Gėrimai

Specialistai išanalizavo dažniausiai vartojamus gėrimus ir sudarė jų reitingą: gėrimai buvo suskirstyti į 6 lygius. Pirmam lygiui priklauso patys naudingiausi gėrimai, šeštam – kenksmingiausi. Reitingas sudarytas sveikiems žmonėms, kurie nenori susirgti ateroskleroze, hipertenzija, diabetu, turėti antsvorio; taip pat tiems, kurių rizika sirgti minėtomis ligomis yra padidėjusi.

1 lygis – vanduo

Aktyviai dalyvauja medžiagų apykaitos procese, papildo organizmą kalciu, magniu, geležimi ir kitais mineralais. Neturi kalorijų. Net ir nedidelė dehidratacija (vandens netekimas) atsiliepia žmogui suprastėjusia sveikata, greitesniu nuovargiu.

2 lygis – arbata

Juodoji ir žalioji arbatos turtingos flavonidų, antioksidantų ir kitų mikroelementų. Saugo organizmą nuo vėžio ir širdies ligų. Arbatoje yra aminorūgšties treonino, kuri stiprina imunitetą. Kava mažina 2-tipo diabeto susiformavimo riziką, taip pat vyrams (moterims, deja, ne) mažina tikimybę susirgti Parkinsono liga.

3 lygis – neriebus arba nuriebintas pienas

Pienas – pagrindinis vitamino D, kalcio ir baltymų šaltinis vaikams. Sojų pienas – alternatyva tiems, kurie alergiški karvės pienui. Tiesa, jame vitamino D ir kalcio yra mažiau. Beje, suaugusiems pienas jau nėra gyvybiškai svarbus produktas. Jį puikiai gali pakeisti kefyras arba varškė.

4 lygis – dietiniai gėrimai

Šio lygio gėrimai neturi kalorijų. Jų pagrindą sudaro vanduo, kuris dažniausiai yra saldinamas ir aromatizuojamas.

5 lygis – sultys

Jose gausu mikro ir makroelementų, vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Tačiau sultyse daugiau kalorijų nei vaisiuose, o pektinų ir ląstelienos mažiau. Todėl vaisius valgyti yra naudingiau, nei gerti sultis. Natūralus pienas Nors jame gausu naudingųjų medžiagų, toks pienas yra labai kaloringas, jame gausu sočiųjų riebalų rūgščių, kurios kenkia kraujagyslėms. Alkoholiniai gėrimai Nesaikingai vartojamas alkoholis – tikras nuodas mūsų organizmui. Tačiau saikingai vartojami alkoholiniai gėrimai tinka aterosklerozės ir diabeto profilaktikai. Tai pasakytina apie sausus raudonuosius vynus, kuriuose gausu antioksidantų, taip pat apie alkoholinius gėrimus, kurių stiprumas mažesnis nei 12 proc. Tiesa, alus šiai kategorijai nepriklauso, jį galima būtų priskirti 6 lygio gėrimams.

6 lygis – gazuoti vaisvandeniai

Juose gausu dažiklių, konservantų. Tokie gėrimai yra labai kaloringi, o mikro ir makroelementų juose arba yra labai mažai, arba iš viso nėra. Gausus gazuotų vaisvandenių vartojimas turi įtakos ėduonies, antsvorio, 2-tipo diabeto atsiradimui.