Laimingo žmogaus receptas

LAIMINGAS ŽMOGUS YRA TAS, KURIS:

Myli – meilės jausmas yra dažnai lyginamas su stimuliacijomis, kurias sukelia nedidelės narkotikų – „spydo“, „ecstasy“ ir herpoino dozės. Mat, meilės jausmas suteikia organizmui savąją heroino versiją – endorfinus. Jie malšina skausmą ir leidžia dopaminui bei noradrenalinui (vienas daro mus laimingus, kitas suteikia galimybę mėgautis gyvenimu). Ir kai meilė trunka ilgesnį laiką, poveikis yra dar didesnis.

Tyrimai yra parodę, kad vyrai, kurie pabučiuoja savo žmonas prieš išvykdami į darbą, ilgiau gyvena, mažiau padaro avarijų keliuose, taip pat – turi didesnes pajamas, nei tie, kurie to nedaro. Tačiau esame ir šiokių tokių trūkumų – tyrimai taip pat parodė, kad nelaimingai vedę vyrai, kurie išsiskyrė, buvo ne laimingesni už tuos, kurie nevedė.

Daug mylisi – nes seksas nėra vien giminės pratęsimas, tai ir išgyvenimo priemonė. Vyrai, kurie mylisi 116 kartų per metus gyvena 1,6 metų ilgiau nei tie, kurie vos pasiekia tradicinį Europos vyrų vidurkį – 58 kartus per metus. Vaikinai, kurie tai padaro 350 kartų per metus, turėtų gyventi aštuonis kartus ilgiau… Teoriškai.

Bėgioja – galite net nevaikščioti į sporto salę, bet du kartus per savaitę išėję pabėgioti duosite savo kūnui endorfinų. Be to, jei geriate, pasistenkite bent tris dienas per savaitę neišgerti.

Mąsto pozityviai – optimistų kraujo spaudimas yra visada mažesnis, nei pesimistų. Jei Jums užplūsta pykčio protrūkiai, pasistenkite rasti būdą, kaip juos įveikti.

Valgo vaisius – nes jie gamina aminorūgštis, kurios yra geros psichologinės būsenos pagrindas. Taip pat reikalingi ir riešutai, sėklos bei grūdai – jie gamina serotoniną, kuris suteikia gerą būseną.

Padeda kitiems – įvertinkite, kaip gera kartais kam nors padaryti gerą darbelį, kaip kokiam skautui. Pavyzdžiui, tiesiog užleisti vietą autobuse ar padovanoti gėlę. Kartais altruizmas suteikia gerą jausmą ir leidžia pasijusti nuostabiai.

Žino, kada reikia ilsėtis – pabandykite išsimiegoti bent septynias valandas per parą, tai padarys Jus fiziškai stipriu, budriu ir prailgins Jūsų gyvenimą. Tačiau neužmirškite užsistatyti žadintuvo – pernelyg didelis miego kiekis trumpina gyvenimą. Tie, kurie miegojo daugiau kaip aštuonias valandas per parą, jautiesi taip pat, kaip ir tie, kurie miega keturias ar mažiau… Optimalus skaičius – septynios-šešios valandos per parą.

Mėgsta bendrauti – žmonės yra socialūs sutvėrimai, kuriems būtina būti gaujoje. Iš esmės santykiai tarp žmonių yra svarbiausias laimės veiksnys (kaliniai, sėdintys vienutėje išeina iš proto dėl vieno paprasto dalyko – bendravimo ir įspūdžių trūkumo). Laimingiausi vis dėlto yra žmonės, kurie leidžia laiką su draugais, antroje vietoje – tie, kurie leidžia laiką su savo šeima. Blogiausia tiems, kurie yra vieniši. Įdomus faktas, bet abejoms lytims svarbiausia yra būti su moterimis.

Turi naminį gyvūną – kartais užtenka vien pasižiūrėti į savo šunį, ir tai mažina kraujo spaudimą bei stresą. Tai tiesiog bendravimas, tačiau akivaizdu, kad esate geresnis žmogus, jei turite šuniuką…

Pats priima sprendimus – sakoma, kad pinigai nenuperka Jums laimės. Tačiau kiekvienas gali pasirinkti – daugiau ar mažiau (nes tokioje kapitalistinėje visuomenėje jau gyvename). Svarbiausia – pasirinkti ir būti patenkintu savo pasirinkimu. Vieniems reikia naujo automobilio ir darbo dienos, trunkančios 12 valandų per parą, kitam užtenka seno automobilio ir šešių valandų darbo dienos. Problemos kyla tik tada, kai pradedate galvoti, kad turtingas žmogus yra ne tik turtingas, bet ir geresnis…

Giedrius Drukteinis