Užmaršus bendradarbis – „gyva bėda“ kolegoms. Kokia išeitis?

Daug žmonių skundžiasi užmaršumu. Kai kurie iš jų atrodo beturį gerą atmintį, bet ji kažkodėl „veikia“ ne visada ar ne visai gerai. Kartais užmaršumas tampa rimta problema darbe. Toks nemalonus žmogaus bruožas ne tik blogina bendravimą ir bendradarbiavimą su kolegomis, bet gali turėti rimtų pasekmių (nuostolių) įmonei. Taigi ką daryti – ar galima kaip nors bendradarbiui padėti išsigydyti nuo užmaršumo?

Užmaršumas nebūtinai ligos požymis

Bene kiekvienam yra nutikę, kad šį bei tą pamiršome – vaikas neatliko pamokų (nes daug ir linksmai žaidė), nepasveikinome seno draugo gimtadienio proga (nes pastarąją savaitę dirbote po 12 val. per parą, pamiršdamas net pavalgyti, o ką jau čia gimtadienis…), žmona pamiršo nunešti švarką į valyklą (nes pernelyg daug dėmesio skyrė sergančiai papūgėlei). Taigi kokios užmaršumo priežastys?

Užmaršumą gali nulemti daugybė priežasčių, susijusių gyvenimo aplinkybėmis, darbu, šeima, taip pat ir amžiumi. Tai gali lemti ir galvos smegenų ligos (pvz., galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, smegenų auglys, meningitas, galvos smegenų trauma, infekcija, epilepsija, degeneracinės ligos) ar kitos ligos (kvėpavimo sistemos, inkstų, kepenų, širdies ligos, vitaminų stoka, anemija ir kt.). Išties užmaršumo priežasčių gali būti be galo daug.

Tačiau, jei žmogus atrodo esąs geras darbuotojas, fiziškai sveikas, neserga/nesirgo somatinėmis ligomis, matyt, reikia galvoti apie priežastis, susijusias su gyvenimo aplinkybėmis ar darbu.

Tai ką gi daryti?

Pirmiausia reiktų išsiaiškinti šeimos aplinkybes. Pvz., į konsultacijas dažnai ateina jauni pacientai vyrai, kurie skundžiasi, kad tapo sunkiau dirbti, nesusitvarko su darbu ir pan. Išklausus paaiškėja, kad namuose atsirado naujas džiaugsmas – kūdikis, radikaliai pakeitęs visų šeimos narių gyvenimą dienos ir nakties metu.

Kartais susikaupimo, atminties sutrikimų, dėmesio stokos priežastis būna slaugomas ligonis namuose, sudėtingi santykiai šeimoje (pvz., neištikimybė, skyrybos). Nesutvarkius šių aplinkybių tikėtis, kad pažintinės funkcijos taps normalios ir atsikratysite užmaršumo, neverta.

Galimos užmaršumo priežastys

  • Nuovargis (nepakankamas miegas, miego sutrikimai, anemija, darbas pamainomis, naujagimis namuose, padidėjęs darbo krūvis ir kt.)
  • Dėmesio koncentracijos problemos (hiperaktyvumo dėmesio koncentracijos sutrikimas, nerimas, nuovargis ir kt.)
  • Nėštumas
  • Nerimo sutrikimas
  • Gedėjimas
  • Kitos

Su amžiumi susijusios užmaršumo priežastys

  • Normalus senėjimas (net nesant ligų, atmintis, dėmesys metams bėgant šiek tiek pablogėja)
  • kitos demencijos, Parkinsono liga ir kt.
  • Delyras

Su vaistų ar kitų medžiagų vartojimu susijusios užmaršumo priežastys

  • Alkoholio vartojimas/priklausomybė
  • Narkotinių medžiagų vartojimas/priklausomybė
  • Žalinga vartojamų vaistų tarpusavio sąveika
  • Vaistų, bloginančių dėmesio koncentraciją bei atmintį, vartojimas

Reiktų apsvarstyti, ar nekelia problemų alkoholio vartojimas, ar nevartojama kokių vaistų, bloginančių protinės veiklos funkcijas. O tada reikia įvertinti savo darbo ir poilsio režimą, darbo krūvį. Konsultuojant pacientus, dažnai tenka išgirsti, kad dirbama be išeiginių ir atostogų, kad darbo valandos pernelyg ilgos, darbo krūvis labai didelis. Taigi sunku tikėtis, kad tokiomis sąlygomis dirbantis žmogus ilgai bus sveikas. Net tyrimais yra įrodyta, kad streso kupinų situacijų metu smegenyse aktyvinamas baltymas – proteinkinazė C, kuris blogina trumpalaikę atmintį ir kitas prefrontalinės žievės funkcijas. O prefrontalinė žievė kaip tik yra atsakinga už vykdomąsias – sprendimo – funkcijas galvos smegenyse.

Tyrimais įrodyta, kad stresas blogina pažintines funkcijas.

Kaip atsikratyti užmaršumo?

Taigi, jei jau susitvarkėte kenksmingas gyvenimo ir darbo aplinkybes (arba tai laikina, praeisianti situacija), reikia pasirūpinti pažintinių funkcijų gerinimu, t.y. reikia atsikratyti užmaršumo. Tam yra siūlomi įvairūs būdai, kurie gana nesudėtingi ir reikalauja tik atkaklumo ir kantrybės.

Pratimai galvos smegenims. Labai naudinga priemonė – įvairūs galvosūkiai, dėlionės. Tai yra smagus ir nebrangus būdas „treniruoti“ psichikos funkcijas. Nuolat užsiimant tokiais pratimais, didėja įvairių procesų greitis galvos smegenyse, pažintinės funkcijos, reakcijos laikas ir kt. Juos lengva panaudoti ir darželyje, ir mokykloje, ir darbe. Tokios priemonės palengvintų ilgas darbo valandas, užpildydamos jas smagiomis pertraukėlėmis.

Aprūpinkite galvos smegenis deguonimi. Jei galvos smegenys nėra pakankamai aprūpinamos deguonimi, jūsų atmintis funkcionuos prasčiau. Taigi nepamirškite išeiti pasivaikščioti, daryti mankštą, kvėpavimo pratimus, bėgiokite. Fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore ne tik pagerina galvos smegenų aprūpinimą deguonimi, bet gerina ir kraujotaką, o kartu visų reikiamų medžiagų pasisavinimą ir žalingų medžiagų pašalinimą iš organizmo.

Gerinkite galvos smegenų kraujotaką. Kad protas išliktų „aštrus“, kad nevargintų užmaršumas, reikia gerinti galvos smegenų kraujotaką, pasirūpinti, kad galvos smegenys gautų pakankamai gliukozės (jos šis organas sunaudoja gana daug). Čia svarbu tinkama dieta, ir gerinančių smegenų funkcijas galvos preparatų (pvz., vinpocetino) vartojimas.

Preparatai gali padėti susidoroti su užmaršumu

Įvairūs atitinkami preparatai, aktyvina galvos smegenų žievės kraujotaką, mažina kraujo klampumą, daro smegenis atsparesnes deguonies trūkumui, pagerina galvos smegenų ląstelių medžiagų apykaitą, deguonies ir gliukozės pasisavinimą, todėl pagreitėja smegenų ląstelėse vykstantys energetiniai, nervinio impulso plitimo procesai. Kuo greičiau smegenyse plinta nerviniai impulsai, tuo labiau:

  • pagreitėja mąstymo operacijos,
  • lengviau įsimenama nauja informacija, pagerėja atmintis tiek artimosios, tiek tolimosios praeities įvykių,
  • pagreitėja reakcija (tai ypač svarbu dirbantiems darbą, reikalaujantį didelio susikaupimo ir greitų reakcijų),
  • lengviau susikaupti, „perkelti“ dėmesį, t.y. pakeisti pokalbio temą, pastebėti kitus dalykus ir pan., lengviau ilgą laiką išlikti susikaupus,
  • sumažėja nuovargis, atsiranda daugiau energijos,
  • atsiranda žvalumas, budrumas rytais,
  • dažnai išnyksta įtampos galvos skausmai.

Padėkite užmaršiam kolegai

Darbo kolektyvuose įprasta sveikinti bendradarbius gimtadienio, vardadienio ar kitų švenčių proga (štai Kalėdos artėja). Gal šį kartą į dovanų krepšelį verta būtų įdėti ką nors tokio, kas ne tik pradžiugintų, o kartu padėtų išgyti nuo užmaršumo (gal galvosūkį, gal abonementą į sporto klubą, o gal vinpocetino pakuotę).

Daugiau straipsnių rasite apsilankę www.sveikaszmogus.lt