Pasichologo komentaras: bijau jį palikti, nes jis man grasina

Laba diena. Norėčiau išgirsti jūsų patarimą, nes pati nelabai žinau, kaip elgtis. Su vaikinu susitikinėju jau 10 mėnesių, iš jų 4 jaučiuosi nelaiminga. Buvau jau 2 kartus pasirengusi skirtis, bet jis vis mane sulaikydavo sakydamas „tu dar pasigailėsi“ arba „jei turi kitą, aš jus sutikęs abiems suspardysiu galvas“.

Kartą susitikau su jo pusbroliu ir jo draugais be mano vaikino. Po to vakaro mes su jo pusbroliu pradėjome flirtuoti žinutėmis, kai susitikdavome ir būdavo kartu mano vaikinas, flirtuodavome akimis niekam nematan. Visada turėjau apie ką su juo pasikalbėti, net ir tada, kai jis buvo tiesiog mano vaikino pusbrolis… Nesenai su juo permiegojau. Jis buvo fantastiškas, elgėsi nuostabiai. Jaučiau ne tik fizinį artumą, bet ir dvasinį… Bet ką dabar daryti? Jie juk pusbroliai… Norėčiau skirtis, bet bijau grasinimų…

Po to, kai norėjau skirtis, mano vaikinas pradėjo daryti viską, kad būčiau laiminga. Na, bent jau stengiasi… Tačiau aš vis tiek šalia jo nelaiminga… Dažnai manau, kad mes per daug skirtingi, dažnokai jis nelabai mane supranta… Padėkite, prašau! Ačiū iš anksto.

Atsako psichoterapeutė Birutė Didžiokaitė

Atrodo, kad nusprendėte skirtis su savo vaikinu, bet nežinote, kaip tai padaryti. Jums , žinoma, prireiks drąsos. Galbūt jaustumėtės užtikrinčiau, jei pasiruoštumėte pokalbiui iš anksto, apmąstydama keletą dalykų:

1. Kalbėdamasi su vaikinu apie savo norą nutraukti santykius turėtumėte įvertinti buvusius santykius: ką jie jums reiškė, ką gero atnešė jūsų gyvenime, už ką galbūt galėtute padėkoti savo vaikinui.

2. Turėtute aiškiai įvardyti, kas jūsų manymu buvo negerai, dėl ko norite išsiskirti. Svarbu, kad nesistengtumėte visą kaltę dėl nepavykusių santykių suversti jam vienam. Pabandykite pagalvoti, kas nepavyko jums pačiai tuose santykiuose.

3. Nusprendusi skirtis, turėtumėte apgalvoti, kokių santykių norėtumėte po skyrybų: ar „liksite tik draugai“, ar „geriau bus visai nebendrauti“, ar sutiktumėte, kad į jus kreiptųsi bėdai ištikus ir panašiai. Pokalbio metu turėtumėte būti nusiteikusi išklausyti savo draugą. Gali būti, tai bus nelengva, tačiau išsiskyrimas taip pat yra svarbi santykių dalis, įtakojanti mūsų savivertę, lūkesčius, susijusius su santykiais, savijautą. Verta pasistengti, kad išsiskyrimas įvyktų kuo brandžiau.