Kietas riešutėlis

Sveikatos tyrimai rodo, kad riešutai yra vienas svarbiausių baltymų ir energijos šaltinių. Baltymai yra viena iš svarbiausių medžiagų žmogaus organizmui, tačiau produktai, kuriuose baltymų dažnai aptinkama (pavyzdžiui raudonos mėsos) gali turėti neigiamą šalutinį poveikį mūsų širdžiai. Valgydami riešutus, galite gauti pakankamą kiekį baltymų, nesirūpindami, kad tai gali pakenkti jūsų širdžiai.

Riešutuose yra galingų antioksidantų, seleno, vitamino E. Nustatyta, kad antioksidantai stabdo senėjimo procesus, apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos. Riešutai taip pat aprūpina energija mūsų kūną. Sauja per dieną padės išlaikyti pakankamą energijos lygį organizme. Atlikti tyrimai parodė, kad beveik visos riešutų rūšys daro panašų poveikį žmogaus organizmui. Kita vertus, naudingiausiomis riešutų rūšimis yra laikomi žemės riešutai, migdolai, anakardžiai. Rekomenduojama paros dozė iki 80g (sauja).

10 priežasčių dėl ko verta valgyti žemės riešutus

1. Žemės riešutuose yra labai daug baltymų, todėl tai aktualu tiems žmonėms, kurie rūpinasi raumenų ar svorio priaugimu. Šie riešutai rekomenduojmi silpniems, per mažos kūno masės žmonėms.

2. Žemės riešutai yra geras kofermento Q10 šaltinis, kuris yra svarbus aprūpinant širdį deguonimi.

3. Šiuose riešutuose yra didelė antioksidantų polifenolių koncentracija, vadinamos p-kumaro rugšies. Skrudinimas padeda padidinti p-kumaro rūgšties kiekį, padidėja bendras antioksidantų kiekis net 22%. Skrudinti žemės riešutai, gervuogės, braškės ir žemuogės yra gerokai turtingesnės antioksidantais nei morkos, obuoliai ar burokėliai.

4. Nesūdyti žemės riešutai yra naudingi mūsų arterijoms. Ketvirtadalis puodelio riešutų turi tiek mononesočiųjų riebalų kiek ir šaukštas alyvuogių aliejaus. Įrodyta, kad mononesočiųjų riebalų vartojimas nedidina cholesterolio kiekio kraujyje.

5. Žemės riešutuose yra aukštas niacino kiekis, kuris padeda ląstelėms atsinaujinti, apsaugo nuo Alzheimerio ligos ir su amžiumi susijusių pažinimo problemų.\

6. Šiuose riešutuose yra vitamino E, kuris veikia kaip stiprus antioksidantas, padedantis sumažinti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

7. Žemės riešutuose yra geležies, kuri būtina tinkamai raudonųjų kraujo kūnelių veiklai.

8. Žemės riešutai turi didesnį kiekį bioflavonoidų nei vynuogės. Manoma, kad bioflavonoidai gali pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis iki 30%, tokiu būdu žymiai sumažinti insulto riziką.

9. Žemės riešutuose yra ląstelienos, tai mažina skrandžio vėžio riziką.

10. Žemės riešutai padeda pagreitinti vyriškos ir moteriškos lyties hormonų augimą. 100g žemės riešutų turi 569 kcal.

10 vertingųjų migdolų savybių

1. Migdoluose yra mononesočiųjų riebalų, jie padeda sumažinti mažo tankio lipoproteinų arba „blogojo“ cholesterolio kiekį, išlaikant sveiką didelio tankio lipoproteinų (arba gerojo cholesterolio) kiekį.

2. Migdolai teikia daug naudos, norint išsaugoti sveiką odą. Jų sudėtyje esančios medžiagos padeda išvengti ankstyvų raukšlių, taip pat inkštirų, spuogų, drėkina ir maitina odą iš vidaus. Reguliarus masažas su migdolų aliejumi padės jums išspręsti nemažai su oda susijusių problemų.

3. Migdolai yra labai aukštos maistinės vertės. Juose gausu vario, geležies ir vitaminų, kurie ypač vertingi esant anemijai.

4. Migdolai vartojami esant vidurių užkietėjimui. Padeda sureguliuoti žarnyno veiklą.

5. Šiuose riešutuose gausu maistinių medžiagų, kurios padeda didinti kaulų mineralinį tankį, stiprinti skeleto sistemą. Migdolai gali būti kaip pagalbinė priemonė žmonėms kenčiantiems nuo osteoporozės.

6. Migdoluose yra alfa-tokoferolio, vitamino E šaltinis, kuris yra būtinas norint išsaugoti sveikus plaukus bei odą.

7. Kūdikiams, kurie netoleruoja laktozės, gali būti skiriami migdolų milteliai, kuriuose nemažiau maistingųjų medžiagų nei piene.

8. Migdolų aliejus yra vartojmas gydyti juodus ratilus po aikimis, šis aliejus padeda atkurti ląsteles ir gerina kraujotaką.

9. Migdolai mažina po valgio padidėjusį cukraus kiekį kraujyje, dėl to pdeda išlaikyti sveiką cukraus balansą organizme.

10. Migdolai pasižymi antioksidantinėmis savybėmis. 100g migdolų riešutų turi 580kcal.

Anakardžių riešutų naudingosios savybės

1. Gera kūno „statybinė“ medžiaga.

2. Anakardžių vartojimas padeda organizmui panaudoti geležį, pašalinti laisvuosius radikalus, gaminti odos ir plaukų pigmentą melaniną.

3. Anakardžiai neturi cholesterolio.

4. Padeda išlaikyti sveikus dantis ir dantenas.

5. Anakardžių sudėtyje gausu mononesočiųjų riebalų, kurie skatina gerą širdies ir kraujagyslių veiklą. Mononesotieji riebalai kovoja su trigliceridų kiekio kraujyje didėjimu, kuris turi įtakos įvairių širdies ligų atsiradimui.

6. Anakardžių riešutuose gausu antioksidantų, kurie kovoja su laisvųjų radikalų padaryta žala.

7. Magnis, esantis anakardžių riešutuose, veikdamas su kalciu užtikrina sveiką kaulų ir raumenų augimą. Magnis būtinas moterims menopauzės laikotarpiu.

8. Anakardžių riešutai turi didelį energijos tankį, maistinių skaidulų. Šie riešutai, įtraukti į dietą, gali padėti sureguliuoti kūno masę, tačiau turi būti vartojami saikingai.

9. Anakardžiai turi dielį kiekį vario, kuris yra gyvybiškai svarbus energijai užtikrinti, padeda lanksčiau veikti kraujagyslėms, kaulams ir sąnariams.

10. Anakardžiuose gausu geležies, kuri svarbi nervų sistemos veiklai. 100g anakardžių riešutų turi apie 585 kcal .

Straipsnis parašytas remiantis užsienio šaltiniais (www.naturalfoodbenefits.com).

Comments are closed.