikiantį teisę vykdyti visus statybos darbus, taip pat ir ypatingos svarbos bei nekilnojamųjų vertybių statiniuose.

BENDROVĖS DARBUOTOJAI 2001 m. AB „Kausta“ vidutinis darbuotojų skaičius – 400, kurie dirba dešimt ir daugiau metų, turi ilgametę statybinę patirtį ir aukštą kvalifikaciją.63% vadovaujančių darbuotojų yra diplomuoti specialistai su aukštuoju išsilavinimu, 28 iš kurių yra atestuoti statybos vadovais.Darbuotojai skatinami kelti kvalifikaciją, įsisavinti naujų technologijų siunčiami į Suomiją, Vokietiją ir kt. šalis.

ĮRANGA IR BAZĖS Bendrovė disponuoja savais statybiniais mechanizmais, turi visiškai sukomplektuotą įrangą įvairiems statybiniams procesams atlikti. Centralizuojant įmonės veiklą ir pereinant prie objektinio valdymo bendrovėje įkurtas Mechanizacijos centras, turintis 115 vienetų įvairios paskirties mašinų (19 žemės kasimo, 16 kėlimo – transportavimo) ir kitos statybinės įrangos.

Be to, AB „Kausta“ turi pajėgią gamybinę bazę: · metalo gaminių gamybos cechą, · uždarus ir atvirus medžiagų sandėlius su 2 km ilgio geležinkelio atšaka, · gamybines bazes strategiškai svarbiausiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, · atstovybę Kaliningrade.

BENDROVĖS VALDYMO MODERNIZAVIMAS IR KOMPIUTERIZAVIMAS Bendrovėje diegiamas vakarietiškas įmonės valdymo modelis pagal bendrovės užsiduodamus rezultatus, siekiant geresnio klientų poreikių tenkinimo. Todėl AB „Kausta“ veikla perorientuota į objektinį valdymo modelį ir sprendimų delegavimą taip, kad rangovas dar labiau priartėtų prie kliento norų ir poreikių.Bendrovėje veikia moderni kompleksinė apskaitos ir verslo valdymo sistema, apimanti visą įmonės veiklą. Ji leidžia įmonei žymiai sumažinti valdymo išlaidas ir didina įmonės darbo efektyvumą. Sistemos dėka kasdien žinoma reali bendrovės padėtis ir ji efektyviai kontroliuojama.

AB “KAUSTA” DARBO APIMTYS

AB „KAUSTA“ TEIKIAMOS PASLAUGOS

§ Generalinio rangovo funkcijų vykdymas § Gyvenamųjų ir civilinių pastatų statyba baigos būdu § Inžinerinių tinklų statyba, kelių tiesimas § Nuotekų valymo įrengimų statyba § Pastatų rekonstrukcija, renovacija ir kapitalinis remontas § Pramonės įmonių statyba ir rekonstrukcija § Darbo dokumentacijos rengimas § Statybinių mechanizmų ir transporto priemonių nuoma ir paslaugos § Prekyba statybine įranga, mechanizmais

SPECIALIZUOTOS PASLAUGOS§ Apdailos ir aplinkos tvarkymo darbai § Metalo konstrukcijų gamyba ir montavimas § Monolitinės vakuumuoto betono grindys § Mūras ir jo konstruktyvai § Pamatų, monolitinių ir surenkamų gelžbetoninių konstrukcijų įrengimas ir montavimas § Stogų įrengimas ir remontas § Žemės darbai

DARBŲ KOKYBĖAB „Kausta“ garantuoja gerą atliekamų darbų kokybę. Pagrindas tam – didelė patirtis statybinėje veikloje, aukšta darbuotojų klasifikacija, solidi materialinė bazė. Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos kvalifikacinis atestatas Nr. 0801 suteikia bendrovei teisę vykdyti visus statybinius darbus, tame skaičiuje ir ypatingos svarbos bei nekilnojamų kultūros vertybių statiniuose. Taip pat turime licenziją statybinei veiklai Ukrainoje.Nuo 2000 m. kovo mėn. bendrovė sertifikuota pagal kokybės valdymo sistemos standartą ISO 9002.

Buvo patvirtinta, kad AB „Kausta“ kokybės vadybos sistema atitinka ISO 9002:1994 / LST EN ISO 9002:1995 kokybės standarto reikalavimus.Sritis: būsto, viešosios paskirties, vandentvarkos, hidroelektrinių ir hidroakumuliacinių elektrinių, transformatorinių stočių, tiltų, viadukų, požeminių perėjų ir ryšių statinių bendrieji statybos, rekonstravimo ir remonto darbai, nekilnojamųjų kultūros vertybių konservavimo ir restauravimo darbai.

Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos kvalifikacinis atestatas Nr. 0801 Licenzija statybinei veiklai Ukrainoje“KAUSTOS” ŠUOLIS Statybų verslo renesansą demonstruoja statybos įmonė “Kausta”. Per pastaruosius dvejus metus bendrovės atliktų paslaugų kiekis išaugo 72 procentais. 1996 metais “Kaustos” apyvarta sudarė 67 milijonus litų, 1997 metais bendrovė suteikė paslaugų už beveik 117 milijonų litų. 1997 metais įmonės grynasis pelnas, palyginti su 1996-aisiais, išaugo 14 kartų ir sudarė 2 milijonus 65 tūkstančius litų. “Kaustos” generalinis direktorius Antanas Butkus teigė, jog didžiausią dėmesį bendrovė skiria Rytų rinkai. Sibire, Centrinėje Rusijoje, Kaliningrado srityje atliekama daugiau kaip 60 procentų visų “Kaustos” užsakymų. Anot A.Butkaus, sunkiu metu bendrovė išsaugojo seniau turėtus ryšius ir rinkas, todėl jai pavyko išvengti krizės. “Statybininkams ir kai kurioms kitoms pramonės šakoms Rusija buvo išsigelbėjimas. Tačiau mūsų šalies valstybinės institucijos nesugebėjo suprasti pagrindinio ekonomikos dėsningumo: pertvarkant ekonomiką svarbiausia yra rinka. Dabar aplinkybės keičiasi ir dėl įvairių priežasčių Sibire statybų smarkiai mažėja. Todėl reikės eiti namų link”, – sakė “Kaustos” vadovas. Lietuvoje didžiausi “Kaustos” užsakovai yra bendrovės “Achema”, “Paroc Lietuva”, taip pat Kauno valymo įrenginių bei Prisikėlimo bažnyčios statyba. A.Butkaus teigimu, gyvenamiesiems namams tenka 10 – 15 procentų visų bendrovės užsakymų. “Kaustos” vadovo nuomone, šios srities statyboms suaktyvinti būtini politiniai sprendimai. Vienas iš naujausių “Kaustos”statinių – šiuo metu didžiausias ir visiems gerai žinomas prekybos ir pramogų centras “Akropolis”, esantis Vilniuje.APDOVANOJIMAI

AB “Kausta” yra stipri statybos ir statybinių medžiagų įmonė. Jų projektai ir gaminiai yra vertinami. 1996m.jie buvo apdovanoti,kaip laureatai. Po to dar ne vienerius metus jie buvo apdovanoti kaip geriausi. 1996m. apdovanojimas

NAUDOTA LITERATŪRA1. www.kausta.lt2. www.nse.lt3. www.jt.lt