Meilė neskęsta ir nedega

Niekam ne paslaptis, kad idealių santykių priežastis pirmosiomis romano savaitėmis būna svaiginančių hormonų antplūdis. Todėl mokslininkai iki šiol abejojo, kad net po dešimties metų santuokos šiuos jausmus įmanoma išsaugoti.

Pasirodo, jie klydo: meilė su metais gali net sustiprėti. Tai įrodė neseniai atlikti nauji amerikiečių mokslininkų tyrimai.

Kad atsakytų į jaudinantį klausimą „Kiek laiko vis dėlto trunka meilė?“, ekspertai iš Niujorko universiteto ir Kalifornijos kolegijos atliko tyrimus, kuriuose dalyvavo 274 sutuoktinių poros, išgyvenusios kartu daugiau kaip dešimt metų.

40 proc. sutuoktinių atsakė, kad nebėra taip beprotiškai įsimylėję vienas kitą, kaip buvo pirmosiomis pažinties dienomis.

13 procentų apklaustųjų pranešė, kad vis dar tebejaučia stiprią meilę partneriui.

26,2 proc. tyrimo dalyvių prisipažino, jog jie išsaugojo aistrą ir jaudinantį potraukį vienas kitam.

Mokslininkų atliktoje apklausoje buvo tokie punktai kaip švelnumo jausmas partneriui, teigiama nuomonė apie jį, seksualinis patrauklumas ir kiti.

Tyrimo autoriai mano, jog eksperimento rezultatai paneigia visuotinai paplitusią nuomonę, jog su laiku aistra neišvengiamai nusilpsta, o meilė – praeina.

Įdomiausia tai, kad trisdešimt metų kartu išgyvenusios poros dabar jaučiasi labiau įsimylėjusios nei prieš dešimt metų.