Vaisių ir daržovių plakiniai

Pastaruoju metu šviežiai spaustų sulčių populiarumą Europoje pranoko iš Amerikos atkeliavę kokteiliai – “smuzi” (angl. smooth – švelnus, glotnus). Paklausite, kas tai? Atsakysime – suplakta vaisių, daržovių, uogų piurė, pagardinta grietinėle, pienu ir kitais ingredientas. Gal ir nebus visiškai tikslu, bet pavadinkime šiuos kokteilius plakiniais.

Prancūzijoje stiklinė daržovių plakinio su tonizuojamaisiais priedais, tokiais kaip ženšenis, iš pagirių meniu išstūmė ilgus metus ten karaliavusią tradicinę svogūnų sriubą.

“Smuzi” receptų gausa. Vienokius moterys geria norėdamos sulieknėti, kitokius – priaugti keletą kilogramų. Geria juos prieš valgymą ir po jo, per pusryčius (tokius papildo baltymais, vitaminais ir mineralais, kofeinu), vietoj vakarienės. Plakiniai yra labai maistingi, todėl neveltui vadinami “skystu valgiu”.

Tokio plakinio nauda sveikatai – akivaizdi. Juk jame išsaugomos visos naudingosios medžiagos, esančios vaisų ar daržovių minkštimuose, kuris spaudžiant sultis išmetamas. Plakinį galima gaminti ir iš užšaldytų daržovių ar vaisių.

Į tokius kokteilius galima pridėti įvairiausių ingerdientų: sojos, želmenų, avižinių dribsnių, medaus ir t.t. Vaisių su grietinėle plakinys gali atstoti desertą, o jei gautą masę atskiesite sultimis ir įdėsite ledo, bus lengvas gaivinantis gėrimas. Uogų plakiniai pasižymi antioksidantų gausa, todėl iš organizmo šalina toksinus.

Daržovių plakiniams tinka pomidorai, morkos, burokėliai, agurkai, salierai, špinatai. Pagardinti juos galima baziliku, mėta ir kitomis prieskoninėmis žolelėmis. Neįprastą skonį turi morkų ir apelsinų “smuzis”.

Plakiniai – sveikos mitybos produktas. Tačiau čia reikia prisiminti patarlę – kas per daug, tas nesveika. Kadangi šie kokteiliai yra labai maistingi, jie gali įtakoti svorio didėjimą.

Pieno, grietinėlės, ledų ir bananų naudojimas gaminant plakinį jam suteikia riebumo, medaus ir sirupų – didesnį kiekį cukraus.

Beje, reikia žinoti, kad plakiniai tikrai neatstos visų maisto produktų. Kieto maisto nebuvimas neigiamai veikia žarnyno peristaltiką.

Plakinio negerkite labai šalto, nes skonio receptoriai šaltą maistą “atpažįsta” lėčiau, todėl sotumo jausmas ateis vėliau.

Egzotiško skonio plakinys

Reikės:

3 apelsinų, 3 pasiflorų (marakujų), 1 mango, 4 saliero kotų,

Nuvalykite vaisius ir daržoves. Išspauskite salierų sultis. Plaktuvėje sumaišykite aplesiną ir mango. Šaukteliu iškabinkite pasiflorų minkštimą ir sudėkite į plaktuvą, supilkite salierų sultis. Gautą masę suplakite, kad gautųsi vientisa.